exman 30.06.10, 22:14 Będę w niedzielę, ktoś chętny do pogwarki ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exman Re: Opener 01.07.10, 12:24 Ale za to widzę, że relacja będzie kompletna ze wszystkich dni. Odpowiedz Link
wendrowczyk Re: Opener 03.07.10, 13:29 Przecież O Pener to obciach jakich mało. Tam ludzie jadą tylko po to by się pokazać i polansować. A te zespoły... Czy ktoś u nas słucha jakiegoś tam Pavement? Zamiast nich mogli zaprosić Marillion albo Iron Maiden. Odpowiedz Link
pagaj75 Re: Opener 05.07.10, 16:06 jak to mówio w pewnych rejonach internetów: słaby troll jest słaby :) Odpowiedz Link
exman Re: Opener 05.07.10, 19:50 Dead Weather ... szczerze powiedziawszy nawet bez frontwomenki daliby sobie spokojnie radę ... jestem pod wrażeniem ... Odpowiedz Link
obly Re: Opener 05.07.10, 20:02 jak dla mnie było very bosko, w czym zasługę mają osoby które się mną serdecznie zajeły na cały pobyt. z koncertów które urwały to Skunk Anansie, Massive Attack, Klaxons, Regina, Julia Marcel. Duuuuża przepaść jeśli chodzi o polskie kapele. Spokojnie można było skasować dwie sceny i skrócić wybieg. Masakrą było że tent i głowna były 20 minut pieszo od siebie mniej wiecej. Masakrą było chrzczone piwo (niemożliwe jest napić sie tak aby cos poczuć bo po kazdym piwku zapierdalasz 20 minut w obie strony do kibelka i czekasz 20 minut na wtrysk) i ilość kibelków. Masakrą było słuchanie połowy polskich tekstów na głos. Nie wiem jak wypadla oranżada, to mój ulubiony polski kapelek ostatnio, ale nie byłem. Absolutnie słabo były zaplanowane karnety tak aby ten co wybierał zgodnie z logiką kupował na 4 dni i szedł na dwa. generalnie wiekszosc szła na czwartek - sobota z czego czwartek piątek - mialy być hitowe, okazalo sie że to był czwartek i sobota właśnie. do tego Trójmiasto zwiedzane po północy (Gdańsk Wrzeszcz) plaże (Westerplatte, Sobieszewo) daly mi po prsotu mega pozytywnego kopa kontekstowego. Było zajebiście warto. Odpowiedz Link
kkrzysiekk Re: Opener 06.07.10, 09:32 obly napisał: >Masakrą było że tent i głowna były 20 minut pieszo od siebie mniej wiecej. eee nie przesadzaj, zajmowało mi to 6-7 min dość szybkim krokiem (specjalnie zmierzyłem czas) ;-) >Duuuuża przepaść jeśli chodzi o polskie kapele. a dla mnie Mitch & Mitch wymietli po całości, najciekawsze, że nigdy wcześniej nie słyszałem żadnego ich utworu, na koncert udałem się pod wpływem pozytywnych recenzji m.in. z tego forum; nieźle zaprezentowali się też Kacezet i Paula z Karolem moje podsumowanie: 1. Klaxons 2. Yeasayer 3. Hot Chip 4. Mitch & Mitch 5. Wild Beasts 6. Pavement 7. Skunk Anansie Nagroda specjalna: turniej badmintona ze szwagrem na jego polu namiotowym ;] Odpowiedz Link
jazzzgot Re: Opener 06.07.10, 00:40 The Dead Weather jest jak dla mnie koncertem tej edycji festiwalu. I zaskoczeniem, bo nie zaliczam się do wielbicieli dotychczasowej twórczości White'a. Grace Jones dała ognia, tylko jakoś dziwnie w tym syfnym cyrkowym namiocie... Odpowiedz Link
exman Re: Opener 06.07.10, 10:19 Ponieważ byłem tylko na ostatnim dniu, mogę napisać: - najlepszy koncert: Dead Weather - dobre koncerty: L.Stadt (brawo za brzmienie), Kings of C. (paniom się bardzo podobało), Mitch @ Mitch (fuckin' good, oh yeah), Marley. - dziwny koncert - Archive: nie wiem jak bardzo akustyk miał uszkodzony aparat słuchowy ale przesterowany i przebasowany dźwięk groził nam biegunką. - piwo faktycznie nie było piwem, - atmosfera i organizacja znakomite. Odpowiedz Link
jazzzgot Re: Opener 06.07.10, 10:54 Ogólnie fajny ten festiwal, mnóstwo świetnej muzy - choć w tym roku dla mnie mniej niż w latach ubiegłych, ale dochodzę do osobistego wniosku: Być może to dlatego że się starzeję, ale nie znajduję przyjemności w słuchaniu chorych gadek widowni przy dźwiękach płynących ze sceny. Ja rozumiem: plener, piwo, lato, piknik, znajomi i spotkania towarzyskie ale jak stoję w miarę blisko, na scenie Massive Attack czy coś tam innego czego bym chciał posłuchać, a ja słyszę z prawej i z lewej gadanie, nawoływanie się, śmichy i bełkot, jakaś głupia cipa wrzeszczy do komórki "Nie zgadniesz gdzie jestem! Na openerze! Super tu jest!" to mi nie jest "super". Chyba mi coraz bliżej do bohatera "Dnia Świra" :) Odpowiedz Link
cze67 Re: Opener 06.07.10, 11:00 Ja tak mam już od długiego czasu. Chyba najbardziej mnie to DOTKNĘŁO parę lat temu na koncercie Robotaobiboka w jakimś klubiku w Sopocie: ja, jak zwykle, stałem przy samej scenie, a za moimi plecami rozbrzmiewał wielodziesiętny GWAR. Ledwo dało się słuchać muzyki. NIENAWIDZĘ. Odpowiedz Link
cze67 Re: Opener 06.07.10, 11:09 Acha, rozcieńczony Haineken to jeden z głównych problemów tego festiwalu OD KIEDY PAMIĘTAM. Odpowiedz Link
nefil Re: Opener 06.07.10, 15:20 To jednak jest jakiś fenomen - Heineken rozcieńcza piwo na imprezie mającej rozsławiać ten browar. Niech mnie ktoś to wytłumaczy. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Opener 06.07.10, 19:20 > Ja tak mam już od długiego czasu. A ja od urodzenia. Co wygrałem? (oby nie karnet na przyszłoroczny Open'er!). Żem w tym samym czasie w Kongresowej w 3-7 rzędzie (bo było pustawo) delektował letnimi jazzmenami i chociaż poziom był nierówny i pewnie wyjdę na snoba, to i tak powiem, że nie zamieniłbym na siedem Openerów choćby Stonesi mieli z Prince'em występić. Odpowiedz Link
obly Re: Opener 07.07.10, 00:20 niwstety piknik to piknik, faktem jest ze fanow muzy bylo tragicznie malo, M&M nie widzialem bo stalem wtedy w korku pod Elblągiem bo jakgłupia cipa jechalem do domu zamiast jechac o 4 rano w poniedzialek. niemniej bylem pierwszy raz na openerze i bylo mi bardzo dobrze co zreszta ma dosc inne powody niz muzyczne to prawda. niemniej: pogralem sobie na fenderach w kiosku z fenderami i bylo mi giciorek. znow sie moze kapela jakas zalozy ;)))) do tego mnostwo wrazen i fajnego tanczenia. off tauron wegorzewo suwalki - w pyte teraz festivali bedzie i Cze znajdziesz cos dla siebie. ja lazlem 20 minut bo: mam wzrok taki ze nic nie widze po ciemaku i stapalem jak boso po gwozdziach. niemniej ogolnie same pozytywy. za malo sie targalem po koncertach tak bylo mi fajnie. niemniej widac juz ze opener przestaje byc providerem najlepszej i najnowszej muzy, stal sie niewolnikiem swojej legendy i chyba boja sie isc w ciekawszym kierunku i odgrzewaja stare klimaty, a widzowie faktycznie wiekszosc pochody przypadkowych ludzi ale fajnie sie bawili. brak mi bylo faktycznie fanow ale skuunk anansie wykrzesal ze wszystkich takie pląsy ze ojacietegez. zaluje ze nie widzialem death weather, PJ oraz kilku innych. Odpowiedz Link
mameluch Re: Opener 13.07.10, 22:47 to chyba wracaliśmy w tym samym korku, przez który nie zdążyłem na wybory;) z Openera zaliczyłem tylko sobotę, ale i tak się cieszę, że w końcu udało się okiełznać przeróżne okoliczności przyrody i choć tyle zobaczyć. z tego dnia to mniej więcej tak: 1. Regina i Julia 2. Skunk 3. Novika 4. Gorillaz 5. Hot Chip i Kasabian + Matisyahu, którego słyszałem tylko w kilku fragmentach, za to zajebistych. na szczęście 1,5 godziny snu w samochodzie na parkingu (żeby nie wyjeżdżać ze wszystkimi) -> przejazd o 4 do Sobieszewa -> dalszy sen samochodowy do 10 nie okazały się zupełnie kłopotliwe czy męczące. z minusów - nie wiem jak, ludzie z obsługi paypassów i Wild Bean też ponoć nie wiedzieli, ale podwójnie skasowało mnie za kawę, dzięki czemu wypiliśmy dwie małe i niezbyt dobre kawy za 36 zł. w punktach obsługi nie można było dostać wyciągu z oznaczeniem stoiska, w którym się kupowało, a jedynie wydruk, że zapłacono 18 zł, zapłacono 24 zł itp. zdeka bezsens, bo odzyskać pieniądz nie sposób. Odpowiedz Link
obly Re: Opener 14.07.10, 12:28 ;) ja mam zasady takie: zero nowinek technicznych, wole papier niż naliczacz. przynajmniej dopóki wszystko jest obsługiwane przez na wpół pijanych na wpół niewyspanych studentów którzy na każde pytanie mają jeden wielki szczery usmiech i mryganie rzęskami. Skunk był piękny bardzo Regina i Julia takoż, Matysiaki - właśnie mam problem bo nie wiem czy mi się podobało, ale to chyba kwestia tego że leżałem na trawie z dala i widziaęłm tylko rabini łeb i podskakujące coś. muzyka na koncercie musi byc słuchana przez wątrobę co najmniej, wysokie tony mierzwić włosy, a basy muszą masować jelitka - wtedy jest git, Gorlillaz - odpuściłem - pędziliśmy do znajomych aby jeszcze w kuchni pogwarzyć przed snem (tak do 5 rano (ten zachód jest coraz jaśniejszy)) co do żarcia i kawy - zero, sikanie już jest wystarczająco trudne w takich warunkach wiec skupiam się na piwku, wodzie, czy "czymś tam" ewentualnie kiełbaska z bułką po dwa kupony była od spacerowiczów a za 3 kupony ta sama buła ze stoisk. Najlepszym wyjściem jak odkryłem były triki takie: - do namiotu wchodziło się od strony wejścia, zawsze luz aż pod sama scenę, gdy ścisk od strony sceny głównej - kluczem było manie samochodu, w samochodzie miewało się wszystko co potrzeba, szybciej było dojść na parking i wygrzebanie czegoś do żarcia do picia w jakości wiadomej, niż stanie we wszystkich kolejkach, jedzenie niewiadomo czego po ciemaku, i łażenie bez sensu w te i w poprzek. - to rozwiązanie pozwala na syndrom "zero plecaczka" - facet z plecaczkiem jest inwalidą na koncercie, zakałą, konikiem garbuskiem i furmanką która nie ma prawa nigdzie wchodzić, tak samo kobieta z torebuńcią. ja niestety byłem z plecaczkiem. - im wcześniej przyjść tym lepiej. niektóre koncerty z rana przy mniejszej ilości osób były bardzo fajne;) - błąd zrobiłem że nie wyjechalem o 4 w poniedzialek rano z parkingu od razu do pracy, tylko jak ta pałka o 18 w niedzielę. to tyle. Odpowiedz Link
hennessy.williams Re: Opener 14.07.10, 16:13 Umię było tak: CZW 1. Na dzień dobry dupa, bo nie zdążyłem na Paulę i Karola, a od tego miałem zacząć. Powód: słaby pomysł z opaskami SKM, które można było kupić w jednym (słownie: jednym) okienku, a odebrać w dwóch (słownie: dwóch) okienkach obok. Dla ułatwienia - można to zrobić tylko w Babich Dołach, czyli dojazd do Gdyni i tak szedł z oddzielnej puli. Straciłem 1,5 godziny. Pomysł z opaskami kapitalny, ale trzeba poprawić logistykę, czy jak to tam zwał. 2. Yeasayer super. Się zgrzałem. 3. Pearl Jam super. Siedziałem na trawce, piłem siki. 4. Tinariwen wporzo, ale wolałbym usiąść na asfalcie na placu, albo na podłodze fajnego klubu i ich posłuchać. PT 1. Die Antwoord jak na kabaret - świetnie, ale muzycznie WTF. 2. Lao Che - dawajcie o Noem i starczy. Poprzednim razem nawet mnie kupili, ale teraz się zmęczyłem. 3. Mando Diao spoko. Na festiwal do kiełbasy w sam raz. 4. Grace Jones - mnie nie porwała. Po coverze Edith Piaf opuściłem miejsce pobytu. 5. Massive Attack - nawet nawet. Zasmęcili towarzystwo, ale chyba nikt nie liczył na Metallikę. Poczułem się zmęczony, stary i smutny, więc poszedłem spać. Opuściłem Cypress Hill i Pavement (fak!) SOB 1. Julia Marcell - super... byłoby gdyby technika nie zawiodła. Nagłaśniacze skiepścili, ale ludziom się i tak podobało very muchas. 2. Skunk Anansie - tylko we fragmencie, bo w przerwie namiotowej, ale na plus. Skin się trzyma. 3. Regina Spektor - rewelacja. Gdyby jeszcze jakiś debil nie napieprzał mi przy uchu przez pół godziny o dupie M. 4. Kasabian - z daleka. W sensie trzymałem się z daleka i oglądałem z daleka. ND 1. Muchy - koncertowo coraz lepsi. 2. Kings of Convenience - wow. Porwali namiot. 3. The Hives - tylko kawałek do kiełbasy, ale mocno fajnie. 4. Wild Beasts - niespodzianka festiwalu dla mię. In plus znaczy się. 5. The Dead Weather - wszystko dobrze, ale wolę inne Łajty. 6. Nas & Damien Marley - ci to potrafili rozgrzać towarzystwo. Mnie może nie całkiem, ale może to kwestia braku "czegoś tam". 7. Archive - zieeew. 8. Fatboy Slim - nieźle nabijał rytm, w jakim oddalałem się do autobusu. Coraz szybciej. I to by było na tyle. Poza początkiem z opaskami, nie mam najmniejszych uwag organizacyjnych. Nie czekałem na autobus, przejazdy były szybkie, na miejscu nie stałem w za długich kolejkach do wursta lub sików. Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: Opener 20.07.10, 10:20 >>4. Wild Beasts - niespodzianka festiwalu dla mię. In plus znaczy się. ale czemu zaskoczenie? przeciez ostatni album w pytkę był Odpowiedz Link
hennessy.williams Re: Opener 20.07.10, 21:15 pszemcio1 napisał: > >>4. Wild Beasts - niespodzianka festiwalu dla mię. In plus znaczy > się. > > ale czemu zaskoczenie? przeciez ostatni album w pytkę był Nie znałem. Coś tam piąte/dziesiąte słyszałem, ale jakoś omijał mnie ten band. Pora posłuchać więcej. Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: Opener 21.07.10, 12:17 hennessy.williams napisał: Nie znałem. Coś tam piąte/dziesiąte słyszałem, ale jakoś omijał mnie ten band. > Pora posłuchać więcej no fajna, fajna, szczególnie pierwsza część. a wczesniejszy album ponoć też gites, ale nie dotarłem jeszcze Odpowiedz Link
greenfoxy Re: Opener 07.07.10, 08:51 pytajnick napisał: > > Ja tak mam już od długiego czasu. > > A ja od urodzenia. Co wygrałem? (oby nie karnet na przyszłoroczny Open'er!). > > Żem w tym samym czasie w Kongresowej w 3-7 rzędzie (bo było pustawo) delektował > letnimi jazzmenami i chociaż poziom był nierówny i pewnie wyjdę na snoba, to i > tak powiem, że nie zamieniłbym na siedem Openerów choćby Stonesi mieli z > Prince'em występić. Jak ja Ciebie świetnie rozumiem! Może nawet siedzieliśmy obok siebie? Właśnie za to kocham koncerty jazzowe: za mądrą publiczność i za skupienie, nawet na koncertach plenerowych na starówce. Opener na pewno fajny, ale ja nie lubię takiej ilości koncertów za jednym zamachem, już 3 koncerty jednego wieczoru to dla mnie dużo. Nie lubię tłumów, przypadkowych ludzi, szczególnie gadających bez sensu. Ale ja jestem wymagająca... :) Odpowiedz Link
cze67 Re: Opener 07.07.10, 13:30 Przebijam greenfoxy i pytajnika: ja w czasie gdy inni bawili się na Openerze, a Wy kontemplowaliście jazz, siedziałem przed telewizorem i oglądałem Mundial tudzież przed komputerem i oglądałem internet. Odpowiedz Link
exman Re: Opener 07.07.10, 13:49 No właśnie, jak teraz wygląda internet ? bo dawno go nie widziałem. Odpowiedz Link
jazzzgot Re: Opener 07.07.10, 14:45 greenfoxy napisała: > Właśnie za to kocham koncerty jazzowe: za mądrą publiczność i za skupienie, > nawet na koncertach plenerowych na starówce. Jak będziesz w Gdańsku i akurat tak się złoży że będzie koncert jazzowy w Teatrze Leśnym /plenerowy/ to podejdź. Zmienisz zdanie na temat jazzowej publiczności. Banda chamów i kretynów którzy maja w dupie tych którzy przyszli posłuchać i zero szacunku dla muzyków. Zrobiłem dwa podejścia do tego miejsca bo na pozór wygląda to fajnie - jazz w lesie. W rzeczywistości ma się wrażenie że są dwie imprezy - jadna to kilku muzyków cos tam fafluni na scenie, a cała reszta przyszła się spotkać żeby powrzeszczeć a Ci na scenie im przeszkadzają. Odpowiedz Link
greenfoxy Re: Opener 08.07.10, 12:40 jazzzgot napisał: > Jak będziesz w Gdańsku i akurat tak się złoży że będzie koncert jazzowy w > Teatrze Leśnym /plenerowy/ to podejdź. Podejdę, podejdę :) Najgorsze są koncerty gratisowe, niedawno byłam w Nowym Wspaniałym Świecie i było dokładnie tak samo jak piszesz. Więcej tam nie pójdę na koncert. Pomyłka. Ale już na Starówce jest super. Cisza, skupienie, świetna publika, więc też zapraszam :) To czego nienawidzę to braku kultury, żarcia i żłopania piwa na koncercie, dlatego zwykle wybieram sale koncertowe, na których się nie konsumuje i zwykle zajmuję miejsce blisko sceny. Może dlatego nie lubię festiwali i pewnie dlatego, że się po prostu starzeję :)) Odpowiedz Link
tomash8 Re: Opener 10.07.10, 11:56 greenfoxy napisała: > Najgorsze są koncerty gratisowe, Wiadomo, ale na płatnych ostatnio niewiele lepiej, ja nie ogarniam jak można wydać czasem i ponad stówę na bilet, tylko po to, żeby sobie pogaworzyć ze znajomymi. Na szczęście na większości koncertów na które ja chodzę, jest na tyle głośno, że to nie przeszkadza:)(za to przeszkadzają na nich debile, kręcący CAŁY występ komórkami - mam nadzieje, że przynajmniej na jazzowych koncertach jeszcze tego nie ma?) Odpowiedz Link
pytajnick Re: Opener 10.07.10, 20:26 tomash8 napisał: > występ komórkami - mam nadzieje, że przynajmniej na jazzowych koncertach jeszcze tego nie ma?) Zakusy są, ale na koncercie jazzowym ochroniarzom łatwiej manewrować :-) Odpowiedz Link