Gość: gosia IP: 213.199.253.* 10.03.04, 20:48 prosze o porade, w jakiej firmie najlepiej wypozyczyc w stanach w auto. miejsce wypozyczenia albo Nowy York, albo San Francisco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolewna.sniezka Re: wypozyczenie auta 10.03.04, 20:51 wiesz te informacje sa bardzo latwo dostepne na internecie, mozesz sie dowiedzic ile cie bedzie kosztowal samochod na dziennie, tygodniowo, itp itd. Mozesz sobie wybrac jaki duzy ten samochod wypozyczysz, gdzie, jak i kiedy. Wystarczy wpisac w google.com "car rental" i wyskocza cie firmy ktore wypozyczaja samochody. Naprawde trzeba tylko chciec sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: wypozyczenie auta IP: 213.199.253.* 10.03.04, 21:00 dzieki. ale z tej opcji dawno juz skorzystalam. chcialam dowiedziec sie cos bardziej praktycznego od kogos kto juz wypozyczal samochod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoCal Re: wypozyczenie auta IP: *.broadcom.com 10.03.04, 21:12 Wszytskiego dowiesz sie podazajac za rada Krolewny. Jaki samochod wypozyczysz zalezy od potrzeb i finansow. Czasami mozna sprobowac zamowic najmniejszy i najtanszy a poniewaz te z reguly sa najczesciej wypozyczane zwykle dostaniesz free upgrade. Jesli nie masz karty kredytowej ktora pokrywa ubezpieczenie to najlepiej wziac to co jest oferowane. A nawet ja karta pokrywa to warto wziac Liability Ins. Pamietaj zeby czytac small print gdyz niektore firmy nie zezwalaja na wyjazd poza stan. jesli planujesz dluga podroz to lepiej wypozyczyc od wiekszej firmy w razie problemow. Duze firmy z reguly szybko wymieniaja samochod itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotkak Re: wypozyczenie auta IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 16.03.04, 21:23 musisz miec karte kredytowa to podstawa Jesli nie masz to jedynie Alamo wypozycza na podstawie biletu lotniczego (w obie strony) na visa. tak jak wyzej zwroc uwage na ubezbieczenie i pytaj o milaz i to czy mozesz podrozowac gdziekolwiek, z reguly w turystycznych rejonach nie ma problemu. Na internecie znajdziesz wszystkie potrzebne ci informacje i proponuje zarezerwowac auto - internetem, jest to nieodplatne a zabezpiecza Cie przed jazda rowerem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwany70 Re: wypozyczenie auta IP: 15.203.169.* 17.03.04, 11:47 Wypożyczałem kilka razy samochód w Houston, TX, również w Europie. Nie udało mi się znaleźć niczego lepiej niż w www3.holidayautos.co.uk/GBR/index.html. Jak sprawdzisz, to może cena nie jest najniższa , ale zaletą jest to, że w cenie masz ubezpieczenie, co zwykle w wypożyczalniech liczone jest osobno i do tego baaardzo drogie (nawet kilkanaście dolarów dziennie). Zwróć tylko uwagę na warunki ubezpieczenia, bo są one diametralnie różne w różnych krajach, czy Stanach. Zwykle dostajesz samochód z Alamo (lub Enterprise), a na miejscu można czasem trafić całkiem tanio jakieś upgrade wg lokalnej promocji. Ale musisz i tak sprawdzić i porównać oferty innych. Jeśli nie odbierasz/oddajesz samochodu na lotnisku, to możesz spróbować w małej lokalnej wypożyczalni, są zwykle tańsi, ale oczywiście zawsze to pewne ryzyko w razie kłopotów (samochód zastępczy, itp.) I porada praktyczna. Jak będziesz na miejscu przy ladzie, to nie zgadzaj się na wszystko co proponują (dodatkowe ubezpieczenia, "gas service option") zastanów się, które z opcji są Ci naprawdę potrzebne, a dodatki te mogą nawet podwoić cenę. I na koniec. Sam nie sprawdzałem, ale wszelkie przewodniki i wieść gminna twierdzą, że wypożyczenie samochodu jest najtańsze w Kaliforni, Las Vegas i na Florydzie. Powodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cocomo Re: wypozyczenie auta IP: 195.117.14.* 19.03.04, 09:13 Razem ze znajomymi wypożyczaliśmy w Dollar (www.dollar.com) - generalnie mogę polecić - szczególnie pozytywną sprawą był "unlimited mileage". Zdecydowanie polecam wcześniejszą rezerwację, szczególnie jeżeli planujesz dłuższe wypożyczenie, ponadto przy rezerwacji przez internet może być taniej. Co do ubezpieczeń, uważam że trzeba się upewnić, że ma się odpowiednik naszego OC (czyli jak ty komuś zrobisz szkodę/krzywdę wypożyczonym samochodem) oraz Auto Casco (czyli jak wypożyczony samochód zostanie z jakiejś przyczyny uszkodzony). Nam np. kawałek żwiru spod koła innego samochodu uszkodził przednią szybę i Casco bardzo się przydało bo przy oddawaniu samochodu nie musieliśmy za tę szybę płacić z własnej kasy. Oba ubezpieczenia po "amerykańsku" noszą dosyć enigmatyczne nazwy dlatego trzeba zawsze się upewnić co tak naprawdę się kupuje. Nie warto brać żadnych ubezpieczeń kosztów leczenia (taniej jest je kupić w Polsce przed wyjazdem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: wypozyczenie auta IP: 213.199.253.* 19.03.04, 16:06 dziekuje wszystkim za rady. Najprawdopodobniej skorzystamy z oferty przewiezienia samochodu www.nycdriveaway.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: wypozyczenie auta IP: 62.111.154.* 14.05.04, 19:34 i jak gosiu sie driveaway udalo? pytam bo sam jestem zainteresowany -czy potrzebna byla karta kredytowa? -ile czasu dostaliscie na przewiezienie (no i na jaka odleglosc) -jaki limit (milaz czy jakos tak:)) dostaliscie -NO I CZY ZADOWOLENI JESTESCIE?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k25 Re: wypozyczenie auta IP: *.fau.edu 15.05.04, 00:41 Ktos tam pisal, ze trzeba miec karte kredytowa. Nieprawda. Dollar, Enterprises i chyba Hertz akceptuja tez checking cards. Dwa tygodnie temu udalo mi sie na lotnisku w Vegas wypozyczyc auto w Dollarze na polskie prawo jazdy - to taka ciekawoska dla zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: wypozyczenie auta IP: *.hoasnet.inet.fi 15.05.04, 00:58 a my w sierpniu wypozyczylismy w Hertzu co do najtanszych nie nalezy i w centrum Las Vegas o 2 w nocy bryka nam siadla. przejachlismy tego dnia 12 godzin i padalismy z nog a seris Hertza zjawil sie o 5 nad ranem po 3 godzinach od telefonu. zabrali nas jakas ciezarowa do wypozyczalni w Vegas gdzie kolejna godzine panienka nie wiedziala jak zalatwic sprawe zamiany samochodu. bylismy tacy padnieci ze zgodzilismy sie na wymiane na gorsza klase nawet bez rekompensaty. teraz sie smieje z tego ale mowie wam nie bylo fajnie. i juz nie lubie Hertza... Odpowiedz Link Zgłoś
marciajn Re: wypozyczenie auta 15.05.04, 19:52 a skad taka checking card wziac? jakies konto trzeba w USA zalozyc? jesli tak to jakie i gdzie? no i czy myto jakies biora i czy mozna w dowolnym momencie je zamknac? plizz o info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. Re: wypozyczenie auta IP: *.hoasnet.inet.fi 15.05.04, 20:14 ja zalozylam w piec minut free checking account (jak sama nazwa wskazuje za darmoche) w banku "wells fargo", znajomi narzekali na Bank of America a na wellsa nikt nie narzekal. mozna zamknac takie kato w piec minut ale osobiscie, nie mozna przez neta. ja jednak trzymam bo Visa (checking card) przydaje sie czasem zwlaszcza do zakupow w necie. zostawilam sobie tam troszke kasy i dzieki temu nie ma w polsce problemow z bukowaniem zagranicznych hoteli ani kupowaniem biletow loniczych przez internet. polecam wells fargo ale tylko na zachodnim wybrzezu. pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
marciajn Re: wypozyczenie auta 16.05.04, 12:52 dzieki za rady! mam jeszcze pytanka: - przejrzalem wlasnie aplikacje on-line zalozenia checking account w wells fargo i tam trzeba wypelnic m.in. pole z nr prawa jazdy i stan, ktory je wydal.. - czy to znaczy ze nie posiadajac amerykanskiego prawa jazdy nie mozna zalozyc tego konta? - a musialas/musisz utrzymywac na tym koncie jakas stala kwote, albo miec stale miesieczne wplywy? pozdr serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annina Re: wypozyczenie auta IP: *.protonet.pl 15.05.04, 13:18 wypozyczalam auto w nowym yorku, i o dziwo nie nie wszystkie karty kredytowe akceptuja, zalezy tez to od banku w jakim zostala wydana,ale mila pani odeslala nas do Dolarr'a gdzie poinformowano nas ze mozna wypozyczyc takze za gotowke :),czesto do ceny nie podane sa roznego typu ubezpieczenia, ktore jednak nei sa obowiazkowe, a poza tym czesto istnieja promocje np. na wypozyczenia autka w tygodniu na 7 dni :), pzdr milej podrozy Odpowiedz Link Zgłoś