Gość: september IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 12:09 Mam pytanie. W nastepnym tygodniu wyjeżdżam do włoch i nie wiem w jaki zaopatrzyć sie krem z filtrem. Kupiłem 30. Czy to dobry wybór? Z góry dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elde23 Re: krem z filtrem 12.07.08, 13:38 To zależy od skóry. Jeśli ktoś jest blondynem w kierunku rudego, do tego z licznymi piegami na całym ciele, to potrzebuje 50+. A dla cery normalnej, a zwłaszcza śniadej, wystarczy 30. Przypominam, że liczba /30, 50 itp/ oznacza, ile razy dłużej można przebywać na słońcu z "filtrem" w stosunku do "bez filtra". No i radzę pamiętać, że słońce włoskie jest kilkakroć "silniejsze" niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: min-imi Re: krem z filtrem IP: *.nj.pl 12.07.08, 16:29 Ja właśnie jadę w pierwszej połowie sierpnia i właśnie myślałam że wezmę 15 i 30 ale czy mi wystarczy? Jestem brunetką o ciemniejszej karnacji... Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: krem z filtrem 13.07.08, 06:21 Z pewnością będzie dobrze. Miłego urlopu. Ja muszę czekać do września /też Włochy/. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: krem z filtrem 13.07.08, 09:38 kto nie może to nie może, bielasy nie mogą ale z tą ciemną karnacją i filtrem 30 + ?????? osobiście używam troszkę olejku max 5, a jestem blondynką z niebieskimi oczami bez piegów i śniadą ??? cerą, postawiłam znak zapytania bowiem w tej szerokości geograficznej śniada cera to chyba jednak coś innego niż np. u południowców, pewnie to nie tylko sama cera i w tej materii musi jeszcze coś odgrywać ważną rolę o czym się głośno nie mówi, producenci wszelkiego rodzaju "smarów" muszą żyć i pewnie stąd tyle wrzawy o kupowanie kremów przypomina mi to kampanie o szkodliwości tytoniu, kiedy to najwięksi zwolennicy teorii palą najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: krem z filtrem 13.07.08, 11:02 Produkcja kremów z filtrami została zainicjowana przez dermatologów, którzy zanotowali rosnącą zachorowalność na rożnorakie nowotwory skóry, zwłaszcza u osób z "pieprzykami". Osoby z ciemną karnacją mają więcej pigmentu w skórze, który jest naturalnym filtrem. Osoby "jasne" powinny się dodatkowo chronić. Tak zwani "południowcy" mają w większości śniadą cerę, bo "białasy" wyginęły, jako nieprzystosowane do środowiska. Ale każdy może się chronić, albo wyśmiewać, według woli i temperamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: krem z filtrem 13.07.08, 20:49 nie, nie mam absolutnie nic przeciw ochronie jeśli ktoś ją potrzebuje ale czytałam ostatnio o przeprowadzonych badaniach w USA nad efektywnością działania tychże "obrońców" naszej skóry i wyszło im, że z badanych ponad 800 produktów tylko kilka, dosłownie kilka spełniało pokladane w nich oczekiwania, reszta to zwykłe, bezwartościowe mazidła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga.74 Re: krem z filtrem IP: *.cust-adsl.tiscali.it 15.07.08, 12:31 Mam jasną karnację, mieszkam we włoszech i nauczyłam się chronić skórę przed słońcem. Poparzenia są bardzo nieprzyjemne. Filtr 30 myślę że wystarczy, ale musisz smarować się często, zwłaszcza po każdym wyjściu z wody. Przyda się też jakać ochrona głowy. No i najważniejsze nie przebywać na słońcu w godz. od 12 do 16 !!! pl.reserver.it/ Odpowiedz Link Zgłoś