Dodaj do ulubionych

Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy ViaRail?

28.05.06, 23:53
No właśnie, pytanie jak w temacie. Będę w lipcu w Kanadzie, konkretnie w
Calgary i chciałabym trochę zwiedzić:)Planuję z Calgary pojechać do Toronto,
stamtąd nad Niagarę, i z powrotem do Calgary. Jeśli pociagiem to musiałabym
zahaczyć o Edmonton. Zatem mam do was pytanie jakim środkiem transportu
lepiej odbyć tę podróż, zwłaszcza chodzi mi o te koszmarnie długie, 2,5
dniowe odcinki? Mam na myśli przede wszystkim komfort podróży, bezpieczeństwo
itp, (np. żeby można się było wygodnie i bez ryzyka kradzieży zdrzemnąć) bo z
tego co się zorientowałam, przy wykorzystaniu ISICa koszty powinnny byc mniej
więcej podobne...
Jesli ktos ma jakieś doświadczenie w tej kwestii to bardzo bym prosiła o
podzielenie się :))
Obserwuj wątek
    • Gość: :) informacje i linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 00:23
      co do transportu, to ci nie poradzę, ale jeśli interesuje cię Ontario, a
      zwłaszcza Toronto, mogą przydać ci się informacje turystyczne (i nie tylko) na
      forum Toronto - wybierz link indeks/spis:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25252
      • pandorka Re: informacje i linki 29.05.06, 00:38
        Dziękuję bardzo:)interesuje mnie cała Kanada, mam nadzieję że uda mi się
        sensownie wykorzystać miesiąc który dane mi będzie tam spędzić:)
        Z tym forum już zdażyłam się wstępnie zapoznać :) W najbliższym czasie pogłębię
        tę znajomość ;). Póki co planuję zwiedzanie od technicznej strony - stąd moje
        poszukiwania najlepszej opcji transportu...
    • Gość: Leszek Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.05.06, 04:46
      Witam...mialem okazje jechac swego czasu Greyhoundem z LA do Hamilton, Ont. To
      bylo zaraz po 9/11 i samolot nie wchodzil w gre. Ale ta podroz to byl koszmar.
      Jesli masz wybor i roznica w cenie nie jest dla Ciebie tak istotna, to wybierz
      pociag. Wszystko, rozklad jazdy, ceny itp mozesz sprawdzic na www.greyhound.com
      albo www.viarail.ca
      Powodzenia
      • Gość: re koleje są zwykle o wiele droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:37
        jak robisz przystanki, to takie długie trasy autobusem nie są męczące - no i
        koleje w Ameryce wcale szybko nie jeżdżą, więc nie spodziewaj się krótkiej
        podróży, tyle że wygodniej
        • pandorka Re: 01.06.06, 01:08
          hmmm... pojawiła się nowa opcja o której początkowo wogóle nie pomyślałam:))
          czyli... samolot:] otóż ku mojemu ogromnemu zdumieniu samolot wychodzi taniej
          niż pociąg czy autokar- za 530CAD mozna kupić na aircanada.com bilet powrotny
          calgary - toronto - calgary:) podczas gdy greyhoundem za w sumie 5 dni;] jazdy
          zapłaciłabym ok 700CAD (zniżek dla studentów w wakacje brak), ViaRail - po
          odliczeniu zniżki studenkiej wychodzi tyle samo co za samolot :)tyle ze
          musiałabym jeszcze do Edmonton dotrzeć, bo w Calgary Via nie jeździ.
          Ehhh, dylematy, dylematy ;)
          Chętnie bym pojechała "drogą lądową" - przez szybe bo przez szybe ale zawsze
          kawałek Kanady możnaby zobaczyć...
          • Gość: re samolot - nie dziwię się, bo zawsze były tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 09:19
            tak jak zaczynają teraz u nas - dla przykładu kiedyś samolot z Toronto do NYC
            był w tej samej cenie co autobus (co prawda to była promocja), no a mniej męki

jednak faktycznie wtedy mniej zobaczysz - ale możesz więcej zobaczyć jadąc z
            Toronto w inne miejsca - są bardzo blisko i są niesamowite - od Georgian Bay po
            Muskoka czy Algonquin - jest tego bardzo dużo i są bardzo zróżnicowane (zarówno
            krajobrazowo jak i 'kulturowo', są tu Mennonici choćby czy Indianie)- jeszcze
            raz odsyłam do przewodnika ze stron forum Toronto

ewentualnie załatw sobie jazdę samochodem - są generalnie 2 opcje, albo
            przewozisz samochód (za minimalną opłatę), albo dołączasz się do kogoś i
            dzielicie koszty (benzyna), sa odpowiednie strony na których można znaleźć info
            - to jest tańsze niż wynajem samochodu
          • jerzy30 Re: 01.06.06, 13:00
            bilety lotnicze kupisz taniej - wejdz na strone aircanada - ewentualnie
            wynajmij samochod lub pozycz od kogos - osobiscie to raczej polecam wyprawy z
            calgary do jasper [przez gory] widoki niepowtrarzalne albo z calgary do
            vancouwer - przejazd z calgary do toronto nie jest tak ciekawy
            • jerzy30 jeszcze ja 01.06.06, 13:02
              bylem tam rok temu - miesiac - wrazenia kosmiczne
              • jerzy30 po prostu niech ci rodzina da samochod 01.06.06, 13:03
                • Gość: re tyle że Vancover leży w przeciwnym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:59
                  • Gość: jerzy30 Re: tyle że Vancover leży w przeciwnym kierunku IP: 195.187.99.* 01.06.06, 16:15
                    ale jest ciekawiej i wiecej do zwiedzania - te gory kanady - moja nostalgia
                    jest tak wielka ze czasami zagladam tam przez google - i widze chate mojego
                    brata
                    • Gość: re jest inaczej NIE więcej do zwiedzania - >>mniej<< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:59
                      Vancouver jest ładne, jak ktoś lubi góry to są, ale ogólnie jest mniej do
                      zwiedzania niż w Ontario -

w Onatrio nie tylko jest bardziej różnorodna rzeźba terenu niż w B.C., ale i
                      miasta, tudzież to co można zobaczyć w miastach jest nieporównywalnie bogatsze
                      od tego co można znaleźć na zachodzie
                      • pandorka Re: 01.06.06, 21:09
                        Spokojnie, proszę się nie kłócić :)))

Vancouver TEŻ będzie i to na 100%:)

Będę tam ponad miesiąc więc mam czas na zwiedzanie :)
                • pandorka Re: po prostu niech ci rodzina da samochod 01.06.06, 23:55
                  No niestety to nie jest takie "po prostu". Ludzie do których jade mają swoje
                  zycie, pracę itd. i nie rzucą wszystkiego tylko dlatego że przyjadę:))) wiec
                  samochód raczej będzie im niezbędny. Także muszę sobie zapewnić srodek
                  transportu na własną rękę.
                  • jerzy30 Re: po prostu niech ci rodzina da samochod 02.06.06, 12:25
                    po prostu Ci zazdroszcze tej podrozy
                    • wrobelptak skoncentruj sie na Calgary i okolica! 02.06.06, 23:36
                      To nie jest tak jak sie tobie wydaje..
                      'wsiade w autobus (koszmar ponad 3500 km w jedna strone w lipcu) lub samolot'.
                      i co dalej?

POCIAG PASAZERSKI CALGARY - TORONTO - NIE ISTNIEJE OD WIELU LAT..
                      Jest tylko www.bcpassport.com/trains/schedule.html

Masz miesiac czasu w Calgary?
                      I tak bedziesz miala za malo czasu na poznanie okolic Calgary, kotre w/g specow
                      od turystyki sa jedne z najpiekniejszych stron swiata.

Skoncentruj sie :
                      Miasto i okolice najblizsze Calgary,zobacz sobie
                      zdjeciawww.google.ca/search?hl=en&q=calgary+photos&meta=
                      images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=calgary

prerie na wschod wlacznie z Drumheller czy tez brooks - slynny na caly swiat
                      Dinosaur Provincial Park pod opieka UNESCO www.dinosaurvalley.com/

na zachod:
                      Gory Skaliste z Banff, www.banfflakelouise.com/
                      Jasper, www.jaspernationalpark.com/
                      Lake Louise, www.lakelouise.com/

Narodowe Parki w Banff, Japser,
                      Yoho, www.bcadventure.com/adventure/explore/rockies/trails/yoho.htm
                      z slynnym na caly swiat Burgess Shale images.google.ca/images?
                      q=burgess+shale+photos&hl=en&lr=&sa=X&oi=images&ct=title

Kootenay, images.google.ca/images?
                      svnum=10&hl=en&lr=&q=kootenay&btnG=Search
                      Glacier, images.google.ca/images?
                      svnum=10&hl=en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=glacier+National+Park&spe
                      ll=1

itd...
                      Na poludnie od Clgary masz cudowny Waterton Nat. Park,
                      images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=waterton+National+Park

nie mowiac o super Kananaskis Country- images.google.ca/images?
                      svnum=10&hl=en&lr=&q=kananaskis+Park&btnG=Search
                      ktore jest polozone tylko 70 km od Calgary..

Masz troche czasu - skocz Greyhoundem do Vancouver
                      images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=vancouver&btnG=Search
                      to tylko 1100 km, w jedna strone.

Po drodze mijasz slynny Roger Pass:
                      images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=roger+pass
                      Obok masz serce prawdziwej Kanady - Arrow Lakes:
                      images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=arrow+lakes
                      Ale pchac sie do Ontario z Calgary, gdy masz tylko jeden miesiac czasu?
                      po co..

Pytanie- czy zdajesz sobie sprawe co to sa kanadyjskie odleglosci?

Bo wydaje mi sie, ze nie masz najmniejszego pojecia-
                      to nie jest zlosliwie tylko z niepokojem o twoje zdrowie w okresie upalnego
                      lata w Kanadzie!

Po wizycie w Calgary...
                      zdaje mi sie, ze bedziesz starala sie o emigracje na staly pobyt w Kanadzie!

• Gość: re a propos odległości w Kanadzie i Ameryce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:16
                        fakt są duże, tylko że bez przesady - my w Europie tez jesteśmy do takich
                        odległości przyzwyczajeni - ale być może szybciej u nas się jeździ po
                        autostradach :))

3.500 km to chyba tyle ile mniej wiecej do Włoch czy Hiszpanii...
                        • Gość: Mojeza Re: a propos odległości w Kanadzie i Ameryce IP: *.springdale.dyn.personainc.net 03.06.06, 11:36
                          > ... ale być może szybciej u nas się jeździ po autostradach :))

A moze tylko tak Ci sie wydaje :)))

> 3.500 km to chyba tyle ile mniej wiecej do Włoch czy Hiszpanii...

Moskwa – Warszawa – 1266 km Paryż – Warszawa – 1690 km Rzym – Warszawa – 1921
                          km, Wiedeń – Warszawa – 507 km, Madryt - Warszawa - nie jestem pewny ale okolo
                          2600 km.
                          • Gość: re nie wydaje mi się w tym względzie akurat nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 09:58
                            co do szybkości poruszania się pod drogach, zdecydowanie szybciej jeździ się w
                            Europie - co do odległości - nie wiem czy zauważyłeś, ale ani Hiszpania na
                            Madrycie, ani Włochy na Rzymie się nie kończą - nie uważam by 3.500 km było
                            czymś nieosiągalnym dla Europejczyków :))
                      • Gość: jerzy30 wrobelptak - masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:00
                        samo calgary i okolice to full zwiedzania - ja tam bylem 3 tygodnie z baza
                        wypadowa w crabnbrock - i to mi wystarczylo w zupelnosci - z wypadem do jasper -
                        roger pass, vancouwer
                      • pandorka Re: skoncentruj sie na Calgary i okolica! 04.06.06, 21:53
                        wrobelptak, dzięki za obszerne informacje dot. Calgary, bardzo mi się
                        przydadzą :)

Z twojej propozycji zwiedzenia jedynie okolic Calgary skorzystać niestety nie
                        mogę, z prostej przyczyny - nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek w życiu będę
                        miała możliwość (czas & pieniądze) żeby polecieć do Kanady ponownie. Także na
                        wszelki wypadek wolę zobaczyć mozliwie jak najwięcej.

Co do pytania czy zdaję sobię sprawę z odległości kanadyjskich - hmmm... myślę
                        że tak:) Zdarzyło mi się kiedyś jechać 2,5 dnia autokarem, więc jestem w stanie
                        sobie wyobrazić taką podróż;)
                        Co do podróży do Toronto i okolic to w jedną stronę chyba pojadę pociągiem lub
                        autokarem - żeby choć przez szybę sobie popatrzeć, a z powrotem - samolotem.

To że pociąg z Calgary do Toronto nie jeździ wiem, jeździ natomiast z
                        pobliskiego (jak na kanadyjskie warunki oczywiście) Edmonton.

Dzisiaj dowiedziałam się natomiast że do Vancouver kursuje pociąg piętrowy, z
                        górnym piętrem odkrytym. Bardzo ciekawa propozycja, lecę szukać informacji na
                        ten temat:)

• Gość: re pociąg jest super, ale dosyć drogi i oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 09:59
                          bardzo wolno jeździ - ale widoki super
                • wakacjecanada a propos samochodu i podrozy ktora planuje 04.06.06, 16:35
                  Planuje wakacyjna podroz do Kanady w dwie osoby i wobec tego prosze o pomoc w
                  znalezieniu tanich miejsc noclegowych i ewentualne o podpowiedzi
                  organizacyjne. Wyjezdzamy w lipcu z Calgary do Vancuver, chcemy zahaczyc o
                  Banff, Lake Louise, Moraine Lake i na noc znalezc jakies ciekawe miejsce na
                  nocleg gdzies dalej na zachod. Bedziemy posiadac namiot wiec pola namiotowe
                  jak najbardziej wchodza w gre jesli sa tansze. Nastepnie, chcemy dojechac do
                  Pentington i spedzic tam jedna lub dwie noce, a pozniej na kilka dni
                  zatrzymac sie w Osoyoos. Gdzie w tych miejscowosciach najlepiej sie
                  zatrzymac, jakie sa orientcyjne koszty i czy nalezy miejsce rezerwowac
                  wczesniej? Nastepnie jedziemy na kilka dni do Vancuver i poszukujemy czegos
                  taniego na naocleg a zarazem w miejscu umozliwiajacym zwiedzanie miasta.
                  Dodatkowo, czy ktos orientuje sie w kwestii przeplyniecia na Victorie?Prosze
                  o uwagi i podpowiedzi, gdzie najlepiej sie zatrzymac i jakie sa orientacyjne
                  koszta. Moze znacie Panstwo inne ciekawe miejsca na tej trasie lub w jej
                  poblizu.
                  Druga sprawa to kwestia moliwosci prowadzenia samochodu w Kanadzie. Czy w
                  przypadku uzyczenia auta przez czlonka rodziny, ktory mieszka w Kanadzie,
                  musze wykupic dodatkowe ubezpieczenie czy moge jezdzic na ubezpieczeniu
                  wlasciciela auta?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
                  Jarek
    • Gość: vita Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy IP: *.sdl.vectranet.pl / *.sdl.vectranet.pl 04.06.06, 23:04
      ja osobiście skorzystałam z 'carpool' tyle że na trasie Toronto-Montreal,
      taniej i wygodniej, to serwis gdzie ludzie jadący na wybranej trasie mają wolne
      miesjce i w zamian za jakąś opłate - a czasem nawet towarzystwo oferują
      przejazd, znajomy korzystał na trasie Toronto - Ottawa, także zapewne jest i na
      innych trasach dostępny.
      Czasem to są nawet takie małe firmy (nie do końca legalne) - raz nawet i to mi
      się przytrafiło ale wszystko OK.
      Pozdrawiam i żałuję że moje tegoroczne wakacje nie w Toronto...
      • wrobelptak Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy 05.06.06, 06:30
        Duzo ciekawych pytan i wprost nie wiem od czego zaczac...
        Prosze o spokojne przeczytnaie mojej wypowiedzi,
        ktora bedzie dotyczyla Was obojga - w kierunku do Niagara jak tez na zachod
        przez Penticton.

Tak, mozesz spokojnie prowadzic samochod bedacy na ubezpieczeniu osoby
        pozyczajacej Tobie pojazd.
        Upewnij sie, czy ubezpieczenie jest w obie strony?
        to znaczy, ze jesli ty "stukniesz" to rowniez pojazd jest reperowany?
        czy tylko przez druga osobe i tej osoby wina - to wtedy ubezpieczenie pokrywa
        koszty reperacji? to dosc istotna sprawa - nie bagatelizuj!
        bo moze byc tak, ze bedziesz musial pokrywac z wlasnej kieszeni!

Jadac na zachod z Calgary przez BanFf, Lake Louise, (koniecznie Emerald Lake w
        Yoho N.Park-skret za Field)nastepnie Kicking Horse, Roger Pass itd..az do
        Revelstoke...images.google.ca/images?
        svnum=10&hl=en&lr=&q=roger+pass&btnG=Search

ale, ale..przed revelstoke okolo 20 km (za Roger Pass okolo 50 km) znajduje sie
        cos co warto zobaczyc..Giant Trees czyli boardwalk wsrod cudnownych cedrowych
        drzew..

Za Revelstoke proponuje zmienic trase i skrecic za Columbia River w Hwy 23 do
        Galena bay - zabrac sie drmowym promem i przejecha cna druga strone Arrow lakes
        www.th.gov.bc.ca/BCHighways/inlandferryschedule/ferryschedule.htm
        do Nakusp- dolina pieknych goracych zrodle jedno z najciekawszych miejsc w
        zachodniej Kanadzie- zuplenie omijane..i nie reklamowane.Dlaczego? gdyz tam
        znajduja sie naturalne srodowiska jednego z najwiekszych skupisk orlow Bald
        American Eagle, Ospreys itd...sprawa cudowna - to jest prawdziwa
        kanada "pachnaca zywica"...
        Zdradzilem Tobie - dobrze utrzymywany skeret srodkowej BC! dalej z Nakupsp
        www.nakusphotsprings.com/hotsprings.htm
        jedziesz Hwy 6 do cudownego Fauquier i pnastepne darmowy prom w kierunku do
        Venron przez Monashees Mts..images.google.ca/images?hl=en&q=monashees%
        20&sa=N&tab=wi

Co tutaj wiele mowic..jesli powiem, ze Nakusp i okolice Arrow Lakes to stolica
        Heli Skiing w A,meryce Polnocnej.
        Przesadzam? sproboj znalezsc wolne miejsce na nnastepny sezon narciarski :)))
        www.travel.bc.ca/features/heli-skiing/
        www.travel-british-columbia.com/kootenay_rockies/arrow_lakes_and_silvery_slocan_information.aspx

Z Vernon jedziesz do Kelowna oraz Penticton
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=penticton
        nad Okanagan Valley..miejsca noclegowe - zaleznie od pogody - moze byc trudno
        bo to najazd turystow chcacych sie "wysmarzyc" cieplym sloncem... Jak jestes
        dobrym obserwatorem, zawsze cos znajdziesz w ostatniej chwili wiec tym sie
        zuplenie nie przejmuj..
        Nad Arrow lakes to zaden problem...cudowna wolna przestrzen i klimat jest
        rowniez super..nad Okanagan - zobaczysz co oznacza cieplo w lecie!

Dalej masz do wyboru Osoyoos
        images.google.ca/images?svnum=10&hl=en&lr=&q=osoyoos
        lub jechac na zachod przez Keremos (stolica owocow) i Princenotn Manning Prov.,
        park do Hope i do Vanocuver..

Prom na Vancouver Island - bedziesz troche czekal - bo to okres letni, ale to
        szybko wszyskto sie odbywa...
        www.bcferries.com/schedules/mainland/tssw-current.html
        www.bcpassport.com/transportation/ferries.html

Na Vancouver Island masz do zwiedzania tyle, ze az glowa boli...trzy miesiace
        to i tak malo poczawszy od Pacific Rim Hike, masz Tofina oraz Kennedy lake,
        masz Buchart Gardens i Campbell River itd...tylko miej czas :)))

Na wschod od Calgary...zycze powodzenia..nie mam zamiaru Ciebie odciagac od
        Twojego planu raz juz powzietego planu podrozy na wschod do Ontario.
        Oczywiscie to Twoja sprawa...ale mysle ze dzielac sie swoimi uwagami,
        moze zaoszczedze Tobie roczarowania zmarnowanym czasem.

Wiem, ze w Polsce kazdemu Niagara Falls kojarzy sie z Kanada,
        ale to nie jest Kanada, a tylko "bardzo maly" urywek,
        nie warty poswiecenia az tygodnia na wyjazd z Calgary oraz
        brak czasu na pozniejsze zwiedzanie okolic Calgary,
        ktorymi swiat sie zachwyca miedzy innymi z filmow Hollywood.

Obojgu Wam zycze powodzneia oraz cudownej poodrozy po pieknej Kanadzie...

Piszacy te slowa,
        np. zachwycam sie wspanialymi preriami w okresie letnim.
        Takiego niebosklonu napewno nie zobaczycie tak czesto w Europie przy
        dramatycznych chmurach podczas letnich burz...
        Nie mowiac o Gorach Skalistych , ktore "tu i tam"przeszedlem,
        zjedzilem na nartach zjazdowych oraz biegowych,
        samochodem, konno...od Sierra Nevada az po Yukon..podczas ostatnich
        kilkudziesiatek lat...

• pandorka Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy 17.06.06, 00:10
          Drogi wróbelptaku:)
          Coraz bardziej przekonuje mnie to co napisałeś:) Może faktycznie nie ma sensu
          wyruszać na wschód...kolejny dylemat:)
        • Gość: go-ha Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy IP: *.ramtel.pl 20.08.06, 16:17
          Wrobelptak dziekuje za wszelkie rzetelne informacje ktorymi podzieliles sie z
          nami na tym forum. Dzieki nim czas w Kanadzie spedzony z wakacjecanada uplynal
          pod znakiem wypoczynku i zachwytu nad cudami natury. Po przemierzeniu
          terytorium Kanady z czesci wschodniej w kierunku prowincji BC musze zgodzic sie
          z Twoja opinia ze to wlasnie terytoria zachodnie kreuja niezapomniana
          atmosfere. Pozdrawiam i zycze jeszcze wielu milych doswiadczen zwiazanych z
          podrozami po kraju pachnacym zywica...
    • toro100 Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy 10.06.06, 07:31
      Witam !

Nie wiem, czy masz już kupiony bilet do Calgary, bo jeśli nie to proponuję
      kupić bilet z Polski tylko do Toronto i z powrotem. W Kanadzie można też
      wynająć samochód w jedną stronę. Jeśli posiadasz prawo jazdy i kartę kredytową
      to bez problemu wynajmiesz samochód. Z Calgary do Toronto natomiast możesz
      kupić bilet na samolot w jedną stronę (WestJet lub Air Canada) za około 200-250
      dol. (w wyprzedaży nawet za 180). Koszt wynajmu samochodu około 50-60 dol. za
      dobę. Za paliwo nie zapłacisz więcej niż około 180 dol.
      Jeśli przejazd zajmie Ci 4 dni to nocując w motelach za trzy noclegi zapłacisz
      okolo 200 dol. Całkowity koszt z Toronto do Calgary w obie strony nie powinien
      przekroczyć 950 dol. Różnica w cenie biletu z Polski do Toronto (zamiast do
      Calgary) powinna być w granicach 400 dol. Tak więc Twój koszt 950 dol. obniży
      się do 550 dol.! Zaoszczędzisz również około półtora dnia, gdyż wyeliminujesz
      niepotrzebny przelot z Toronto do Calgary i z powrotem.

Mam nadzieję, że przedstawiłem to rozwiązanie w miarę czytelnie.

Pozdrawiam i życzę owocnego planowania!

Toro100
      • pandorka Re: Calgary->Toronto & Niagara- Greyhound czy 15.06.06, 23:20
        Dziękuję, rozwiązanie jest jak najbardziej czytelne, ale z racji tego, że lecę
        praktycznie za tydzień to bilet lotniczy od jakiegoś czasu jest już w moim
        posiadaniu :)

Obawiam się jednak że przejechanie takiej trasy samochodem, spowodowałoby że
        miałabym na długo obrzydzenie do czterech kółek :) Poza tym, jechałabym sama
        więc znużenie za kierownica ani nie pozwoliłoby mi się cieszyć mijanymi
        okolicami, ani tez nie byłoby zbyt bezpieczne.

Samochód wypożyczę na pewno - ale tylko na czas pobytu w samym Calgary, czyli
        na jakieś 2 tygodnie.

---> No i tu pytanie: Czy znacie jakąś wypożyczalnię jeszcze tańszą niż
        National? Bo mi się nie udało nic znaleźć, a wszelkie oszczędności są mile
        widziane:)
        • Gość: re zapytaj na miejscu - bo są małe albo lokalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 09:01
          typu 'rent a wreck' - nie mają super samochodów, ale chyba nie o to chodzi
          • pandorka Re: zapytaj na miejscu - bo są małe albo lokalne 17.06.06, 00:04
            Dziękuję, podoba mi się ta opcja..

I jeszcze jedno pytanie odnośnie wynajmu samochodu - czy w wypożyczalniach typu
            renta-a-wreck również jest konieczność dopłaty jeśli kierowca jest poniżej 24
            r.ż.? Jeśli tak to jakiego rzędu jest to kwota? W National jest to 25CAD/dzień
            więc...dużo:(
            Niestety jakoś nie mogę tej informacji znaleźć, a wolałabym możliwie jak
            najwięcej się dowiedzieć teraz a nie dopiero na miejscu:)
            • Gość: re takich rzeczy nie wiem, ale chyba wszędzie musisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 09:43
              mieć kartę kredytową, tudzież może być limit wiekowy (ale nie jestem pewien),
              sprawdźc tez obowiązkowe minimum ubezpieczenia, bo w Ontario jest wyższe (a
              przynajmniej wyżssze niż w USA, bo o tym ostrzegają)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka