Dodaj do ulubionych

Earth Best Wheat Teething Biscuits

12.10.06, 07:55
kupilam wczoraj i ... sa strasznie twarde!!! jak polskie suchary :-0
no uswiadomcie mnie czy takie maja byc czy jakies zlezale kupilam. Nie wiem
jak mam dac dziecku takie twardziele, nie znam sie, moze niby maja je memlac
czy cu??
Obserwuj wątek
    • marta2777 Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 13.10.06, 05:43
      maly ma juz 8 miesiecy, wiec chybe moze sobie juz memlac troche sucharka, nic
      mu nie bedzie.
      powiedzcie mi tylko, czy w tych Mix Cereal np Gerber'a, ktore zwieraja barley i
      oat znajduje sie gluten? mowi sie na to kleiki bezglutenowe , ale przeciez
      owies i jeczmien zawieraja gluten. no to jak to jest w koncu?
      • bea_mama gluten 13.10.06, 06:32
        Multi Grain Cereal zawiera owies, pszenice, albo barley wiec ma na pewno
        gluten. Ja nigdy nie widzialam na opakowaniu napisu, ze jest to produkt
        bezglutenowy. Owiec i jeczmien maja jednak tego glutenu najmniej i z tego co
        wiem to wlasnie od nich powinno sie zaczac wprowadzac gluten.
          • doris-ek Re: gluten 13.10.06, 16:08
            edytkus napisała:

            > zawieraja gluten ale w tak znikomych ilosciach ze nawet dzieciom z celiakia
            rza
            > dko kiedy szkodza


            Edytkus, nawet sladowe ilosci glutenu szkodza dzieciom z celikia. Straszne
            herezje tu wypisujesz. Gluten powinno sie wprowadzac bardzo powoli zaczynajac
            od owsa ( na temat glutenu w owsie zdania sa podzielone) po 1 roku zycia (tu
            naukowcy sie zgadzaja).

            Nowe badanai naukowe na temat celiakii zupelnei zmienily zalecenia.
          • bea_mama Re: gluten 13.10.06, 16:28
            Nie wiem jak jest z celiakia, ale u nas przy alergii na gluten, Zuza rzyga jak
            kot po kazdym zetknieciu z jeczmieniem. Owies jako tako przechodzi, ale potem
            ma wysypke:(
            • doris-ek Bea: 13.10.06, 16:44
              bea_mama napisała:

              > Nie wiem jak jest z celiakia, ale u nas przy alergii na gluten, Zuza rzyga
              jak
              > kot po kazdym zetknieciu z jeczmieniem. Owies jako tako przechodzi, ale potem
              > ma wysypke:(

              Oczywiscie ze tak jest. Nawet ilosci sladowe sa bardzo grozne. Mecze sie z
              celiakia (gluten intolerance/nietolerancja glutenu ) od wielu lat i nawet
              jezeli ktos wsadzi noz od chleba do masla ktore ja potem uzyje, mam objawy
              gastryczne i wysypke. Zwykla moltodekstryna (cukier z jeczmienia) mi szkodzi.
              Zycze zdrowia coreczce i wytrwalosci dla mamusi.
              • olensia Re: doris-ek 13.10.06, 17:23
                A mozesz mi doradzic jakie produkty powinna spozywac moja cora? Jestem na etapie
                wprowadzania stalych pokarmow podaje jej juz ryz lyzeczka i chcialam zaczac
                wprowadzac inne zbozowe kleiki i papki np. manne a ostatnio kupilam Mix Cereal
                Gerbera i nie wiem czy jej to dac. Pomocy bo az sie zaczelam zastanawiac i juz
                sama nie wiem czym mam ja karmic, przeciez nie bede dawala caly czas ryzu...
                • doris-ek Re: doris-ek 13.10.06, 18:10
                  Kolejnosc:
                  Zaczac od ryzu.
                  jezeli nie ma problemu:
                  kukurydza (ryzowo-kukurydziana mieszanka--poobserwowac jak dziecie reaguje na
                  kukurydze)
                  tapioca (tez oprocz kukurydzy uzywana jako zapychacz do dzieciecych potraw,
                  moje dzieci jadly cos rice-tapioca, tapioca nie uczula podobnie jak slodkie
                  ziemniaki, polecam kiedy dziecko jest gotowe na warzywo)
                  proso (millet) jest bezglutenowe, upewnij sie ze jest produkowane w wheat free
                  facility (powinno byc na opakowaniu)
                  quinoa en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
                  amaranth en.wikipedia.org/wiki/Amaranth
                  Te dwa ostatnie sa bardzo wartosciowe, ale z nimi poczekaj troche.
                  Robie dzieciom wafelki z maki ryzowej z maka z quina i amaranthu.



                  I dopiero po tym owies.
                  A potem prierwszy gluten.
    • marta2777 Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 13.10.06, 19:11
      to mam pytanie: dlaczego tu nikt w stanach nie przestrzega przed glutenem?
      wszyscy lekarze zalecaja rozpoczecie solid food od cerelas (rice,oat, mixed).
      Noz kurde, czemu nikt nie uswiadamia o glutenie? ja podaje malemu smialo kleiki
      owsiany i mixed odkad skonczyl 5 miesiecy, i co ? czy to znaczy, ze cos zle
      robie? przecie wiekszosc tak robi...
      • doris-ek Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 13.10.06, 20:37
        Moja pediatra pokazuje nam najpierw te same "stare tabelki" a potem wyjasnia
        najnowsze informacje naukowe. Nic nie narzuca na sile po prostu tlumaczy
        ryzyko, tak jak z orzechami ziemnymi i innymi groznymi alergenami (tu zaleca
        sie aby nawet dluzej poczekac). Robi tak zawsze kiedy ma doczynienia z dziecmi
        ktore ze wzgledu na pochodzenie etniczne maja zwiekszone ryzyko na te chorobe.
        Mowimy tu o nowych badaniach i nowych odkryciach naukowych. Nie kazdy lekarz
        sie az tak doksztalca niestety.

        Liczba zachorowan na celiakie oraz wystepowanie innych uczulen bardzo wzroslo.
        Jedna z przyczyn jest zbyt wczesne wprowadzanie glutenu/alergenow do diety
        dziecka. Do celiakii przyczynila sie tez duza zawartosc glutenu w
        amerykanskiej/kanadyjskiej pszenicy.

        To ze wiekszosc rodzicow cos robi nie swiadczy o slusznosci dzialan. "Tylko" 20-
        35% populacji europejskiej ma markery HLA zwiazane z celiakia. A ze choroba
        jest nie tylko genetyczna ale i srodowiskowa (konsumpcja zywnosci zawierajacej
        gluten, sam gen nie gwarantuje choroby) masz duza szanse ze wszystko bedzie
        OK. Ja nie chcialam ryzykowac bo wiem ze cena jest wysoka a wysilek nie
        dawania dziecku glutenu do 1 roku zycia zerowy.

    • edytkus Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 13.10.06, 23:20
      Doris po pierwsze mnie nie obrazaj a po drugie rzuc sie zrodlem tych najnowszych badan? Bo ja
      wszedzie znajduje info (nie starsze niz 4 lata) ze wg badan wheat mozna wprowadzac od 6 m-ca w
      postaci cereal i chyba wiadomo ze chodzi o dzieci zdrowe ktorym nie serwuje sie tego wiadrami?! Wg
      badan szwedzkich stopniowe wprowadzanie wheat od 6-9 m-ca zmniejsza ryzyko wystapienia alergii o
      25% a wg badan amerykanskich wprowadzanie cereal od 6 m-ca zmniejsza ryzyko wystapienia cukrzycy
      w przyszlosci.
      • doris-ek Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 14.10.06, 00:10
        Edytkus:

        Nie obrazam Ciebie, jestem po prostu zaniepokojona Twoja niczym nie poparta
        pewnoscia siebie oraz tym jak bardzo nonszalancko podchodzisz do sprawy. "Nawet
        dzieci chore na celiakie nie reaguja na male ilosci jeczmienia" jest po prostu
        niezgodne z faktami. W swoich wypowiedziach mylisz pojecia, utozsamiasz cereal
        z glutenem, a przeciez cereal zalecany dla niemowlat jest bezglutenowy. Ja
        wiedzy na temat celiakii nie "googluje", artykuly dostaje od znajomego M,
        finskeigo naukowca, specjalisty od celiakii z Universytetu w Tampere.

        Artykuly naukowe potwierdzaja ze czym pozniej dana populacja wprowadza pszenice
        do diety tym mneijsza zachorowalnosc.

        Dube, C.
        The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk Western European
        populations: a systematic review. Gastroenterology 128: S57-S67, 2005.


        Hill, I.; Fasano, A.; Schwartz, R.; Counts, D.; Glock, M.; Horvath, K.
        The prevalence of celiac disease in at-risk groups of children in the United
        States. J. Pediat. 136: 86-90, 2000.

        badano dzieci od 6 miesiecy do 20 lat.

        Polecam tez artykuly z Wloch gdzie w latach 80tych wybuchla prawdziwa epidemia
        celiakii po tym kiedy na rynku pokazaly sie nowe formulas dla malych dzieci
        zwierajce gluten.


        Moj nick to Dorisek, dobrze wiesz jak mam na imie i nie musisz sie do mnnie
        odzywac po nazwisku.


        KD






        • edytkus Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 14.10.06, 03:17
          doris-ek napisała:

          > Edytkus:
          >
          > Nie obrazam Ciebie, jestem po prostu zaniepokojona Twoja niczym nie poparta
          > pewnoscia siebie

          nie poparta? przeciez podalam link i to z tego roku a nie szesc lat wstecz


          > "Nawet dzieci chore na celiakie nie reaguja na male ilosci jeczmienia" jest po prostu
          > niezgodne z faktami.

          o bynajmniej tak nie napisalam, oto dokladny cytat:
          "zawieraja gluten ale w tak znikomych ilosciach ze nawet dzieciom z celiakia rzadko kiedy szkodza"

          >W swoich wypowiedziach mylisz pojecia, utozsamiasz cereal
          > z glutenem, a przeciez cereal zalecany dla niemowlat jest bezglutenowy.

          przeciez pisze caly czas o wheat cereal, przy czym przynajmniej dwa razy dodalam ze mam na mysli
          dzieci zdrowe (czyli nie obciazone genetycznie), ktorym nie podaje sie wheat cereal jako pierwszego
          pokarmu stalego

          >Ja
          > wiedzy na temat celiakii nie "googluje", artykuly dostaje od znajomego M,
          > finskeigo naukowca, specjalisty od celiakii z Universytetu w Tampere.

          a ten naukowiec to co? nie publikuje prac? a moze po opublikowaniu traca na wartosci?

          > Artykuly naukowe potwierdzaja ze czym pozniej dana populacja wprowadza pszenice
          >
          > do diety tym mneijsza zachorowalnosc.

          artykuly ktore znalazlam w internecie byly ze stron medycznych na podstawie badan
          przeprowadzonych przez lekarzy naukowcow

          >
          > Dube, C.
          > The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk Western European
          > populations: a systematic review. Gastroenterology 128: S57-S67, 2005.
          >
          >
          > Hill, I.; Fasano, A.; Schwartz, R.; Counts, D.; Glock, M.; Horvath, K.
          > The prevalence of celiac disease in at-risk groups of children in the United
          > States. J. Pediat. 136: 86-90, 2000.
          >
          > badano dzieci od 6 miesiecy do 20 lat.


          no i super, tylko spojrz na daty tych "najnowszych badan"

          >
          > Polecam tez artykuly z Wloch gdzie w latach 80tych wybuchla prawdziwa epidemia
          > celiakii po tym kiedy na rynku pokazaly sie nowe formulas dla malych dzieci
          > zwierajce gluten.

          kazde grain cereal ma gluten (czyli pewna odmiane protein) tyle ze np. w rice gluten stanowi ledwo 5%
          wszystkich protein i dlatego jest okreslany jako bezglutenowy, a w wheat to az 69%.
          >
          >
          > Moj nick to Dorisek, dobrze wiesz jak mam na imie i nie musisz sie do mnnie
          > odzywac po nazwisku.

          Oh dziz wielka pani. Nawet nie wiedzialam ze Doris to Twoje nazwisko, tak mi bylo krocej.
          • doris-ek Rice vs. Wheat protein. 14.10.06, 04:11
            Edystkus

            Gluten protein in wheat is made up out of amino acids which have a knotted structure (think of it as a
            string of spaghetti with a knot at one end, thats how bread gets its elastic properties) Proteins are
            made out of aminoacids that are digested by breaking the bonds between aminoacids.

            No human being can break the bond in the knotted part of wheat protein, i.e. no human being can
            digest it. Some people are genetically predesposed to recognize this indigestible knotted part and
            respond to it as if it was a foreign substance.

            No similar knoted protein exists in rice.

            Rice protein is fully digestible.

            These are different proteins. Rice protein has NO KNOTTS!
        • edytkus Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 14.10.06, 03:27
          doris-ek napisała:
          > Polecam tez artykuly z Wloch gdzie w latach 80tych wybuchla prawdziwa epidemia
          > celiakii po tym kiedy na rynku pokazaly sie nowe formulas dla malych dzieci
          > zwierajce gluten.

          no nie wiem kto tu sie powinien edukowac
          "Twenty Italian Clinical Centers collected information from 1982 until 2002 on 1968 patients older than
          18 years diagnosed with celiac disease. Results: The results show that the incidence of atypical and
          silent cases of celiac disease has increased after the wider availability of serological test, which has
          allowed earlier diagnosis and treatment. " Wieksza wykrywalnosc to nie to samo co epidemia
          zachorowan, szczegolnie jesli chdzi o kraj w ktorym celiakia jest najczesciej wystepujacym
          genetycznym schorzeniem na swiecie (1 na 250 osob).
      • marta2777 ;-) 14.10.06, 00:16
        dzieczyny tylko sie nie kloccie prosze :-)
        Ja tez ciagle na internecie wynajduje sprzeczne informacje, dlatego juz sama
        nie wiem , ktore opinie sa sluszne, bo nie orientuje sie , ktore rezultaty
        badan sa z ostatniej chwili.
        Zadzwonilam wiec do znajomej dietetyczki (nie specjalizujacej w dietach dla
        najmlodszych niestety), i ona tez nie byla pewna !!! ktore opinie sa sluszne,
        ale zaznaczyla , ze aktualnie idzie ku temu azeby pozniej wprowadzac gluten,
        tylko nikt o tym jeszcze wsrod pediatrow na wieksza skale nie mowi.
        • doris-ek Ja sie nie kloce tylko Edukuje Edytkusa :o) 14.10.06, 00:25
          1: J Clin Gastroenterol. 2004 Nov-Dec;38(10):877-9. Links
          Clinical evolution of celiac disease in Italy 1982-2002.

          To ten wloski.

          Wiem dobrze Marto ze w zyciu gwarancji nie ma(po za smiercia) i ze moze mimo
          moich staran genetyka zwyciezy. Ale pomosl na hartowanie glutenem nie ma
          udowodnionego naukowego poparcia. Mnie niestey mamusia tak wlasnie zahartowala.
      • doris-ek Re: well well well 14.10.06, 00:19
        Edytkus:

        Te studium kliniczne badalo dzieci jak leci: te z genetyczna predyspozycja (HLA
        markers) i te bez genetycznej predyspozycji. 1% zachorowal na celiakie wiec
        skad pewnosc ze nie wszystkie dzieci z predyspozycja genetyczna dostaly
        celiakie? ZADNA
        Late startes zaczynaja pozno, bo maja predyspozycje genetyczne. To potwierdza
        tylko jedno, celiakia to choroba genetyczna.
        • marta2777 doris :-) 14.10.06, 00:38
          ano calkowicie rozumiem Twoja pzrezornosc. U nas w rodzinie nie ma zadnych
          alergii, wiec nie mam zadnych przykrych w tej kwestii doswiadczen. moze te
          sucharki na razie schowam, chociaz on duzo tego nie zjada, dalam mu dzis
          jednego to troszke wymemlal i tyle.
          Zastanawiaja mnie jedynie te kleiki, ale napisalas, ze one nie zawieraja
          glutenu, dobzre cie zrozumialam?

          mozesz mi prosze odpowiedziec na poprzednie pytania w zwiazku ze wspomnianymi
          przez ciebie produktami?

          pzrepraszam, ze was dzis tak zameczam tym tematem, ale skoro juz przy tym
          jestesmy to chcialabym z was wyciagnac ile sie da ;-)
          • doris-ek Re: doris :-) 14.10.06, 00:52
            Ja jestem Dorisek:o)
            Kleiki dla dzieci zawieraja ryz, proso i kukurydze. Drozsze maja tez inne
            skaldniki typu quinoa.
            Potem zaczyna sie wprowadzac owies.
            Potem jeczmien.
            Na koniec pszenice.

            U mnie w rodzinie kiedy ja sie urodzilam tez nie bylo alergii, bo poprzednie
            pokolenie wychowalo sie w czasie wojny i w dzicinstwie nie mialo diety
            zawierajacej gluten (babcia kaszy mannej dla dzieci nie miala, o innych
            rarytasach nie wspomne). Mnie mama dala kasze manna jako dziecku 9-
            miesiecznemu. Tak zalecil wtedy lekarz (pozne lata szescdziesiate). Pisze o tym
            bo chce uchronic innych przed zyciem osoby z celiakia. Jest naprawde niewesolo.
        • edytkus Re: well well well 14.10.06, 03:19
          doris-ek napisała:

          > Edytkus:
          >
          > Te studium kliniczne badalo dzieci jak leci: te z genetyczna predyspozycja (HLA
          >
          > markers) i te bez genetycznej predyspozycji. 1% zachorowal na celiakie wiec
          > skad pewnosc ze nie wszystkie dzieci z predyspozycja genetyczna dostaly
          > celiakie? ZADNA
          > Late startes zaczynaja pozno, bo maja predyspozycje genetyczne. To potwierdza
          > tylko jedno, celiakia to choroba genetyczna.

          kurcze, czy ja nie pisze po polsku? zdrowe dzieci moga spokojnie jesc wheat cereal i basta!
          • doris-ek Re: well well well 14.10.06, 04:43
            Edytkus:

            Poprzedni list napisalam niechcacy po angielsku. Mam nadzieje, ze zrozumialas ze wheat i rice protein
            jest diametralnie inne i Twoje porownanie jest bledne.

            Celiakia jest choroba genetyczna i srodowiskowa. KAZDE DZIECKO (i te z HLA markers i te bez) rodzi
            sie i jest ZDROWE dopoki nie zacznie zpozywac glutenu.

            W prostych slowach:
            ludzie rodza sie z i bez predyspozycji genetycznej na celiakie. Wsrod polnocnych Europejczykow ta
            predyspozycja jest bardzo wysoka (poczytaj artykuly a nie synopsis). Jezeli ktos ma predyzpozycje
            genetyczne jedynym ratunkeim jest unikanie environmental component--wheat intake, ktory te
            chorobe wywyoluje. Moje dzieci mimo ze odziedziczyly moje geny nie choruja na celiakie, bo nie mialy
            kontaktu z glutenem. Wiekszosc matek na tym forum nie mialo mozliwsci testow genetycznych "to
            assess risk" wiec lepiej bedzie jezeli opoznia wprowadzenie glutenu, bo to jedyna znana metoda
            prewencyjna. Szansa na predyspozycje genetyczne wsrod polnocnych europejczykow to 20-30%

            Mam nadzieje ze wszystkie mamy i ich potomstwo na tym forum sa "negative" i beda jesc paczki i pizze
            do konca zycia.

            Edytkus zrozum, dla "chorych" jest juz za pozno. Gluten w ilosciach nawet sladowych wywoluje
            symptomy. Chodzi o to aby celiakii zapobiegac, bo nie ma na nia lekarstwa poza restrykcyjna dieta.

            Wedlug najmowszych badan sa trzy metody prewencyjne:
            opoznienie gluten exposure
            karmienie piersia
            i urodzenie chlopca:o) (statystycznie mezczyzni maja nizsza zachorowalnosc)

            Mam nadzieje ze teraz Ci to dobrze wyjasnilam.
            K.
            • doris-ek jeszcze jedno 14.10.06, 04:51
              mozna byc nosicielem genu i nie zachorowac lub zachorowac jako dorosla osoba wiec historia rodzinna tu
              nie zawsze pomaga. Podejscie ja i M nie mamy celiakii wiec dzieci beda OK nie zawsze sie sprawdza.



              Don't take life too seriously; No one gets out alive.
              • edytkus Re: jeszcze jedno 14.10.06, 05:54
                Kinga, watek zaczal sie od pytania o suchary, czyli mowa o dziecku ktore nie jest alergikiem i je inne
                pokarmy a Ty wyskakujesz z niepodawaniem pszenicy w ogole i celiakia. Gdyby dziecko Marty mialo
                uczulenie nie byloby tego watku!

                Nie napisalam nigdzie ze proteiny ryzu i pszenicy sa takie same. Niemniej proteiny to proteiny i
                najwyrazniej dla zdecydowanej wiekszosci spoleczenstwa nie stanowia problemu. Informacje ktore
                znalazlam (o tym ze z wprowadzaniem glutenu byc moze nie powinno sie za dlugo zwlekac) sa nowsze
                niz podane przez Ciebie, tak wiec to Twoje informacje sa przestarzale i moga wyrzadzic wiecej szkody
                niz pozytku. To troche jak z japonskimi testami na neuroblastome u niemowlat lub opinia o
                zwiekszonym wystepowaniu autyzmu.

                "Celiakia jest choroba genetyczna i srodowiskowa. KAZDE DZIECKO (i te z HLA markers i te bez) rodzi
                sie i jest ZDROWE dopoki nie zacznie zpozywac glutenu" - wybacz ale to nie ma sensu, jesli gluten
                szkodzi komus z powodow zlych genow to sila rzeczy ta osoba nie urodzila sie zdrowa i w jej wypadku
                nie ma znaczenia czy unika lub nie pszenicy. Piszac ze Twoje dzieci nie choruja na celiakie poniewaz
                nie spozywaja glutenu wprowadzasz w blad. Po pierwsze jesli nie maja kontaktu z alergenami nie
                mozesz w 100% stwierdzic czy rzeczywiscie nie sa chore, a po drugie jezeli sa chore to skoro nie maja
                stycznosci z alergenem to oczywiste jest ze nie beda miec objawow choroby.
                • doris-ek Edytkusmusze Ci to wytlumaczyc: 14.10.06, 06:51
                  To co pisze ma sens dla kogos kto rozumie podstawy genetyki.
                  Twoje stwierdzenie ktore tu wkleilam:

                  "Jesli gluten
                  > szkodzi komus z powodow zlych genow to sila rzeczy ta osoba nie urodzila sie zd
                  > rowa i w jej wypadku
                  > nie ma znaczenia czy unika lub nie pszenicy."

                  jest bledne.

                  Jezeli ktos ma gen ktory moze wywolac chorobe to nie oznacza ze jest chory. Celiakia ma dwa
                  komponenty: genetyczny i srodowiskowy. Sam gen nie wystarczy. Pozne wprowadzenie glutenu do
                  diety znacznie zmniejsza zachorowalnosc. U mojej mamy ktora ma geny na celiakie nigdy nie wystapilo
                  bo moja mama wychowala sie bez glutenu w czasie okupacji (mleko matki a potem bezglutenowy
                  peczak). Mogly zaistniec tez inne czynniki.

                  Moje dzieci nie moga byc chore na celiakie bo nie mialy stycznosci z glutenem. Dwa komponenty
                  genetyczny i srodowiskowy, ja im zafundowalam tylko ten pierwszy. Badania krwi wyszly OK.

                  Napisalas ze:

                  "kazde grain cereal ma gluten (czyli pewna odmiane protein) tyle ze np. w rice gluten stanowi ledwo 5%
                  wszystkich protein i dlatego jest okreslany jako bezglutenowy, a w wheat to az 69%."

                  To jest neither here nor there. Bialko pszenne ma zupelnie inna budowe, przeczytaj jeszcze raz moj
                  post. Tu nie chodzi o procenty.

                  Edytkus Ty sie spierasz ze mna o naukowo udownodnione fakty (scientific research and scientific
                  papers in scientific journals) i podajesz w zamian "clinical studies" do ktorych sami autorzy podchodza
                  sceptycznie (przeczytaj pierwsze zdanie artykulu ktory cytujesz).

                  Nie wiemy jakie predyspozycje genetyczne ma dziecko Marty. Marta tego nie wie bo historia rodzinna
                  to nie wszystko. Moje symptomy wystapily bardzo pozno. Moja mama tez myslala ze gluten mi nie
                  szkodzi.

                  No in na koniec napisals jeszcze to:
                  "Twoje informacje sa przestarzale i moga wy
                  > rzadzic wiecej szkody
                  > niz pozytku. To troche jak z japonskimi testami na neuroblastome u niemowlat l
                  > ub opinia o
                  > zwiekszonym wystepowaniu autyzmu."

                  To jest znowu bledny przyklad. Podalam Ci dane naukowe z 2005 roku. Moj slubny M jest profesorem
                  w dept. genetyki i sprawdza najnowszy research w tej dziedzinie.

                  Staram sie pisac do Ciebie z respektem mimo ze masz pewne luki w wiedzy
                  Ty nie odplacilas mi tym samym.
                  K.
                  • edytkus Re: Edytkusmusze Ci to wytlumaczyc: 14.10.06, 09:22
                    doris-ek napisała:

                    > "Jesli gluten
                    > > szkodzi komus z powodow zlych genow to sila rzeczy ta osoba nie urodzila
                    > sie zdrowa i w jej wypadku
                    > > nie ma znaczenia czy unika lub nie pszenicy."
                    >
                    > jest bledne.
                    >
                    > Jezeli ktos ma gen ktory moze wywolac chorobe to nie oznacza ze jest chory. Cel
                    > iakia ma dwa
                    > komponenty: genetyczny i srodowiskowy. Sam gen nie wystarczy. Pozne wprowadzeni
                    > e glutenu do
                    > diety znacznie zmniejsza zachorowalnosc.

                    ale zachorowalnosci nie wyklucza wiec jesli osoba nie jest chora wtedy bez zadnych obaw powinna
                    podchodzic do zywnosci z glutenem

                    U mojej mamy ktora ma geny na celiakie
                    > nigdy nie wystapilo
                    > bo moja mama wychowala sie bez glutenu w czasie okupacji (mleko matki a potem b
                    > ezglutenowy
                    > peczak). Mogly zaistniec tez inne czynniki.

                    ale to zupelnie nie znaczy ze gdyby miala stycznosc z glutenem musialaby zachorowac ani ze
                    zachorowalaby gdyby jednak gluten spozywala

                    > Moje dzieci nie moga byc chore na celiakie bo nie mialy stycznosci z glutenem.

                    na celiakie nie choruje sie od glutenu, reakcja alergiczna na gluten jest tylko symptomem choroby

                    > Napisalas ze:
                    >
                    > "kazde grain cereal ma gluten (czyli pewna odmiane protein) tyle ze np. w rice
                    > gluten stanowi ledwo 5%
                    > wszystkich protein i dlatego jest okreslany jako bezglutenowy, a w wheat to az
                    > 69%."
                    >
                    > To jest neither here nor there. Bialko pszenne ma zupelnie inna budowe, przeczy
                    > taj jeszcze raz moj
                    > post. Tu nie chodzi o procenty.

                    przegapilas: "Nie napisalam nigdzie ze proteiny ryzu i pszenicy sa takie same." To ze ktos ma alergie
                    na pszenice wcale a wcale nie musi oznaczac ze powinien unikac glutenu w innych postaciach.
                    www.alphanutrition.com/celiac/gluten.htm
                    >
                    > Edytkus Ty sie spierasz ze mna o naukowo udownodnione fakty (scientific researc
                    > h and scientific
                    > papers in scientific journals)

                    nie, nie spieram sie o fakty, zauwazam niescislosci w Twoich wypowiedziach a skoro moge je podwazyc
                    to to nie sa fakty ;)

                    i podajesz w zamian "clinical studies" do ktoryc
                    > h sami autorzy podchodza
                    > sceptycznie (przeczytaj pierwsze zdanie artykulu ktory cytujesz).

                    nie widze sceptyzmu, raczej spore nadzieje, ale wydaje mi sie ze zinterpretowalas go jak bylo Ci
                    wygodnie (zupelnie jak moje posty)

                    >
                    > Nie wiemy jakie predyspozycje genetyczne ma dziecko Marty.

                    Otoz to, rownie dobrze mozesz postraszyc rakiem pluc, alergia na koty, przeciagiem i tysiacem innych
                    dolegliwosci. Nie popadajmy w paranoje!!!


                    > To jest znowu bledny przyklad. Podalam Ci dane naukowe z 2005 roku.

                    a ja podalam z 2006 badania ktorymi zainteresowano sie na szeroka skale

                    Moj slubny
                    > M jest profesorem
                    > w dept. genetyki i sprawdza najnowszy research w tej dziedzinie.

                    widac cos przegapil (z wlasnego doswiadczenia wiem ze tytul profesora nie zawsze idzie w parze z
                    kwalifikacjami - bez obrazy, akurat Twego meza nie znam), poza tym czy Twoj maz jest specjalista od
                    celiakii u niemowlat?


                    >Moje dzieci nie moga byc chore na celiakie bo nie mialy stycznosci z glutenem. Badania krwi wyszly
                    OK.

                    1. Badania krwi nie daja 100% pewnosci.
                    2. Nigdy nie palilam papierosow, idac Twoim tokiem myslenia nigdy nie zachoruje na raka pluc?
                    • doris-ek Re: Edytkusmusze Ci to wytlumaczyc: 14.10.06, 15:21
                      edytkus napisała:

                      > doris-ek napisała:
                      >
                      > > "Jesli gluten
                      > > > szkodzi komus z powodow zlych genow to sila rzeczy ta osoba nie uro
                      > dzila
                      > > sie zdrowa i w jej wypadku
                      > > > nie ma znaczenia czy unika lub nie pszenicy."
                      > >
                      > > jest bledne.
                      > >
                      > > Jezeli ktos ma gen ktory moze wywolac chorobe to nie oznacza ze jest chor
                      > y. Cel
                      > > iakia ma dwa
                      > > komponenty: genetyczny i srodowiskowy. Sam gen nie wystarczy. Pozne wprow
                      > adzeni
                      > > e glutenu do
                      > > diety znacznie zmniejsza zachorowalnosc.
                      >
                      > ale zachorowalnosci nie wyklucza wiec jesli osoba nie jest chora wtedy bez zadn
                      > ych obaw powinna
                      > podchodzic do zywnosci z glutenem


                      Edytkus sama przczytaj jeszcze raz co tu napisalas. Nie ma 100% ze prewncja zadziala wiec moge
                      rzucic prewencje w czorty chociaz to jedyna szansa na normalne zycie?



                      >
                      > U mojej mamy ktora ma geny na celiakie
                      > > nigdy nie wystapilo
                      > > bo moja mama wychowala sie bez glutenu w czasie okupacji (mleko matki a p
                      > otem b
                      > > ezglutenowy
                      > > peczak). Mogly zaistniec tez inne czynniki.


                      > ale to zupelnie nie znaczy ze gdyby miala stycznosc z glutenem musialaby zachor
                      > owac ani ze
                      > zachorowalaby gdyby jednak gluten spozywala


                      Ale jej nie spozywanie glutenu we wczesnym niemowlctwie uratowalo jej zycie. Ona moze sobie
                      normalnie zyc. W jej przypadku prewencja zadzialala. I dziala w wielu przypadkach. Trudno sie obrazac
                      na statystyki badania przeprowadzanych przez wiele lat na dzieciach ktore sa dorosle i nadal zdrowe.
                      To punkt ktorego nie dostrzegasz. TE badania z 2006 roku wymagaja weryfikacji To na razie teoria li
                      tylko ze wzgledu na nature choroby. Celiakie mozna dostac jako osoba dorosla chociaz przyczyny leza
                      we wczesnym dziecinstwie.


                      > na celiakie nie choruje sie od glutenu,

                      ?????

                      reakcja alergiczna na gluten jest tylko
                      > symptomem choroby

                      Napisze po raz trzeci: celiaklie powoduja geny i czynniki srodowiskowe. Trzeba miec i jedno i drugie. I
                      to nie jest reakcja "alergiczna" sensu stricto. Ten termin to uproszczenie.



                      > Otoz to, rownie dobrze mozesz postraszyc rakiem pluc, alergia na koty, przeciag
                      > iem i tysiacem innych
                      > dolegliwosci. Nie popadajmy w paranoje!!!

                      Gdyby Marta palila przy dziecku dziewczyny by ja ostrzegly. Marta polnocna Europejka dala
                      zabkujacemu dziecku przenice wiec ja ja ostrzegam bo nie chce by jej dziecko mialo moje zdrowie.
                      Szkoda ze nikt nie ostrzegl mojej mamy ale wtedy ta wiedza jeszcze nie istniala (celiaklie w ogole
                      odkryto stosunkowo niedawno) .
                      >
                      > .
                      >
                      > a ja podalam z 2006 badania ktorymi zainteresowano sie na szeroka skale

                      To nie byly badania naukowe ale studium kliniczne na dzieciach nie "high risk". Jest jeszcze za
                      wczesnie zeby interpretowac rezultaty.

                      >
                      >
                      > widac cos przegapil

                      Nic nie przegapil, smial sie z tego artykulu do rozpuku.
                      >
                      >
                      Edyta, ja juz pasuje, bo widze ze TY piszesz po to zeby pisac, a nie po to zeby komus pomoc.
                      Trudno mi dyskutowc z Toba bo obrazasz sie na fakty i chcesz traktowac metody prewencyjne jako
                      polise ubezpieczeniowa.

                      Smutne to wszystko bardzo.
                      • edytkus Re: Edytkusmusze Ci to wytlumaczyc: 17.10.06, 17:02
                        doris-ek napisała:

                        > Edytkus sama przczytaj jeszcze raz co tu napisalas. Nie ma 100% ze prewncja
                        > zadziala wiec moge
                        > rzucic prewencje w czorty chociaz to jedyna szansa na normalne zycie?

                        Doris-ek, gdybym byla w grupie podwyzszonego ryzyka tez dmuchalabym na zimne ale WIEKSZOSC
                        ludzi nie jest!!! Na dobra sprawe WSZYSTKO moze uczulic - od wlasnej sliny po papier toaletowy - w
                        rzadkich przypadkach nawet pokarm matki wiec czy to znaczy ze wszytkie kobiety maja rprzestac
                        karmic piersia?!

                        > Ale jej nie spozywanie glutenu we wczesnym niemowlctwie uratowalo jej zycie.

                        ale skad ta pewnosc?


                        > To punkt ktorego nie dostrzegasz. TE badania z 2006 roku wymagaja weryfikacji T
                        > o na razie teoria li
                        > tylko ze wzgledu na nature choroby. Celiakie mozna dostac jako osoba dorosla ch
                        > ociaz przyczyny leza
                        > we wczesnym dziecinstwie.

                        alez ja temu nie zaprzeczam
                        > > na celiakie nie choruje sie od glutenu,
                        >
                        > ?????
                        >
                        > reakcja alergiczna na gluten jest tylko
                        > > symptomem choroby
                        >
                        > Napisze po raz trzeci: celiaklie powoduja geny i czynniki srodowiskowe. Trzeba
                        > miec i jedno i drugie. I
                        > to nie jest reakcja "alergiczna" sensu stricto. Ten termin to uproszczenie.


                        czyli jednak gluten nie jest przyczyna powstania choroby? ;))



                        > To nie byly badania naukowe ale studium kliniczne na dzieciach nie "high risk".
                        > Jest jeszcze za
                        > wczesnie zeby interpretowac rezultaty.

                        ale cos sie uczepila osob z podwyzszonym ryzykiem? to jest zupelnie inna kategoria pod ktora nie
                        podchodzi wiekszosc populacji! normalnym zdrowym dzieciom, jak wskazuja badania dotyczace np.
                        cukrzycy, wrecz powinno wprowadzac sie cereal ok. 6 m-ca zycia

                        > > widac cos przegapil
                        >
                        > Nic nie przegapil, smial sie z tego artykulu do rozpuku.

                        i tu wyszedl jego "profesjonalizm." Po pierwsze zdaje sie ze Twoj maz nie jest specjalista od celiakii, a
                        po drugie zamiast sie chichac powinien poszukac materialow na ktorych oparto artykul - w koncu nie
                        bez powodu pokazal sie w zrodlach typu Pediatrics albo NY Times.

                        > Edyta, ja juz pasuje, bo widze ze TY piszesz po to zeby pisac, a nie po to zeb
                        > y komus pomoc.

                        mam wrazenie ze nie znasz dobrze polskiego i nie rozumiesz (przeinaczasz) polowe rzeczy ktore
                        napisalam

                        > Trudno mi dyskutowc z Toba bo obrazasz sie na fakty i
                        >chcesz traktowac metody p
                        > rewencyjne jako
                        > polise ubezpieczeniowa.

                        to jest dokladnie to co Ty robisz


                        >
                        > Smutne to wszystko bardzo.

                        masz paranoje
    • olensia Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 16.10.06, 17:36
      Doris-ek jesli rzeczywiscie tak jest jak piszesz to dlaczego nikt nie mowi o tym
      glosno. Ktos chyba powinien uswiadomic lekarzy i rodzicow, Ty sama niczego nie
      zmienisz, bo i tak kazdy bedzie robil jak bedzie chcial i zaloze sie ze
      wiekszosc mam na forum karmi dzieciaczki produktami z glutenem. Piszesz ze Twoj
      maz smieje sie z artykulow podanych w linkach, ale skoro tak go to smieszy to
      niech zajmie sie naglosnieniem calej sprawy... Mnie lekarz nic na ten temat nie
      mowil i karmilam moje dziecko kaszka ktora zawierala sladowe ilosci glutenu i
      teraz juz nie przestenae skoro juz zaczela to dostawac...
      • greeneyes27 Re: Earth Best Wheat Teething Biscuits 16.10.06, 20:00
        olensia napisała:
        > Doris-ek jesli rzeczywiscie tak jest jak piszesz to dlaczego nikt nie mowi o
        ty
        > m
        > glosno. Ktos chyba powinien uswiadomic lekarzy i rodzicow,

        Niestety, poziom wiedzy nt. celiakii jest wsrod lekarzy zenujacy, zarowno w
        Polsce jak i w USA.
        Lekarka w Polsce powiedziala mi na przyklad, ze na pewno nie mam celiakii, bo
        nie jestem chuda (!!!).
        Tutaj w USA lekarz badajacy moja 6 miesieczna corke zapytal, czy zdecydowalam
        sie ja karmic wheat cereal (rozmawialam z nim 2 miesiace wczesniej o mojej
        celiakii i o obawach dot. zywienia mojego dziecka, zwiazanymi z mozliwoscia
        odziedziczenia przez nia celiakii). Powiedzialam, ze nie, ze zaczne jednak
        dawac jej produkty zawierajace gluten jak najpozniej.
        On na to, zebym w takim razie dala jej barley cereal (!). Powiedzialam, ze
        barley tez zawiera gluten i bardzo sie zdziwil. Stwierdzil rozbrajajaco, ze nie
        wiedzial o tym...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka