Dodaj do ulubionych

WINA w stanie New York

31.07.08, 09:24
Wybieram się niedługo do Stanów i mam w planie "objechać" Erie Lake, dojechać
do Niagara Falls a następnie pojechać do Figers Lake.
Jest to podobno świetny region winiarski...pewnie pozostaje w cieniu Sonomy i
Napa Valley, ale jednak jest;)
Czy ktoś z Was był w regionie New York Vineyards???
Może moglibyście polecić jakieś winiarnie, których nie wolno pominąć?
Za wszelkie info będę bardzo dźwięczna;)
Pozdrawiam
magda
Obserwuj wątek
    • Gość: robak Re: WINA w stanie New York IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 31.07.08, 10:22
      w rejonie Finger Lakes najlepsze wina:
      • madzior08 Re: WINA w stanie New York 31.07.08, 11:48
        Hej!
        Dzięki wielkie za super odp.:)
      • madzior08 Re: WINA w stanie New York 31.07.08, 12:14
        A może wiesz coś o winach z Erie Lake?
        Przeglądałam stronki i zdecydowałam się na te
        po stronie wschodniej, m.in.:
        Mazza Vineyards
        Penn Shore Vineyards
        ale zastanawiam sie czy nie lepiej wybrać się do:
        Buccia Vin. i Jos Vin., czyli tych bardziej po środku
        wybrzeża Erie?
        pozdrawiam!
        magda
      • madzior08 Re: WINA w stanie New York 31.07.08, 12:15
        A może wiesz coś o winach z Erie Lake?
        Przeglądałam stronki i zdecydowałam się na te
        po stronie wschodniej, m.in.:
        Mazza Vineyards
        Penn Shore Vineyards
        ale zastanawiam sie czy nie lepiej wybrać się do:
        Buccia Vin. i Jos Vin.,tych bardziej po środku
        wybrzeża Erie
        pozdrawiam!
        magda
        • Gość: robak Re: WINA w stanie New York IP: *.arc.nasa.gov 01.08.08, 00:07
          Nie wiem nic o rejonie Lake Erie.

To co wymienilem to najlepsze w tamtym -calym- rejonie.

Pamietaj ze ten rejon jest glownie znany z dobrych bialych win (Gewurztraminer,
          Riesling, Pinot Gris,..) natomiast trudno tam znalez dobre czerwone wina
          zblizajace sie klasa do win z Kaliforni. Najlepsze z tamtejszych czerwonych win
          to znajdziesz u Dr. Konstantin Frank (pierwsza na liscie).
    • Gość: gosc Re: WINA w stanie New York IP: *.buff.east.verizon.net 31.07.08, 10:25
      www.newyorkwines.org/
    • Gość: gosc Re: WINA w stanie New York IP: *.buff.east.verizon.net 31.07.08, 10:40
      Wina w stanie Nowy York sa bardzo "podobne" do win z Burgundy (ziemia i klimat
      podobny, zimy czasami za mocne). Dlatego na przyklad Pinot Noir jest bardzo
      dobre wino w NY: www.warmlakeestate.com/

Jak lubisz deserowe wina to polecam Ice Wine w Niagara regionie. Wprawdzie to
      nie jest Icewine z Kanady ale tez cos warte.
      • madzior08 Re: WINA w stanie New York 31.07.08, 11:49
        Hej!
        a to zaskoczenie, nie spodziewałam się takiego podobieństwa,
        dziękuje Ci bardzo bo to super przydatne info;)
        będziemy degustować...
    • saturn5 Re: WINA w stanie New York 01.08.08, 19:31
      Czerwone wina robione w stanie NY nie sa niczym specjalnym, daleko im do win z
      Kaliforni. Skup sie na degusatcji bialych win.
      • Gość: gosc Re: WINA w stanie New York IP: *.buff.east.verizon.net 02.08.08, 01:17
        Nowy Jork to nie jest Kalifornia lub Francja ale nie mozna powiedziec ze nie ma tutaj wcale dobrych czerwonych win. Winogrona Pinot noir pochodza z Francji a dokladnie z regionu Burgundy. Burgundy jest traktowane jako kontinental klimat czyli jest tam dlugi chlodny okres dojzewania winogron. Jak poszukasz dobrych win pino noir w USA to zobaczysz ze dobre winogrona tego typu rosna w chlodniejszych partiach Kaliforni, w Oregonie (jest na tej samej wysokosci geograficznej co region Burgundy we Francji). Winogrona tego typu so dosc trudne do uprawiania. W ostatnich latach region zachodniego Nowego Jorku wszedl na rynek win tego typu. a szczegolnie region niagary (Niagara Escarpment np: www.warmlakeestate.com/) Nowy Jork zawsze bedzie drugi do Kaliforni wzgledem win, ale jak tu bedziesz koniecznie odwiedz Warm Lake winiarnie. Jest to najwieksza winiarnia na wschodzie USA specjalizujaca sie tylko w Pinot Noir, uzywaja oni takze starych metod uprawy i sa 100 % naturalni - bez zadny stucznyh nawozow. Ostatnio ich wina sa zauwazane jako warte uwagi.
        Ice Wine jest takze warte sprobowania. Moze wiesz co to za wino ale jak nie to jest to wino zrobione z winogron zebranych po pierwszym przymrozku( po prostu zamrozone winogrona) Musza one jednak byc zamrozone na winoroslach. Kanada ma lepsze Icewine ale mozesz sprobowac tez Nowojorskiego ktore w niczym nie uchodzi. Jest ono troche drogie (sprzedawane takze w mniejszych butelkach) Koniecznie sprobuj!!
        Raczej chyba planujesz zobaczyc Niagare, Warm Lake winiarnia jest bardzo blisko, moze bedziesz w Kanadzie tam sa wspaniale winiarnie. Jak bys jechala do Finger Lakes to zdecyduj sie objechac tylko jedno jezioro ( no chyba ze masz duzo czasu) Jak bys zdecydowala sie na Seneca lake ( jest tam dobra winiarnia: Fox Run) to koniecznie zobaczcie Watkins Glen State Park - fantastycne miejsce do spedzenia paru godzin na spacerowaniu: gowaterfalling.com/waterfalls/watkins.shtml nysparks.state.ny.us/parks/info.asp?parkID=105 Jesli tam bedziecie to zaparkowac radze na dolnym parkingu jezdi tam autobus co 15 minut i za pare dolarow wywiezie was na gore i macie ladny spacer wsrod wodospadow (zobacz zdjecia)

Milego pobytu,

Ps. To chyba najwiecej jak napisale po Polsku w ostatnich kilkunastu latach (skonczylem szkoly w USA) dlatego moze troche dziwnie sie to czyta.
        • madzior08 Re: WINA w stanie New York 03.08.08, 17:07
          Hello!
          dziękuje Ci bardzo za wspaniałe rady, z których na pewno skorzystam!
          Planujemy z chłopakiem naszą podróż i tyle jest do zobaczenia....,
          że chyba nie będziemy spać;)
          Kto by pomyślał, że na początku wybieralismy się, żeby zobaczyć Chicago...
          Codziennie rodzą się nam nowe pomysły, uwielbiam wodospady, także Niagara ale i
          te o których pisałeś przy okazji Watkins Glen Park będą na 100%, muszą!;)
          Jeżeli chodzi o Finger Lakes to zdecydowanie jedno jezioro - Seneca Lake, widzę,
          że wszyscy tak radzą, także czuję, że to dobry wybór no i do tego te piekne
          tereny w parku na dole.
          Jedziemy dalej, aż do nowego Yorku i aż jedna częśc ciała mi drętwieje, bo cały
          czas to ja będę prowadzić samochód, ale tyle dobrego słyszałam o amerykańskich
          drogach, że chyba będzie ok?
          pozdrawiam z Sopotu;)
          magda
        • madzior08 Re: WINA w stanie New York 03.08.08, 17:27
          Aha i jeszcze jedno:
          czyta się bardzo dobrze, jak na tak długi czas nauki poza Polską
          powiedziałabym, że świetnie!
          Jeszcze raz dzięki:)
    • Gość: gosc Re: WINA w stanie New York IP: *.nyc.res.rr.com 02.08.08, 06:34
      W rejonie Finger Lakes mozesz tez odwiedzic
      New York Wine&Culinary Center
      www.nywcc.com/, gdzie trafisz rowniez na wina
      z rejonu Long Island.

i kilka linkow
      www.fingerlakeswinecountry.com/index.asp
      i popularne trasy
      senecalakewine.com/jc/index.php
      www.cayugawinetrail.com/
      www.keukawinetrail.com/
    • Gość: wiem Re: WINA w stanie New York IP: *.dyn.optonline.net 02.08.08, 22:39
      Polecam Lake Seneca-senecalakewine.com/jc/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka