Dodaj do ulubionych

polski paszport

27.08.05, 20:36
Mam zamiar sie wybrac do Polski ( po wieluu latatch :) , czy to prawda ze
potrzebuje polski paszport po to aby wyjechac z polski ?? Mam amerykanski a
polski mialam jak bylam mala i chyba juz od 10 lat jest nie warzny....,
numberu pesel tez nigdy nie mialam mam ani dowodu osobistego ?
Czy powinnam wyrobic tu w usa polski paszport i go wziasc ze soba ?
Moze moge w posce wyrobic ??? podobna koszuje tylko 100zl a tu 200$
jakie sa szanse ze mnie wogule o polski poprosza ?
Obserwuj wątek
    • mika_1 Re: polski paszport 27.08.05, 20:40
      Nie wiem jeśli chodzi o procedury, ale w Polsce kosztuje to co najmniej 300 zł
      i czeka się na niego miesiąc.
    • claudia207 Re: polski paszport 29.08.05, 01:37
      Jezdzilam niedawno na amerykanski paszport i nikt sie nie czepial, ale na
      wszelki wypadek mialam przy sobie niewazny i z panienskim nazwiskiem polski
      paszport.
      Jesli jedziesz na dluzej, wyrob sobie paszport w Polsce - taniej i szybciej.
      Musisz jednak osobiscie odebrac i potrzebujesz do tego wyrobic sobie PESEL.
      Tutaj znajdziesz wiecej informaccji: www.mswia.gov.pl/index_wai.php?
      dzial=72&id=31
    • plfb Re: polski paszport 30.08.05, 03:02
      Amerykanski w zupelnosci wystarcza. Skoro masz amerykanski to jako obywatelka
      USA nie musisz miec zadnego innego. Wizy wymagane sa do USA, nie do Polski.
      Pozdrawiam!
      • ninel_marx Re: polski paszport 30.08.05, 04:03
        Dzieki -tak ale "podobno" jako obywatel polski polske moge opuscic tylko na
        polskim....bo na terenie polski jestem obywatelem poskim a nie amerykanskim -
        wiem ze to brzmi bez sensu ale zaczelam czytac o tym i wedlug prawa tak jest -
        zastanawiam sie tyklo jak to w praktyce wyglada.
        • plfb Re: polski paszport 31.08.05, 15:47
          Nie jestem znawca prawa ale moja rodzina wrocila kilka dni temu z Polski. Nikt
          z nich nie ma polskiego paszportu. Wrocili bez zadnego problemu.
          Polecam natomiast zdobyc PESEL i wyrobic sobie dowod osobisty.
          Pozdrawiam!
    • tomasz.trojan Re: polski paszport 03.09.05, 19:13
      Czesc
      Po pierwsze: jezeli urodzilas sie w Polsce to masz juz nadany nr PESEL,
      wystarczy sie wiec udac do Wydzialu Spraw Obywatelskich Urzedu Miasta w miescie
      w ktorym jestes lub bylas ostatnio na stale zameldowana. Tam nr PESEL uzyskasz
      bez problemu
      Po drugie: jezeli nadal masz obywatelstwo polskie musisz wyrobic sobie dowod
      osobosty, jezeli masz stary to musisz go wymienic na nowy o ile byl wydany przed
      rokiem 1990 (dowody wydane w latach 1981-1990 nalezy wymienic do konca tego roku)
      Po trzecie: jezeli posiadasz paszport amerykanski, polski paszport nie jest Ci
      potrzebny
      Po czwarte: wyrob paszportu kosztuje 100 zl, 300 zl jezeli zostal uszkodzony z
      Twojej winy

I To by bylo na tyle :)
      W razie pytan sluze pomoca
      Pozdrawiam
      TT
      • ninel_marx Re: polski paszport 04.09.05, 04:55
        dzieki - za info o PESEL
        a po co mi dowod osobisty, nigdy nie mialam bo bylam mala :) ? pozatym nie
        jestem zameldowana nigdzie w PL, i mysle ze mi nie wyrobia :(
        • tomasz.trojan Re: polski paszport 04.09.05, 14:01
          Nie ma sprawy :)

Jezeli nie zrzeklas sie polskiego obywatelstwa musisz sobie dowod wyrobic.Tak
          wynika z polskich przepsiow. Kazdy obywatel polski musi posiadac przy sobie
          wazny dokument tozsamoasci, a takim dokumentem jest wlasnie dowod osobisty.
          Jezeli urodzilas sie w Polsce to powinnas byc gdzies zameldowana na stale, chyba
          ze Twoi rodzice Cie wymeldowali przed Twoim (lub Waszym) wyjazdem do USA (co
          jest raczej malo prawdopodobne). W Polsce kazdy obywatel Polski ma zameldowanie
          stale (nie dotyczy to tylko bezdomnych wyeksmitowanych), poniewaz inaczej by nie
          mogl (wedle polskiego prawa) istniec.

Pozdrawiam
          TT

Jezeli Cie interesuje wiecej info na ten temat napisz: tomasz.trojan@gazeta.pl
          • ggigus samo urodzenie sie w Polsce 04.09.05, 16:50
            nie oznacza nadania peselu. Ja sie w P. urodziłam i mieszkałam tam 26 lat,
            przegapiłam termin odbioru peselu i musiałam złożyć wniosek o nadanie mi go.
            • mika_1 Re: samo urodzenie sie w Polsce 04.09.05, 18:36
              O, coz tu się chyba nie zgadza. PESEL jest nadawany z automatu.
              • ggigus a jednak nie 04.09.05, 22:35
                bo PESEL istnieje od l. 90. to ewidencja komputerowa
                • tomasz.trojan Re: a jednak nie 05.09.05, 21:30
                  Myslisz sie przyjacielu. Otoz nr PESEL jest nadawany automatycznie przez MSWiA
                  na podstawie przeslanych przez USC aktow narodzin. W dniu wprowadzenia
                  Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludnosci osoby tam zatrudnione
                  dodawaly do bazy osoby urodzone wczesniej i na tej podstawie byl nadawany nr.
                  Stad wszyscy obywatele RP maja swoj nr PESEL.

Ty nie prosiles o nadanie nr PESEL tylko o uzyskanie informacji jaki on jest, bo
                  byl nadany wczesniej.

Pozdrawiam
                  • ggigus dzieki za odpowiedz, chociaz wolalABYM, 05.09.05, 22:08
                    aby uwzgledniala ona moja plec.
                    I polecam link
                    www1.mswia.gov.pl/index.php?dzial=72&id=32#W1
                    • tomasz.trojan Re: dzieki za odpowiedz, chociaz wolalABYM, 05.09.05, 22:16
                      Nie rozumiem tego uwzglednienia Twojej plci
                      • ggigus skoro piszesz do mnie 05.09.05, 23:00
                        prosiles
                        a tak latwo zobaczyc czyjajs plec. Kiedy piszesz, na dole jest napisane:
                        odpowiadasz na:
                        tomasz. trojan napisal
                        albo
                        ggigus napisala
                        i problem z glowy.
                        PS: ciekawe, kiedy te owocna korespondencje jskazuje wlascielka forum.
                        • new.yorker-ka Re: skoro piszesz do mnie 05.09.05, 23:10
                          A mam kasować?
                          ;)
                          • poticzok Re: skoro piszesz do mnie 06.09.05, 21:25
                            Potrzebujesz polskiego paszportu jesli twoj pobyt w Polsce bedzie dluzszy niz
                            6 miesiecy a na odwiedziny mozesz pojechac z amerykanskim paszportem i wyjachac
                            bez problemow /wrocilam wlasnie wczoraj/. Jesli masz stary polski paszport-
                            wydany przed rokiem 90-tym- to numer PESEL powinien byc wpisany recznie na
                            wewnetrznej stronie okladki i zaczyne sie od daty urodzenia napisanej w
                            kolejnosci: rok, miesiac, dzien i 4 albo 5 dodatkowych cyfr.
                • agiamavra Re: a jednak nie 08.09.05, 17:48
                  Chyba pomylilas nr NIP z nr PESEL
                  • ggigus nie, nie pomlilam NIP z PESEL 08.09.05, 21:30
                    zeby sie przekonac, zajrzyj na link, jaki podalam da, trzy posty wczesniej
    • newyorkcity100 Re: polski paszport 08.09.05, 22:47
      Dorzuce i ja swoje dwa centy.

Posiadanie paszportu polskiego ma dla mnie dwojakie znaczenie: jest zarowno
      przywilejem jak i obowiazkiem. Bycie obywatelem jakiegos kraju jest wlasnie
      przywilejem a to naklada na tegoz obywatela pewne zobowiazania i posiadanie
      paszportu jest dla mnie moralnym wymogiem sine qua non.

Co do wyrobienia sobie paszportu w kraju, to probowalam. Moj paszport utracil
      waznosc kilka miesiecy temu i tez chcialam skorzystac z pobytu w Polsce, bo
      raz - ze taniej, dwa - ze szybciej. Niestety, zazadano ode mnie dowodu
      osobistego, ktory ubecja zabrala mi w 1988 i nigdy nei oddala. WIec go nie mam.
      Pani w ambasadzie kanadyjskiej powiedziala mi, ze na szkoleniu powiedziano im,
      ze do wyrobienia paszportu trzeba miec _albo_ dowod osobisty, _albo_ odpis aktu
      urodzenia. Nie moglam znalezc zadnego odpisu w rodzinnyum archiwum, a poniewaz
      bylam tylko kilka dni, wiec nei zdazylam pojechac do Zabrza. Tak wiec bede
      wyrabiac tu.
      • ninel_marx Re: polski paszport 10.09.05, 16:47
        Mysle ze bede miala ten sam problem - nie mam dowodu ( nie jestem nigdzie
        zameldowana ) i nigdy nie mialam - i nie mam tez aktu urodzenia/ cyz tez jego
        odpisu.
        Moja znajoma jeszdzi do polski czesto na amerykanskim paszporcie i zawsze sie
        jej pytaja o polski - raz nie miala i pan jest stwarzal problemy - co prawda
        nic sie nie stalo ale kazano jej miec polski paszport przy WYJEZDZIE z polski.
    • belzebub00 Re: polski paszport 12.09.05, 18:38
      pesel jest potrzebny do podatkow,moze w przyszlosci bedziesz musiala placic je
      polsce ,raczej nie wystepuj o pesel
      • roza2004 Re: polski paszport 13.09.05, 21:37
        Raczej NIP jest potrzebny do placenia podatkow.NIP-Numer Identyfikacji
        Podatkowej i wydaja urzedy skarbowe w rejonie Twojego miejsca zamieszkania w
        Polsce.A PESEL sluzy do ewidencji ludnosci,i ten nalezy miec aby wyrobic dowod
        osobisty i paszport polski.
        Ale Ty jako obywatelka USA mozesz spokojnie wjechac do Polski na paszporcie
        amerykanskim i wrocic do USA bez zadnych przeszkod.
        Ja ostatnio wyrabialam paszport polski w konsulacie w NYC ,otrzymalam go w
        ciagu 2 m-cy a oplata chyba $100.Wejdz sobie na strone Konsulatu i dowiesz sie
        wszelkich szczegolow,albo tam zadzwon,ewentualnie jesli mieszkasz w NYC
        pofatyguj sie tam osobiscie .Otrzymasz informacje z pierwszej reki i zalatwisz
        niezbedne Ci dokumenty.
    • ampolion Re: polski paszport / amerykański paszport 12.09.05, 22:07
      Z oficjalnej strony konsulatu w Nowym Jorku:
      "Obywatela polskiego posiadającego obywatelstwo dwóch lub więcej państw
      traktuje się jako obywatela tego państwa, którego paszport stanowił podstawę
      wjazdu na terytorium RP."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka