Dodaj do ulubionych

rtg w 6tc!

22.12.06, 21:12
hej!
wlasnie zrobiono mi przeswietlenie klatki piersiowej, owineli mi brzuch
olowiana mata,powiedzieli ze promieniowanie bylo minimalne a ja i tak umieram
ze strachu, czy dobrze ze sie zgodzilam na to przeswietlenie i czy napewno
nic sie nia stanie z moim maluszkiem... powiedzieli ze to jest konieczne, bo
inaczej po porodzie nie oddadza mi od razu dziecka. tak zalecil lekarz ze w
razie potrzeby podejmiemy leczenie, juz sama nie wiedzialam co mam robic i
uleglam jego gadaniu.
pocieszcie mnie!!! czy ktoras z was byla w podobnej sytuacji?
pozdrawiam !

Obserwuj wątek
    • marcysiaw1 Re: rtg w 6tc! 22.12.06, 23:43
      leczenie czego ( w razie czego?) nie spotkalam sie z taka sytuacja ale wiem, ze
      w panstwowych klinikach robia rtg pod koniec ciazy zeby zobaczyc czy nie ma sie
      gruzlicy bo podobno u nas z Europy zawsze wychodzi pozytywnie na gruzlice a
      przeciez bylismy szczepieni? Nie martw sie na pewno wszystko jest i bedzie ok
      przeciez lekarze wiedza co robia i biora to na swoja odpowiedzialnosc! Wiem, ze
      czasem nie powinnysmy sie godzic na zadne badania ale tak potrafia na otumanic,
      ze nie myslimy! Glowa do gory! Ja nie mialam rtg ale moje kolezanki mialy i
      urodzily zdrowe i sliczne dzieciaczki!
      Pozdrawiam
      Marta
      • edytkus Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 06:42
        marcysiaw1 napisała:

> u nas z Europy zawsze wychodzi pozytywnie na gruzlice a
        > przeciez bylismy szczepieni?

wlasnie dlatego ze bylismy szczepieni wynik jest pozytywny, w USA przeciez nie szczepia wiec i p/cial
        w organizmie nie ma

6 tydzien to pierwszy trymestr, a w pierwszym trymestrze jakiekolwiek ingerencje sa chyba dosc
        ryzykowne? dziwne to przeswietlenie
        • jantar2005 Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 06:55
          Ja tez przeswietlenie mialam i nic malemu nie bylo, a to uciazliwe leczenie na
          gruzlice i tak musialam przejsc, pomimo ze wiedzieli, ze szczepiona bylam.
          Jeszcze mnie straszyli, ze jak do konca antybiotykow nie wezma i swiadectwa
          ukonczenia leczenia nie bede miala, to zielonej karty nie dostane, co okazalo
          sie kompletna bzdura. Nie przejmuj sie! Wszystko bedzie dobrze!
          • claudia207 Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 12:41
            Ciesze sie, ze przeszlam przez te padania wiele lat temu nie bedac w ciazy.
            Proba wyszla pozytywna, wiec zrobili przesiwtlenie, ktore oczywiscie nic nie
            wykazalo i na tym sie skonczylo. Gdybym byla w ciazy i grozono by mi
            nieotrzymaniem zielonej karty i odebraniem dziecka po porodzie, nie wiem, co bym
            zrobila...
            • majenkir Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 16:59
              claudia207 napisała:

> Gdybym byla w ciazy i grozono by mi
              > nieotrzymaniem zielonej karty i odebraniem dziecka po porodzie, nie wiem, co
              > bym zrobila...

Jezu, co za horrory piszecie? W ciazy bywalam dosc dawno, ale nikt mi nic
              takiego nie proponowal....
              • natkos1 Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 18:14
                mailme, kilka postow ponizej byla dyskusja na ten temat, poczytaj wiecej, ale
                jak mialas olowiany pas, to nie ma zadnego problemu.
                Claudia, wydaje m i sie,ze nie moga Ci odmowic ,,zielonej karty'' tylko z
                powodu przeswietlenia pluca, na moich badaniach, ktore wysylalam byla adnotacja
                lekarza imigracyjnego,ze jestem newly pregnanti zadnych szczepien itp mi nie
                robiono a karte dostalam 1,5 miesiaca temu...
                • claudia207 Re: rtg w 6tc! 23.12.06, 18:30
                  Dla mnie zmuszanie do przeswietlenia kobiet w ciazy to absurd, ale, jak pisala,
                  Jantar2005, groza niedostaniem zielonej karty bezpodstawnie czy nie.
                  • beatamc Re: rtg w 6tc! 31.12.06, 23:50
                    Ja na przeswietlenie sie nie zgodzilam, tylko zmienilam lekarza (w tym samym
                    szitalu). Na razie cisza, niczym mnie nie stasza.
                    Postaraj sie nie martwic tym przeswietleniem, nerwy zrobia wiecej szkody. (
                    Latwo mi to teraz pisac, bo juz mam za soba miesiace zamartwiania sie byleczym.)
                    Pozdrawiam :)
    • reninka72 Re: rtg w 6tc! 03.01.07, 18:25
      Nie do konca rozumiem na co to przeswietlenie. Dlatego, ze jestes w ciazy?
      Niestety, wielu tutejszych lekarzy, szczegolnie spoza osrodkow polonijnych,
      traktuje pacjentow z Europy Wschodniej jak zadzumionych. Osobiscie zmienilabym
      lekarza. Ale co sie stalo juz sie nie odstanie. W poczatku ciazy zarodek siedzi
      niziutenko, wiec z klatki piersiowej do macicy droga daleka. Jezeli wiedzieli,
      ze jestes w ciazy, na pewno zostaly zachowane wszystkie srodki ostroznosci i
      promieniowanie w gole nie dotarlo do dziecka. Nie martw sie, na pewno wszystko
      bedzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka