Dodaj do ulubionych

FORMIA i okolice

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 23:04
Witam, Jade tam w lipcu na tydzień. Co jest ciekawego do zwiedzania, jaka
najładniejsza plaża, co w okolicy, gdzie najlepsza pizza, itd?
Obserwuj wątek
    • katy.8 Re: FORMIA i okolice 25.05.06, 00:34
      Dobrze wybrałeś : ładne miejsce, ładna plaża. Formia i zaledwie kilka
      kilometrów od niej Gaeta to śliczne czyste miasta i ludzie na pewnym poziomie.
      Będzie drogawo,bo do tych miejscowości zjeżdża masa turystów,więc sprzedawcy
      podniosą ceny.Nie potrafię powiedzieć co do zwiedzania, bo jeździłam tam tylko
      w celach relaksacyjnych - odlotowa woda,zapewniona pogoda i czyściutki
      piaseczek - leży się godzinami w lekkim zacienieniu parasola(bez niego ani
      rusz!)bądź spaceruje plażą lub promenadami. Gaeta od Formii jest ładniejsza,ale
      oba miasta leżą tak blisko siebie,że z pewnością niejednokrotnie wybierzesz się
      tam na spacer.
      • Gość: gwand Re: gaeta-jedzenie IP: *.olsztyn.mm.pl 29.05.06, 15:18
        w gaecie 2 lata temu jadłem w lupo di mare- to jest na końcu nadmorskiej promenady, blisko przy przystani guardia finanza ( bo w tej miejscowości jest chyba duża baza szkoleniowa tej policyjnej formacji)Knajpa jest polecana przez przewodnik pascala, ma fajny wystrój,dania gł. z wszelkich żyjatek morskich- można śmiało polecić. Pizza w tej okolicy wszędzie powinna być taka jak trzeba- to jest prawie Campania, więc oni wiedzą jak należy ją zrobić.Bierz oczywiście najprostsze-marinarę lub margaritę - poczujesz smak ciasta a o to w tym wszystkim chodzi.Pozdrawiam.
    • zuzinkas Re: FORMIA i okolice 25.05.06, 09:47
      polecam w Gaecie plaze Ariana... sliczna ale trzeba raczej skuterkiem dojechac
      bo bardzo trudno o miejsce na zaparkowanie samochodu... ale warto...
    • Gość: brus Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:43
      Dzięki. A może jakieś konkretne adresy restauracji i pizzerii? Poproszę też o
      informacje, z którego dworca w Rzymie mam jechać, ile czasu zajmie mi wycieczka
      autem na Monte Cassino oraz ile jedzie pociąg z Formii do Neapolu? A i czy jest
      warta grzechu jakaś wyspa w pobliżu (wycieczka statkiem)?
      Pozdr.
      brus
      • aseretka Re: FORMIA i okolice 25.05.06, 14:43
        Dojazd z Formi do klasztoru Monte Cassino ok. 30 minut.
    • Gość: brus Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 01:02
      Dzięki za już, ale proszę o adres pizzerii, restauracji oraz o odpowiedź czy
      warto wypłynąć na jakąś okoliczną wyspę? A, i czy warto pojechać na wycieczkę
      do Anzi i do Sperlongi???
      • zuzinkas Re: FORMIA i okolice 29.05.06, 14:03
        SPerlonga bardzo ladna i Terracina tez... niestety wiekszych szczegòlow nie
        moge podac bo bylam tam kròtko i pozatym nie pamietam nazw zadnej restauracji w
        ktòrej bylam... przykro mi.. najlepiej tam gdzie masz pelno ludzi...
    • Gość: ola Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 14:11
      Też tam jadę ale w sierpniu. Chcę pojechać pociągiem z Rzymu. Z którego dworca
      najlepiej? Bilety lepiej przez Internet czy po prostu w kasie przed podróżą?
      Ile godz. jedzie pociąg do Formii?
      • Gość: brus Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:06
        Naprawdę nikt z rodaków nie mieszka w Formii ani w okolicy?!!!
        • katy.8 Re: FORMIA i okolice 01.06.06, 00:17
          brus, po co Ci adresy pizzerii?We Wloszech spotkasz je na kazdym kroku, w
          kazdej najmniejszej miescince-a co dopiero Formia czy Gaeta.Oprocz tych, co juz
          tam istnieja przez caly rok, w miesiacach wakacyjnych naotwiera sie wiele
          innych, kazda zaprasza zapachami i roznorodnoscia pizzy.Ceny sa nieznacznie
          rozne,choc raczej nikt sie nie wychyla za bardzo w strone gratis (bo mu inni
          zwroca uwage) badz za drogo tez nie,poniewaz lokal bedzie swiecic pustkami. Na
          jakiejkolwiek ulicy wynajmiesz mieszkanko, za kilka,kilkaset metrow napotkasz
          pizzerie,ristorante,bary,puby..Podamy Ci adres o 5 kilometrow od Twojego
          zamieszkania i co?Bedziesz sie przemieszczal na drugi koniec miasta,mijajac po
          drodze kilka innych pizzerii?
          O Anzi nie slyszalam, ale Sperlonga...Bozesz,to takie cudowne miejsce!
          Oczywiscie,ze warto je zobaczyc.I nie zapomnij aparatu fotograficznego!
          Jesli chodzi o wyspy to najblizej Formii jest Ponza i Ischia (Capri niestety
          juz dalej) Przez tydzien pobytu poswiec 1 dzien na odpoczynek i "rozeznanie"
          terenu,4 dni na wycieczki (np 2 na dwie wyspy,a 2 na miasta),a dwa dni na
          piekne plaze, gdzie slonca nie zabraknie na pewno :)
          • linn_linn Re: FORMIA i okolice 01.06.06, 09:07
            O pizzerie bardzo latwo, dobra pizza to juz co innego.
            • Gość: brus Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:10
              O, to, to!!! Na dobrą pizzę w Toskanii jeżdziłem i 15 km od morza (okolice
              Castagnietto Carduci - polecam!) To samo z restauracjami i lodziarniami.
              Miejcowi znają adresy i dlatego proszę o pomoc. Zwykłą pizzę to ja mam w Polsce
              ale najgorszą jadłem z mikrofali na Elbie. Miejscowi pomóżcie z tymi adresami.
              Włochy dla mnie to nie plaża (ładniejsze mam w Polsce) ale ludzie, światło-
              słońce, widoki, trochę zabytki i Kuchnia z dobrym winem. I adresów do
              ostatniego punktu potrzebuję. W ostateczności kieruję się Pascalem, ale w nim
              akurat na temat tej okolicy niewiele:(
              • linn_linn Re: FORMIA i okolice 02.06.06, 08:34
                Ja Ci raczej nie podam: pizze jadam tylko tu, gdzie mieszkam. Ten sam problem
                dotyczy zreszta lodow. Inna sprawa, ze prawdziwe lody / bez polfabrykatow,
                barwnikow i innych dodatkow / mozna juz tylko zjesc we wloskim domu. We
                wloskiej lodziarni raczej rzadko.
    • Gość: a Re: FORMIA i okolice IP: 213.25.45.* 01.06.06, 11:12
      a zna ktoś jakieś adresy na nocleg w Formi, Gaecie czy na Ponzie?
    • Gość: ola Re: FORMIA i okolice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:51
      Czy w tej Formii naprawdę nie ma żadnego Polaka z dostępem do Internetu???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka