Dodaj do ulubionych

wróciłem z toskani odpowiem na pytania

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 20:11
wróciłem z toskani odpowiem na pytania
trochę pozwiedzałem wic mam cos do powiedzenia
volltera,pisa,grota vento,florencja, siena i jeszcze pare
Obserwuj wątek
    • Gość: Yanko Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:49
      Witam
      Wybieram się do Toskani za tydzień na pole campingowe, ale do tej pory nie
      sprecyzowałem jeszcze miejsca pobytu. Biorę pod uwagę różne miejscowości takie
      jak: Marina di Pisa, Marina di Massa, Cecina i inne ale nie mogę się zdecydować
      gdzie zatrzymać się. Może doradzisz mi gdzie warto, ładne miasteczko, piękna
      plaża itd..
      Pozdrawiam
      • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 21:06
        marina di cecina widziałem i w sumie oki
        plaża szary piasek i troche kamieni
        inne miejscoości nieznam
    • Gość: jacuziel Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 21:09
      Czy może byłeś z Itaką ? Jeśli tak napisz coś więcej...
      • Gość: Yanko Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 21:11
        a w których miejscowościach nad morzem toskańskim byłeś godnych polecenia?
    • Gość: monika Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 11:14
      gdzie najlepiej zrobić sobie punkt wypadowy do zwiedzania największych atrakcji
      Toskanii?
      • basia553 Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 12.07.05, 12:46
        Moge ja odpowiedziec? Mieszkalam w zeszlym roku w malej miejscowosci w polowie
        drogi miedzy Siena i Florencja. Moim zdaniem to super-miejsce, bo wszedzie
        blisko i wiele miejsc mozna zobaczyc jadac autobusem, tak ze zamiast martwic
        sie o parking we Florencji, jezdzilam tam autobusem.
        Co mi przypomina, ze obiecalam komus napisac dokladnie coijak, ojej, zaraz
        napisze na skrzynke:)))) wybacz, jesli to czytast!
        • Gość: jacuziel Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:36
          A jakbyś tak wszystkim napisała co tam widziałaś Basiu.... Pliz
        • Gość: ula Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.cwpe / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:25
          Droga Basiu, jak mozesze to podziel się soimi uwagami na temat toskani- gdzie
          jechać i co ziwedzać, jakie ceny paliwa, może znasz jakies ładne hotele (tanie:)
          i campingi?
          wielkie dzięki
          • Gość: leon Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 80.54.90.* 13.04.06, 22:31
            ceny paliw masz aktualne na wielu stronach np www.pzm.pl
        • Gość: Maciej Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.icpnet.pl 07.03.07, 13:14
          Witm mam pytanko w czerwcu od 8 do 23 chce jechac do Włoch okolice Wenecji ale mam obawy czy nie bedzie tam tak wczesnie jeszcze chłodno. Lubie upały i ciepłą wode a inny termin mi nie pasuje. Proszę o podanie tem w tym okresie.
          • Gość: em Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:38
            Upały (statystycznie) będą, ciepła woda w basenie też. Na ciepłą wodę w morzu
            możesz liczyć jak w lipcu w Bałtyku- zazwyczaj jest, czasami bardzo ciepła, z
            tym, że nie na pewno.
          • Gość: em Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:51
          • Gość: Grzegorz Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 13:53
            Wszystko OK, tylko ustal, czy jedziesz do Toskanii. Wenecja to chyba inny
            region (dla informacji-Włoch).
    • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 16:19
      witam ponownie
      byłem w marina di cecina
      apartamencik z neckermanna
      w cecinie aquqpark za 9 euro (niewarto, osrodek z lat 80)
      grota vento okolo 30 km od lucca, warta polecenia są wariany 1,2,3 godzinne
      czym wiecej tym lepiej cena za wejscie 7,12,16 euro
      pisa (krztwa wieża) najtanższe pamiątki dzwoneczki 3-5 euro, kubki (krzywe
      oczywiście) 3-6 euro, pokole 3 eu, kufel 4 eu; wstep na krzywą wieże 15 eu (ok
      280 schodków), inne 2-4 euro
      florencja wejscie na kopułe 6 eu (430 schodów), do bazyliki gratis i w sumie
      florencja oki
      siena mnie chyba najlepiej zaskoczyła, uważam że najpikniesza, piekna kadedra 3
      eu wstep
      zamek volltero piekne widoki w czasie dojadu i juz z zamku, volltero to centru
      alabastru wareto tam zajechać, jest też muzeum tortur ze 8 euro i to toroche za
      dużo prawie nic tam niema kilka ciekawych eksponatów
      prom na elbe z piombombino (lub coś kolo tego :) ) za 8.5 w jwdna stone (prom
      moby wyplwy co 1 godzine o równej godzinie)
      wybrzeże w subie oki od ceciny do livorno plaże szary piasek i kamienie

jak sa jeszcze jakies pytania to z chęcia odpowiem
      siena
      • Gość: Aga Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 217.11.148.* 20.07.05, 13:54
        Wejście na wieże 15 Euro, do katedry 2 Euro, pamiatki to bazarowy scheiss, kupa
        murzynow handlujacych rolexami i torebkami. Gorąco. Wróciłam z Marina di
        Pietrasanta byłam w Hotelu Venezia 2 tyg. Fajnie- okolica willowa, ladnie
        palemki i ciski, ciepło nawet do 35C i drogo - oj bardzo - wejscie na BAGNO -
        Kapielisko z parasolami 10 Euro w lipcu i sierpniu. Florencja Galeria Uffizi -
        rezerwacja telefoniczna wcześniej polecam nie trzeba stać godzinami w kolejce
        ca. 8 Euro wejście. Kościoły i katedry wejścia ok 2-3 Euro. Czyste plaze,
        piękne muszle, ciepłe morza i tylko w miastach duzo ludzi. Siena urocza - była
        w czasie organizowanego Palio (taki wyścig konikami trwający 90 sekund), Grota
        del vento - dojazd jest super, krętymi i wąskimi gorskimi drogami. Widoki
        urocze. Carrara - miasto marmuru, La Spezia - port wojenny, Massa mała
        nadmorska miejscowac (jest Carrefou), Chianti - winnice gdzie kupiliśmy skrzyne
        wina i oliwe (8 Euro oliwa, 8 Euro wino z czarnym kogutem), La Cinque Terra -
        Park narodowy - winnice, gaje oliwne, wieloryby, itd.
        • Gość: Stokrotka Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 18:49
          Czesć,
          na cały wrzesień wyjeżdżam na kurs włoskiego do Sieny i nie mam jeszcze
          zakwaterowania.Czy znasz jakies tanie noclegi? dzieki
        • Gość: DM Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.c27.msk.pl 30.07.06, 10:33
          Witaj.
          Czy są jakieś zniżki dla młodzieży np do 18 lat jeśli chodzi o wejście na
          Krzywą Wieże

Pzdr
    • Gość: sahara Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 21:34
      a jak z parkowaniem w Pizie i Florencji??
      • Gość: r Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 195.205.38.* 13.07.05, 07:44
        We Florencji zaparkujcie na parkingu Michelangelo,bezpłatny nie dajcie się
        oszukać pseudoporządkowym, którzy w odblaskowych kamizelkach przychodzą
        zainkasować za postój. Jest tam droga na skróty po schodkach do centrum jakieś
        10 min spacerkiem.Piza- po drugiej stronie głównej ulicy koło kamiennic
        parking dla mieszkańców ale można zapakować.
        • basia553 Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 13.07.05, 10:02
          Bylam rok temu w Pisie i zastanawiam sie, ktöra ulice nazywasz glöwna?
          Za parkowanie na miejscach wyznaczonych dla mieszkancöw, mozna zaplacic slono,
          albo byc odciagnietym - jesli sie ma pecha i jest kontrola. Jest to wiec tzw.
          rosyjska ruletka:)))))
          • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 14:30
            parkowanie we florencji jest proste kirujesz sie autki do centrum, pod dworcem
            jest wielki parking 1,5 eu za godz
            pisie parkowalem obok krzyej wieży w bocznej uliczce 1 eu za godzine
            w sienie przy fortecy jest wielki parking
            • Gość: kasia Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.orasoft.net.pl 13.07.05, 19:57
              > w sienie przy fortecy jest wielki parking

na którym trudno znaleźć miejsce... my z 5 razy go okrążaliśmy..
              ale się udało..:-)

• Gość: Bella Toscana Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 15:54
                Najlepszy parking w Sienie to Santa Caterina, podziemny i zawsze jest miejsce.
                Bliziutko do Piaza il campo, lecz mocno pod górę - 1,5 Euro z 1h.
    • Gość: olimpia Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.cwpe / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:17
      Witam wszystkich w najbliższym czasie paluje ulop w toskani - pojedziemy
      samochodem - jakby ktoś mógł poradzić: co warto zwiedzić, gdzie się zatrzymać -
      tanie hotle, campingi. Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc
      Olimpia
      • Gość: mic Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.eskadra.com.pl 29.07.05, 11:39
        www.winioispiew.com.
        To strorna Tomka, majacego w Toskanii niedrogie pokoje. W polowie drogi
        pomiedzy Siena i Florencja. Znakomite miejsce!
    • ssyl Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 18.07.05, 19:09
      hej kamyk :)
      ja jade w polowie wrzesnia, dokladnie do Pelago, 25 km od florencji
      jestem w ciazy dlatego wazne jest dla mnie jedzenie, jakie knjpki polecasz?
      gdzie robic zakupy? owoce i warzywa na targu?
      bede wdzieczna za odpowiedz
      pozdr
      syl
      • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.07.05, 23:17
        zakupy lepiej robic w sklepach i na bazarach po prostu taniej i tyle
        jak znajdiesz duży sklep to już bedziesz zadowolona
        przykladowe ceny np. arbuza
        sklepik przy plaży 1,00 targ 0,80 conand 0,60 lidl 0,5 eurospin 0,4 eu za kilo
        najlepiej pochodzic najpierw po sklepach naprawde warto,
        warto tez kupować na promocjach w sklepach taniej nawet do 50%
        a do knajbek jak zawsze wchodzi się tam gdzie jest najwiecej ludzi
        co do ciąży to sie niemart wszysko bedzie oki bo stwierdzisz ze w knajbach sie
        nienajesza powiedzenie że turyste trzeba orżnąć jak najwiecej bo i tak już tu
        nie przyjdzie jest aktualne wszendzie na w czasach
        • vanessa_io Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 21.07.05, 10:48
          Witajcie!

Ja się podłączę do pytań. Lecimy z mężem 28 sierpnia do Florencji.
          Mamy tam zarezerwowane mieszkanie przy Santa Maria Novella.
          Zastanawiamy sie tylko cały czas czy warto dac za nie 735 euro (za tydzień).
          Czy po prostu będziemy tam tylko spac? chcemy zwiedzic Florencję, Pisę, Lucce,itd.
          Więc moze warto wynając cos taniego?

Bardzo prosze o wszystkie praktyczne rady

dzięki i pozdrawiam
          Aga
          • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.05, 12:07
            uważam że 735 eu to dużo za tydzień ja placiłem 1000 eu za apartament 4 osobowy
            z 2 tygodnie nad możem
            • Gość: vanessa Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.acn.waw.pl 21.07.05, 12:48
              No ja wiem, że to sporo, ale z drugirj strony pełen luksus.
              Duże, nowoczesne mieszkanie wyposażone dosłownie we wszystko.
              W samym centrum Florencji. Poza tym zero kaucji i dodatkowych opłat (sprzątanie
              itd.) Najpierw myslałam o Interhome, ale w sumie taniej moze 300 zł, a
              mieszkanie średnie i te kaucje mnie denerwują.

Moje mieszkanko tak wyglada www.firenzeloft.com
              • Gość: Aga Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 10:08
                Ile potrzeba pieniędzy na tydzień dla dwóch osób?
                Chcemy zwiedzic Florencję, Pise, Luce.
                500 euro to chyba mało...?
            • Gość: abc Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 80.54.90.* 13.04.06, 22:36
              morzem
          • Gość: Aga Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 217.11.148.* 28.07.05, 12:43
            Ja za hotel *** pokój dwuosobowy za dwa tygodnie z jedzeniem nad morzem 600
            Euro.
            • Gość: aga Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.volkswagen.de 22.03.06, 09:49
              bardzo prosze o informacjie, gdzie jest tak tanio. moj adres: dzolade@gazeta.pl
    • anez21 Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 22.07.05, 10:16
      Hej,
      wybieramy sie w dwie rodziny do Toskanii za 2 tyg. Znalezlismy piekne domy na
      stronach tuscany.net/ - wybralismy ten tuscany.net/cerro/ (blisko
      Sieny) - cena za tydzien za apartament dwupoziomowy to 850 Euro (dwie sypialnie
      + salon + dwie lazienki - do tego basen w ogrodzie i wlasny ogrod) - uwazam, ze
      calkiem ok.

Mamy tylko problem z kalkulacja kosztow dojazdu do Sieny - czy ktos moglby nam
      pomoc? Ile kosztuje srednio benzyna i gaz w Austrii i Wloszech?

Czy wszystkie plaze sa platne? Czy moze te tylko duze miejskie? Czy ktos moglby
      nam polecic jakas plaze niedroga i dogodna dla malych dzieciakow?

Pozdrawiam
      aneta
      • Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.07.05, 11:30
        z tego co jeszcze pamiątam ceny sie tak kalkuluja
        gaz disel benzyna
        1,0 1,2 1,3 niemcy
        0,9 1,0 1,1 austria
        1,1 1,2 1,3 włochy
        ceny są gdzieś koło tego
        jest tez programik to wiliczania trasy i kosztów
        www.viamichelin.com
        • anez21 Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 22.07.05, 12:50
          Dzieki za info.
          A czy pamietasz moze ile kosztowaly Cie przejazdy na autostradach we Włoszech?
          an.

• Gość: kamyk Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.07.05, 13:21
            autostrady w niemczech są bezpłatne
            autostrady w austri platne, musisz wykupić winietke na autostrady najlepiej w
            PZM-ocie acha plus do tego zapłacicue 8.5 EURO za przejazd za przełecz BRENNA
            autostrady we włoszech płatne z tego co pamietam to oklo 5euro za 100km, ale
            warto już na miejscy poruszac sie lokalnymi wiecej sie zobaczy
          • Gość: Justyna Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 13:10
            Też mogę pomóc, bo wróciłam stamtąd. Co do opłat to najlepiej zajrzec na
            www.michelin.com lub www.autostrade.it. Podasz trasy, to ci wyliczą całość i na
            poszczególnych bramkach (castello). Osobiście polecam kupienie karty VINcard
            (na stacji benzynowej - 25 lub 50 E), wówczas na bramkach kierujesz się te,
            gdzie są takie oznaczenia. jest szybciej i mniejsze kolejki lub wogóle w
            porównanie do bramek gotówkowych.
            Co do miejsc, które warto zobaczyć, polecam, krótką wycieczkę wokół Sieny po
            tzw. Crete Sieni -( pisze się podobnie, a nie mam mapy ani przewodnika obok,
            więc nie mogę podać poprawnej nazwy), na południowy wschód od Sieny (
            wyjeżdzasz najpierw na kierunek Arezzo, a 10-15 km od Sieny skręcasz na
            południe) to typowa wycieczka krajobrazowa, po lokalnych drogach, z pięknymi
            krajobrazami. My 30- 40 km odcinek robiliśmy w 3 godziny, bo co chwila był
            przystanek na zdjątka. Dla mnie - najlepsza rzecz w Toskanii, której objazd
            zorganiowałam sama, a nie przez biuro.
            Co do wyboru opcjii - jedno miejsce i robienie wycieczek czy też
            przemieszczanie się co 1-2 dni na inne noclegi, to my wybraliśmy te drugą, gdyż
            zaoszczędza się czas, nie musisz wracać w to samo miejsce (spalając drogą
            wloska benzynę), a parkingi - czasami są w cenie hotelu, czasami dodatkowo
            płatne, np. gdy chcesz miec strzeżony, a nie po prostu postawić pod hotelem).
            Chyba że się wybiera autobus, ale nie wówczas możliwości zatrzymania się tam,
            gdzie się chce.
            Justyna
            PS. Jak ktoś ma jeszcze jakies pytania - spróbuje odpowiedzieć.
            • anez21 Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 01.08.05, 15:17
              A czy moglabys napisac na ile km autostrady taka karta VINcard wystarcza? bo
              rozumiem, ze cena rozni sie w zaleznosci od dlugosci trasy?
              Aneta
              • makda Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania 01.08.05, 15:25
                ..to ja tez poprawie literowke: te kart nazwyja sie VIACard, nie VINcard :-)
                Trudno powiedziec, na ile km starcza karta: rozne sa oplaty na autostradach.
                Policz sobie najpierw oplaty za autostrade (na stronie Viamichelin albo
                Autostrade.it , to bedziesz widziala, na ile ci starczy karta)
              • Gość: marcin Re: wróciłem z toskani odpowiem na pytania IP: 80.51.180.* 02.08.05, 17:48
                Opłaty za autostrady oscylują wokół 5 Euro za 100 km.
                Karta VIA za 25 Euro wystarczy na ok 500 km.
                Jej plusy to oczywiście oszczędność czasu (co może mieć duuuuuże znaczenie)
                a podstawowy minus - nie możesz odzyskać "nadpłaconej" kwoty opuszczając Włochy