Dodaj do ulubionych

<<decoupage

12.05.06, 07:10
Troche nie na temat naszego forum, ale w sumie nie mam gdzie spytac.

Czy ktoras z was zajmuje sie moze decoupage? Mam kilka pytan o materialy, a
na forum Rekodzielo jest wszystko ale w polskich realiach.
Obserwuj wątek
    • cyborgus Re: <<decoupage 12.05.06, 16:26
      a co to?

chyba ci nie pomoge:)
      • bea_mama Re: <<decoupage 12.05.06, 21:38
        Ozdabianie roznosci metoda serwetkowa, czyli naklejanie motywu z serwetki i
        lakierowanie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=34871582&v=2&s=0
        Mnie interesuje odnowienie mebli dla dziecka.
    • nanuk24 Re: <<decoupage 12.05.06, 16:40
      Ja wlasciwie dekupazem sie nie zajmuje, ale maluje meble roznymi technikami, a
      sklep z artykulami do tego typu rzeczy to moj ulubiony:-)
    • edytkus Re: <<decoupage 12.05.06, 18:20
      gdzies wsrod forow gazetowych jest Arystyczne Mamy czy cos takiego, tam jest watkow o tej technice od
      groma. To jest calkiem fajne ale zauwazylam ze jesli ktos ma dryg wpada w nalog i dekoruje wszystko co
      mu w rece wpadnie wiec nawet nie bede probowac ;)
    • bea_mama Re: <<decoupage 12.05.06, 21:33
      Forum "Rekodzielo i ozdoby" znalazlam, ale jak juz pisalam jest tam wszystko na
      polskie warunki. Nigdy sie czyms takim nie zajmowalam i nie mam w tym zbyt
      duzego rozeznania i dlatego mam mase pytan.

Nanuk, w jakim sklepie sie zaopatrujesz? Chce odnowic Zuzki meble i zupelnie
      nie wiem jak sie za to zabrac. Musze chyba zeskrobac farbe i lakier (czym? jak
      to sie nazywa po angielsku i gdzie to kupic?) i pomalowac na nowo (jaki rodzaj
      farby?) i polakierowac (jaki lakier? w Home Depot? czy w jakims artystycznym
      sklepie?). No i te serwetki, chusteczki... musze sie rozejrzec gdzie mozna je
      kupic i gdzie jest w miare duzy wybor roznych wzorow.

Edytkus, tez slyszalam ze to wciagajace. Jak na razie wciagnelam sie w robienie
      kartek:) i musze przyznac ze bardzo mi sie to podoba. Nie pracuje (brak
      pozwolenia na prace, bo wciaz na wizach jestesmy) wiec mam czas na hobby, a jak
      mnie wciagnie to... sklep zaloze:)
      • nanuk24 Re: <<decoupage 12.05.06, 22:21
        Zaopatruje sie w Home Depot, bo mam blisko i to co potrzebuje zawsze tam jest:-)

ZZeby zeskrobac farbe potrzebujesz elektryczna cyklinarke(sander), kosztuje
        niewiele, gdzies $20. Potrzebujesz do cyklinarki papier scierny(sandpaper).
        Potrzebujesz kilka rodzajow; gruboziarnisty oznaczony numerami 40 do 100 i
        drobnoziarniste 600(do wygladzenia powierzchni).
        Lakiery(lacquer) kupuje firmy Minwax. Farby kupuje albo akrylowe(acrylic paint)
        lub mleczne(milk paint) - drogie, ale nieszkodliwe, ale trudno dostepne.
        Mozesz jednak uzyc obojetnie jakiej farby(paint).

Jesli masz jakies pytania - pisz:-)
        • bea_mama pytan ciag dalszy 13.05.06, 03:17
          nanuk24 napisała:

> Potrzebujesz do cyklinarki papier scierny(sandpaper).
          > Potrzebujesz kilka rodzajow; gruboziarnisty oznaczony numerami 40 do 100 i
          > drobnoziarniste 600(do wygladzenia powierzchni).

Czyli jaki musze kupic? Od czego zalezy jaki papier uzyc? Czy jesli kupie np.
          nr 40 i 600 to bedzie dobrze?

> lub mleczne(milk paint) - drogie, ale nieszkodliwe, ale trudno dostepne.

To znaczy ze inne niz mleczne sa szkodliwe? W jakim sensie? Trudno dostepne,
          czyli nie ma ich w Home Depot?

Nanuk, dzieki za wszystkie informacje:) Czy ty sie tym zajmujesz zawodowo, czy
          to twoje hobby?
          • nanuk24 Re: pytan ciag dalszy 15.05.06, 00:15
            Najpierw trzeba wygladzic powierzchnie, czyli usunac stara warstwe farby,
            lakieru etc. Do tego potrzebny jest papier gruboziarnisty, czyli oznaczony
            numerami 40 - 60(im mniejsza liczba, tym papier ma grubsze ziarna). Po
            oczyszczeniu powiedzmy z farby, powierzchnie trzeba wygladzic, zeby nie bylo
            wystajacych drzazg, zarysowan itp. Do tego potrzbujesz papier z wiekszym
            numerem, na przyklad 80 - 120 lu 150 - 180.
            Pozniej, zeby powierzchnie wygladzic tak, zeby po nalozeniu farby, lakieru nie
            byla powierzchnia chropowata ja uzywam juz papieru o numerze 600
            (najdrobniejszy, jaki jest w sprzedazy), po czym przetrzec wilgotna szmatka,
            zeby oczyscic z kurzu. Po nalozeniu pierwszej warstwy lakieru i po jego
            wyschnieciu koniecznie trzeba znow przetrzec papierem 600, zeby oczyscic z
            kurzu i drzazg(zawsze po pierwszej warstwy kurz i "drzazgi" wychodza na
            wierzch.Przecierac trzeba delikatnie, acz zdecydowanie, zeby lakieru nie
            porysowac, po czym nakladasz druga warstwe lakieru. Jesli nadal powierzchnia
            jest chropowata, czynnosc powtarzasz - az do skutku:-)
            www.woodzone.com/articles/sandpaper/index.htm

Milk Paint jest nietoksyczna. Barwniki w niej zawarte sa naturalne, organiczne.
            To jest proszek, ktory rozpuszcza sie w wodzie. Takimi farbami moze malowac
            kobieta w ciazy, osoby z alergiami na toksyny, mozna nimi malowac dzieciece
            zabawki etc.
            Sa praktycznie bezzapachowe.

www.milkpaint.com/path_safe.html
            Czy ty sie tym zajmujesz zawodowo, czy
            > to twoje hobby?

Hobbystycznie, ale kiedys chcialabym zawodowo:-)
            • bea_mama Re: pytan ciag dalszy 15.05.06, 03:18
              Nanuk, dzieki wielkie za wszelkie info:)
    • cyborgus Re: <<decoupage 14.05.06, 17:30
      a takie sklepy jak Hobby Lobby, Michaels, i im podobne, ktore zajmuja sie
      crafts i innymi takimi rzeczami? wydaje mi sie ze tam wlasnie maja takie rzeczy.
      • bea_mama Re: <<decoupage 15.05.06, 03:20
        W Hobby Lobby jeszcze nie bylam, ale w Michaels maja na pewno papiery do
        decoupage i kleje, bo sprawdzilam on line.
    • kashunda Re: <<decoupage 15.05.06, 03:02
      Bea mama,jezeli moge poradzic to nie zaczynaj swojej przygody z decoupagem od
      mebli.Zacznij nauke na jakims mniejszym przedmiocie ktory ewentualnie bedziesz
      mogla wyrzucic albo schowac gleboko do szafy.Jutro napisze troszke wiecej jakie
      produkty warto kupic i gdzie mozna je dostac.Dzisiaj niestety jestem bardzo
      zmeczona i pisanie nie za bardzo mi wychodzi,Pozdrawiam!
      • bea_mama Re: <<decoupage 15.05.06, 03:28
        Kashunda, czyzbys probowala decoupage? Napisz jak ci poszlo.

Nie, nie zamierzam zaczynac od mebli. Kupilam dzisiaj drewniane kwadraty
        10cm x 10cm i na tym bede probowac:)
        • kashunda Re: <<decoupage 17.05.06, 02:54
          Troszke decoupageowalam zima.Powiem szczerze ze trzeba miec duzo wolnego czasu
          zeby sie tym zajac,ja robilam wszystko wieczorami kiedy corka moja juz spala.Na
          poczatek bedziesz potrzebowala klej do decoupage ja polecam Aleene's instant
          decoupage uzywasz go rowniesz jako warstwe wykanczajaca.Potrzebne beda Ci dobre
          nozyczki.Serwetki papierowe maja duzy wybor party store.Kup sobie duzo pedzli z
          gabki sa super do nakladania farby jak i kleju.Jezeli masz wiecej pytan to z
          checia odpowiem ,bo naprawde nie wiem czego jeszcze nie wiesz na temat
          decoupage.Pozdrawiam.
          • bea_mama Re: <<decoupage 17.05.06, 05:32
            kashunda napisała:

> poczatek bedziesz potrzebowala klej do decoupage ja polecam Aleene's instant
            > decoupage uzywasz go rowniesz jako warstwe wykanczajaca.

Dzieki Kashunda za informacje:) No i mam kolejne pytania. Czy po nalozeniu
            serwetki pokrywa sie ja na zewnatrz znowu klejem? Dlaczego? Myslalam, ze tu juz
            idzie tylko lakier...

> Serwetki papierowe maja duzy wybor party store.

O tym nie pomyslalam. Za to znalazlam kilka sklepow internetowych z papierami
            do decoupage. Teraz poluje na wiejskie wzory, kury, koguty itp.

> Jezeli masz wiecej pytan to z checia odpowiem ,bo naprawde nie wiem czego
            jeszcze nie wiesz na temat decoupage.

Za duzo to ja jeszcze nie wiem. Dopiero zaczynam czytac o tym. Uzywalas moze
            lakieru pekajacego? Mozna osiagnac swietny efekt.
            Gdzie sie zaopatrujesz w kleje, farby i lakiery. Czy lakiery bardzo smierdza?
            Czy mozna pracowac w domu?

Ja tez moge sie tym zajac dopiero jak Zuza pojdzie spac, ale ona chodzi juz o
            19-ej, wiec caly wieczor dla mnie:)
            • nanuk24 Re: <<decoupage 17.05.06, 06:05
              www.hgtv.com/hgtv/pac_ctnt_nobanner/text/0,,HGTV_10680_14711,FF.html
              • nanuk24 Re: <<decoupage 17.05.06, 06:10
                www.tribal.net.au/~decoupage/decoupage.html
                • kashunda Re: <<decoupage 17.05.06, 15:26
                  Bea,ten klej ktory Ci polecilam uzywasz tak,pierw mala ilosc kleju rozmieszaj z
                  odrobinka wody,taka mieszanine rozprowadz cienka warstwa na przedmiot ktory
                  bedziesz ozdabiala,naloz wyciety wzor,na to wszystko rozprowadz klej .Instant
                  decoupage (klej)jest super bo po nalozeniu kilku warstw nie potrzebujesz juz
                  lakieru,maja dwie wersje z polyskiem i matowa.Kazda kolejna warstwe kleju
                  kladziesz po wyschnieciu poprzedniej.Uzywalam crackle medium dajace efekt
                  spekan wiem ze sa rozne jedno i dwu skladnikowe ,najlepszy efekt moim zdaniem
                  osiagniesz uzywajac crackle w sprayu ktory mozesz kupic w home depot.Wczoraj
                  widzialm tez bardzo duzo ladnych serwetek w Target.Duzo produktow do decoupage
                  znajdziesz w jo-ann,Michaels,hobby lobby.
            • kashunda Re: <<decoupage 17.05.06, 15:28
              Typowe produkty do decoupage (kleje,crackle medium)mozna uzywac w domu.Crackle
              medium w sprayu troszke smierdzialo dlatego uzywalam na balkonie.
    • bea_mama Re: <<decoupage 24.05.06, 07:14
      Dzieki za wszystkie wskazowki i porady.
      Zobaczcie co znalazlam szukajac materialow w Target:
      tinyurl.com/fa97d
      :)))
    • bea_mama Re: <<decoupage/kashunda 06.06.06, 07:58
      Kashunda, ile kladlas warstw tego kleju na wierzch? Czy przyklejalas tylko
      serwetki czy rowniez papier? Czy uzyskalas gladka powierznie, czy jednak
      wyczuwalny jest wzor? Bo ja kleilam papier i jest on jednak o wiele grubszy od
      serwetki i nie wiem teraz ile razy mam to jeszcze zamalowywac ta warstwa
      wykanczajaca...
      Na razie zrobila proste decu, bo bez zadnych cieniowan i krakow.

Czy nadal cos robisz, czy decoupage poszlo w zapomnienie? Ja teraz chodze po
      sklepach z uzywanymi rzeczami i wyszukuje tanich drewnianych staroci, na
      ktorych moglabym trenowac:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka