Dodaj do ulubionych

ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa ????

25.01.15, 19:13
witam mam pytanie otóż w lato wybieram się z biura podrózy na 14 dniowy trip po usa
nowy jork,las vegas,wielki kanion,los angeles i san francisco. lot hotele transport i sniadania mam opłacone,teraz pytanie ile wziąć kasy dla siebie,na jakieś zakupy i dodatkowe atrakcje,ma ktoś wiedze ile by się mogło przydać,sądzicie że 1000 dolarów to za dużo ??
Obserwuj wątek
    • saturn5 Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 25.01.15, 20:08
      wez pelny worek.
      • leox007x Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 25.01.15, 20:40
        ale kur** smieszne sądziłem,że ktoś doradzi,dzieki :)
    • maksiu2106 Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 25.01.15, 21:11
      1000 usd nie będzie za dużo. Poza posiłkami, biletami etc. warto wybrać się do outletów gdzie ceny ciuchów są bardzo okazyjne.
      Dwa lata temu podróżowałam dokładnie na takiej trasie jak piszesz i wynik (podsumowanie wydatków) po powrocie do Polski był bolący :), ale głownie za sprawą outletów oraz sklepów z zabawkami (zakupy dla syna).
      Jedzenie w USA jest raczej tanie (o ile nie stołujesz się w 5* restauracjach) a porcje ogromne. My podróżując w dwie dorosłe osoby + dziecko liczymy 100 usd/ dzień.
      • leox007x Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 25.01.15, 21:37
        A no o to mi chodziło,dzięki serdeczne,Ogolńie wybieram się w ta podróż sam i nie ukrywam mam zamiar parę rzeczy kupić jakieś pamiątki,ciuchy,ale bez szaleństw,co do jedzenia również nie mam wielkich wymagań,ale też nie mam zamiar glodowac,jest tam Týle knajp że na pewno znajdę coś dobrego w przystepnej cenie.
        • damiank86 Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 26.01.15, 10:01
          Leox, ja wziąłem 2000 w gotówce i było to troszkę za dużo. Musieliśmy na siłę wydawać dolary. Wziąłbym nieco ponad 1200. Widzę, że robisz podobną trasę co my 4 miesiące temu. Może przyda Ci się kilka informacji z naszej relacji na żywo. makelifeharder.wordpress.com/
          • damiank86 Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 26.01.15, 12:39
            Aj, nie zauważyłem, że śmigasz z biurem. Ale i tak zapraszam na bloga.
            • leox007x Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 26.01.15, 19:28
              no tak z biurem,ale tylko przecieram szlaki zobaczyc jak to jest wiem ze wszystkiego nie zobacze w takiej wycieczce objazdowej,ale to nic bo już za rok 2016 mam zamiar sam sie wybrać i spełnić swój amerykański sen,marze dawno o takiej podróży.
              dzięki za informacje,a blog się przyda,lubie czytać i oglądać wszystko co związane jest z podróżach po Stanach na pewno dowiem się czegoś nowego :)
              • damiank86 Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 26.01.15, 19:59
                Spoko, daj znać jak było. Ja podczas tripu spotkałem wycieczkę z rainbow. Wyglądali na zadowolonych :-)
                • mr.knox Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 26.01.15, 21:15
                  @leox007x
                  Dlaczego nie chcesz uzywac karty kredytowej? Odpadl by problem ile masz z soba wziasc pieniedzy.
                  • porterhouse Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 27.01.15, 10:25
                    Dokladnie, w dodatku gotowke latwo zgubic, trudno liczyc grosze. Dzis w stanach za wszystko praktycznie placi sie karta kredytowa chyba ze kupujesz gazete w przydroznej budce.
                  • leox007x Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 28.01.15, 13:02
                    właśnie nad tym sie zastanawiam że chyba karta kredytowa będzie idealna do tego bo jak ktoś tu pisał gotówke mozna pogubić:)
                    • jorn Re: ile dolarów zabrać ze sobą na 14 dni do usa 29.01.15, 17:28
                      Karty weź co najmniej dwie. Od czasu do czasu występują jakieś problemy w autoryzacji między USA i Europą. Mnie to spotkało raz na cztery wyjazdy, kilkoro moich znajomych miało podobne problemy.
                      Jeśli będziesz płacił kartą, gotówkę weź tylko na drobne wydatki – 50$ powinno wystarczyć. W razie problemów z kartami możesz się poratować bankomatem, ale z roku na rok coraz trudniej o taki, który nie pobiera dodatkowej opłaty transakcyjnej.

Tak trochę obok tematu: jeśli i tak planujesz wybrać się później na samodzielny wyjazd, radziłbym dać sobie spokój z biurem i od razu jechać samemu. USA są państwem, po którym podróżuje się łatwo, za rozsądne pieniądze można wynająć porządny samochód, a prawie wszystko jest ustawione pod zmotoryzowanego podróżnika.
    • starypierdola Sugieruje .... 27.01.15, 15:44
      ..... conajmniej $6,836.42. Z tego conajmniej $2,836 na kasyna w LV i $2,500 na jakis whorehouse tamze.
      Powodzenia
      SP
      • adidas.abebe Warsiawskie sugierowanie 28.01.15, 13:54
        S-P, jestes warsiawiakiem? Pozdrawiam, ja tez jestem z Warsiawy.
        Warsiawa jest stolyca.
        • starypierdola Chcial by dusza do raju 29.01.15, 06:59
          Niestety, ja z Niechorza :)
          Tez pozdrawiam
          SP
          • adidas.abebe Chcialaby dusza do raju 29.01.15, 11:21
            Niechorze znam. Zagladalem tam w lecie. Starsze panie ciagle Ciebie pamietaja. Nie musisz sie tego (niestety) wstydzic. Teraz wiem, ze tylko w Niechorzu dusza jest rodzaju meskiego:)

Pozdrowienia nieustajace - aa.
            • helanka5 Re: Chcialaby dusza do raju 16.02.15, 23:20
              Do SP wiedziałam ze znajdę Cię na jakimś glupawym forum. Wróciliśmy z Chile i Argentyny. W ciagu trzech tygodni przejechaliśmy prawie 7 tys. Km. Dojechaliśmy do Ushuaia cztery razy przekrajac granice. Wrażenia niesamowite, szczególnie Patagonia i jej szutrowe drogi. Wspaniali ludzie , język ciała okazał sie bardzo przydatny ponieważ nie znaliśmy hiszpańskiego , ale wszyscy starali sie nam bardzo pomoc. Pozdrawiam Jo@nna
              • helanka5 Re: Chcialaby dusza do raju 17.02.15, 01:15
                A tak w ogóle czy mógłbyś wytłumaczyć mi fakt, ze w Australi widziałam miliardy gwiazd a w Ushuaia 1/10 tego. Dla wszystkich którzy zamierzają przejechać Ruta 40 szutrem to powinni sie pospieszyć bo asfaltuja ja w zastraszającym tempie, a wiatry w Patagonii prawie jak na Helu.Trzymaj sie ciepło w LV , może w tym roku przejedziemy drogę 66, lub Alaske.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka