Gość: Ala IP: *.chello.pl 13.03.06, 00:30 Ile czasu trzeba czekac na odpowiedz jesli jako obywatel Kanady sponsorowalo sie wspolmalzonka do Kanady? Czy ktos z Was ostatnio przechowdzil przez ten proces? Jak to wyglada i ile trwa w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 13.03.06, 08:53 Sponsorowanie osoby ktora jest w Kanadzie czy w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.chello.pl 13.03.06, 17:58 Sponsorowanie osoby, która jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 13.03.06, 17:24 Przeciez to nie ma znaczenia czy w CA czy w PL - trawa to 5-7 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.crowley.pl 13.03.06, 18:29 Czy to są czasy całej procedury czy tylko drugiego etapu - od momentu złożenia aplikacji przez osobę sponsorowaną do momentu otrzymania PR visa?? Oprócz tego trzeba chyba doliczyć czas rozpatrywania wniosku o sponsorowanie przez sponsora w Kanadzie?? Czy może jestem w błądzie i te 5-7 miesięcy to zała procedura i tylko nie orientuję się za bardzo co do kolejnych etapów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.crowley.pl 13.03.06, 18:33 tu jest napisane ewidentnie: www.cic.gc.ca/english/applications/fc.html Part A: The sponsorship application; Part B: The application for permanent residence; and to ile to trwa w sumie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.crowley.pl 13.03.06, 18:36 nie ma jak samemu znaleźć: There is a two-step process involved in family class applications: the assessment of the sponsorship application in Canada and the assessment of the permanent residence application outside Canada by the visa office. There are separate processing times for each of these two steps. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.crowley.pl 13.03.06, 21:55 długo to jak sprowadzasz ojca, matkę czy dalszą rodzinę... a nie "spouse" czy "dependent children" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.sympatico.ca 13.03.06, 21:52 > Przeciez to nie ma znaczenia czy w CA czy w PL - trawa to 5-7 m-cy. Nieprawda - sponsorowanie kogos bedacego juz w Kanadzie trwa 3 x dluzej niz te twoje 5-7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.chello.pl 13.03.06, 23:00 A ile trwa sponsorowanie kogoś przebywającego w Polsce? Ja (sponsor) też jestem z małżonkiem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.crowley.pl 14.03.06, 00:00 www.cic.gc.ca/english/department/times-int/05-fc-spouses.html jeżeli masz już obywatelstwo i udokumentujesz odpowiednio (poszukaj na stronie CIC) zamiar zamieszkania w Kanadzie po zakończeniu procedury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.sympatico.ca 14.03.06, 00:28 Zgadzam sie z przedmowca, jesli sponsorujesz meza nie bedac fizycznie w Kanadzie, po zakonczeniu calego procesu musisz przyjechac z tym sponsorowanym mezam do Kanady - inaczej sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 14.03.06, 01:23 Ala zapytala>>Ile czasu trzeba czekac na odpowiedz jesli jako obywatel Kanady sponsorowalo sie wspolmalzonka do Kanady? Czy ktos z Was ostatnio przechowdzil przez ten proces? Jak to wyglada i ile trwa w praktyce?<< Stwierdzilam, ze skoro "chwile" temu przez to przechodzilam to moge powiedziec jak dlugo trwa proces. Czy mozesz mi wyjasnic na jakiej podstawie twierdzisz, iz to nie jest prawda? Z wlasnego doswiadczenia? Przechodziles to ostatnio? Skoro z wlasnego i w Twoim przypadku trwalo to (3x7=21 czyli prawie 2 lata) prawie 2 lata, to musiales miec np. jakies problemy z dokumentami... Pozdrawiam! P.S. I potwierdzam raz jeszcze - od momentu zlozenia aplikacji, do czasu otrzymania dokumentu nadajacego PR czeka sie od 5-7 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.sympatico.ca 14.03.06, 02:34 > Czy mozesz mi wyjasnic na jakiej podstawie twierdzisz, iz to nie jest prawda? Z > wlasnego doswiadczenia? Przechodziles to ostatnio? Skoro z wlasnego i w Twoim > przypadku trwalo to (3x7=21 czyli prawie 2 lata) prawie 2 lata, to musiales > miec np. jakies problemy z dokumentami... > Tak, z wlasnego doswiadczenia, czekalem 16 miesiecy bedac juz w Kanadzie, wszystkie papiery mialem w porzadku. Inna kolezanka czekala 15, wiec moze sama sie mylisz...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Do wiedzmy IP: *.sympatico.ca 14.03.06, 02:35 Swoja droga niezly nick - pasuje jak ulal :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Do wiedzmy IP: *.3web.net 14.03.06, 03:56 Mam nadzieje, ze mowisz to znajac jako-tako temat i po przeczytaniu co najmniej kilku ksizek o wiedzmach. I nie chodzi mi o bajki czy basnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 14.03.06, 03:55 Myle sie? Moze urzednicy sie myla? Moze ja to nie ja? Moze dokumenty ktore otrzymalam, to nie sa dokumenty?... hmmmm... Czekalam dokladnie 7 miesiecy bedac w Kanadzie! Kolezanka czekala 5 m-cy, rowniez bedac w Kanadzie; inna 6 miesiecy. P.S 14 lutego 2005 weszly nowe przepisy i laczenie rodzin (maz/zona) odbywa sie predzej niz wczesniej :) Moze ty zalatwiales swoja sprawe przed ta data... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm kolezanki i koledzy ........... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 09:25 a niech kazdy z Was napisze gdzie skladal papiery tzn w Montrealu,Toronto itp i bedzie wiadomo co jest grane bo np w Quebec-u jest troche inaczej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korek Re: kolezanki i koledzy ........... IP: *.sympatico.ca 14.03.06, 15:19 > a niech kazdy z Was napisze gdzie skladal papiery tzn w Montrealu,Toronto itp >i bedzie wiadomo co jest grane bo np w Quebec-u jest troche inaczej . Zgadzam sie najzupelniej. Kazdy przypadek jest inny i mozna uogolniac. Rzeczywiscie QC jest inny od reszty prowincji, poniewaz najpierw trzeba otrzymac pozwolenie ichniego rzadu (MRCI) na osiedlenie sie na jego terenie - CDSQ. Wiec moze trwa to dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: kolezanki i koledzy ........... IP: *.crowley.pl 14.03.06, 20:42 a są tu jakieś osoby, które sponsorowały małżonka do Quebec z terytorium Polski? ile to trwa? czy okres oczekiwania różni się znacznie od tego federalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: kolezanki i koledzy ........... IP: *.crowley.pl 14.03.06, 20:43 i ile trwa otrzymanie CSQ dla małżonka z MICC - pierwszy etap? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encore Re: kolezanki i koledzy ........... IP: *.sympatico.ca 15.03.06, 00:37 > i ile trwa otrzymanie CSQ dla małżonka z MICC - pierwszy etap? Tutaj na miejscu zajelo nam to jakies 3 miesiace: przyslali dokumenty (sami sie skontaktowali po zlozeniu przez nas aplikacji do rzedu federalnego), trzeba bylo je wypelnic i szybko odeslac. CSDQ przyszedl po 3 miesiacach. Niestety nie jestem w stanie powiedziec czy z terytorium Polski trwa to szybciej czy dluzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encore c.d. IP: *.sympatico.ca 15.03.06, 05:10 Te dokumenty do CSDQ wypelnia tylko sponsor, wiec nie ma chyba znaczenia czy osoba starajaca sie o ten certyfikat przebywa w Polsce czy w Kanadzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: c.d. IP: *.crowley.pl 15.03.06, 13:05 Tutaj faktycznie chyba nie ma znaczenia. Natomiast w przypadku drugiego etapu - staraniu się o PR przez osobę sponsorowaną chyba szybciej jest to załatwiane jeżeli ta osoba jest w kraju pochodzienia? Ludzie aplikujący z Kanadzy piszą zazwyczaj, że czekali około 1,5 roku natomiast ci aplikujący z Polski - tak jak na stronie CIC - 5, 7 miesięcy (drugi etap). Choć ktoś w tym wątku pisał, że w 2005 zmienili "policy" i czeka się tyle samo. Dlatego właśnie pytam o konkretne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encore Re: c.d. IP: *.sympatico.ca 15.03.06, 13:56 Niestety osobiscie nie znam nikogo kto przechodzil przez to po rzekomej zmianie przepisow w zeszlym roku. Ale na pewno ktos taki tutaj jest i sie odezwie ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll Re: c.d. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:24 Holik tak jak pisze encore musisz miec z Quebecu pismo i dlatego to tyle czasu trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: c.d. IP: *.3web.net 15.03.06, 16:14 Kilka "linijek" wyzej napisalam, ze przechodzilam proces po "rzekomej" - jak to okresliles - zmiane przepisow i moj proces trwal 7 m-cy, a znajomych 5 i 6. Nie rozumiem dlaczego tak trudno w to uwierzyc... Choc ja tez chyba z dobe nie wierzylam, ze to juz... Jednego dnia otrzymalam telefon z informacja, ze zostalam zakwalifikowana, a na drugi dzien, ze mam sie zglosic po dokumenty. Express normalnie :) Pozdrawiam! www.news.gc.ca/cfmx/view/en/index.jsp?articleid=127399&keyword=immigration&keyword=immigration& Gdyby link sie nie otworzyl (jest troche dlugi), to mozna wpisac w google "GOOD NEWS FOR SPOUSES AND COMMON-LAW PARTNERS". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encore Re: c.d. IP: *.sympatico.ca 15.03.06, 21:50 Napisalam tak poniewaz nie jestem up to date z przepisami emigracyjnymi, ktore sie ciagle zmieniaja. Rozumiem, ze staralas sie z Ontario. W QC dochodzi do tego zaakceptowanie kandydata przez wladze prowincji (slynny CSDQ), co prawdopodobnie wydluza okres oczekiwania - to tyle z mojej strony. Nikt nie jest w stanie powiedziec jak jest wszedzie, bo kazdy skladal papiery tylko w jednym miejscu wiec moze mowic tylko za siebie. I jestem kobieta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: c.d. IP: *.3web.net 16.03.06, 00:42 Sorki za potraktowanie jak faceta :) Masz deko meski nick i to mnie zmylilo ;) Mowilam za siebie i o moich doswiadczeniach. A wyszlo tak, ze bylam Ontaryjsko- Quebeckowa... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: c.d. IP: *.crowley.pl 16.03.06, 21:16 Dziękuję. i czekam na ewentualne dalsze szczegóły i relacje innych osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: kolezanki i koledzy ........... IP: *.3web.net 15.03.06, 01:08 Czasami zdarza sie tak, ze gdy w jednej prowincji zostanie zlozonych bardzo duzo aplikacji, to czesc z nich zostaje przeslana do rozpatrzenia w innej. Pozniej po odbior dokumentow mozna pojechac do innej prowincji lub poczekac ok. 3 m-cy i odebrac w miejscu zlozenia (tyle trwa ich odeslanie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Quebec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 21:08 www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/anglais/immigration/families/step.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holik Re: Quebec IP: *.crowley.pl 14.03.06, 22:42 dziękuję, tę stronę znam, chodzi mi o konkretne przypadki z praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mloda Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.vc.shawcable.net 23.03.06, 08:10 ja czekalam troche dluzej tj dokladnie od wyslania minelo11 miesiecy jak otzrymalam karte. Ale dwa razy dostalam list o brakujacych dokumentach. A prawda jest ze czeka sie 5-7 miesiecy bedac w Kanadzie (Moj przypadek z BC) W Polsce od pol roku do roku w sumie tak samo. Zalezy czy wszystkie papiery im odstarczysz tylko ze jest jedna wielka roznica nie w czasie a ....w Kanadzie zrobia "interview" jednemu na tysiac i to musza miec powody. A w PL idziesz i gadasz z Polka po angielsku (co u mojej kolezanki sie zdazylo) i zadaje ci bezadziejne i krepujace pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 18.04.06, 08:31 Chciałam zapytać czy będąc w Kanadzie, po złożeniu papierów o sponsoring i czekając na ich rozpatrzenie te kilka miesięcy ma się jakieś prawa, chodzi mi szczególnie o opiekę medyczną i darmowe kursy językowe, nie mówiąc o prawie do pracy. Czy te kilka miesięcy to stracony czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 18.04.06, 22:42 Niestety nie ma sie prawa do niczego... Ubezpieczyc nalezy sie samemu. Zreszta nawet po otrzymaniu PR nalezy go kontynuowac, poniewaz OHIP dostaje sie dopiero po 3 m-cach od otrzymania PR. A w jakim miescie jestes? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 19.04.06, 09:24 Toronto, nie jestem będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 19.04.06, 13:39 OK! Jezeli chodzi o szkole z angielskim to chyba bedziesz mogla chodzic :) Pozdrawiam! P.S. Mozesz zagladnac na forum KobiecaPolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? 19.04.06, 13:56 link do : Kobieca Polonia forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16726 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.3web.net 19.04.06, 22:14 Tfu! Przeciez kazdy (nawet nie posiadajacy specjalnego ubezpieczenia) moze korzystac z darmowej opieki medycznej w specjalnych klinikach. Przyjmuja kazdego. I nie sa to jakies osrodki dla bezdomnych czy cos w tym stylu, ale normalne przychodnie wyposazone w specjalistyczny sprzet do roznych badan. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.chello.pl 20.04.06, 22:07 Otrzymalismy z mezem pozytywna odpowiedz z Case Processing Centre z Mississaugi. Teraz czekamy na list z ambasady w Warszawie. Czy wiecie ile to trwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passat Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: 83.238.50.* 01.05.06, 21:11 My czekamy na info z Missisauga, jak długo czekaliście na tą odpowiedź? Też będziemy wyjeżdzać do Quebecu, Montrealu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:44 passat jako laczenie rodzin jedziesz czy jako wiza z skilled worker? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: passat Re: Ile trwa sponsorowanie do Kanady? IP: 83.238.50.* 02.05.06, 09:54 jako łączenie rodzin - żona i dzieciaki mają obywatelstwo i doszliśmy do wniosku że dość już "ukochanej ojczyzny" wyjeżdzamy. Wysłaliśmy dokumenty w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś