Dodaj do ulubionych

Edytkus - plecak znowu

04.07.12, 21:51
czy moze masz doswiadczenie z tym?
zastanawiam sie jak sa pakowne czy do zerowki to nie za duzy ale z drugiej strony chcialabym aby sluzyl pare lat:)

allegro.pl/hama-step-by-step-tornister-jednorozec-zestaw-5-el-i2449723983.html
Obserwuj wątek
    • piksi.dixi Re: Edytkus - plecak znowu 05.07.12, 02:10
      moge sie podpiac pod pytanie o plecak?

co dzieci nosza w plecakach do Kindergarten?
      starsza w tym wieku nosila cos takiego:

www.art2go-uk.com/school-book-bags-c-3_105.html
      i to w zupelnosci wystarczalo na przerozne prace i karteczki.
      • edytkus Re: Edytkus - plecak znowu 05.07.12, 02:35
        piksi.dixi napisał:

> moge sie podpiac pod pytanie o plecak?
        >
        > co dzieci nosza w plecakach do Kindergarten?
        > starsza w tym wieku nosila cos takiego:
        >
        > www.art2go-uk.com/school-book-bags-c-3_105.html
        > i to w zupelnosci wystarczalo na przerozne prace i karteczki.

z takim workiem moja corka chodzi do szkoly tylko w pierwsze i ostatnie dni, gdy nic w nim nie ma, nawet w K miala jakies ksiazki i foldery, do tego przeciez musi byc miejsce na bluze (na wszelki wypadek) itp.
    • edytkus Re: Edytkus - plecak znowu 05.07.12, 03:22
      aneta05 napisała:

> czy moze masz doswiadczenie z tym?
      > zastanawiam sie jak sa pakowne czy do zerowki to nie za duzy ale z drugiej str
      > ony chcialabym aby sluzyl pare lat:)
      >
      > allegro.pl/hama-step-by-step-tornister-jednorozec-zestaw-5-el-i2449723983.html

Nasz byl kupiony do Kindergarten ale ze wzgledu na rozmiar i ciezar musial poczekac do trzeciej klasy. M.in. dlatego ze A. jest chuda, i pod ciezarem plecaka przewracala sie do tylu ;)) Nosila go caly rok, w ogole sie nie zniszczyl, jedynie przy raczce na gorze wyszedl zle wbity nit,ale nie rzuca sie w oczy. Jedyny minus to kredki o dziwnym ksztalcie, ktorych nie da sie zadna temperowka zaostrzyc, ale mozna je wymienic na inne. Acha, a portfel nie ma kieszonki na monety. Wewnatrz plecaka jest pokrowiec przeciwdeszczowy. Kieszen na kanapke wystarczy tylko na kanapke, tzn. plaska jest. Do czwartej klasy plecak byl juz za maly, ale takiej ilsoci ksiazek, ktore przynosila do domu zaden szkolny plecak nie pomiesci, teraz juz wiem dlaczego niektore dzieci ciagna male walizki na kolkach :O IMO zmierz dziecko i porownaj rozmiary, moze w waszym przypadku bedzie OK. Worek na buty jest spory, uzywamy go w "lekkie" dni jako plecaka.
      Ogolnie jakosc, trwalosc i wzornictwo sa na medal. I to widac na pierwszy rzut oka.

Zdjecia zrobione dwa lata temu, na poczatku trzeciej klasy, widac ze A. pochyla sie do przodu dla utrzymania rownowagi.

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/si/hh/3xw8/4AHNyHgUsOnbvmfvSB.jpg[/img]

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/si/hh/3xw8/UOE6Cr1NxKGLVhadQB.jpg[/img]

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/si/hh/3xw8/AbFmVd7GaiZZWBBfJB.jpg[/img]

z torba

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/si/hh/3xw8/sYO0FUBzW6OFG2bphB.jpg[/img]
      • aneta05 Re: Edytkus - plecak znowu 05.07.12, 04:18
        dzieki za wyczerpujacy opis ale z tego wynika ze nie za dlugo go uzywaliscie bo skoro czekal 3 lata a potem w 4 klasie byl juz za maly....to ja chyba jednak kupie inny do K na ten rok i znowu zastanowie sie za rok...Jednak myslisz, ze do K to stanowczo za duzy bedzie? Ja nie wiem ile moja bedzie musiala nosic rzeczy oprocz lunchu ale przypuszczam, ze chyba jeszcze nie tak duzo...
        szkoda, ze sie nie zapytalam jak robilam school tours ile "tobolow" musza dzieci nosic
        • edytkus Re: Edytkus - plecak znowu 05.07.12, 04:47
          aneta05 napisała:

> dzieki za wyczerpujacy opis ale z tego wynika ze nie za dlugo go uzywaliscie bo
          > skoro czekal 3 lata a potem w 4 klasie byl juz za maly....

to nie zupelnie tak ze plecak byl za maly (jest wiekszy niz standardowy amerykanski), po prostu A. miala za duzo ksiazek i zeszytow zeby wszystkie weszly do jakiegokolwiek plecaka, ciagle musiala cos niesc w rece, ale inne dzieci mialy tak samo. No i po roku chciala nowy. Ten plecak jest bardzo solidnie zrobiony, jakosciowo na pewno wystarczy na pare lat. Ten nasz byl dla patykowatej A. za szeroki, glownie w tym lezal problem. Tak jak pisalam, zmierz dziecko i plecak. Kiedys byly dwie wersje plecakow, mniejsza i wieksza, ja wzielam wieksza "zeby na dluzej starczyl." Jesli porownasz zdjecia to nasz jest jak tornister, tak samo szeroki u dolu jak i u gory, ten ktory sie Tobie podoba wyglada na wezszy u gory.
    • klaudona Plecak + polecam lunchbox 05.07.12, 15:46
      A ja kupilam dla przyszlego ucznia takie: Skip Hop. Polecany byl przez kogos na tym forum. Wielkosc akurat dla dziecka w tym wieku i nie wydaje mi sie, ze dzieciaki beda musialy w tym wieku nosic tone ksiazek. Poza tym sa bardzo kolorowe i kosztuja tylk $18. Nie bedzie szkoda jesli za rok bede musiala kupic wiekszy.

Jesli rozniez szukasz lunchbox to polecam Planetbox. Moja kolezanka bardzo sie nim zachwyca i mowi, ze nie tylko stal nierdzewna jest ztrowasza jako pojemnik na jedzenie ale i dzieci roznym przegrodkom, latwiej jest tez pakowac zdrowsze jedzenie i nie dawac dziecku za duzo. Ja kupilam dwa wraz z torbami i magnesami.
      • edytkus Re: Plecak + polecam lunchbox 05.07.12, 15:52
        calkiem fajne zestawy sa teraz w Land's End i LLBeans
      • edytkus Re: Plecak + polecam lunchbox 05.07.12, 17:19
        > Jesli rozniez szukasz lunchbox to polecam Planet
        > box
        .

a gdzie wklada sie picie, lód, cos cieplego (np. mac&cheese w minitermosie)?
        • edytkus Re: Plecak + polecam lunchbox 05.07.12, 17:25
          doczytalam juz, calkiem fajny pomysl
        • klaudona Re: Plecak + polecam lunchbox 05.07.12, 20:24
          W torbie na zewnatrz sa dodatkowe kieszenie. Jedna jest na budelke. Dosyc gleboka ale nie wiem czy termos sie tam zmiesci. Sprawdze w domu. Druga jest szeroka i plaska. W srodku torby jest kieszonka na plaski lod i miejsce na sztucce. Wydaje mi sie, ze na tej stronie sa dokladne zdjecia toreb.
    • klaudona szukam fajnego piornika 05.07.12, 17:15
      Szukam fajnego nieduzego piornika z wyposarzeniem do zerowki. Macie pomysl, gdzie zajzec?
      • edytkus Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 17:30
        z wyposazeniem chyba nie znajdziesz, kazdy nauczyciel ma inne wymagania (jeden chce plasitkowy, drugi szmaciany, trzeci jeszcze cos innego). Np. moja corka nosi po dwa piorniki. Company kids i chyba Land's End maja piorniki pasujace do ich plecakow, mozna wyszyc na nich aplikacje, monogram. Kiedys kupilam fajny piornik, i do kompletu zeszyty, foldery, olowki itp. na Amazon. Teraz wszystko kupuje w Staples - cale zakupy zrobione za jednym zamachem.
        • aneta05 Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 18:43
          ja tez kupilam ten Skip Hop dla mojego 3 latka do Preschool

Klaudona, a ten lunch box - pojemnik metalowy mozna wlozyc do tradycyjnego lunch boxu z innej firmy czy musze kupic ich carry bag?
          Edytkus, gdzie napisali o cieplych posilkach bo tez tego nie wiedze (na razie)

• klaudona Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 20:34
            Aneta, myslisze, ze Skip Hop jest za maly do K?

Zanim sie dowiedzialam o PlanetBox, kupilam lunch bag do kompletu z plecakiem ze Skip Hop. Nie wiem, czy wielkosc tej torby jest typowa, bo nie mam porownania, ale nie ma mowy, aby metalowe pudelko weszlo do niej. Potrzebujesz torbe z PlanetBox. Zestaw: torba, lunch box, magnesy do ozdoby i dwa szczelne metalowe pudelka (do plynnego jedzenia) kosztuje $59. Mi sie wydaje, ze to nie jest wygorowana cena. Same torby na lunch ok 40 (ze stron, ktore podala Edytkus) a do tego i tak trzeba dokupic pojemniki, ktore pewnie beda plastikowe, czyli mniej zdrowe i nie za bardzo pasujace formatowo.
          • edytkus Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 20:49
            aneta05 napisała:

>
            > Edytkus, gdzie napisali o cieplych posilkach bo tez tego nie wiedze (na razie)
            >
            PlanetBox is not designed to retain heat - it does not keep hot foods hot. You can place warm food (not boiling hot liquid) inside your PlanetBox in the morning, and it will be room temperature by lunch time. Also, some customers successfully use PlanetBox in their child's hot lunch line at school. They send an empty PlanetBox in the morning, and their child brings home their PlanetBox in the afternoon to wash - no trash created!

The Big and Little Dippers are designed to hold wet messy foods, which could include some thick creamy soups, but not broth/liquid based soups. Moze gdyby dodac hand warmers jedzenie utrzyma cieplo?
            • klaudona Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 21:29
              No ale co wtedy z warzywami/owocami w innych przegrodkach, popsuja sie pewnie do lunchu?
              • edytkus Re: szukam fajnego piornika 06.07.12, 02:07
                klaudona napisała:

> No ale co wtedy z warzywami/owocami w innych przegrodkach, popsuja sie pewnie d
                > o lunchu?

te dla odmiany trzeba oblozyc lodem (albo wrzucic zamrozona plastikowa kulke do drinkow) ;)
        • klaudona Re: szukam fajnego piornika 05.07.12, 20:35
          No to poczekam do rejestracji do szkoly z szukaniem.
          • bella41 Re: szukam fajnego piornika 06.07.12, 03:28
            w Kindergarden moj syn nosil w plecaku jedynie folder, lunchbox i, raz w tygodniu,cieniutka ksiazke z biblioteki
            jego pierwszy plecak (na kolkach) to byla pomylka, bo byl ciezki, sztywny, a funkcja kolek byla zupelnie nie uzywana
            nie wiem, jak jest z dziewczynkami, ale chlopcy rzucaja swoje plecaki w czasie zbiorki przed szkola, czasem ktos tam sie na nie przewroci, poza tym moj syn dowozony i przywozony jest samochodem, plecak nosi moze z 10-15 min. dziennie,
            szkola dysponuje kredkami, olowkami, klejami, etc. dla uczniow, wiec nie musi miec piornika
            czytanka, ktora przynosil w pierwszej klasie byla wielkosci folderu

IMO, plecak musi byc miekki, lekki i tani, musi miec tez ulubiona postac z kreskowki:)
            do takich wnioskow doszlam po kilkakrotnym czyszczeniu lunchboxu z peknietego jogurtu, praniu plecaka w trybie emergency, bo sok sie wylal, cos sie wysypalo, itd.
            dopuszczam mozliwosc, ze z dziewczynkami jest inaczej (lepiej, czysciej:)))), ale nie ma, co szalec z plecakami:)
            • bea_mama Re: szukam fajnego piornika 06.07.12, 03:43
              Tez sie zdziwilam iloscia rzeczy noszona w plecaku.
              Moja corka (teraz 3 klasa) jak dotad nosila w plecaku jedynie dwa cienkie folderki na prace domowa i wiadomosci od nauczyciela, do tego raz w tygodniu ksiazki do biblioteki (dwie max) i codziennie lunch box (i to tylko dlatego ze ma alergie, w przeciwnym wypadku jadlaby szkolne posilki). Przybory szkolne, ksiazki i inne materialy zostawiaja w szkole.

Lunch box miala zawsze z Target, maja bardzo duzy wybor, tam tez mozna kupic male szerokie termosy, jesli ktos chce dawac dziecku cieply posilek.
              Plecak kupowalismy tutaj i bedzie nam sluzyl teraz czwarty rok (motyw z ulubionymi konmi). Jest lekki, suwaki ciagle dzialaja, nic sie nie drze, piore normalnie w pralce (tez widze jak plecaki laduja na ziemi przed klasa przed rozpoczeciem zajec).
              ---
              Beata
    • klaudona Planetbox 06.07.12, 04:56
      Termos o srednicy w najszerszym miejscu prawie 3.5 cala zmiescil sie w przedniej kieszeni. I jeszcze dodam, ze torba ma dlugi pasek do noszenia na ramieniu.
      A tutaj jest blog z pomyslami jak przygotowac lunch.
    • edytkus Munchler Lunch bag 12.07.12, 18:45
      i jeszcze inny koncept: www.amazon.com/BUILT-NY-Munchler-Lunch-Bag/dp/B000STAPKI/ref=pd_sbs_a_14

W reviews pisza ze ta torba jest wieksza niz sie wydaje, wchodzi termos z zupa.
      • edytkus Re: Munchler Lunch bag 12.07.12, 18:48
        Dopiero zauwazylam ze torbe rozklada sie na plasko jak place mat. Przydatna opcja, ale czy dzieci w np. K poradza sobie z ponownym zlozeniem calosci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka