Dodaj do ulubionych

centralwings sie konczy:(

13.10.06, 15:12
w obliczu klopotów LOTu, centralwings zaczyna tez zwijac interes. z koncem
pazdziernika koncza sie loty do lizbony, z wyjatkiem okresu
swiatecznonoworocznego (20 grudnia - 7 stycznia), kiedy bedzie jeden lot
tygodniowo.

www13.centralwings.com/en/70/?v=Warsaw&k=Lisbon
Obserwuj wątek
    • espirro Re: centralwings sie konczy:( 13.10.06, 15:23
      Szkoda. No ale prawda jest ze czesto tansze bilety ma SWISS, LUFTHANSA czy
      ALITALIA i nie tylko do Warszawy. Ale to tylko zima, prawda?
    • assim Re: centralwings sie konczy:( 13.10.06, 15:26
      zle, zle, zle. :(
    • aska2000 Re: centralwings sie konczy:( 13.10.06, 15:47
      Ryanair ma ponoć teraz (jesień) jakieś wyjątkowo korzystne ceny na loty GDA-
      OPO - spotkałam się z takim info na jednym z "gazetowych" forum'ów ;)

Ponoć nawet poniżej 200 zł/os/return ticket ;))

Tia... trafia mnie z lekka na myśl, o ile droższe były moje przeloty, no ale
      regularna rejsowa Lufthansa w końcu - i też w promocji ;(

Nawet błysnęła mi szalona myśl "zaduszek" w PT, heheh, ale szybko
      przekalkulowałam koszty i - naturalnie - odcinek KAT-GDA - nawet koleją - byłby
      droższy (i to niemało raczej) od lotu ...
      Ehhh, jak pech to pech ;(((
      • discoo Re: centralwings sie konczy:( 13.10.06, 22:41
        GDA - lotnisko w Gounda? Hhe ;)
        Nie ma lotow na trasie Gdansk - Porto. Jest jednak szansa na loty do OPO z WAW
        Chodza sluchy o zakladaniu bazy Ryana tutaj.
        Central bedzie najpewniej latal w lecie, oblozenie mieli bardzo dobre.
        A najtaniej do Portugalii da sie leciec przez Stansted. Na styczen czy luty
        teraz polaczenie do Poro kosztuje ok. 400 PLN za osobe w obie strony a do
        Lizbony jakies 100 czy 200 PLN wiecej.
        Swiss to juz kwestia 800 PLN.
        Szkoda tego C0, ale jak jest popyt to bedzie i podaz za chwile ;)
        • aska2000 Do Discoo ;) 13.10.06, 23:40
          Skrótowce, taaak ;)
          Pisałam o połączeniu GDN - OPO, rzecz jasna ;), a wspominał o nim nie tak dawno
          ktoś na "Europie" GW :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=49038086
          Zatem chyba jednak latają ?

P.S. KAT to naturalnie też niefortunny skrót - KTW miało być, ofkors !
          A GDA - Gounda to gdzie właściwie ? Podpowiedz, pls, mało oblatanej ;(

• discoo Re: Do Discoo ;) 15.10.06, 23:06
            Gounda lezy w Central African Republic :)
            Nie, ze bylem ;)
            A ten Twoj link wyraznie mowi o tym, ze leca przez HHN, czyli Frankfurt Hahn,
            wiec nie bezposrednio.
            pzdr
            • aska2000 Re: Do Discoo ;) 16.10.06, 22:49
              Dzięki za GDA ;)

Wiesz, nawet z przesiadką we Frankfurcie cena za lot Ryanairem baaardzo mi się
              spodobała i chętnie bym takie połączenie "przećwiczyła" ;)

Podobne pytanie o połączenia tymi liniami do Porto już Anjos'owi zadano, zatem
              może się dowiemy skąd w PL i za ile można sobie polecieć...
              W końcu zawsze warto znać różne opcje, nieprawdaż?
              :)
              • discoo Re: Do Discoo ;) 17.10.06, 19:46
                Tak, jak gdzies pisalem mozna sie spokojnie w 400 PLN wyrobic lecac z dowolnego
                lotniska w Polsce (Ryanairem, Wizzair, Centralwings, Skyeurope, Easyjet, Jet2
                etc) do Londynu a stamtad Ryanairem do Porto.
                Tak samo mozna myknac przez Frankfurt Hahn.
                Ja rok temu kiedy musialem szybko podskoczyc z PT do PL i musialem baaardzo
                oszczedzac, to za lot OPO-HHN (Hahn) zaplacilem jakies 25 E, 8E za busa z Hahn
                do centrum Frankfurtu, 3 za wursta :D i 120 PLN busem do WAW, bo jakos tak sie
                zlozylo, ze tego dnia bilet HHN-WAW byl drogi. Wyszlo mi jakies 250 PLN w jedna
                strone, a wiem, ze mozna taniej.
                Inne alternatywne porty, gdzie tanio mozna doleciec i skad tanio mozna poleciec
                do Portugalii to oprocz Londynu i Frankfurtu takze Dublin czy Liverpool.
                Aha, nie ma sensu latac po systemach rezerwacyjnych linii lotniczych tylko
                lepiej uzyc www.skyscanner.com
                Proste w obsludze, a skraca czas szukania milion razy :)
                Pzdr
                • discoo Re: Do Discoo ;) 17.10.06, 19:47
                  poprawka:
                  www.skyscanner.net
        • assim Re: centralwings sie konczy:( 17.10.06, 19:15
          zamiast w porto kolejna baza ryana powstala w madrycie... szkoda.

pozdr/a
    • keepersmaid Re: centralwings sie konczy:( 13.10.06, 16:23
      No to kiepsko, panie... Znowu sie zacznie gubienie walizek na przesiadkach.
    • telmowska Re: centralwings sie konczy:( 14.10.06, 16:10
      Wlsnie zobaczylam wiadomosc o zmianie rozkladu lotow Centralwings i nie
      wierzylam. Mam bilet kupiony na 18.12.2006 i teraz na stronie Centalwings ten
      lot nie isnieje i NIKT MNIE O TYM NIE POINFORMOWAL. Zadzwonilam wiec do
      przewoznika i zaproponowali mi zwrot kosztow lub zmiane daty lotu, tylko
      dlaczego ja sie musze sama o wszystkim dowiadywac sama?? Firma dziela bardzo
      nieprofesjonalnie !!!!!
      • mariosoares Re: centralwings sie konczy:( 15.10.06, 05:39
        To straszne!!!Moim zdaniem firma już wcale nie działa. Ostatnio jak z nimi
        leciałem stewardessy były wyjątkowo niemiłe - tak upierdliwego zachowania
        jeszcze nie widziałem. No i teraz ten koniec lotów. Na stronie zero informacji o
        jakichkolwiek zmianach. Naprawdę, Ci współczuję, telmowska. Można by próbować
        wyciągnąć od nich odszkodowanie, bo teraz czeka nas wszystkich 50% "podwyżka".
        Ale zapewne mają swój własny regulamin, mówiący, że mogą sobie odwołać lot "just
        like that", nie zwracając uwagi, że ktoś już sobie coś zaplanował.
        Sprawdzałem też połączenia i najdroższe połączenie Warszawa-Lizbona kosztuje ...
        ok. 4500 złotych. A teraz zgadnijcie jakie to linie lotnicze? Tak, LOT.
        • anjos He, he...... 15.10.06, 19:08
          A my tutaj se spokojnie i taniutko latamy do Porto i z Porto Ryanair´em. Czego i
          Wam kochani w Lisbonie zycze.
          • mas78 Re: He, he...... 16.10.06, 01:22
            raynerem jak? tzn dokad do polski i za ile? mozna prosic o konkretny opis?
            thanks

• anjos Re: He, he...... 17.10.06, 09:47
              Ja latam Ryanair:

1. do Polski : Porto- Frankfurt - Polska
              2.powrot Polska - Londyn - Porto

Jak trafisz z promocja to wychodzi ok. 80 euro wszystko
          • xavier111 Re: He, he...... 17.10.06, 15:24
            dziekujemy za zyczenia, ale latac do polski z przesiadkami to my tu w lizbonie
            umiemy i mozemy duzo bardziej spokojnie i rownie taniutko niz wy z porto, bo i
            wybor lowcostow duzo wiekszy mamy: nie mamy ryanaira, za to mamy np. monarch,
            easyjet, germanwings, virgin express.
            • milka_portugal do xavier 17.10.06, 15:37
              mam prosbe..napisz mniej wiecej przez jakie kraje sie lata i linie..ja jestem z
              tych nowszych w portugalii (mieszkam dopiero roczek ) wiec tylko centralwings
              byl mi znany
            • anjos Re: He, he...... 17.10.06, 15:41
              W sumie wszystkie linie lowcost z Lisbony to 9 kierunkow. To bardzo malo
              xavier111 jak na stolice i tak duze miasto.
              Ryanair ma z Porto 8 polaczen i bedzie wiecej.
              Z Vigo mamy 5 polaczen.
              Wiec oferta z Lisbony dla mouros wypada skromniutko, hehe.

• xavier111 Re: He, he...... 17.10.06, 16:09
                > Wiec oferta z Lisbony dla mouros wypada skromniutko, hehe.

no wiec dla was jeszcze bardziej skromniutko, z ktorej strony by na to nie
                spojrzec: ilosci linii, ilosci lotow, ilosci kierunkow.

posilkowanie sie vigo ma mniej wiecej tyle sensu co dla lisboetas posilkowanie
                sie faro (jedzie sie z godzine dluzej ale za to z faro lata kilkunastokrotnie
                wiecej lowcostow niz z vigo).

milka: sprawdz www.whichbudget.com
                tam mozesz zobaczyc kierunki i znalezc linki do stron linii, przy odrobinie
                szczescia mozna sobie tak dobrac loty ze z warszawy do lizbony dolecisz
                lowcostami tego samego dnia, bez koniecznosci nocowania na stanstedzie czy
                jakims innym lotnisku.

• anjos Re: He, he...... 17.10.06, 17:37
                  Nie bylbym taki pewien tego Xavier. Zauwaz, ze porownujemy miasto stolice o 3
                  mln ludnosci, z Porto, mistem peryferyjnym. Libona jest znacznie bardziej
                  atrakcyjna turystycznie od Porto, po powinno miec przelozenie na ilosc lotow - a
                  tak nie jest. Dlaczego ? Poniewaz okazuje sie, ze low-costem jezdza takze drobni
                  przedsiebiorcy i zwykli mieszkancy, a widocznie dynamika w Porto jest lepsza.
                  Poza tym lotnisko w Lisbonie osiagnelo poziom krytyczny i juz wiecej sie nie da
                  wcisnac, przy portugalskim systemie organizacyjnym.
                  W dluzszej perspektywie Lisbona w sektorze Low-cost przegra z Porto ( popatrz
                  co sie dzieje np. w konkurecji pomiedzy Krakowem-Katowicami a Wa-wa ).
                  Ryan air ma dynamnike, jakiej nie ma zadna inna linia.
                  Lisbona zwycieza w ilosci linii, przegrywa w ilosci polaczen. Lepiej miec 1
                  linie z wieloma polaczeniami ( ktore do siebie wzajemnie wspaniale pasuja ), niz
                  10 linii a kazda z niepasujacym do siebie rozkladem lotow. :))

pozdrowienia
                  • xavier111 Re: He, he...... 17.10.06, 20:26
                    anjos, cudownie umiesz projektowac swietliste perspektywy rozwoju transportu
                    lotniczego w porto i rysowac czarne beznadziejne scenariusze dla lx:) cenie
                    twoje umiejetnosci, ale zwaz ze twoje przewidywania nijak sie maja do tematu
                    tej rozmowy jakim jest latwosc latania lowcostami do polski z porto i z lx W
                    TYM MOMENCIE i w realu. entuzjastyczne plany rozwojowe ryanaira nie sa
                    przedmiotem rozmowy i malo mnie interesuja .

a ryanaair lata tam gdzie sa najnizsze oplaty lotniskowe. z tego powodu w
                    polsce lata do takich dziur jak rzeszow a nie do warszawy. gdyby w lx spelnili
                    zadania ryanaira tez by zaczal tu latac.
                    • discoo Re: He, he...... 19.10.06, 02:46
                      Nie to, ze chce negowac Twoje zdanie, wprost przecwnie...ale Ryanair dzis
                      oglosil, ze bedzie latal do Warszawy (na razie tylko Dublin), a w swiatku
                      lotniczym mowa juz powazna o tym, ze noiedlugo oglosi tutaj baze z kilkunastoma
                      polaczeniami. Idzie na wojne z innymi tanimi w stylu Norwegian czy
                      Centralwings. Ryan ma plan latac WAW - MAD, a stamtad mozemy spokojnie i bardoz
                      tanio doleciec zarowno do LIS jak i OPO.
    • anjos Assim. 17.10.06, 20:24
      Oczywiscie, ze Porto nie moze byc centrum dla Ryanaira, bo JEST POLOZONE NA
      PERYFERIACH naszego kontynentu, wiec nie moze byc chocby z definicji centrum.
      .
      Przerabianie plotek i gównianych informacji na manchete to specjalność
      telewizji typu RTP1 czy SIC czy gazet JN.
      .
      Przyszle centrum powstanie napewno w PL, osobiście typuje Krakow lub Rzeszow, to
      porty lotnicze w CENTRUM kontynentu, szczegolnie kiedy w najblizszym czasie
      otworzy sie rynek typu Ukraina czy Rumunia.
      .
      Tym nie mniej, mieszkam w Porto, a to tylko 50 minut od Madrytu, lub 1.5 h od
      Girony ( dwa centra Ryanaira )gdzie mam wiele wspanialych polaczen z Europa.
      • mariosoares Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 01:19
        Jak w temacie. Same ogólniki i zero konkretów. Niestety, tripeiro ma trochę
        racji, bo moim zdaniem nie ma ŻADNEGO sensownego połączenia (powiedzmy w lutym)
        z Polską (dajmy na to Warszawa lub Katowice) z Lizboną korzystając tylko z
        tanich linii lotniczych. Jeśli jestem w błędzie, to niech mnie ktoś oświeci.

Moim zdaniem w lutym do Porto nie da się lecieć przez Gironę Ryanairem, bo
        takich lotów też nie ma, Anjos.

Warszawa-Londyn Sansted 7:30-9:10 170 PLN (nie codziennie,najtańsza
        cena,Centralwings)
        Kraków-Londyn Sansted 10:00-11:30 240 PLN (Ryanair)
        Londyn Sansted-Porto 18:30-20:50 68 GBP

Wychodzi więc z 600 złotych.

Moim zdaniem przez Frankfurt-Hahn do Porto już się dolecieć nie da. Ten sam
        powód, jak dla "ewentualnych" lotów z Polski przez Niemcy do Lizbony.

Podsumowując, do Porto da się dolecieć dzięki popołudniowemu lotowi z Londynu.
        Aha, żubrówki nie da się zabrać w podręcznym, jeśli leci się przez Londyn.

Trochę jednak paru rzeczy nie rozumiem. Jak to jest z regularnymi lotami. Ten
        sam lot w jedną stronę (w tej samej taryfie) kosztuje 3700 złotych liniami
        SWISS, a w obie 800 złotych? To chyba tanio w obie strony do Lizbony za 800
        złotych. Jednak czegoś tu nie rozumiem?!

Czekam na odzew.
        • ewarafal Re: Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 01:58
          Zgadzam sie w 100%. Lot SWISS za ok. 800 zl nawet w okresie swiatecznym w obie
          storny to chyba nie drogo i nie trzeba sie martwic o nocleg gdzies w polowie
          drogi. A niestety wiekszosc lowcostow jakos tak poukladala swoje rozklady, ze
          albo sie spedza noc pomiedzy lotami albo sie placi sporo kasy, ale wtedy to sie
          juz przestaje nazywac low cost bo taniej wychodza standardowe linie lotnicze.
          Pozdrawiam
          Rafal
          • keepersmaid Re: Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 13:21
            A swoja droga to ciekawe jak duch Pinto da Costa sie unosi nad rodakami...
            Mouros, "Porto é uma naçom" etc. e tal... hihihihihi
        • xavier111 Re: Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 16:41
          mariosoares napisał:

moim zdaniem nie ma ŻADNEGO sensownego połączenia (powiedzmy w lutym)
          > z Polską

jest. np.

26 lutego
          lx 10:30 - gatwick 13:00 58 euro
          gatwick 17:z minutami - wroclaw 23 funty

ceny niepromocyjne na dzis

• xavier111 Re: Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 16:43
            lx-gatwick z monarch, gat-wro z centralwings
            • mariosoares Re: Pieprzycie tu trochę 18.10.06, 17:49
              No, proszę: Mouros-Tripeiros 1:1

Chodziło mi jednak raczej o połączenia w odwrotnym kierunku, ale rzeczywiście jest
              np. 11 lutego

8:00-9:50 Wrocław-Gatwick (Centralwings) 148 PLN
              14:15-16:40 Gatwick-Lisboa (Monarch) 47 GBP
              I też bez żubrówki w podręcznym!

Taką dyskusję to rozumiem!
              • anjos mariosoares...dzieki za remis.... 18.10.06, 20:31
                Pragne poinformowac podrozujacych przez Londyn ( doswiadczenia wlasne z 20.09 i
                4.10 lotniska Stansted i Gatwick ) , ze kontrole przy przejsciu przez bramki
                security trwaja nawet 3 godziny !!!!!!
                Proponuje wiec w miare mozliwosci polaczenie nie przez Londyn.
                • mariosoares Re: mariosoares...dzieki za remis.... 18.10.06, 22:49
                  Znaczy się jest nadal 0:0 :-(
                  • xavier111 Re: mariosoares...dzieki za remis.... 19.10.06, 13:31
                    przez paryz tez mozna leciec z lx do waw. 6 lutego: 13:35 lx- 17:10 cdg z
                    easyjetem, 21:05 beauvais - 23:20 waw z wizzair.
                • discoo Re: mariosoares...dzieki za remis.... 19.10.06, 02:52
                  Aha, czesto warto sprawdzic czy nie taniej jest doleciec z Polski do Luton,
                  Gatwick albo nawet Heathrow, a nie na stansted w danym dniu, ktory nas
                  interesuje, bo bywa, ze na Stansted mamy 400 PLN w jedna strone, a na Luton
                  150. Miedzy tymi lotniskami kursuja busy, Luton->Stansted to chyba GBP 9.99,
                  wiec to sie czesto oplaca. I GB sie zwiedza jakimis autostradami przez gdzinke
                  czy poltorej ;)
                  W strone do Polski oczywiscie tez tak samo radze ;)
    • discoo Re: centralwings sie konczy:( 11.12.06, 03:21
      no i tak, jak zapowiadane, Lizbona znow pojawia sie znowu od sezonu letniego w
      siatce polaczen Centrala.
      Oficjalne ogloszenie rozkladu Centralwings jutro o 12:00 na stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka