Dodaj do ulubionych

Coz Social Security po J1

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.01.04, 15:43
Czy byl ktos na wizie J1 w stanach i uzyskal SSN , a w nastepnym roku
pojechal pracowal na ten sam SSN . Czy jest taka mozliwosc zeby urzad
imigracyjny lub jaki kolwiek inny dowiedzial sie o tym ( np od IRS ) i
powiedzmy za 3 lub 5 razem mnie nie wpuszcza . Czy lepiej jest jechac jeszcze
raz na J1 .
Obserwuj wątek
    • Gość: newyorker Re: Coz Social Security po J1 IP: *.nyc.rr.com 08.01.04, 05:01
      tak.
    • Gość: jghk Re: Coz Social Security po J1 IP: *.frbgva.adelphia.net 11.01.04, 17:04
      w wakacje 2002 roku bylem na w&t. uzyskalem wiec ssn. w wakacje 2003 tez
      wykupilem sobie program w&t. naturalanie ssn zostal ten sam. pozowolenie na
      prace dawno mi sie skonczylo. pracuje dalej, place podatki, ubezpieczenie itp.
      i tak juz od pol roku.
      moj pracodawca wie o wszystkim, ale jak powiedzial nie interesuja go pozwolnia
      tylko to czy mam ssn.
      dodatkowo zrobilem sobie prawo jazdy, no ale teraz to juz nie jest mozliwe -
      przynajmniej w moim stanie (virginia). ja siedze w stanch i sie nie ruszam.
      ale ja tu jestem razem z 6 innych polakow (nie wiem czy to istotne, ale w
      polsce jestesmy studentami). mamy vizy.
      przed swietami czworka polakow pojechala do polski i po nowym roku wrocila. -
      ZADNYCH PROBLEMOW NA LOTNISKU. pytali sie ich czy pracuja, ale zgodnie
      odpowiedzieli NIE.
      • monika.kas1 Re: Coz Social Security po J1 13.01.04, 13:26
        cześć szczęściarze, ja wracam do usa w lipcu po raz kolejny na J1, też do
        virginii tylko tej west.Jak to możliwe, że będąc tam nielegalnie pozwolili
        twoim przyjaciołom na powrót? nie myśleliście o zmianie wizy na sponsorującą
        lub H2B bądź o przedłużeniu J1? Jaką macie tam teraz pogodę? miłoby mi było
        otrzymać odpowiedź.cześć
        • Gość: jghk Re: Coz Social Security po J1 IP: *.frbgva.adelphia.net 18.01.04, 23:30
          my tutaj jestesmy legalnie. 2 tygodnie przed wygasnieciem wizy zlozylismy
          wnioski o nowe wizy w imigracyjnym i po dlugim czasie je dostalimsy. - pewnie
          to wiesz, ale napisze, ze wraz ze zlozeniem wnioskow juz jestes tu legalnie
          (mimo ze caly czas czekasz na decyzje)
          tak wiec legalnie tu jestesmy ale nie mamy pozwolenia na prace. natomiast na
          lotnisku moi znajomi powiedzieli, ze pracowali w wakacje (i dluzej) a teraz za
          zarobione pieniadze jada na kurs jezykowy.
      • Gość: kasial Re: Coz Social Security po J1 IP: *.bsk.vectranet.pl 14.01.04, 20:58
        gdzie jestes w Virgini? Moze w Williamsburgu badz Richmond? Mozesz sie ze mna
        skontaktowac? lesinski@bsk.vectranet.pl
        • Gość: jghk Re: Coz Social Security po J1 IP: *.frbgva.adelphia.net 18.01.04, 23:32
          mieszkam we fredericksurgu - bardzo "piekna" miejscowosc - same fast food'y i
          stacje beznynowe. to jest 40 mil na poludnie od d.c.
      • Gość: airmike Re: Coz Social Security po J1 IP: *.gryfnet.szczecin.pl 15.01.04, 17:23
        dodatkowo zrobilem sobie prawo jazdy, no ale teraz to juz nie jest mozliwe -
        > przynajmniej w moim stanie (virginia).

czemu zalatwienie prawka nie jest mozliwe? na jak dlugo jest wazne twoje
        prawko?
        • Gość: jghk Re: Coz Social Security po J1 IP: *.frbgva.adelphia.net 18.01.04, 23:42
          troche sie chyba niezbyt precyzyjnie wyrazilem.
          zalozylem, ze autor pierwszego maila nie ma tu legalnego pobytu. a teraz zeby
          zrobic prawo jazdy lub ID nalezy pokazac wize w paszporcie - tak jest w stanie
          virginia.
          waznosc prawa jazdy lub ID jest taka sama jak data waznosci wizy. mi sie udalo
          wyrobic prawo jazdy jeszcze w ubieglym roku dlatego mam je wazne na bardzo
          dlugo. to nowe prawo weszlo w zycie 1 stycznia 2004 roku.
          tak wiec jesli masz wize mozesz sobie zrobic jakis amerykanski dokument.
          • Gość: Ola Re: Coz Social Security po J1 IP: *.ph.ph.cox.net 19.01.04, 05:59
            Mam pytanie.....a o jaki rodzaj wizy wystapiliscie ? B-2 turystyczna, czy
            jaka ? Bo ja tez mam J-1 ale roczna i teraz wyslalam papiery na turystyczna i
            sie denerwuje czy ja dostane.....tez mi sie konczy prawo jazdy (arizonskie).
            • Gość: jghk Re: Coz Social Security po J1 IP: *.frbgva.adelphia.net 20.01.04, 03:43
              >"tez mi sie konczy prawo jazdy " >

-ale mi sie nie konczy :)

dostalismy wize b-2. nie martw sie jej dostaniem bo czas oczekiwania jest
              bardzo dlugi a wraz ze zlozeniem dokumentow do biura imigracyjnego jestes tu
              legalnie - dostajesz takie jakies zaswiadczenie. srednio czeka sie okolo pol
              roku - a nawet dluzej, wiec pol roku masz gwarancji legalnego pobytu.
              jak widzisz nasza cala szostka ja dostala, wiec nie marnuj energi na
              martwienie.
              • Gość: Ola Re: Coz Social Security po J1 IP: *.ph.ph.cox.net 21.01.04, 17:51
                Dzieki za odpowiedz, ale ja i tak sie bede dalej martwic ;)
              • Gość: Ola Re: Coz Social Security po J1 IP: *.ph.ph.cox.net 24.01.04, 21:46
                jghk !! bardzo prosze o kontakt meilowy, poniewaz mam kilka pytan dotyczacych
                zmiany statusu.....jesli to nie jest problemem
                azpolonia@wp.pl
          • Gość: Piron Re: Coz Social Security po J1 IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.02.04, 11:52
            Czy dobrze rozumiem, ze keidy wyrobie teraz amerykanskie prawo jazdy to bedzie
            ona wazne tylko tak dlugo jak wiza ??? ;( ..czy wiesz moze czy jest jakas
            mozlwisoc przdluzenia tego ..np.przez zlozenia wniosku o przedluzenie wizy do
            emigracynego??
            Pozdrawiam !!
            ..:)..
      • Gość: go2usa4money Re: Coz Social Security po J1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.04, 18:40
        mam pytanko-cy "mieszaliscie" w sprawy papierkowe prawnika, czy tez sami
        zalatwiliscie wszelkie formalnosci...jeszcze raz chcialabym zadac pytanko
        odnoscnie wizy ktora przedluzaliscie- bylo to zwykle J1 (ds na 4 m-ce)
        prosze napisz, na jaka wize to przedluzyles?...czy biznes. czy tez j1? jezeli
        j1, to nie bylo trudnosci? nie potrebowaliscie zaswiadczen z uzcelni z
        tlumaczeniem przysieglego itp?
        prosze tez o jakis namiar gdzie to zrobic...
        no i wreszcie ostatnie "natretne" pytanko - czy oprocz wizy twoi znajomi na
        granicy pokazywali jeszcze jakies inne dokumety?
        pytam, poniewaz bylam w zeszlym roku na w&t w ny, pamietam, ze spora czesc
        grupy zostala legalnie oczekujac na te wlasnie dokumenty...pamietam rowniez, ze
        sprawe przedluzania wizy zalatwili u prawnika oraz to, ze podczas calej
        procedury (1-y glejt informujacy ze za 3 m-ce bedzie decyzja oraz ten nastepny
        za 3 m-ce)nie mogli opuscic usa...kojarze tez ze pozwolenia na "przydzialowych"
        ds-ach mieli do k. wrzesnia, natomaist najwczesniejszym terminem, w ktorym
        mogli opuscic usa byl marzec...w ktorym decyzja miala zapasc - przedluzaja im
        wize lub tak czy siak bye
        jezeli nie sprawi ci to problemu, prosze opisz jak to zalatwialiscie (byc moze
        co stan to obyczaj...)oraz jak wygladalo to z terminami
        bede bardzo wdzieczna za wszelkie informacje...moze przyczynia sie one do
        zwiekszenia odsetka polakow pozostajacych w stanach:)
        z gory dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka