Gość: Bąbel IP: *.polsl.pl 15.12.03, 12:46 Czesc. Czy ktos moze wie jaka jest procedura? jakie sa wszelakie wymagania co do nostryfikacji dyplomu (Politechnika Śląska) w USA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomroczny Re: Nostryfikacja dyplomu 16.12.03, 04:37 moze napisz wiecej co chcesz osiagnac przez tzw "nostryfikacje"? chcesz znalezce prace jak inzynier chcesz kontynuowac studia (MS, PHD) a moze cos innego? w zaleznosci od tego sa rozne drogi dazenia do celu osobiscie o czyms takim jak nostryfikacja w przypadku engineering nie slyszalem natomiast jest cos co mozna by nazwac nostryfikacja w innych profesjach np dla lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bąbel Re: Nostryfikacja dyplomu IP: *.polsl.pl 16.12.03, 09:45 Tak, chcę znaleźć pracę jako inżynier projektant maszyn i urządzeń mechanicznych lub w branży IT. Ewentualnie kontynuować jakieś studia podyplomowe. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
pomroczny praca, studia w USA/Kanada 17.12.03, 22:13 Gość portalu: Bąbel napisał(a): > Tak, chcę znaleźć pracę jako inżynier projektant maszyn i urządzeń > mechanicznych lub w branży IT. Ewentualnie kontynuować jakieś studia > podyplomowe. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. droga do zatrudnienia w USA jest pozornie prosta: szukasz na internecie (np www.monster.com) pracy i firmy, ktora nie tylko bedzie chciala ciebie zatrudnic ale takze zalatwi dla ciebie odpowiednia vise (np h1b) a moze nawet pozniej green card w obecnej chwili szanse na cos takiego zmalaly dramatycznie ale jeszcze 3 lata temu, firmy sciagaly specjalistow (komputerowcow, inzynierow itd) skad tylko mogly (glownie indie, chiny) i zalatwialy im h1b, gc etc. duzo zalezy od tego jaki masz zawod i jak dobry jestes w tym co robisz i jakie jest zapotrzebownie na twoje profesjonalne doswiadczenie itd nastepna mozliwosc, to zaczepic sie najpierw na jakies studia podyplomowe zakladajac, ze spelniasz podstawowe wymagania jest to duzo latwiejsze do zalatwienia niz znalezc prace przecietne studia na Master of Science moga trwac 2-3 lata na PHD 3-5lat, w tym czasie szlifujesz swoj jezyk i zdobywasz wyksztalcenie w dziedzinie, ktora jest przyszlosciowa Jednym slowem, po skonczeniu studiow prace masz zapewniona a nawet w trakcie studiow mozesz szukac pracy i jak znajdziesz to przeskoczyc z uniwersytetu do przemyslu, tak niektorzy robia. Ostatnio, emigracja do USA, zgodnie z przepisami, jest bardzo trudna wrecz niemozliwa. Dlatego mozna sprobowac troche innej drogi Np zalapac sie na emigracje do Kanady, Kanada tez jest fajnym krajem, tylko troche mniej pracy dla inzynierow i nizsze place z jezykiem studiami itd., szanse sa spore. Kanada ma tzw Free Trade Deal (NAFTA) z USA i Kanadyjczycy ze studiami moga pracowac w USA bez problemu (visa tn1) Czyli okrezna droga, mozesz dostac sie do USA i pracowac legalnie Po 3 latach w kanadzie masz juz kanadyjskie obywatelstwo w usa caly proces h1b >gc >citizenship moze trwac 10 lat jezeli jestes zainteresowany, ktoras z powyzszych opcji i masz bardziej szczegolowe pytania to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: praca, studia w USA/Kanada IP: *.stat.gov.pl 03.03.04, 15:45 ja mam pytanie: chcialabym wyjechac do Kanady i tam osiasc, mam magistra z ekonomi na panstwowym uniwersytecie, pracuje w zawodzie (w budżetówce), jak wyglada postepowanie Odpowiedz Link Zgłoś
fartman Re: praca, studia w USA/Kanada 03.03.04, 16:14 Gość portalu: aga napisał(a): > ja mam pytanie: chcialabym wyjechac do Kanady i tam osiasc, mam magistra z > ekonomi na panstwowym uniwersytecie, pracuje w zawodzie (w budżetówce), > jak wyglada postepowanie Na dzien dzisiejszy poinformujemy o Twych zamiarach polska instytucje rzadowa, ktora Cie zatrudnia. Szczyt wszystkiego- wypytywac o prace w obcym kraju, majac zatrudnienie w rzadowej instytucji wlasnego kraju, ktory Cie wyksztalcil jak taka gnide na wlasnej piersi. I to do tego piszac ze sluzbowego serwera !!!!!!!! Na ktory numer telefonu dzwonic???? Informatorium (022) 608 31 61 ; (022) 608 31 64 ; (022) 608 31 65 ; (022) 608 31 67 ; (022) 608 31 68 00-925 Warszawa al. Niepodległości 208, Centrala tel. (022) 608 30 00, (022) 608 30 01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: praca, studia w USA/Kanada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 23:18 Ale masz obrzydliwy charakter. Odslon swoje IP. Nie ukrywaj sie pod nickiem mailowym. Zapachnialo mi KGB!!!! PS. Pokaż swoj dyplom z renomowanej prywatnej uczelni,na której studia sam opaciles(aś). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fartman Prosze bardzo. IP: *.proxy.aol.com 04.03.04, 00:35 -------------------------------------------------------------------------------- >Ale masz obrzydliwy charakter. Odslon swoje IP. Nie ukrywaj sie pod nickiem >mailowym. Zapachnialo mi KGB!!!! >PS. Pokaż swoj dyplom z renomowanej prywatnej uczelni,na której studia sam >opaciles(aś). Prosze Bardzo, odslaniam ! Uczelnia-NUY, New York,USA. Pokazac to moge jednak tobie dupe- fart, fart ! Aha, nawiasem mowiac juz wtedy bylo to ponad $10, 000.00/semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fartman Re: Prosze bardzo. IP: *.proxy.aol.com 04.03.04, 00:36 NYU, nie NUY, of course, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Prosze bardzo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 01:37 Chyba sprzatales tam, sadząc po kulturze slowa:) A jesli na forum zostalo zadane pytanie, to kazda, przynajmniej srednio inteligentna osoba, zrozumie jego tresc i jesli ma zyczenie, to odpowie na nie. Ty natomiast, powinienes poszukac forum dla frustratow i tam sie wyżywać! Odpowiedz Link Zgłoś
fartman Re: Prosze bardzo. 04.03.04, 13:55 Gość portalu: Gość napisał(a): > Chyba sprzatales tam, sadząc po kulturze slowa:) Bardzo charakterystyczne dla osob o bardzo waskich horyzontach- mylisz KULTURE z WYKSZTALCENIEM. Jedno z drogim nie ma nic wspolnego. > > A jesli na forum zostalo zadane pytanie, to kazda, przynajmniej srednio > inteligentna osoba, zrozumie jego tresc i jesli ma zyczenie, to odpowie na nie. ...co wlasnie widac najlepiej na przykladzie Twojej wypowiedzi ? Legendarna juz mentalnosc Kalego ? Eeee...i tak pewnie nie zrozumiesz, o co chodzi.... > > Ty natomiast, powinienes poszukac forum dla frustratow i tam sie wyżywać! OOOOo..., please. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nirzynier Re: Prosze bardzo. IP: *.nyc.rr.com 06.03.04, 16:59 Hey fartman, do you know that you are THE fucking asshole? How does this grab ya? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fatman Re: Prosze bardzo. IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 21:18 Przestan pierdolic Jotek. Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: praca, studia w USA/Kanada 03.03.04, 21:05 www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.html Jesli twoje studia lapia sie na "skilled" to probuj przez konsulat. Czas oczekiwania jesli sie zalapiesz, od zlozenia do wyjazdu - 3 lata. Pisal tu niedawno chemik - 11 miesiecy w Kanadzie. Poszukaj w archiwach na forum Polonia. Aha, wiza imigracyjna nie oznacza, ze ktos sie bedzie troszczyl o prace w zawodzie albo w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
slonceswieci nostryfikacja dyplomu 15.03.04, 18:29 Czesc, Sama nostryfikacja dyplomu nie jest az taka skomplikowana, bo mozesz to zrobic z Polski, nie przyjezdzajac koniecznie do USA czy Kanady. Ja zrobilam nostryfikacje w Kanadzie i moj dyplom magisterski z psychologii zostal uznany jako MA w Kanadzie: "We would consider this qualification to be comparable in academic level and purpose to the completion of a Master of Arts degree at a reputable Canadian university". Jesli chodzi o inzynierow to rynek jest tzw rynkiem regulowanym, wiec z tego co wiem musialbys jeszcze zdac egzamin inzynierski, ale tutaj juz mniej sie orientuje. Nostryfikacji samego dyplomu mozesz dokonac przez (w Ontario, Kanada): www.wes.org/ca www.yorku.ca/admissio/aces.asp lub na stronie dla inzynierow: www.ccpe.ca/e/imm_education_1.cfmPozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nirzynier Re: Nostryfikacja dyplomu IP: *.nyc.rr.com 06.03.04, 16:56 Twoj dyplom jest dobry w USA, nie musisz go nostryfikowac. Gdybys byl ekonomista, prawnikiem albo lekarzem to inna sprawa. Matematyka jest na calym swiecie taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Re: Nostryfikacja dyplomu 06.03.04, 18:01 E, czlowieku, zepsules mi business (patrz nizej!). SP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ashollllle Re: Nostryfikacja dyplomu IP: *.proxy.aol.com 06.03.04, 21:21 Matematyka i Politechnika... Cegla cie w potylice zajebala ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nirzynier Ashollllle napisalo IP: *.nyc.rr.com 09.03.04, 03:21 Burku idz szczekac gdzie indziej. Z dyplomem inzyniera mozna podjac starania o prace w zawodzie. Wszystko zalezy od zatrudniajacej firmy. Jak juz pisalem, matematykam burku jest na calym swiecie identyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Matematyka 09.03.04, 03:44 >>matematykam burku jest na calym swiecie identyczna<< Niestety nie. Przetestuj sie: 1. jak jest po angielsku calka potrojna? 2. Jak jest po angielsu rownanie rozniczkowe drugiego rzedu? 3. Jak jest .... SP Odpowiedz Link Zgłoś
fartman 2+2=9 09.03.04, 14:10 Podjac mozna. Smieci z ulicy i trawnika wookolo budynku, ktorego jestes superintendentem. Bo aby byc inzynierem, nalezy miec conajmniej PE Certification. Ty tego nie wiesz, gdyz ciebie zatrudniono jako "supera", nadajac tytul "inzyniera" A mapuje klatke schodowa "geograf". Stosujac te standardy mozna powiedziec ze tak, matematyka jest na calym swiecie identyczna, bo tobie to i tak nie robi wielkiej roznicy, skoro twa jej znajomosc konczy sie na rownaniu 2+2=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nirzynier Re: 2+2=9 IP: *.nyc.rr.com 14.03.04, 17:20 Fartman, pierdzisz uszami. Conajmniej PE (Professional Engineer) Certification? Burku nawet nie wiesz o czym piszesz. Cala plejada inzynierow z polskimi dyplomami pracuje w Verizon i Lucent i AT&T i wielu innych firmach. Nigdy nie nostryfikowali dyplomu i nie maja PE Certification. Aby zrobic PE nalezy pracowac co najmniej 3 lata jako inzynier aby mozna bylo podejsc do testu. Nota bene moj przyjaciel byl przez 12 lat design engineer w firmie budowlanej, az do momentu kiedy przeszedl na wczesna emeryture. Nastepnie zrobil PE Certification. Ma teraz tablice rejestracyjna z literkami PE i zajmuje sie inspekcja instalacji elekrtycznych w nowobudowanych domach. Polgodzinna inspekcja przynosi mu $300. Odpowiedz Link Zgłoś
starypierdola Nostryfikacja dyplomu 06.03.04, 00:53 Skontaktuj sie ze mna. Za odpowiednia oplata znostryfikuje Ci ten Twoj dyplom. SP Odpowiedz Link Zgłoś