Dodaj do ulubionych

jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów

IP: *.limes.com.pl 16.07.08, 20:36
Jak śledzę dyskusję tu na forum to widać, że każdy ma jakieś swoje
wypożyczalnie z których korzystał i jest zadowolony. Ja z kolei skłaniam się
do easycar, czy ktoś ma doświadczenia?
Skusiło mnie to, ze podobno podana cena zawiera również ubezpieczenie CDW ale
teraz pytanie - skąd taka różnica cenowa (mimo że tu juz zawiera) w porównaniu
do innych firm gdzie drożej lub podobnie ale bez nie zawiera ubezpieczenia?
- i czy to prawda, że w easycar trzeba wprawdzie z góry zapłacić podczas
rezerwacji a przy pozostałych, mam na myśli te znane, można płacić dopiero na
miejscu ale cena w tym wypadku może różnić sie bardzo od tej przy rezerwacji
on-line?
Obserwuj wątek
    • wujo601 Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów 18.07.08, 14:24
      hmm... 50 dolarów na dzień. W Nowym Jorku, w wakacje, w weekend, w dodatku na
      Manhattanie...
      Hotwire - ktory jest najtańszy - ale też trzeba opłacić z góry i pojechać na
      lotnisko LGA - kosztuje min. $70. Zwykłe oferty - to co najmniej 90-100 dolarów
      za dzień weekendowy.

Nie znam easycar - ale chetnie spróbuję i odpisze Ci. Tylko - to pewnie w
      przyszły weekend bo ten już zajęty, obawiam się...

DZIEKI!!!!

pozdrawiam,
      Marek R
      • Gość: stankius Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.limes.com.pl 18.07.08, 23:42
        przepraszam, eee, może jestem tępy :) ale nie za bardzo zrozumiałem.... :) To o easycar to tak, ale to wcześniej...
    • Gość: rencista Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.dyn.optonline.net 20.07.08, 05:50
      Jeszcze nie slyszalem o takiej kompanii.
      Co u was w polsce oznacza >>ze podobno podana cena zawiera<<.
      W Stanach; jest lub nie ma, a bulbonskich okreslen nie uzywa sie.
      • Gość: frequentflyer Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.acn.waw.pl 20.07.08, 11:43
        nie słyszałeś bo to nie jest wypożyczalnia występująca na lotniskach,
        wypożyczasz w avisie czy nationalu, od których easycar jako broker kupuje
        hurtowo z góry jakieś dziesiątki tysięcy wynajmo-dni po czym sprzedaje klientom
        detalicznym.
        "zawiera" to to samo co "obejmuje". w stanach spotkałem się z wyrażeniem "local
        taxes not included" co w twoim przekładzie brzmiałoby zapewne "nie ma podatków
        miejscowych".
        • Gość: rencista Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.dyn.optonline.net 20.07.08, 17:26
          > "local taxes not included"- oznacza to ze nie zawiera lokalnych podatkow
          czyli; miejskich, stanowych, itd.
          Mnie chodzilo o slowo "podobno".
          • Gość: stankius Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.limes.com.pl 20.07.08, 23:45
            to co, nie wiesz co to znaczy podobno?
            miałem na myśli, że "czy to prawda" albo "tak słyszałem", "niektórzy mówią, że
            tak jest" to dla mnie znaczy "podobno". Chciałem zweryfikować moje informacje
            ale jakoś nikt nie dał satysfakcjonującej odpowiedzi.
            • Gość: rencista Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 00:02
              Nie uzywam tego wyrazu, bardzo rzadko bywam w Polsce.
              Powracajac- uzywam tylko duzych kompanii i tylko znane ze wzgledu na standard i
              obsluge. Czyli Avis, Hertz, Budget, National itp.
              Nie slucham tez opini nz tym forum. Przed wyprawa sprawdzam ceny, i rezerwuje
              tam gdzie maja nzjlepsza oferte.
              Podatki-jest ich wiele-oraz ubezpieczenie-sa rozne-wybieram na miejscu. Przy
              rezerwacji (moj przyp) potrzebuje dostep do internetu i drukarke do wydrukowania
              potwierdzenia rezerwacji(numer).
              Przy odbiorze potrzebne sa; numer rezerwacji( najlepiej wydruk-chodzi o barkod),
              prawo(a) jazdy i karta kredytowa.
            • Gość: rencista cd. Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 00:37
              Aha platnosc. Podczas formalnosci wynajmu wreczasz im karte kredytowa, jednak nie placisz. Sprawdzaja i pobieraja numer karty do depozytu. Placisz juz po powrocie gdy spisza licznik, stan poziomu paliwa i stan samochodu. Trwa to moze 30 sec.i dostajesz rachunek.
              Turysci z Polski koniecznie (wbrew opiniom forumowiczow) musza posiadac wazne miedzynarodowe prawo jazdy + oryginalne polskie.
              Szczegoly zawsze na stronach kompanii rentujacych samochody.
              • frequentflyer Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów 21.07.08, 01:26
                wypożyczałem ja, turysta z polski i forumowicz, pewnie z 15 razy, od 1992 r, i
                kiedykolwiek przez pierwszych 7-8 lat wyciągnąłem prawo międzynarodowe,
                słyszałem że ich to w ogóle nie obchodzi i mam je sobie itd. i że chcą krajowe.
                od wielu lat zatem międzynarodowego nie wyrabiam i wciąż mi wypożyczają. więc jak?
                natomiast przez easycar i tak dostaniesz samochód od dużych sieci, typu budget,
                national, enterprise, alamo, rzadziej hertz lub avis, tyle że nie masz wyboru -
                zależy u kogo easy nakupował najwięcej wynajmodni. zatem i obsługę dostajesz w
                standardzie dollara, budgeta itp. natomiast nadal musisz mieć wypukłą kartę na
                ewentualne dopłaty, ale nie będą to dopłaty za doubezpieczenie typu CDW/LDW, a
                np. za oddanie z niepełnym bakiem albo udział własny (deductible) jeśli dojdzie
                do szkody.
                • Gość: rencista polskie_forum suks IP: *.dyn.optonline.net 21.07.08, 01:52

Generally speaking, in the U.S. and Canada, the primary piece of identification
                  required to rent a Budget vehicle is a valid driver’s license. (If you intend
                  to rent outside your home country, you’ll be required to present an
                  international driver's license.)

ale tak jak pisalem wczesniej polacy z tego forum wiedza zawsze najlepiej.
                  • Gość: robak zgadza sie - "suks" IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 21.07.08, 05:37
                    Zwlaszcza jak taki madrala jak GrandTursyta czy rencista opowiadaja farmazony ze
                    wiekszosc normalnych ludzi schodzi do GC i z powrotem w jeden dzien a tearz
                    medrkuja o nastepnym temacie o ktorym maja nikle pojecie. Wiesz, jakos twoj
                    arogancki styl pisania, twoj tupet do blabolenia jest latwo rozpoznawalny bez
                    wzgledu pod jakim pseudonimem sie produkujesz.

Nota bene kolega "frequentflyer" ma absolutna racje. Przepisy firm jak Hertz czy
                    Avis wyraznie stypuluja ze musisz miec prawo jazdy z twojego rodzimego kraju a
                    tylko w przypadku gdy alfabet czy jezyk jest bardzo rozny od angielskiego moga
                    prosic o miedzynarodowe prawo jazdy. Jest calkiem prawdopodobne ze juz tyle
                    polskich turystow krazy po swiecie ze firmy wypozyczajace auta dawno sie
                    przyzwyczaily do polskich praw jazdy i niec wiecej nie wymagaja. A wiec panie
                    rencisto aka GrandTurysto nastepna wpadka.
            • wujo601 Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów 28.07.08, 20:43
              Witam,
              w ostatni weekend wypozyczylem auto przez EasyCar. 3 dni kosztowaly $180. W Nowym Jorku to naprawde tanio. wzialem auto troche wieksze (full-size) - wiec bylo troche drozsze (jakies $57/dzien). Ta cena zawiera wszystko: podatki, ew. oplaty lotniskowe i ubezpieczenie CDW (z tym ze w Nowym Jorku, w wypadku szkody, pierwsze 113USD placi wypozyczajacy). JEDYNA doplata bylo ok. 10 dolarow za zaplacenie karta Master Card.

auto pochodzilo z wypozyczalni Alamo. maja kilka biur na Manhattanie i z jednego z nich je odebralem. nie mieli akurat full-size wiec dali male SUV (Kia Sportage) - akurat tego typu zamiany zdarzaja sie dosyc czesto w wypozyczalniach.

Podumowujac: zdaje sie, ze bede korzystal z Easycar czesciej. naprawde - w Nowym Jorku, w wakacje, auta za mniej niz $50/dzien - nie da sie wypozyczyc.

pozdrawiam,
              Marek R
              • Gość: easy rider Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.cst.tpsa.pl 29.07.08, 08:31
                Witam,
                Przez ostatnie osiem dni wypożyczałem auto z easycara i jestem
                bardzo zadowolony - odbiór był na lotnisku SFO - cena 330 usd za
                osiem dni - płatne kartą przy rezerwacji - odbiór w Alamo - przy
                odbiorze zapłaciliśmy za pełny bak - zwrot auta z pustym bakiem -
                dopłaciłem jedynie kilka dolarów cafilornijskiego podatku - nie było
                potrzebne międzynarodowe prawo jazdy - samochód odebrany był z
                wyższej półki niż zapłacony.
                Pzdr,
                j
                • Gość: stankius Re: jeszcze raz o wypożyczaniu samochodów IP: *.limes.com.pl 03.08.08, 02:39
                  dzięki za wszystkie odpowiedzi
                  już sie zdecydowałem, biorę z easycar, rzeczywiscie oferta wydaje się rozsądna
                  odbieram z lotniska w Fort Wayne, IN. 9 dni 300 dol. Może że to nieduże miasto
                  to tak tanio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka