Dodaj do ulubionych

Sytuacja w Egipcie

02.02.12, 19:19
Witam,
Lecę w 20 kwietnia po raz pierwszy do Egiptu, do Hurghady. Niepokoi mnie trochę obecna sytuacja w Egipcie. Co wy myślicie o tym co dzieje się w Egipcie? Myślicie że przerodzi się to w coś znacznie gorszego, czy raczej ucichnie?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 20:22
      niby że jaka sytuacja??
      mówisz o bijatykach na kairskim stadionie?
      czyżbyś się wybierała do kairu na stadion czy też może do kurortów oddalonych od kairu o 350 km?
      • doral2 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 20:24
        ups, pardą. to nie w kairze, tylko w port said.
        też od hurghady daleko.
        i do 20 kwietnia też daleko.
        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 20:39
          Nie napisałam tutaj postu, żebyś kpił sobie ze mnie... chodzi mi po prostu o to czy to się nie rozwinie tak ze rozniesie się na inne części państwa m.in na kurorty... A swoją drogą były ostatnio też informacje o porwaniach turystów.. Przepraszam, ale to mój pierwszy lot do Egiptu i się obawiam.. i to nie jest powód do drwin z twojej strony. Tym bardziej że dzisiaj mówiono w tv o tym że ludzie wychodzą na ulice i że są zamieszki..
          • flyr Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 20:59
            przepraszam ale nikt tu z ciebie nie drwii tylko pytanie jest delikatnie ujmując dość abstrakcyjne bo kto może wiedzieć co się będzie działo 20 kwietnia ? Ja lece 17 maja i mam zamiar sie super bawić i wypoczywać jak co roku ale czy wtedy bedzie spokój w Egiptowie . Tego nie wiem i nie mam zamiaru sie tym zadręczać . Co bedzie to będzie . Ty tez nie szukaj tutaj słów osłody bo to jedynie tcze gadanie i wróżenie z fusów .
          • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:06
            Witaj. Wróciliśmy tydzień temu z Hurghady. W części hotelowej spokojnie i bezpiecznie. Nie wybieraliśmy się do centrum Hurghady - Sekali bo nie mieliśmy po co. Nasi sąsiedzi z hotelu pojechali na zakupy i trafili na jakąś awanturę w mieście. Biło się kilkadziesiąt osób , były to raczej miejscowe porachunki. Sklepikarze dla bezpieczeństwa powciągali na siłe ludzi do sklepów i zamkneli je. Jak się uspokoiło - wyszli i bezpiecznie wrócili taksówką do hotelu.
            My wybraliśmy sie na wycieczke do Luksoru, było bezpiecznie , widać było jakąś małą demonstrację ( chyba nauczycieli pod szkołą). Siedzieli i nic nie robili. Przewodnik powiedział nam że do Luksoru pojechaliśmy minimalnie inną trasą bo w mieście ( nie pamietam teraz nazwy) były jakieś demonstarcje i nie chcieli tamtędy jechać aby nie kusić losu.
            Gorzej miała grupa która wybrała się do Kairu. Wjechali w jakąś demonstrację z okazji rocznicy czy miesięcznicy zajść i spędzili ok 8 gdzin nie mogąc wyjść z autokaru. Nie zazdroszczę im- ale pojechali na wycieczkę z własnej woli.
            Reasumując. Gdy sytuacja nie rozwinie się dynamicznie w złym kierunku powinno być ok. My wybieramy się ponownie na weekend majowy. Trzeba śledzić w miarę na bieżąco sytuację i nie panikować. I tak musisz dopłacić zapewne do wyjazdu na miesiąc przed wylotem więc jakby co zrezygnujesz lub zmienisz kierunek. Jak już będziesz na miejscu oczy i uszy szeroko otwarte i nie pchać się tam gdzie nie ma potrzeby. To ze w Warszawie demonstrują przed Sejmem nie oznacza że na Mazurach nie można spędzić miło czasu :-). Głowa do góry , będzie dobrze choć...... to już nie ten sam Egipt co parę lat temu. Delikatnie czuć trochę inną atmosferę, miałam odczucie że nie jest już tak bezpiecznie jak było gdy byłam tam parokrotnie wcześniej. Zastanawiałam się czy w jakimś ekstremalnym przypadku mogłabym liczyć na pomoc ( mam na myśli policja, wojsko). Ale to nie wynikało z zagrożenia ale mojej osobowości. Pozdrawiam .Ewa
            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:14
              Eg1504 dzięki wielkie za odpowiedz. Hm, a mogłabyś mi powiedzieć w jakim hotelu byłaś?? My lecimy do Titanic Beach. Myślę że sklepikarzom i osobą pracującym w hotelu zależy na bezpieczeństwie turystów bo to ich zarobek.. Mam nadzieje że do mojego wyjazdu wszystko się uspokoi:)
              • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:55
                Byłam i będę w Iberotel Aquamarine- to hotel tuż obok Twojego
              • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:59
                Obok hotelu masz kilka sklepów łącznie z apteką. Więc nie trzeba się ruszać do miasta aby kupić np. pamiątki. Kilkaset metrów dalej masz wieksze mini centrum handlowe, a ciut dalej Senzo Mall. Tam nie byłam , nie wiem czy czynne bo parkingi praktycznie puste
                • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:07
                  Bardzo fajnie że są sklepiki obok:) a cenowo jak się przedstawia??:) też w nich trzeba się targować?? Bo gdzieś czytałam że ceny w takich sklepach są podane takie że raczej już targowanie nie jest potrzebne. Jaką miałaś pogodę??:)
                  • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:15
                    targować obowiązkowo :-) no może oprócz spożywczego. A jesli chodzi o pogodę było super. Byliśmy 20-27 styczeń. Pierwszy dzień najchlodniejszy i spory wiatr. Z każdym dniem było coraz lepiej. Temperatura ok 20- 22 w cieniu, w słońcu jak nie wiało cięzko było wyleżeć. W morzu woda ok 20 czyli jak u nas nad Bałtykiem w najcieplejsze dni, jednak wiatr na plaży nie zachecał do kąpieli. Przyjemniej było w basenach , zwłaszcza tych podgrzewanych.
                    W kwietniu pogoda powinna być gwarantowana. Jak byliśmy kiedyś 10-17 kwiecień było ok 28-30 w cieniu ale sporo wiało. Nie było chmur ale niebo przez 3 dni było przymglone
                    • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:21
                      ja liczę na to że w końcu się fajnie opale;) w tym roku we wakacje byliśmy w Jastrzębiej Górze, pogodę mieliśmy fajną ale woda była lodowata bo 17stopni, więc jak w Egipcie 20 stopni to itak lepiej niż w Polsce:) już się doczekać nie mogę wyjazdu:) a poleciłabyś mi jakieś wycieczki fakultatywne?:)
                      • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:45
                        wycieczki:
                        - wyspa Giftun snoorkowanie 20$ ( obowiązkowo)
                        - quady ale ja nie przepadam
                        - ewentualnie jakaś wioska beduińska
                        - Luxor ok 85$( opisałam wcześniej), Kairu ok. 95$ ze wzgledu na sytuacje nie polecam
                        Jesli jedziesz na tydzień a lubisz leżakowac to zbraknie czasu i szkoda płacic podwojnie. Nie wykorzystujesz opłaconego hotelu i płacisz za wycieczki. lepiej poczekać i pojechać na 2 tygodnie i wtedy tydzień objazdówki np. rejs po Nilu.
                        Osobiście uważam ze Giftun i Luxor to max przy tygodniowym wylocie
                        A jesli chodzi o opaleniznę- ja po tygodniu stycznia jestem jak czekoladka ( koleżanki patrzą zazdrośnie a Panowie...... )
                        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:49
                          a jak przedstawiają się cenowo quady?? No my lecimy na tydzień więc tak jak pisałaś musimy wykorzystać trochę hotel, ale zapewne też pojedziemy coś zwiedzić:)
                          • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:51
                            quady ok 35-55$ w zależności od czasu wycieczki. Ostatnia cena to 5 godzinna wyprawa
                            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:56
                              już chciałabym kwiecień, a tu jeszcze tyle czasu czekać trzeba:) przepraszam że tak cię wypytuje:) mam jeszcze pytanie odnośnie formalności na lotnisku:) załatwić tylko trzeba wizę na miejscu no nie??:)
                              • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:01
                                tylko wiza - 15$ a raczej jak to niektórzy okreslają "opłata klimatyczna". Dostajesz wniosek ( a tak na marginesie szkoda ze nie rozdają ich w samolocie) i wypełniasz. Skąd przyleciałas, imie, nazwisko, data i miejscze urodzenia, numer paszportu i adres w egipcie ( wpisujesz hotel). To wszystko. To samo musisz zrobić przy wylocie ale juz bez 15 $ :-)
                                • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:05
                                  no to dobrze że tylko to trzeba załatwić:) no faktycznie, mogliby to rozdać w samolocie i o wiele szybciej by się te formalności na lotnisku załatwiło:)
                                  • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:07
                                    nie wiem z jakiego biura lecisz.TUI ma wizę w cenie, nie latałam z TUI więc nie wiem jak z formalnościami ale pewnie wszystko załatwiają
                                    • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:11
                                      Wiesz co, my lecimy z biura podróży Sun & Fun, a ty latasz zawsze z jakiegoś konkretnego czy różnie??
                                      • eg1504 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:15
                                        byłam z Sun&Fun 2 razy. Było ok. Będziesz miała rezydentke Magdę. Konkretna kobitka. Spotkalismy ja w tym roku jak byliśmy (mielismy spotkanie z naszą rezydentką a ona miała spotkanie ze swoją grupą) . Ostatnio byliśmy i teraz lecimy z Bee Free. a generalnie zawsze robimy tak ze znajdujemy konkretny hotel i szukamy kto nas tam najkorzystniej dostarczy
                                        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:20
                                          Wiesz co my lecimy z Sun & Fun, ponieważ kolegi znajoma ma biuro podróży i ma ofertę zbiorczą z różnych biur podróży, i poleciła nam to biuro i ten hotel, a co z tego wyjdzie to się okaże:) oferta jest korzystna, więc myślę że będzie ok:)
                                          • kasia_p45 Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 12:14
                                            Dopiero co wróciłam z Titanic Palace to siostrzany hotel z Titanic Beatch. Są one tak zczepione razem, że tworza jeden ogromny kompleks z mnóstwem basenów o nieregularnych kształatach i dużą dość ładnie zagospodarowana plażą. Mozna chodzic i korzystać z obu hoteli. Ze wszystkich restauracji i barów. Róznica jest tylko w kolorach opasek jakie sie nosi na nadgarstu. Poza hotelem jest bardzo długi ciąg sklepików gdzie spokojnie mozna sie targować kupując pamiątki. Hotel lezy w dzielnicy hotelowej gdzie na ogół jest dość spokojnie i mozna bezpiecznie nawet samemu sobie tam spacerować..
                                            Jedzenie w obu hotelach jest prawie tak takie samo. Nie powala na kolana ale zawsze mozna się najeść do syta. Wszystko dobre dla naszych europejskich żołądków..
                                            Ja leciałam ze Sky Clubem.. W drugim tygodniu miałam Rejs po Nilu.
                                            Mysle, że tydzień w hotelach Titanic to w sam raz.. Dłużej bym się chyba tam nudziła.
                                            • kasia_p45 Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 12:18
                                              Aa i jeszcze jedno. Jak masz ochote cos zwiedzac to Kair sobie odpuść teraz. Polecam Luksor. 4 godzinki autokarem ale naprawde warto i niezapomniane wrażenia :))
                                              • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 12:33
                                                dziękuję bardzo Kasiu za informacje. Muszę przyznać że czytałam twoją relację z pobytu, i nie ukrywam że bardzo mi się podobała:) Bardzo fajne zrobiłaś opisy z każdego dnia:) My właśnie na tydzień lecimy, więc myślę że miło spędzimy ten czas, i że przez ten tydzień nudzić się nie będziemy:) Kair itak byśmy sobie odpuścili, bo za długo trzeba tam jechać:)
                  • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:15
                    Niestety tylko bazzar Clepoatra i Senzo mall ma ustalone ceny reszta targowanie sie
                • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:13
                  Senzo mall jest czynne codziennie od chyba 10 -22 placic mozna karta lub ich waluta czyli funty egipskie jest tam tanio i polecam
                  • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:16
                    dziękuję bardzo za cenne informacje:)
          • doral2 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:21
            karolina_pal napisała:

> Nie napisałam tutaj postu, żebyś kpił sobie ze mnie... chodzi mi po prostu o to
            > czy to się nie rozwinie tak ze rozniesie się na inne części państwa m.in na k
            > urorty... "

nie kpię, tylko daję ci do zrozumienia, że nikt z nas nie zna przyszłości.
            jakbym znała, to bym sobie prawidłowo sześć cyfr na kuponie totka skreśliła.
            a przy tym, to co się dzieje w port said, dzieje się też w polsce po ważniejszych meczach naszych piłkarzy.
            albo podczas święta 11 listopada 2011 roku.
            wszędzie ludziom odbija szajba, nie tylko w port said w egipcie.

jeżeli sytuacja stanie się rzeczywiście niebezpieczna, biura podróży nie wyślą turystów, jak to było w roku ubiegłym.
            póki co, turyści latają, znaczy się że sytuacja jest w porządku.
            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 21:33
              hm.. Tylko u nas na meczach nie ginie ileś tam osób.. no ale masz racje, nie da się przewidzieć tego co będzie za jakiś czas.
              • flisa3 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:28
                A ja też lecę 20 kwietnia do Hurghady! To będie mój pierszy lot wogóle samolotem. Mam nadzieję,że wszystko się uda.
                • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:36
                  Gdzie lecisz Flisa3 dokładnie?? do jakiego hotelu??
                  • flisa3 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:48
                    Hotel Empire w Hurghadzie 3 noce, 4 noce na statku wzdłuż nilu. Wycieczka pod nazwą " Egipt potęga południa". A ty?
                    • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 22:53
                      Wiesz co my lecimy też do Hurghady, a hotel to Titanic Beach Spa&Aqua Park, lecimy na tydzień z Katowic:) Ja nie dałabym rady na statku wytrzymać:) panicznie się boje pływać statkiem;) więc podziwiam cię pod tym względem:)
                      • flisa3 Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:03
                        Ja lecę z Poznania. Ej tam taki statek. To rzeczny a nie morski. Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń:-)
                        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 02.02.12, 23:06
                          no nieważne jaki statek, ale to jednak statek:) również życzę miłych wrażeń:)
                          • kasia_p45 Re: Sytuacja w Egipcie 19.02.12, 09:10
                            Wiesz co? Ja tez miałam jakąś statko-fobie. Ale na Nilu jest idealnie.. nawet nie odczujesz, że jestes na statku . Serio :))
    • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 03.02.12, 11:46
      Witam a ja mam leciec 17 lipca i boje sie ;-) a porownywanie tego co jest u nas a tego co sie dzieje w Egipcie to chyba jakies zarty ;-) biura nas nie wysla jak bedzie zle gorzej jak sie cos stanie najpierw ;-)ja zamieniam cel swojej podrozy bylam tam 2 razy i bardzo mi sie podobalo ale widzac co sie dzieje trzeba byc naprawde odwaznym zeby tam jechac i cale wakacje sie denerwowac czy sie cos nie stanie ;-)
      • berjag Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 19:19
        Aga a na jaki kierunek zmieniasz?
        • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 11:31
          Witam zmienilam na Tunezje i mam nadzieje ze tam sie juz nic nie wydarzy ;-) wiem ze nie jest tak jak w Egipcie ale tez tam bylam i mi sie wszedzie podoba ;-) dla mnie jest wazne slonce palmy ladna plaza i blisko centrum a to czy pokoj jest troche gorszy albo malo jedzenia to dla mnie nie ma znaczenia tez juz troche zjechalam i wszedzie bylo ok. nie naleze do ludzi ktorzy psuja sobie i innym wakacje przez glupoty wiec licze ze kolejne wakacje beda nalezaly do udanych ;-)bralam pod uwage tez Turcje ale za 8000 za 2+1 to ciezko cos sensownego znalezc zreszta mialam juz rezerwacje w Eximie i musialam szukac od nich cos ;-)
          • czarnadota Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 11:51
            Aga, a jak z kosztami zamiany Egiptu na Tunezje? Potraktowali to jak zmiane kierunku czy rezygnacje? Pytam, bo my tez nieopatrznie zarezerwowalismy sobie Egipt, w dodatku Hurghade, a z informacji na forum wynika, ze tam jest chyba jeszcze bardziej niebezpiecznie teraz niz w Sharm. No coz, maz sie uparl na Egipt w tym roku i teraz trzeba cos z tym zrobic. Tyle, ze my mielismy leciec na przelomie kwietnia i maja, urlopy juz zaklepane w pracy u mnie i meza, wiec w gre wchodzi tylko ten termin. A w Tunezji chyba za zimno w koncu kwietnia.
            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 12:00
              Co takiego wyczytałaś że uważasz że w Hurghadzie jest bardziej niebezpieczniej niż w Sharm??
              • czarnadota Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 12:24
                W ciagu kilku dni czytalam o chyba 2 napadach na banki i sklepy wlasnie w Hurghadzie - jak na kilka dni to chyba nie jest malo, biorac pod uwage, ze wczesniej takie sytuacje nie mialy tam miejsca. Wywnioskowalam tez z wypowiedzi osob, ktore bywaly czesciej w Hurghadzie w latach ubieglych i widza zdecydowana zmiane nastawienia miejscowych do turystow. O atakach beduinow w Sharm tez oczywiscie czytalam ale tam juz wczesniej mialy miejsce np. zamachy bombowe, natomiast Hurghada byla do tej pory miejscem spokojnym, teraz ciagle cos sie tam dzieje, wiec stad obawa, ze moze nastapic dalsze nasilenie niebezpiecznych sytuacji. Nie ja jedna zreszta uwazam, ze tylko patrzec, a w spokojnej dotad Hurghadzie zaczna sie napady na turystow.
                • marek.dumle Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 14:23
                  Hurghada jest trochę jednak spokojniejsza niż Sharm. Napady na banki/kantory/sklepy oczywiście zdarzają się zarówno w Sharmie jak i w Hurghadzie, natomiast w Sharmie dochodzi działalność beduinów.
                  • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 09:21
                    Ludzie piszecie Egipt a ja mieszkam w małym mieście i był napad na agencje pko i kantor w jednym miesiacu malo równiez napad na sklep i zginela ekspedientka ugodzona noze opanujcie się to jest wszedzie spójzcie na polske potem oceniajcie
                • tymonek12 Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 16:20
                  www.msz.gov.pl/Egipt,-,aktualizacja,ostrzezenia,dla,turystow,48775.html
                  Nic tutaj nie ma na temat Hurghady. Zalecenia dotycza Synaju.
              • kasia_p45 Re: Sytuacja w Egipcie 19.02.12, 09:12
                Ło matko. W Hurghadzie jest jak najbardziej bezpiecznie. A poza tym hotele sa w wydzielonych dzielnicach turystycznych.. więc jeszcze bezpieczniej. Po co ta panika?
            • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 13:46
              Ja kupowalam w styczniu Egipt i mialam mozliwosc bezkosztowej zmiany kierunku do 30 04 ;-)powinnas miec to napisane na rezerwacji ja kupilam wczasy w Eximie nie wiem jak jest gdzie indziej bo zawsze z nimi latam mimo zlych opinii ;-)a jesli chodzi o pogode to nie jest tak zle chyba ponad 20 bedzie no ale to zalezy czy lubicie upaly czy nie ;-) a moze Turcja ja bylam w maju i bylo super ciezko przewidziec z tego co wiem w Egipcie teraz tez wieje i nie jest tak cieplo jak zawsze bylo o tej porze roku ;-) a jesli chodzi o to bezpieczenstwo to i w Hurgadzie i na Synaju nie jest dobrze ludzie jak widzisz maja rozne opinie ja tez kocham Egipt i to ja sie uparlam (jak Twoj maz)na Egipt ale zdrowy rozsadek mi podpowiada ze nie jest dobrze ludzie pisza ze mozna nie wychodzic z hotelu dla mnie to jest nie wyobrazalne na wakacjach nie bede chodzic i ogladac sie za siebie wTunezji tez jest jak jest ale na forum nie wrze tak jak tutaj ;-) nie ma nic w zagranicznej prasie wczoraj na stronie MSZ znowu pojawilo sie ostrzezenie dla podrozujacych dot. Egiptu wiec tak super jak inni pisza nie jest ;-)
              • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 09:16
                Posłuchajcie na forum mam podane gg możecie pisać wróciłam z Hurghady 27 stycznia wychodziłam za hotel byłam w centrum sakala i ogólnie się włóczyłam nie zauważyłam tam nic niepokojącego wiec jak czytam nie wiem o co wam chodzi jeśli macie obawy wrócę z Hurghady 6 kwietnia mogę napisać czy jest spokojnie
          • berjag Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 17:14
            A możesz powiedzieć co za hotel wybrałaś w Tunezji zamiast AQUA BLUE W Egipcie, też mieliśmy być w AQUA BLUE z dziećmi - równie fajna alternatywa ? ;)
            • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 17:33
              Marabout w Sousse jest tylko pare zjezdzalni nie tyle co w aqua blue ale za to ma duzy plus bo jest przy plazy i ma bardzo ladna piaszczysta i strzezona plaze ;-) nie wiem jak wyglada opcja ALL poniewaz jak ja bylam to bylo tylko HB i mimo tego ze ludzie pisza roznie to nam smakowalo ;-)
    • tripsta.pl Re: Sytuacja w Egipcie 03.02.12, 14:01
      W takich kurortach oddalonych od centrum jest bardzo spokojnie.
    • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:09
      Byłam w styczniu lecę w marcu a dokładnie 30 marca i w lipcu gdyby było tak źle nie latała bym właśnie tam a Hurghada jest bezpieczna nie zauważyłam by coś niepokojącego się tam działo. A więc życzę miłego wypoczynku. A jesli mogę spytać jaki hotel?
      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:16
        No ja lecę pierwszy raz do Egiptu:) Wybraliśmy Titanic Beach Spa&Aqua Park, czytałam różne opinie na temat hotelu, niemniej jednak muszę się przekonać na własnej skórze:) niektórzy pisali że super, a nie którzy że nie za bardzo.. Również życzę miłego wypoczynku:)
        • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:20
          ja tam bede w lipcu ale najlepszym z aqua parków jest jungle aqua park a ten jest w kolejnosci po jungle bedziesz zadowolona skorzystaj idz do sennzo po upominki do bazar cleopatra. Z doswiadczenia wiem ze szybko bedziesz chciala wrocic
          • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 17:27
            Z tego co pisałaś powyżej to w bazzar Clepoatra i Senzo mall nie trzeba się targować. A jak tam przedstawiają się ceny mniej więcej?:)
            • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 18:16
              puszka fanty np 2,10 funta gdzie indziej min jeden dolar czyli 6 funtow
              np chipsy niecale 2 funty w sklepach gdzie sie targujesz 1 dolar czyli 6 funtow to sennzo nie jest drogo tam robia zakupy egipcjanie rowniez a jesli chodzi o bazar clepoatra to np na perfunie do kilku dolarow wyjdziesz taniej
              a jesli chcesz kupic papirus to od bazar clepatra dalej kawalek jest sklepik santa maria papyrus pytaj o Marko Amir to chlopak ktory mowi po polsku i lubi polakow on ci tez podpowie co i jak na szybie ma reklame cos chyba media markt i cos z biedronka zreszta jak spytasz w ciagu kolo bazar cleopata o marko to ciebie pokieruja
              w linku znadziesz duzo co potrzeba a tez jego fotke www.facebook.com/#!/profile.php?id=1070283690 jesli potrzebujesz wiecej informacji podaj gg lub maila powiem ci wiecej
            • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 13.02.12, 18:22
              czekam na gg 41354945
        • kasia_p45 Re: Sytuacja w Egipcie 19.02.12, 09:36
          karolina_pal napisała:

> No ja lecę pierwszy raz do Egiptu:) Wybraliśmy Titanic Beach Spa&Aqua Park, czy
          > tałam różne opinie na temat hotelu, niemniej jednak muszę się przekonać na włas
          > nej skórze:) niektórzy pisali że super, a nie którzy że nie za bardzo.. Również
          > życzę miłego wypoczynku:)

Jak na pierwszy pobyt bedziesz zadowolona. Hotel robi wrażenie. W kwietniu bedzie juz fajnie cieplutko więc spokojnie będzie mozna korzystac z plażowania. Koniecznie weźcie buty do brodzenia po morzu. Bez tego sie nie da wejść. Do rafy i wiekszej głębokości jest bardzo daleko. Morze do południa uciekało i można było sobie tam fajnie pochodzić brodząc po kostki. Po południu morze wracało i było troche wiecej wody.. jednak dalej płytko..
          Hotel jest na tyle wielki, że codziennie mozna rozkładac sie w innym miejscu i jeść w innej restauracji. Lobby bar czynny całą dobe (to ten przy recepcji)..
          Generalnie jak ktos sie boi to można nie wychodzić z hotelu i tez miło spedzać czas.. jednak warto wyjść na zewnątrz jesli chce się zakupic pamiatki. Na prawo jest dość dłuugi ciąg sklepików i wesołych handlarzy. Beda zapraszać do handlowania sie ale nie trzeba tam wchodzić.. jesli jednak zdecydujesz się na zakup pamiętaj, że cena jaka poda handlarz będzie z kosmosu. Warto od razu ją zbic o 3/4 i wtedy spokojnie sie potargowac. U nich zawsze jest dobra cena.. hihi albo wszystko za darmo.. Koniecznie podchodzic do tego z usmiechem i nie zrazac się. Np.. w pewnym sklepiku były fajne arabskie czapeczki takie recznie robione. W sumie nie chcelismy tego kupic. Pytamy sie ile za to? A gościu podaje cene z kosmosu. My do niego 5 funtów. To prawie sie obraził. A my jak nie to nie i juz chcemy wychodzić. On jednak nie daje za wygrana i zaprasza nas do targowania.. I tak udało nam sie kupioc za 20 funtów (ok 4 dolary). Gościu zadowolony, my też. Albo na koniec w innym miejscu chcielismy kupic 4 piramidki. Tez wstepna cena była wysoka.. ponad 200 funtów. My mielismy ostatnie 100 funtówe i chcielismy je wydac.. Ale spokojnie podalismy, ze możemy to kupic za 80 funtów. Handlarz troche sie upierał przy swoim.. Pokazalismy, ze mamy tylko 100 funtów i nic więcej..
          Troche sie upieral.. to jak nie to nie, wychodzimy ze sklepu... a on za nami, ze ok niech bedzie i tak wyszło na nasze:))
          Ale zasada jest jedna.. wszystko robic z usmiechem i na wesoło a oni napewno odpłaca tym samym. Egipcjanie to naprawde fajni i weseli ludzie i nie robia nikomu krzywdy..
          Warto tez dawac bakszysze.. jeden dolar dla nas to niewiele a oni moga za to wyzywić cała rodzine przez cały dzień. Warto o tym pamietać :))
          • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 19.02.12, 11:51
            >Koniecznie weźcie buty do brodzenia po morzu. Bez tego sie nie da wejść.
            O butach już właśnie gdzieś czytałam że tam są konieczne:) Musze sobie kupić:)

> Jak na pierwszy pobyt bedziesz zadowolona. Hotel robi wrażenie.
            Też myślę że będę zadowolona:) Nie mam porównania z innymi hotelami w Egipcie, więc uniknę porównań, i będę zadowolona z hotelu:)
    • landsurveyor Re: Sytuacja w Egipcie 14.02.12, 22:20
      Hurghada nawet teraz jest bardzo bezpieczna, byłem tam w czerwcu i w grudniu ubiegłego roku chodziłem po nocy po mieście nic złego nigdy tam mnie nie spotkało. Nie wyczułem też tam żadnej wrogiej atmosfery o której ktoś tam pisał. Teraz lecę w marcu i nie mam zamiaru wkręcać się w wasze strachy. A uważam, że dla ciepłolubnych jest to jedyny w miarę tani rozsądny kierunek przynajmniej do czerwca. Chyba, że ktoś lubi telepać się z zimna w Morzu Śródziemnym w Tunezjach czy Turcjach. Tak wiec głowa do góry i w drogę. Życzę wszystkim udanego pobytu.
      • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 09:17
        popieram bez obaw byłam i bede tam i nie jest zle
        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 10:37
          niektórzy po prostu już za bardzo wyolbrzymiają, niektórzy na forum za bardzo panikę rozsiali i dlatego tak teraz się dzieje.. Ja już jestem całkowicie spokojna, jeszcze po rozmowie z tobą to już w ogóle.. Jadę i zamierzam się dobrze bawić:)
          • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 10:55
            A moze przestancie sie czepiac po pierwsze to kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie a wybor czy jechac czy nie to juz jest kazdego indywidualna sprawa po drugie to ze niektorzy uwazaja ze tam jest ok. to nie znaczy ze wszyscy tak musza myslec a po trzecie to chyba po to jest to forum zeby sie wymieniac informacjami a nie kpic z innych bo maja inne zdanie ;-)
          • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 11:01
            A tak wogole to Ty zalozylas ten watek i prosilas o rady a teraz masz problem ze ludzie ci odpowiadaja i szczerze pisza co mysla ? trzeba bylo zaznaczyc ze interesuja cie tylko pozytywne opinie ;-)
            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 11:16
              Po 1 faktycznie ja założyłam wątek i uzyskałam informacje. Po 2 każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii i ja tego nikomu nie bronie. Ty zmieniłaś sobie kierunek na Tunezję, i co jak znowu wyczytasz na jakimś forum co tam się dzieje to też zmienisz kierunek lotu?? W każdej chwili sytuacja może się zmienić, w Egipcie owszem dzieje się dużo ale tak samo dużo dzieje się w Polsce.. W Egipcie jednego dnia mogą być zamieszki, a za miesiąc może być spokój i w ogóle..
              • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 11:26
                Jak bede chciala to zmienie 10 razy kierunek lotu a to juz chyba nie twoja sprawa poniewaz jak ja pytalam o rady to nikomu nie pisalam ze panikuje bo po to pytam zeby uzyskac wiarygodne informacje a nie podniesc sie na duchu ze dobrze zrobilam wybierajac Egipt i ja w oroznieniu od ciebie w Egipcie bylam nie raz a ty chyba nie wiesz o czym piszesz porownujac Egipt z Polska zycze ci mimo wszystko milych wakacji i zazdroszcze odwagi ;-)
                • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 11:36
                  Ok, nie mam zamiaru się z kimkolwiek spierać... Do odważnych świat należy...
                  Również życzę miłych wakacji.
            • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 21:45
              posłuchaj zawsze możesz tu nie zaglądać a nie jeździć po Karolinie i gdybyś znała dobrze ten kraj bywała jak ja co drugi trzeci miesiąc wiedziała byś i znała rzeczywistość ale nikt ci nie każe tam jechać podobno ludzie mają wolną wole korzystaj z niej jeśli ci nie odpowiada Egypt nie jedź tam jeśli tak jedź i baw się najlepiej jak umiesz
              • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 17:48
                A Tobie proponuje moze sie odczep odemnie ;-) mam prawo tak jak twoja kolezanka pisac co mysle i to nie ja pisalam ze niektorzy panikuja bo nawet jesli tak jest to kazdy ma prawo do tego a to ze ty jestes taki odwazny to jest twoja sprawa ja nie musze prawda ? ja pisalam swoje zdanie i nikomu nie dokuczalam jesli ma inne ;-) zyczylam karolinie_pal milych wakacji tobie tez zycze milych wyjazdow i zejdzcie juz ze mnie ;-) a i dzieki za pozwolenie na zagladanie na forum ;-)
              • beakinka70 Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 20:20
                Pojawiłaś się na forum w tym roku? A może to nowy nick?
                Zajrzałam dziś na ten wątek, poczytałam i mam wrażenie, że pracujesz w BP. Można wyrazić swoje zdanie ale kilkanaście razy w ciągu kilku dni?!?!
                I jeszcze najeżdżasz na innych, którzy wypowiadają się w kulturalny, rozsądny sposób. Więcej szacunku dla innych.
                Karolina , jak sama stwierdziła jedzie do Egiptu po raz pierwszy i wie o tym kraju tyle ile tu przeczyta. Również mam wrażenie, że zakładając wątek szukała osób takich jak Ty, które zapewnią ją że jest super.
                Karolino, zamiast czytać informacje na forum, na którym piszą również pracownicy lokalnych biur podróży z Egiptu, przeczytaj ostrzeżenia MSZ, poczytaj trochę wiadomości ze świata i sama wyciągnij wnioski. A najlepiej zmień kierunek, bo za chwilę ceny na pozostałe kraje pójdą w górę.
                W Egipcie nie jest bezpiecznie, są już ostrzeżenia MSZ, nie zalecają opuszczania kurortów nawet w grupach więc jak rozumiem żadne fakultety poza Aquaparkiem czy delfinarium nie są wskazane. Ale Ty będziesz tam w kwietniu! Nawet nie wiesz jak mnie i wiele innych osób to uspokoiło! Słuchajcie ! iloveegipt2012 będzie w kwietniu w Egipcie! Tzn że wszystko jest ok! Nic złego się nie dzieje! MSZ się myli!
                Śmieszne!
                Ja też zmieniłam rezerwację z Egiptu na Turcję, nie zamierzam ryzykować przypadkowej kulki lub siedzieć dwa tygodnie za murem w hotelu.
                • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 09:13
                  Tak oczywiscie jestem z biura podrozy jak ktos pisze co mysli to jest z biura podrozy stary tekst ;-)a tak przy okazji to ja sie czepialam ? ja pisalam z roznymi ludzmi nie tylko na tym forum i nikt nie mial pretensji ze wyrazam swoje zdanie jest duzo ludzi ktorzy tam jezdza nie tylko wy i maja takie zdanie jak ja ( zreszta ty chyba tez z tego co czytam ) wiec nie wiem o co chodzi ja sie nikogo nie czepialam tylko dziwi mnie to ze ktos chce wiedziec co myslimy a pozniej pisze ze wyolbrzymiamy sprawe ;-)z tego co widze sa tacy na forum ktorzy dobitniej wyrazaja swoje zdanie niz ja i ich nie atakujecie ;-) jesli kogos urazilam to przepraszam i dajcie juz spokoj bo mi sie odechcialo jechac gdziekolwiek i jest mi przykro ze za wyrazanie swojego zdania robicie zaraz ze mnie pracownika BP ;-(
                  • beakinka70 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 20:31
                    Aga, spokojnie - przeczytaj to jeszcze raz :)
                    Odpowiadam na post iloveegipt2012, która zjechała Ciebie. I właśnie ze względu na jej wypowiedź w ogóle się odezwałam.
                    Jestem po Twojej stronie :)))
                    Pozdrawiam
                    • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 10:18
                      Jejku przepraszam cie bardzo patrzylam trzy razy i jak widzisz zle ;-) wiesz chcesz komus szczerze poradzic co myslisz i czujesz i jeszcze cie zjada albo mowia ze panike siejesz juz z tego wszystkiego chyba lepiej nie pomagac i nic nie pisac ;-) inni pytali gdzie zamienilam wyjazd to odpowiadalam nie urazilam chyba nikogo ;-) ja tez kocham Egipt pamietam jak bylam w Tunezji to mowilam ze juz tam nie pojade bo w Egipcie lepiej a teraz widzisz nie przewidzisz gdzie wyladujesz ;-) gdyby inne kierunki byly tansze pewnie Tunezji bym nie wybrala ;-) taki szum sie tu zrobil to na forum nie zagladaj to panike siejesz wiesz mam wrazenie ze sie nie ma co dziwic ze nas w innych krajach nie lubia ;-) jeszcze raz cie bardzo przepraszam za moje nerwy i pozdrawiam mam nadzieje ze sie nie gniewasz ;-)
                      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 11:17
                        Widzę że bardzo pijesz do mnie.. Tylko widzisz ja jakoś ci nic nie zrobiłam.. tylko napisałam ogólne o tej panice.. a chyba to mi wolno.. a ty już w którymś poście z kolei do mnie się przyczepiasz..

> i szum sie tu zrobil to na forum nie zagladaj to panike siejesz wiesz mam wraze
                        > nie ze sie nie ma co dziwic ze nas w innych krajach nie lubia ;-)

nie znasz mnie.. nie wiesz jak się zachowuję na co dzień, więc mnie nie oceniaj.. i twoje powyższe słowa są nie na miejscu..

Jeśli cię uraził któryś z mich postów to przepraszam.. życzę miłego wypoczynku..
                        • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 16:23
                          Nie pije do ciebie tylko kolejny raz opisuje to samo ;-) nie oceniam nikogo bo sama tego nie lubie ;-)sama widzisz jak sie ten watek rozwinal ;-)a jesli chodzi o to ze nas nie lubia to jest prawda niestety i mysle ze to przez to ze zawsze jestesmy najmadrzejsi nawet jesli o czyms nie mamy zielonego pojecia i napisalam ogolnie a nie o tobie ;-) zycze ci po raz kolejny udanego pobytu i mimo ze sie przegadujemy jedna przez druga pozdrawiam ;-)
                      • beakinka70 Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 15:09
                        Nie ma sprawy, widziałam, że się po prostu pomyliłaś i miałaś prawo do zdenerwowania.
                        Niestety ostatnio na forach pojawiają się osoby z takimi pytaniami - czy w Egipcie jest bezpiecznie? Ale oczekują odpowiedzi potwierdzających, że jest ok. To myślenie życzeniowe, jak będę udawała,że nic się nie dzieje - będzie ok.
                        Ja też bardzo chciałabym jechać po raz kolejny do Egiptu. Miałam już rezerwację do Hurghady, ale zmieniłam i to jeszcze w listopadzie.
                        Nie pytałam nikogo na forum czy będzie bezpiecznie i co się może wydarzyć, ale pamiętam nerwy w ubiegłym roku kiedy BP wcale nie tak chętnie proponowały zmiany kierunku a jeśli już to po wyższych cenach. Pamiętam tez osoby, które na forach pisały, nie chcę ale muszę bo mam już zapłacone a BP nie chce oddać pieniędzy. Było to w czasie kiedy już wszystkie BP poza chyba dwoma wstrzymały loty do Egiptu. Nie zazdrościłam ludziom w takiej sytuacji. W tym roku jak zaczęło się w Egipcie źle dziać, stwierdziliśmy z mężem, że nie ryzykujemy. W Turcji byłam 3 lata temu i bardzo mi się podobało. Chciałam tam wrócić ale urlop mam raz w roku i zawsze wygrywał Egipt więc w tym roku może i dobrze się stało. W Tunezji nie byłam, czytałam sporo ale jakoś nie bardzo mi to podchodziło. Mniej ciekawe fakultety, gorsze niż w Egipcie hotele itp.
                        Wracając do Egiptu, każdy sam decyduje ale jadąc tam pierwszy raz nie opierałabym się na tak optymistycznych opisach osób, które mogą być np. rezydentami egipskich hoteli. Zaglądając jakiś czas na forum można się zorientować kto, jak często i w jakim celu jeździ do Egiptu i zawsze opinie częstych "bywalców" będą warte najwięcej.
                        W chwili obecnej opierając się tylko na informacjach dochodzących z Egiptu, nie zdecydowałabym się. Nie zaryzykowałabym dla słońca i oszczędności 2 tys. PLN przypadkowej kulki w głowę. Zwłaszcza, że jadę z rodziną. A siedzenie za murem hotelu jest dla mnie bezsensowne i niestety gdyby sytuacja rozwinęła się w złym kierunku również nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa.
                        Pozdrawiam
                        • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 16:29
                          Zgadzam sie z toba w 200% ;-) ja wybralam ta Tunezje bo z mjego biura nic fajnego w Turcji nie znalazlam tez lece z dzieckiem i musze miec jakies atrakcje dla niego zeby nie nudzil cale wakacje ;-) mam nadzieje ze bedzie dobrze i nie porobi sie to co w Egipcie ;-) pozdrawiam ;-)
                • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 25.02.12, 02:07
                  i byłam w styczniu czytaj uwaznie jezdze co ok 2-3 miesiace
          • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 21:41
            i tak trzymaj ja tez czekam do marca a dopiero wróciłam ale chętnie bym tam zamieszkała ale moja córka otrzyma lepsze wykształcenie w Polsce niż tam wiec pozostają mi podróże
            • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 22:15
              No ja już się doczekać nie mogę a tu tyle czasu jeszcze do kwietnia:(
    • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 12:09
      W zeszłym roku w styczniu byłam w Hurghadzie (21-28.01.11) w czasie kiedy wybuchła rewolucja. Będąc tam nic nie wiedziałam co się dzieje bo w hotelu nie informowali nas aby nas nie stresować, a w tv polonia były marne informacje. Po powrocie do kraju w telewizji zobaczyłam co tam się działo. Jednym słowem Egipt walczył o swoje, a ja w spokoju odpoczywałam. Teraz lecę trzeciego marca do Marsa Alam i mimo różnych informacji na temat sytuacji w tym kraju lecę ze spokojem. Egipcjanom zależy na turystach bo ich gospodarka się wali, a turystyka jest bardzo dochodowa.
      • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 15.02.12, 21:49
        I tą wypowiedź uważam za najmądrzejsza jaka czytałam pewnie nie lecisz pierwszy ani drugi raz do Egiptu albo starałaś się poznać ten kraj
        • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 07:49
          Do Egiptu lecę czwarty raz. Dużo zwiedzam - teraz mam w planie Asuan i Abu Simbel, a mąż nurkuje więc łączymy obie nasze pasje. Uważam, że Egipcjanie są normalnymi ludźmi, a że trafi się nieraz jakiś "odpał" cóż jak wszędzie. Jesteś miłym dla nich i nie wywyższasz się wtedy oni ciebie traktują dobrze. Mogłabym się rozpisywać w tym temacie długo ponieważ uwielbiam ten kraj, ten klimat i czuję się tam po prostu dobrze.
          • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 14:21
            po 4 razie jeszcze niewiele dostrzegasz, a widzisz to co chcesz widzieć

ja tez tak mialem ale już mi przechodzi, oni wcale nie są tacy mili jak byśmy tego chcieli a ich zachowanie ma jedno podłoże ($)
            nie chciałabyś wiedzieć co oni na prawdę myślą o nas turystach....

Warto poczytać trochę książek o ich życiu

Ale ktaj super na urlop (póki co) a szczegolnie pod wodą...
            więc póki można to trzeba jeździć
      • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 14:35
        w jakim hotelu byliście w tym czasie?
        My w Palacio byliśmy i też nie ulegaliśmy panice choć te transportery na ulicach nie wyglądały najlepiej
        mieliśmy nawet okazję uczestniczyć w manifestacji jaka przeszła główną ulicą Sakkali, ale w Daharze trochę rozrabiali a w zadnym sklepie nie było złota, a potem i turystów

Wtedy była to radość i wielkie nadzieje

kilka fotek z tego pobytu fotoforum.gazeta.pl/5,2,dariusznow,2.html

W tym roku w rocznicę rewolucji też byliśmy i trafiliśmy na trzęsienie ziemi :O)

Ale atmosfera jest diametralnie inna wśród miejscowych, są zfrustrowani i niepewni jutra
        Wbrew pozorom turystyka nie jest tak ważna jak myślimy, o wiele ważniejsza jest RELIGIA przez pryzmat której my, turyści wypadamy marnie

Mimo wszystko mam nadzieję że będzie OK i można planować następne wyjazdy
        • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 15:57
          W czasie zamieszek byłam w Hurghadzie w hotelu Three Corners Sunny Beach Resort Hurghada. A co do nastawienia ludności do obcokrajowców to zdaję sobie sprawę, że jak by mogli to nóż w serce spokojnie by nam wpakowali. Ale jak się jest w stosunku do nich normalnym to oni też są ok, 1$ no cóż - bieda, bieda i jeszcze raz bieda, dlatego jak jadę to zabieram sporo jednodolarówek żeby im podziękować za umilenie pobytu. Dodam, że w Egipcie czuję się bezpieczniej niż w Kenii (tam mam wrażenie że mnie wzrokiem zabiją).
          • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 16:51
            A co do religii - szanuj bliźniego swego jak siebie samego. Szanowanie ich kultury, obyczajów i zwyczajów odwzajemniają w ten sam sposób, co nie koniecznie zdarza się gdzie indziej.
            • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 20:56
              Masz całkowitą rację ale czy my turyści szanujemy ich religię?
              Nie myślę o jednostkach tylko turystach jako całość

a czy indywidualnie w imię szacunku odpuścisz sobie spożywanie alkoholu w trakcie urlopu i czy będziesz spacerować po plaży w ubraniu długiej spódnicy i chustce na głowie? No bo tak możesz wyrazić szacunek do ich religii i tradycji

ale bez przegięć nie wymagajmy za wiele od siebie, ale skoro zaopatrzyłaś się w jednodolarówki to po prostu chcesz sobie kupić ich uprzejmość - jak wszyscy :)

mnie się udało nawiązać z niektórymi miejscowymi sympatyczne relacje i to nie za pomocą napiwków
              tak mi się wydaj, bo gdyby nie mieli ochoty to z pewnością nie poznawali by mnie na ulicy po roku lub dwu latach

a w tym roku niektórzy prosili i byli zadowoleni gdy dostali coś do jedzenia lub słodycze dla mnie to było duże zaskoczenie
              • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 23:01
                Ogólnie do wszystkich.
                Beakinka70-radzisz słuchać MSZ...proszę ,przestań-to matoły bez pojęcia....ale fajnie,że zamieniłaś na Tunezję.
                Weksyl01-był w i nic nie widział w Egipcie w czasie rewolucji...jasne!!...Nasi ojcowie w miastach strajkujących w czasie stanu wojennego byli wyprowadzani z fabryk "pod karabinami" i w towarzystwie czołgów-a inni z innych miast...no ok walmy na turystycznie-Sopot, Zakopane...tam tez były czołgi??
                Do iloveegipt..coś tu piszesz o Marko od papirusów-zonk-jestem jego dobrym kolegą...i ze Ciebie nie znam??hmm-napisz kto Ty...tak po naszemu...bo ja Marka znam kilka lat.Powiedz ,że Krzysiek....
                Moim zdaniem ktos kto jedzie po raz x-dziesiąty i wie po co -niech jedzie,ale Nowym chcącym zwiedzać NIE POLECAM.Wsio-takie moje zdanie.Dosyc włażenia w dup...a kraj bez reguł...no kure...wski.Z dziecmi bym sie tam nie wybieral...no oki-hotel z aquapark-i koniec.Tam naprawdę nikt nas nie chce i nie lubi...no moze tylko kelnerzy za bakszysz i za nasze białogłowy:)
                • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 16.02.12, 23:57
                  Cairo, popieram tylko co z naszym egiptem ????
                  Chyba trzeba przeczekać, ale lepiej nie będzie :(

Pozdro dla Marko jeśli go spotkasz
                  W tym roku nie było okazji go odwiedzić
                • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 00:04
                  > .a kraj bez reguł...no kure...wski.Z dziecmi bym sie tam nie wybieral...no oki-
                  > hotel z aquapark-i koniec.

hmm.. tylko widzisz ja nie wybieram się z dziećmi, bo ich nawet nie mam..Mamy jechać w czwórkę- ja, mój narzeczony i kolega z dziewczyną..

> Moim zdaniem ktos kto jedzie po raz x-dziesiąty i wie po co -niech jedzie,ale N
                  > owym chcącym zwiedzać NIE POLECAM.Wsio-takie moje zdanie.Dosyc włażenia w dup..

czyli twoim zdaniem nie powinnam jechać do Egiptu bo nie byłam tam nigdy?? hmm... dziwne..
                  • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 00:22
                    Jedźcie, jak najbardziej, bo to cudowny kraj
                    i koniecznie wybierzcie się na nurki lub snurki. podwodny świat jest wolny od naszych fobii, to po prosu RAJ

przed wyjazdem przeczytajcie książke Kreta Mój Egipt, warto

miłego pobytu :)
                    • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 00:54
                      Karolino-Dariusz pisze jedz,ja tez napisze jedz.Zaznaczmy jako stali bywalcy,że to nie to co było.MSZ możesz olać bo to cieniasy.Jak będą do mnie wątki to mam wszystkie bilingi jak do nich dzwoniłem w potrzebie...hahaha-lepiej nie miec potrzeb.Na urlop hotel plaza-nie odstraszam póki co:)ale zwiedzania nie polecam-ŻADNEGO na dzis.Jest to moje zdanie.Turysty .
                      Ludki-a może to i pomysł-latajmy w bezpieczne enklawy,cieszmy sie słońcem i ciepłą wodą....i nie zwiedzajmy!!!
                      Krytyka???
                      hahhaa
                      Olać-to i tak wyjdzie taniej niż nad naszym morzem-plus pogoda gwarantowana:)
                      • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 01:09
                        Nie to ,że sam ze soba gadam:),ale skoro już coś se ubzdurałem-to rozpowszechnie:) Re: To juz chyba koniec Egiptu....
                        Autor: cairo1 (IP zapamiętane)
                        Data: 17 Feb 2012 - 00:15:18

Hi.Nie było mnie kilka dni...zażywałem naszą zimę i ogniska.Poczytałem co tu piszą...wiem,że zacząłem krucjatę,ale tego jeszcze nie czytałem...z tego co pamiętam,nawet napisalem niegrzecznie koledze niezalogowany...cóż widocznie tak myslałem...mogę tylko przeprosić za tzw.hmmm...brzydkie słowa.Widzę,że tu sila złego na jednego.Oczywiscie czytając myślałem o odp...zapomnialem pól...albo więcej...no rozbawił mnie Plompik i -że w Meksyku zabili 20 osób!!!ku...wa!Tylko..ja bylem w Meksyku i w ogóle tam-nocą nigdzie bym się nie wybrał a ja w Egipcie łazilem,jezdzilem,czołgałem sie o każdej porze dnia i nocy...kiedyś-i nicsmiling smiley
                        Hayem-kasa to nie wszystkosmiling smiley
                        Ok.Moja wersja-totalnie lajtowa..mowiąc po wiesniaczemu(ok Pisząc)
                        Mamy lub będziemy mieli nowy Egipt?Tak będzie nowy.
                        nowy -znaczy lepszy?-Nie -dla nas turystów na milion % nie lepszy.
                        Dlaczego??
                        Ano ,dlatego ,że mamy okres przejsciowy.
                        Co to jest okres przejsciowy?-a to jest stare posiadanie jeszcze(czyli wlasciciele hoteli,starzy naczelnicy policji,stara wladza w skrocie)-a tu już nwe stuka do drzwismiling smiley
                        Co zrobi nowe??-nowe-musi zniszczyć stare.Jak to zrobi??-najprosciej wypuścić do akcji bandytow,przegonic turystów,przegonic inwestorow.LUDZIE-POLICJI W MIASTACH-JEST ZEROOOOOO.
                        Kto jest stare??-Ano wszyscy wlaściciele hoteli z epoki(jakże długiej)MUBARAKA-i nie jest to ważne dla nas turystów czy to kapitał obcy czy 'mubarakowski",czy żydowski(bo i taki był)...był to stary układ-nawa wladza musi go zniszczyć!
                        Jak to zrobić??-najprościej odegnać turystów,tanio odkupic....,wersja hard core-NACJONALIZACJAsmiling smiley....ze niemożliwe?-tam wszystko jest mozliwe,ale zdecydowanie latwiej i bezbolesniej jest doprowadzić do ruiny i przejąc te setki hoteli z powodu braku turystów...ktorych wystraszą bandyci....i jakies dziwne religijne zakony ...znawcom znanesmiling smiley
                        Pisałem bez sprawdzenia,za błędy przepraszam,reszte mysli rozwinę na zapytania...a Egiptu(takiego jak go znamy-koniec
                      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 10:55
                        >Na urlop hotel plaza-nie odstraszam póki co:)ale zwiedzania nie polecam-
                        > ŻADNEGO na dzis.Jest to moje zdanie.Turysty .

Ale mi się wydaje że do 20 kwietnie może sytuacja się tam zmienić i nie będzie problemu ze zwiedzaniem. To jest jednak dużo czasu jeszcze.
                  • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 25.02.12, 01:44
                    Karolinko oni ciebie wkręcaja niestety owszem jest gorzej ale nie ma tragedii pisalam ci na gg
                • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 25.02.12, 01:40
                  skoro tak go dobrze znasz to zadzwoń do niego :P bo pewnie masz jego nr tel. bo nie zmienił i jakoś ez nie znam ciebie a znam dużo kolegów Amira pozdrowie go nie ma problemu wysle mu smska :P
    • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 07:08
      Karolina jedź. Tak na dobrą sprawę wszędzie się coś dzieje, przykład Grecja. Każdy ma swoje zdanie na dany temat i będzie go bronił w taki czy inny sposób. Egipt chcąc odbudować się musi bazować na turystach i musi zapewnić im "raj hotelowy", w którym nie obowiązują ich zwyczaje religijne. Czy zwiedzać - no cóż ja będę bo po to zawsze jadę - nie wyobrażam sobie pobytu tylko w hotelu (oszalałabym) - oczywiście zwiedzaj, chyba że coś się takiego wydarzy złego to po prostu dla bezpieczeństwa wycieczka się nie odbędzie. Nie patrz na tubylców w taki sposób że cię nienawidzą bo nie wyjdziesz z pokoju hotelowego . My Polacy też nie tolerujemy takich czy innych nacji, a jednak przyjeżdżają do nas i zwiedzają. Więc bez przesady jak coś będzie złego to cię albo tam nie puszczą, albo stamtąd ewakuują, albo odwołają wycieczkę - ale to już czarnowidztwo.
      Będąc w zeszłym roku w czasie ich rewolucji i nie wiedząc o tym chodziliśmy po starej Hurghadzie i zapuściliśmy się w rejony zupełnie nie turystyczne i oczywiście pobłądziliśmy. Nikt nam nic nie zrobił, nie potrzebne były dolary, a wręcz pomogli nam wydostać się stamtąd.
      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 10:57
        Pojadę, bo już tak się nastawiłam na ten wyjazd że po prostu nie wyobrażam sobie teraz go odwołać. Owszem jeśli będzie jakaś krytyczna sytuacja, to biura podróży odwołają lot... ale na chwile obecną, wydaje mi się że nie mam czym się martwić.
        • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 11:14
          Jedz,jedz...hahahah...ludzie sie tłuką 7 godz w jedną stronę autokarem i się dowiadują,że do muzeum egipskiego ich nie wpuszczą bo na 'tahrir szumi".Im to lotto....hahaha,moze i dobrze bo co mozna zobaczyc w tym muzeum przez 2 godz??Jakbym byl juz takim turystą-w prawdziwym znaczeniu tego słowa-to bym sobie wykupił wylot do Kairu z Wawy za 600 zl w dwie strony w szalone srody lotu....czy jakos tam.Hotel klasy turystycznej dobrej ze 20$ na twarz i wsio.Jesli juz ja odstręczam Egipt po 55 razach w nim-to cos w tym jest.Oczywiscie ja pojade tam za miesiac...czekam na cieplo...ale nie po to zeby dac sie porwac,lub inne takie:)Do tej pory to ja tam porywalem i...ale teraz nie jest juz tak łatwo:)
          • ami.ra Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 11:29
            Hmm i ja licze że w listopadzie Ali Baba powita nas po raz 6 :) Jednak wróciłam dopiero niedawno z Sharmu i mam duuze obawy co to będzie dalej:( sypie się niestety sypie.....kurcze co to będzie ...dupa blada
            • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 11:59
              Dlatego żeby się nie sypało trzeba jeździć. Jak turyści wymiękną i zmienią kierunek to w Egipcie nie będzie za ciekawie. Lecę na tydzień i jak odwołają wycieczki do Asuanu to będę nurkowała i też będzie ok. Nie martwię się na zapas zostały mi dwa tygodnie do wylotu i nie mogę się doczekać.
              • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 12:34
                Był kiedys u nas w tv fajny czeski serial.....i tam padł fajny tekst....."gdyby głupota mogła unosić latałabyś jak gołębica".....nie wiem komu mam zapłacic tantiemy od tego ...ale chce:)
                • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 12:53
                  cairo7 załóż inny wątek ten jest za "nudny" dla ciebie po 55 razach. Swoimi odpowiedziami nie pomagasz.
          • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 12:31
            > Jedz,jedz...hahahah...ludzie sie tłuką 7 godz w jedną stronę autokarem i się do
            > wiadują,że do muzeum egipskiego ich nie wpuszczą bo na 'tahrir szumi".

Tylko widzisz, ja nie chce jeździć bóg wie jak daleko żeby po 7h spędzić w autokarze.. Na pewno są też jakieś do zwiedzania miejsca że wcale tak długo w autokarze nie trzeba siedzieć..
            • ami.ra Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 13:04
              Wiecie tylko jak Cairo pisze to wie co pisze .....chciałam napisac stary weteran egiptu ale napisze tylko weteran bo wszak niestary ;) Oby wiecej ludzi było takich na tym forum..a nie znawców po jednym czy trzech wyjazdach ...Tylko ze tu kazdy woli czytac zachwyty achy i och a nieprawde......
              • aga30-az Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 13:15
                Dobrze mowisz popieram w 100 % i ciebie i cairo ;-) szkoda pisac jak jest naprawde bo albo jestes pracownikiem BP jak ja podobno (a szkoda ze nie jestem bo wlasnie szukam pracy ) albo cie zlinczuja za szczerosc ;-) pozdrawiam ;-)
              • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 13:21
                Dlatego niech założy inny wątek bo ci co piszą i czytają chcą polecieć do tego Egiptu, a jego wiedza (duża i głęboka) nie pomaga tylko odstrasza. A po co. Niech lecą, niech zobaczą, niech się przekonają jak jest. Krzywda im się tam nie stanie, a będą mieli wtedy własne zdanie. A cairo7 może założyć całkiem ciekawy wątek dla tych co już byli nie raz nie dwa i będą mieli o czym dyskutować. Nie ma co zrażać tych co jadą pierwszy raz. A ten wątek tego dotyczy. Pozdrawiam wszystkich i wyłączam się z tej dyskusji.
                • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 13:34
                  weksyl-szklanka zimnej wody...wypij...dorzuć se coś(co używasz)...jesuuu ludzie-ja zęby zjadłem na tym Egipcie..ok..ze wczasowicz...ale mentalność "Braci beżowych"znam jak własną kieszeń....i myślę sobie....chcecie to lećcie,ale ja nie polecam-żadnego zwiedzania.OK traktujmy to jak polskie morze...i tak wyjdzie taniej i cieplej....ale zero Kairu,Luksoru czy innej pustyni....kto się tam pcha...się dopcha...oczywiście -to moja subiektywna opinia....i ilość pobytów nie czyni ze mnie znawcy...ale ja czuje beżowych przez skórę....sory,to nie akt rasizmu...to życie ...proste życie.I nie chcę demonizować-ci co pracują z turystami mało im w dup...ę nie wejdą..Ja tylko chce turyste uprzedzic-jedziesz-bądż czujny...nie będziesz ...wydymają cie:)
                  • dariusznow Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 13:47
                    nic dodać, nic ująć
                    już w styczniu było "duszno" i niezbyt miło
                    jeśli się nic nie zmieni, z żalem, ale zmieniamy kierunek (na jakiś czas)

Cairo, tak dobrze poznałeś miejscowych (nie lubię określenia beżowi) i nie zsfiksowaleś?

Ja do tej pory miałem sympatyczne doświadczenia - z naciskiem na "do tej pory"

Obawiam się tylko że lepiej już nie będzie, szkoda :(

a co do weksyla - nie prowokuj obiecał opuścić ten wątek i niech tak zostanie
                    • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 14:33
                      Sory za zwrot-'Beżowi"fantazja mnie poniosla..ale tam teraz nie ma komu zaufać.Ten świat się musi rozpierdo...lić
                      • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 23.02.12, 00:20
                        wiesz co uważasz się za weterana spoko niech ci będzie ja znam ten kraj aż za dobrze tak kierunek góra czyli Cairo nie pojechała bym ale są miejsca bardziej i mniej bezpieczne a Luksor należy do tych bezpieczniejszych wiem co mówię owszem trzeba być ostrożnym ale to już jak zawsze i nie obrażaj ich słowami "Beżowi "oni to też ludzie mający uczucia może większe niż my i o ile moja wiedza mówi to Egipcjanie są biali tyle że nie chodzą do solarium bo mają za darmo
                    • doiwony12 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 14:39
                      I uwazaj na swój portfel bo złodziejstwo się rozpanoszyło.Płać drobnymi.Np 10$ to daj dwie piatki.Nie całe 10 bo ci powiedza że dałaś dolara.Szczególnie uważaj na to gdy na straganie handluje więcej niz jedna osoba.Wtedy na bank złodzieje.
                      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 14:44
                        Po pamiątki jeśli będę miała iść to na pewno nie pójdę sama, tylko z moim narzeczonym i ze znajomymi, więc myślę że będzie ok:) ale dzięki za radę:)
                      • cairo7 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 14:46
                        i wiem co kolezanaka Doiwony pisze.....ja zawsze czułem,że bedzie wał....wynikało z taniosci kursu......ale ja bylem zawsze gotow na zcieme...i walilem w ryj.Skutkowalo kiedys....teraz -zatrzymuja sie inne taxi wypadaja do mnie z maczetami.....no poddaje sie.......Oczywiscie nie wszedxie,nie zawsze....i ja na to....ale pierwszoroczni.....no ok jak kogos trzeba wykonczyc to przyjezdzajcie
                        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 14:51
                          Dlatego nie warto mieć przy sobie dużo gotówki na raz, i jak już mieć to w kilku miejscach..
                          • amertillek Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 16:13
                            Byłam w Egipcie 1x w 2005r. Hotel był skromny na granicy dzielnicy arabskiej w Hurgadzie. Pojechałam do Doliny Krolow i Karnaku. Zaliczyłam pływanie nad rafą. Tyle miłego.
                            Ponieważ mój mąż nie zna angielskiego ja musiałam sie kontaktować z personelem. Martwy , nieprzenikniony wzrok, zero usmiechu zarówno u kelnerow jak i recepcjonistów. Na wycieczce(hotelowej) łódka ze szklanym dnem byliśmy my i para Rosjan. Ona miała stringi-nienawiść i pogarda we wzroku marynarza(kapitana) mówily wszystko. Stwierdziłam ,że nas nienawidza a znosza z uwagi na szmal. Powiedziano mi że przesadzam . Lubie obserwować ludzi i ich zachowania. Po prostu inni nie obserwowali , więc nie zauważali. 2x przekret taksówką-wywiezienie nie wiadomo gdzie. Z busa robiła sie family-taxi. Wulgarne okrzyki na ulicy po rosyjsku(znam). Może to dlatego ,ze hotel kiepski i miejsce. Ale ja miałam dość. Nie jade tam gdzie mnie nie chcą. I było to tyle lat temu.
                        • mufelon Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 22:20
                          Mam pytanie do miłosników Egiptu, którzy chwalą się kilkoma lub więcej wizytami w Egipcie. Gdzie poza Polską i Egiptem w ostatnim 5- leciu spedziliście wakacje?
                          • tymonek12 Re: Sytuacja w Egipcie 17.02.12, 23:51
                            Już odpowiadam. Oprócz Egiptu, Słowenia, Majorka, Bułgaria, Teneryfa, Chorwacja, Austria.
                            • beti22 Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 13:48
                              A ja nie odpowiem ,bo potem mi powiesz, ze się chwalę :)))
    • lewa_piers Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 19:36
      "Rozżaleni na egipskie państwo Beduini wzięli się do porwań zagranicznych turystów, rabowania hoteli, przemytu ludzi i wymuszania haraczy."

wyborcza.pl/1,75477,11173657,Beduini_na_Synaju_porywaja_turystow.html
      • guni-a79 Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 20:54
        Jeszcze warto wspomnieć o tym(rozmawiałam z Egipcjaninem) ,że wybory przyspiszone prawdopodobnie wygrywa je Azza al-Jarf-kandydat z bractwa muzumańskiego.To on nastawia sie na całkowity zakaz picia alkoholu na terenie Egiptu z hotelami włącznie!Chce w swoim kraju innych turystów niz obecnych.Takze all incl.bedzie jak najbardziej zbędne.Jak wszystko dobrać do kupy to nie warto ryzykować ponad 3 tys od osoby na takie wakacje.Zastanówcie sie!!
        • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 21:09
          wiesz u mnie to jest akurat tak że leciałabym w kwietniu a dokładnie 20. A z tego co mi wiadomo to wybory przyspieszone miałyby być w połowie maja (z taką propozycją wyszła rada doradcza). Więc te rygorystyczne przepisy jeszcze nie byłyby wprowadzone.. A chciałabym chociaż raz zobaczyć Egipt..
        • irhana Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 21:11
          Zastanowiłam się ... lecę znowu jesienią!
          • marek.dumle Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 21:59
            irhana napisała:

> Zastanowiłam się ... lecę znowu jesienią!

W czadorze? :)
            • irhana Re: Sytuacja w Egipcie 18.02.12, 22:48
              Nie ma to jak ze skrajności w skrajność ? Nie potrzebuję czadoru zeby lecieć do Egiptu.
    • marek.dumle Re: Sytuacja w Egipcie 19.02.12, 13:50
      W tym roku więcej Polaków pojedzie na wakacje do Egiptu i Maroka. Mniejszą popularnością będzie cieszyć się z kolei Turcja.

wczasy.money.pl/wiadomosci/artykul/wakacje;2012;egipt;i;maroko;zamiast;turcji,132,0,1024132.html
      Polacy planują już wakacje 2012. Europa oraz północna Afryka, to kierunki które będą najczęściej wybierane. Prawie ¼ z nas poleci do Egiptu, co oznacza, że Turcja nie obroni pozycji lidera wywalczonej przed rokiem.

inwestycje.pl/gospodarka/Wakacje-2012-Egipt-numerem-jeden.-Ale-marzeniem-jest-Brazylia;157283;0.html
      • capraia Re: Sytuacja w Egipcie 22.02.12, 09:39
        Gen. Ahmed Helmi Azab w wywiadzie dla egipskiej gazety "Al Ahram" poinformował o masowych dostawach broni z Libii do Egiptu i powstających libijskich gangach przemytników.

Generał zwrócił uwagę, że zjawisko jest masowe, bardzo dobrze zorganizowane i stoją za nim przedstawiciele libijskich milicji. Z relacji Azaba wynika, że niekontrolowany handel nielegalnej broni z Libii na egipskim terytorium jest jednym z głównych powodów dalszego pogarszania się sytuacji w zakresie bezpieczeństwa kraju.
        więcej:
        Libijska destabilizacja Egiptu
        • dana_n Re: Sytuacja w Egipcie 22.02.12, 12:02
          Autor: guni-a79 18.02.12, 20:54
          Jeszcze warto wspomnieć o tym(rozmawiałam z Egipcjaninem) ,że wybory przyspiszone prawdopodobnie wygrywa je Azza al-Jarf-kandydat z bractwa muzumańskiego.To on nastawia sie na całkowity zakaz picia alkoholu na terenie Egiptu z hotelami włącznie!Chce w swoim kraju innych turystów niz obecnych.Takze all incl.bedzie jak najbardziej zbędne.Jak wszystko dobrać do kupy to nie warto ryzykować ponad 3 tys od osoby na takie wakacje.Zastanówcie sie!!

Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy na temat Egiptu./Twojego znajomego Egipcjanina z resztą też/. Azza al-Jarf jest KOBIETĄ... zasiada, co prawda w nowym parlamencie...ale w wyborach prezydenckich póki co startować nie zamierza. Demokracja, demokracją....ale szans nie miałaby żadnych. A z odpowiedzią kto będzie następnym prezydentem Egiptu pewnie nawet Allah na razie ma problem....

• 45s11 Re: Sytuacja w Egipcie 22.02.12, 12:24
      Chyba już koniec tej rewolucji...przeczytajcie do końca !!!!!!!!!!!
      fakty.interia.pl/new-york-times/news/czcze-pogaduszki-na-placu-tahrir,1762184,6806
    • zbyszek_1972 Re: Sytuacja w Egipcie 06.03.12, 14:48
      Muszę Cię uspokoić. W kurortach turystycznych nikt nawet nie słyszał o jakiś zamieszkach. Leć i baw się dobrze.Korzystaj z każdej chwili bo są ulotne a wspomnień nikt Ci nie zabierze.Pozdrawiam i zapraszam na relacje z moich podróży zbyszek-podroze.blogspot.com/
    • robart123 Re: Sytuacja w Egipcie 13.03.12, 17:18
      Witam,
      byliśmy w Hurgadzie na początku marca tydzień 02-09.03. Lecielismy z nastawieniem totalnego odpoczynku. Żadnych wycieczek fakultatywnych tylko dobry hotel, słońce, baseny troche snurkowania. Przed wyjazdem miałem też wątpliwości czy bezp. jest w Egipcie, poniewaz lecielismy z dzieckiem 7 lat i śledziłem twoje forum. Jednak na wycieczce okazało sie wszystko ok, lot, odprawa i nie odczuliśmy żadnego zagrożenia. Wróciliśmy wypoczęci, pogoda dopisała 30 C :) i moim zdaniem nie masz się czego obawiać.
      Pozdr. Robert
      • weksyl01 Re: Sytuacja w Egipcie 14.03.12, 15:33
        Witam,
        10 marca wróciliśmy z Marsa Alam. Tam jest oczywiście spokój bo hotele są na pustyni daleko od jakichkolwiek miejscowości. Pojechaliśmy na fakultet do Asuanu i powiem, że było bardzo spokojnie. Oczywiście wokoło było widać straszną biedę, ale ludzie byli spokojni i nie nachalni. Jedynym problemem był brak paliwa na każdej stacji benzynowej i nie mam pojęcia gdzie kierowca zatankował busa w czasie gdy my pływaliśmy po Nilu.
    • natare1 Re: Sytuacja w Egipcie 18.03.12, 16:27
      Hej! wróciłam z Hurghady w sobotę i jest spokój. Ale TUI, z którym byłam nie organizuje wycieczek autokarem do Kairu ze wzgledów bezpieczenstwa. Nie widać policji turystycznej i przestrzega się przed kradzieżami bo podobno ilość wzrosła.
      Żadnych zamieszek nie widziałam.
      • karolina_pal Re: Sytuacja w Egipcie 18.03.12, 18:28
        do Kairu itak byśmy się nie wybrali:) dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post:)
      • iloveegypt2012 Re: Sytuacja w Egipcie 18.03.12, 22:41
        wiadomosci.wp.pl/kat,1022019,title,Nie-zyje-przywodca-chrzescijanskiego-kosciola-koptyjskiego,wid,14341356,wiadomosc.html warto zajrzeć to taka mała ciekawostka ale z tego powodu nic się nie dzieje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się