Dodaj do ulubionych

Podroz do Polski

01.02.06, 23:40
Wybieram sie do Polski z kilkumiesiecznym maluszkiem. Przekopalam juz
wyszukiwarkie i wiem ze wiele z Was podrozuje z malymi dziecmi i nie jest tak
zle:)
mam pytanie odnoscie dokumentow, bo ktos gdzies napisal ze trzeba miec zgode
ojca na wyjazd dziecka? Bede leciala sama z dzieckiem, tatus niestety musi
pracowac. Aha i nie mam jeszcze zielonej karty tylko pernament resident card.
Czy w takim razie po przylocie do stanow ide do odprawy dla obywateli czy nie?
I jak macie jeszcze jakies cenne rady to bede wdzieczna. Informacje zbieram
juz teraz chodz pojade dopiero w czerwcu:)
Obserwuj wątek
    • appril Re: Podroz do Polski 01.02.06, 23:55
      Witaj, ja w maju 2005r. polecialam do Polski z 3 miesiecznym synkiem, rowniez
      na pernament resident card. W Polsce zadzwonilam do ambasady ameryk. aby
      dowiedziec sie czy nie bede miala problemu z powrotem po kilku miesiacach
      pobytu w kraju. W ambasadzie kazali mi przyjechac po tzw. list przewozowy
      gwarantujacy mi wjazd do US (niestety koszt ok.170$). Po wyladowaniu do odprawy
      zglosilam sie dla obcokrajowcow i tam razem z paszportem okazalam ww list.
      Skierowano mnie do biura imigracyjnego (oczywiscie na lotnisku) a tam po
      minucie stwierdzono, ze ok i moglam sobie isc po bagaz. Wszedzie bylam razem z
      dzieckiem. Co do wylotu dziecka to wcale nie potrzebowalam zgody ojca aby
      dziecko moglo leciec do Polski i nikt nigdzie niczego takiego nie wymagal.
      Jedynie gdy wyrabialam synkowi wszystkie polskie dokumenty potrzeba byla zgoda
      ojca do wydania polskiego paszportu. Ale to juz inna sprawa. Jak masz jeszcze
      jakies pytania to chetnie pomoge bo teraz dzidziul nie pozwala mi sie skupic
      nie mowiac o pisaniu, ach te male lapki ;-) Ja tez prawdopodobnie polece znow
      na wakacje do Polski :-) Pozdrowionka.
    • edytkus Re: Podroz do Polski 02.02.06, 01:05
      happiest1 napisała:

> nie mam jeszcze zielonej karty tylko pernament resident card.

od kiedy to sa dwie rozne karty? moze chodzi o temporary resident card? ale to i tak to samo, tyle ze
      temporary ;)
      • happiest1 Re: Podroz do Polski 02.02.06, 04:26
        Karta nazywa sie pernament resident card ale ma date waznosci ktora wygasa w
        2007, potem dostane taka bez daty.
        Dzieki za pomoc, napewno bede miala jeszcze pytania. Pozdrawiam.
        • edytkus Re: Podroz do Polski 02.02.06, 04:57
          happiest1 napisała:

> Karta nazywa sie pernament resident card ale ma date waznosci ktora wygasa w
          > 2007, potem dostane taka bez daty.

:))) no wiec, podrozujesz normalnie jak na zielonej karcie bo to jest zielona karta a Ty jestes
          permanent resident!, nikt nie bedzie sie czepial o date waznosci (o ile nie wygasla) i rzeczywiscie po
          przylocie swobodnie udajesz sie do okienka dla citizens i permanent residents w ktorym bardzo milo
          zapytaja jak minely wakacje ;)

tyle samo ladowan co startow ;), miekkich
          • edytkus Re: Podroz do Polski 02.02.06, 05:01
            jeszcze cos, pamietaj ze nie mozesz byc w Polsce dluzej niz chyba pol roku, i nie wiem jak to jest w
            koncu z polskimi przepisami ale podobno czepiaja sie jesli matka i dziecko maja paszporty roznych
            krajow
            • kashunda Re: Podroz do Polski 02.02.06, 06:23
              Przy okazji mam pytanie odnosnie zielonej karty.Czy posiadajac zielona karte
              trzeba powiadomic uscis o zmianie adresu zamieszkania?
              • edytkus Re: Podroz do Polski 02.02.06, 14:56
                Ja nie powiadamialam, to zdaje sie Ty masz pamietac o zlozeniu podania o nastepne interview wiec
                dopiero wtedy podasz nowy adres. Z drugiej strony w moim przypadku to bylo pare lat temu.
            • ewap_mama_alexa Re: Podroz do Polski 02.02.06, 14:23
              Teoretycznie moga, jak sie trafi na wyjatkowego sluzbiste.
              Dziecko, jesli ma tylko amerykanski paszport, moze w Polsce przebywac do 90 dni.
              Chyba ze sie cos ostatnio zmienilo.
              • appril Re: Podroz do Polski 02.02.06, 16:30
                Zadziwia mnie niekiedy a moze coraz czesciej pewnosc dawania porad, w sytuacji
                o ktorej ma sie doswiadczenie sprzed kilku lat badz ogolne pojecie o problemie.
                Nie zawsze wystarczy byc rezydentem czy obywatelem US aby tak kategorycznie
                radzic czyt. wprowadzac w blad albo mieszac w glowie. Po pierwsze to obecnie
                mozna przebywac poza USA przez okres roku bez jednego dnia, przy czym okresu
                tego nie wlicza sie pozniej przy ubieganiu sie o obywatelstwo. Po drugie jak
                sie nie jest citizen to sie w kolejce z citizens nie stoi. Moj maz, ktory jest
                obywatelem podszedl nawet ze mna i z dzieckiem, tez citizen, do okienka dla nie
                citizens ale nie odwrotnie. Po trzecie podczas pobytu w kraju najwlasciwszym
                rozwiazaniem jest zadzwonic do ambasady i dowiedziec sie wszystkiego u zrodla
                (jak do tej pory najlepiej poinformowanego, no chyba ze niektorzy na forum
                wiedza lepiej). Wtedy mozna juz sobie spokojnie spedzac czas z rodzina i
                cieszyc sie wakacjami. Prawda jest, ze osoba z paszportem ameryk. moze
                przebywac w Polsce 3 miesiace bo tyle wazna jest wiza. Pozniej oplata wynosi 10
                $ za kazdy dzien pobytu. Ja wyrobilam dziecku polskie dokumenty, z uwagi na to
                ze to zawsze i tak bedzie przede wszystkim Polak jak rowniez aby uniknac
                wszystkich biurokratycznych problemow poruszajac sie miedzy USA a Polska. Na
                granicy zawsze mialam dwa paszporty dziecka i nikt sie o nic nie czepial.
                Pozdrawiam.
                • ewap_mama_alexa Re: Podroz do Polski 02.02.06, 18:56
                  Wiesz Appril, po stuprocentowo pewne i najbardziej aktualne informacje to
                  najlepiej zwracac sie do odpowiednich instytucji, a nie szukac ich na forum,
                  gdzie kazdy odpowiada jak potrafi i zgodnie ze swoim doswiadczeniem. Nie sadze
                  zeby ktokolwiek chcial kogos wprowadzac w blad, piszemy, ze "chyba", ze to pare
                  lat temu.
                  Mnie np. dziwi Twoja odpowiedz, ze "jak sie nie jest citizen to sie w kolejce z
                  citizens nie stoi". Jak sie jest permanent resident to to jest rownie dobre,
                  kolejka jest dla jednych i drugich. Przynajmniej w Chicago tak jest. Zreszta, na
                  innych lotniskach tez stalam w kolejce dla obywateli, a mam tyko zielona karte.

Druga sprawa, obywatel amerykanski moze przebywac w Polsce 90 dni nie dlatego ze
                  tyle wazna jest wiza, ale dlatego ze tyle moze BEZ wizy. O oplatach za dzien
                  pobytu powyzej 90 nic nie wiem, bo nie bylo mi to potrzebne.

Acha, a list przewozowy potrzebowalas bo Twoja karta stracila waznosc? Bo jesli
                  byla nadal wazna to nie rozumiem po co list. Ja swego czasu potrzebowalam
                  takiego listu ale dlatego, ze znalazlam sie w Polsce z niewazna karta (ta
                  pierwsza). Czekalam na jej przedluzenie, a tymczasem dostalam termin na
                  stawienie sie po pieczatke w paszporcie i zakaz wyjazdu z USA zanim nie dostane
                  pieczatki... No i nijak nie moglam do Stanow wrocic, tylko z tym listem.
                  Mam nadzieje, ze nikt sie tak glupio nie wpakuje jak ja wtedy ;)

Pozdrawiam
                  • appril Re: Podroz do Polski 02.02.06, 21:00
                    Przepraszam jesli moja wypowiedz Cie dotknela ale nie byla bezposrednia reakcja
                    na to co Ty napisalas tylko jedna z osob powyzej. Jak najbardziej zgadzam sie z
                    Toba i przyznaje Ci racje w tym co mowisz. Rzeczywiscie moja p.resid. card byla
                    juz na "wylocie" i dlatego ten list. A z uwagi na to, ze faktycznie jeszcze
                    zielonej karty nie mialam to z citizens nie stalam i to nie na wlasne zyczenie,
                    moze akurat mi sie tak 2 razy trafilo (na JFK). Pozdrawiam.
                    • ewap_mama_alexa Re: Podroz do Polski 02.02.06, 22:31
                      E tam, zaraz dotknela ;)
                      Nie wiem co jest z tymi kolejkami, rzeczywiscie najczesciej laduje w Chicago i
                      tam nad kazdym stanowiskiem kontroli paszportowej wyswietla sie napis czy to
                      dla "visitors" czy dla "citizens and green card holders". W Washington, DC tez
                      nie mialam z tym problemu. Moze JFK inaczej zorganizowane, co tylko zwieksza
                      moja niechec do tego lotniska ;)
                      Pozdrawiam
                  • zapomnialamnicka Re: Podroz do Polski 02.02.06, 21:04
                    hmmm
                    mojego M raz pogonili z kolejki dla obywateli (mial wtedy GC), wiec nastepnym
                    razem ustawil sie w kolejce dla wizytujacych i tam poproszono go o przejscie do
                    kolejki dla obywateli
                    :D
    • edytkus tak na wszelki wypadek 04.02.06, 01:15
      www.otoh.org/opal/carseat.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka