Dodaj do ulubionych

Prowansja - dom goscinny

IP: *.skanska.co.uk 23.10.13, 17:31
Wiem doskonale, ze ten temat sie powtarza ale nie padla zadna konkretna odpowiedz ...
Wybieram sie w lipcu na Prowansje i chcialam zapytac czy zna ktos uroczy dom goscinny ... liczy sie tez dla mnie mnie pyszna kuchnia - zatem szukam niepowtarzalnego domu goscinnego gdzie podaja takze dobre sniadanko :)
Chce aby ten dom byl w wiejskim otoczeniu, jakies winnice czy farma.
Poprosze o wszelkie sugestie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: wujekgoogle Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.nette.pl 30.10.13, 15:57
      www.chambres-hotes.fr/region_chambres-hotes_provence-alpes-cote-d-azur_21_en.htm opinie gości w każdym opisie
      • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.skanska.co.uk 31.10.13, 16:03
        Bardzo ciekawa strona, dziekuje pieknie :)
    • globehunter Re: Prowansja - dom goscinny 04.11.13, 15:50
      Nie licz we Francji na śniadanko - tam sie jada głównie croissanty, pain au chocolat pije sok i kawę...
      • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: 195.59.159.* 06.11.13, 13:54
        Wiem, licze sie z tym:) dziekuje za uwage :)
        • globehunter Re: Prowansja - dom goscinny 06.11.13, 16:05
          Zależy jeszcze jakiej Prowansji szukasz... zupełnie inaczej jest nad morzem, inna jest w Masywie Luberon a też inna w okolicach Mont Ventoux...
          • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.t-mobile.co.uk 06.11.13, 16:50
            Interesuje mnie Luberon, i tylko Luberon, pola lawendy, slonecznikow, Avignion:) Bylam juz dea razy na Lazurowym Wybrzezu takze teraz nadszedl czas na Luberon:)
            • Gość: Sebastian Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.13, 21:33
              >Interesuje mnie Luberon, i tylko Luberon, pola lawendy, slonecznikow

to musisz jechać na dwa razy ;)
              Lawenda i słoneczniki kwitną w różnych terminach.

Pozdrawiam
              Sebastian
              Co warto zobaczyć w Prowansji Prowansja.wordpress.com
              • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: 31.106.134.* 07.11.13, 09:03
                Dziekuje Sebastian:)
                Wydawalo mi sie jednak, ze lipiec jest miesiacem kwitnienia lawendy i slonecznikow. Myle sie?

Pozdrowienia
                • Gość: Sebastian Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.static.korbank.pl 07.11.13, 11:05
                  Odnośnie lawendy - zgadza się - najlepiej 2ga połowa lipca.
                  Natomiast patrząc na słoneczniki to wydaje mi się, że najbardziej efektowne pola widzę w drugiej połowie sierpnia (dep. Vaucluse).

Pozdrawiam
                  Sebastian
                  Co warto zobaczyć w Prowansji - Prowansja.wordpress.com

• Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: 195.59.159.* 07.11.13, 12:04
                    Rozumiem, dziekuje za wskazowki Sebastian :)
                    I zazdroszcze mozliwosci mieszkania w tak pieknym kraju. Ja mieszkam w Anglii, takze piekny kraj ale brak slonca coraz bardziej mi doskwiera. Zakochalam sie za to w Nicei, bylam tam dwa razy, teraz planuje zwiedzic Luberon :)
                    • Gość: Sebastian Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.static.korbank.pl 07.11.13, 14:05
                      Nie ma czego zazdrościć, bo niestety nie mieszkam w Prowansji - jeszcze nie - mam nadzieje :)
                      Spędzam tam jedynie letnie urlopy od ponad 12 lat.

Pozdrawiam
                      Sebastian

• Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: 195.59.159.* 07.11.13, 16:54
                        Urlopy od 12 lat? to gdzie nocujesz?
                        Zapytam takze w takim razie o Des Gordes de L' archede - czy organizuja tam wycieczki lodka? nie chce plynac sama kajakiem tylko cos takiego, ze sie plynie lodka w kilka osob z przewodnikiem.
                        Jest moze cos takiego? Jesli tak, to skad sie wyrusza? Masz moze namiar na jaks firme? strona internetowa?
                        Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki :)
                        Pozdrawiam serdecznie
                        • Gość: Sebastian Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.13, 19:02
                          Spływ rzeką Ardech'e to super przygoda - polecam.
                          Zawsze pływaliśmy kajakiem ale sądzę, że oferty grupowe również istnieją bo widywałem kilkuosobowe pontony. Jednak patrząc na pasażerów to raczej jest oferta dla "emerytów" (+60) i na pewno dotyczy krótszych odcinków.
                          Większość tras zaczyna się w okolicach Vallon-Pont-d'Arc (07150). Jest tam co najmniej kilkanaście wypożyczalni, tam też zostawiasz auto i wynajmujesz sprzęt. Busem dowożą do startu i po spływie przywożą z powrotem. Ważne żeby być na miejscu do ok. 10-tej - później nie pożyczają bo nie zdążysz przepłynąć. Ardeche nie spłyniesz z małym dzieckiem - limit chyba do 12 lat.

Tutaj masz linki do wypożyczalni:
                          www.canoe-france.com/en/ardeche/index.php
                          www.canoeardeche.com/indexa.html
                          www.canoe-ardeche.com/
                          Jeszcze raz namawiam na samodzielny spływ - jeżeli nie Ardeche (nie jest to najłatwiejsza rzeka zwłaszcza jak jest niski poziom wody) to rzeką Gard z akweduktem po drodze albo La Sorgue z Fontaine-de-Vaucluse.

Jeżeli masz pytania to pisz - spływy tymi rzekami opisałem na stronie - adres w stopce.

PS. Dawnej mieszkaliśmy w Beaucerie, a od kilku lat znajomy, "rolnik" użycza na jednego ze swoich domów - blisko 400 letniego, typowo prowansalskiego mas'a niedaleko Orange.

Pozdrawiam
                          Sebastian
    • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.range86-166.btcentralplus.com 09.11.13, 09:46
      Czesc Sebastian, pieknie Ci dziekuje za wyczerpujace i pomocne informacje.
      Otoz szczerze mowiac to jade z rodzicami, mama nie umie plywac i wrecz sie boi wody dlatego myslalam o jakims BOAT TOUR z przewodnikiem. Bardzo ladnie wyglada Kanal Verdon - na zdjeciach - wyczytalam tez, ze na jakims odcinku mozna wyporzyczyc rower wodny i poplywac sobie bezpiecznie. Stad bylo moje pierwsze pytanie kilka dni temu o rezerwar des Gordes L'Ardeche, gdyz tez tam na pewnym odcinku jest jakby male jezioro w ktorym sobie mozna bezpiecznie poplywac.
      Czy znasz ktores z tych miejsc? Czy moglbys cos polecic? Szukamy malej atrakcji wodnej dla amatorow :) czy wycieczka z przewodnikiem, moze rower wodny albo gdzies gdzie mozna poplywac podczas gdy inni odpoczywaja na brzegu :)
      Pozdrownienia
      • Gość: Sebastian Re: Prowansja - dom goscinny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.13, 10:46
        Jeżeli szukasz czegoś bardziej w kierunku "wypoczynek nad wodą" to niewątpliwie kanion Verdon, a dokładniej ujście rzeki do jeziora (Lac) de Ste-Croix jest takim miejscem. Przy samym jeziorze - dojazd drogą D957 - masz kilka campingów i wypożyczalni sprzętu pływającego w tym kajaków - możesz nimi wpłynąć w kanion. IMO oglądanie kanionu z wody jest lepszą opcją niż przejazd samochodem wzdłuż niego, ale dla kogoś kto lubi szybką jazdę po ciasnych zakrętach polecam wycieczkę w górę rzeki :).
        Drugie miejsce, które znam z sprzętem pływającym to jezioro w nieczynnym wulkanie czyli Lac d'Issarlès położone w górach Ardeche'e. Tam również można poleżeć na brzegu lub wynająć pływadełko, niedaleko znajdują się źródła Loary.
        Odnośnie Gorges de l'ardeche - to fajne kąpielisko przy skalnym moście z możliwością wylegiwania się na brzegu. Niedaleko są wypożyczalnie kajaków/canoe - ale jak pisałem w poprzednim poście - trzeba nimi spłynąć w dół rzeki.
        Campingi położone nad wodą również mają sprzęt ale zakładam że tylko dla mieszkańców.
        Jeżeli myślisz o pływaniu wpław to praktycznie każde miejsce gdzie można zejść do wody nadaje się do tego. Górskie rzeki są czyste i stosunkowo ciepłe - np. kąpiel pod akweduktem Pont du Gard :)
        Typowe boat-tour masz w Camarce i okolicach - jednodniowe rejsy po kanałach stateczkami wycieczkowymi.

Tutaj inne miejsca, które znalazła wyszukiwarka
        www.provenceguide.com/baignade/planche-voile~/offres-6-1.html
        www.provenceguide.com/canoe/~/offres-36-1.html
        Pozdrawiam
        Sebastian
        • Gość: Arycja Re: Prowansja - dom goscinny IP: 195.59.159.* 18.11.13, 12:18
          Dziekuje Ci Sebastian pieknie za wszystkie informacje.
          Piszesz, ze spedzasz urlop u pewnego rolnika w 400 letnim Mas - wlasnie czegos takiego poszukuje. Pewnie nie chcesz zdradzic swojego kontaktu :) ale gdzie bym mogla poszukac czegos takiego, typowo francuskiego, otoczonego ogrodami, badz lawenda, oliwkami, winnicami - chcemy pobyc i poczuc sie jak prawdziwi Prowansalczycy przez jakis czas:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka