Gość: Gosia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.04.06, 20:28 Mam pytanie czy w USA jest zwrot taxu dla turystów, którzy przyjeżdzają. Chce kupić laptopa i czy dostanie zwrto taxu ?? I od jakiego zakupu można odliczyć tax ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
usuwanie.azbestu Podatek bezzwrotny :). 25.04.06, 21:59 Nie ma czegos takiego w Stanach. Sa natomiast liczne mozliwosci kupienia laptopa taniej. Niektore sklepy moga Tobie zaoferowac "golutka" cene bez podatku. Jest to ukryty rabat :). Bez podatku mozesz tez kupic przez internet w Stanach. Ceny elektoniki ciagle leca na leb i szyje wiec nie powinnas sie przejmowac podatkiem. Wszedzie widac ogloszenia korzystnych cen komputerowych. Udzielane sa czesto rabaty po wypelnieniu druku i przeslaniu go razem z dowodem kupna do producenta. Ceny elektoniki to jedna z wiekszych atrakcji turystycznych zakupow w Stanach. Zaraz za Grand Canyon :). Pozdrowionka, ua. Odpowiedz Link Zgłoś
joeb Re: Podatek bezzwrotny :). 26.04.06, 00:47 troche tylko uzupelnie... tu troche info o zwrotach sales tax -> www.usembassy.org.uk/ukcust1.html#salestax bez podatku mozna za to kupowac przez internet jak juz tu ktos powyzej napisal - ALE gdy sklep lub jego filia nie miesci sie w tym samym stanie co adres kupujacego. Poniewaz sales tax jest rozny miedzy stanami prawnie, wiec rowiazano to w taki sposob ze gdy ktos kupuje na odleglosc za pomoca poczty bedac rezydentem innego stanu - nie placi sales tax (ale powinien uwzglednic to w swoim rozliczeniu pod koniec roku) w taki sposob nie jest opodatkowany 2 razy - podobnie jest zreszta z zakupami nawet samochodow. Wiec przy wiekszych zakupach proponuje przez internet gdzie czesto nawet przesylka jest gratis, jak i roznego rodzaju rebaty o ktorych tez juz wspomniano. Pozdrawiam i zycze udanych zakupow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Podatek bezzwrotny :). IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.04.06, 13:30 A jaki podatek jest w stanie New York na elektronike ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) uważaj bo oszukują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:57 mnie kiedyś tak nabrali - był 'tax return' dla turystów, ale na granicy celnicy nie chcieli uwzględnić, mogłem się odwoływać - ale wiadomo jak to jest jak masz możliwość przekroczenia granicy, to z Kanady dostaniesz zwrot (ceny chyba porównywalne, za to podatek zwracany to sporo) jeśli nie to sprawdź, bo wydaje mi się że obok - tj. w New Jersey nie ma podatku, albo jest mniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
joeb Re: Podatek bezzwrotny :). 27.04.06, 19:02 podatek w miescie Nowym Jorku i w duzej czesci stanu jest 8.25% (w tym na elektronike) jest pare okregow w stanie gdzie podatek ten zmniejsza sie do < 8.25% np w miescie Schenectady blisko Albany,NY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Podatek bezzwrotny :). IP: *.cable.mindspring.com 28.04.06, 03:39 www.photobooksonline.com/books/salestax.html Odpowiedz Link Zgłoś