Dodaj do ulubionych

Izrael - dolary?

04.02.14, 18:55
Czy mogę zabrać do Izraela tylko dolary? Lądujemy na Ben Gurion w szabat o 5 rano i pierwszy wydatek to szerut do Jerozolimy - nie powinno być problemu z zapłatą w dolarach? Nadal kurs za jedną osobę to około 15$?

Co z resztą miejsc? Nocleg mamy zapewniony ale jak w autobusach i na bazarach oraz małych barach?

Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Izrael - dolary? 05.02.14, 09:32
      Kantor na lotnisku powinien być czynny cały czas. O ile w sklepach (zwłaszcza większych) dolarami zapłacisz o tyle za drobiazgi na bazarze I bilety w autobusie lepiej szeklami. Niewiele jest miejsc gdzie dolarów (drobnych) nie przyjmą ale jednak troche szekli warto mieć
      • pola260 Re: Izrael - dolary? 06.02.14, 23:20
        Wezmę więc dolary a część wymienię na szekle na lotnisku. Dzięki :-)
    • margacz_h Re: Izrael - dolary? 07.02.14, 00:51
      Ja byłam w Izraelu 2 razy ( trzeci raz jadę w maju ) , zawsze biorę ze sobą szekle.
      • pola260 Re: Izrael - dolary? 15.02.14, 21:00
        Jeszcze raz dziękuję. Jeszcze pytanie - sporo osób pisze, że wymienia dolary na szekle dopiero na lotnisku Ben Gurion, czy jest to korzystniejsza wymiana niż zakup szekli za złotówki w Polsce?
        • siwy_koniu Re: Izrael - dolary? 05.04.14, 17:50
          pola260 napisała:

> Jeszcze raz dziękuję. Jeszcze pytanie - sporo osób pisze, że wymienia dolary na
          > szekle dopiero na lotnisku Ben Gurion, czy jest to korzystniejsza wymiana niż
          > zakup szekli za złotówki w Polsce?

Ponawiam pytanie jak wyżej
          • margacz_h Re: Izrael - dolary? 05.04.14, 18:59
            Ja zabieram ( jadę w maju trzeci raz ) szekle żeby uniknąć podwójnego płacenia za waluty - raz przy kupnie dolarów a potem szekli. Poza tym nie trzeba szukać kantorów ani martwić się, że pieniędzy zabraknie w szabat, gdy wszystko jest zamknięte. Znam też zwolenników płacenia kartą kredytową albo wyjmowania pieniędzy z bankomatu.
            • siwy_koniu Re: Izrael - dolary? 06.04.14, 12:13
              A czy może ktoś polecić kantor w Warszawie gdzie kupię szekle?
              • siwy_koniu Re: Izrael - dolary? 06.04.14, 12:21
                siwy_koniu napisał:

> A czy może ktoś polecić kantor w Warszawie gdzie kupię szekle?

Ok, sorry za zaśmiecanie, już znalazłem kantory z szeklami. Jeśli jednak ktoś ma do polecenia jakiś szczególny, gdzie dają dobrą cenę, to proszę dać znać :)
                • margacz_h Re: Izrael - dolary? 06.04.14, 16:41
                  Ja kupuję szekle w kantorze w Blue City ( teraz jest w remoncie ), ale można je kupić w większych kantorach, tylko w niektórych trzeba je zamówić

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka