cze67 09.11.04, 10:33 www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=5860845 No wlasnie, to ze 300 zeta co najmniej bedzie kosztowalo. Ale dobrze, ze jest takie cos. Przynajmniej ze wzgledow kolekcjonerskich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maff1 Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 09.11.04, 11:30 Pytanie - jak kupisz to czy będziesz w stanie to przesłuchać? 25 godz. muzyki. Byłem na koncercie w Dekadzie gdy SBB reaktywoeało sie - ok. 3 lata temu. I mocno sie rozczarowałem. Skrzek przez 30 lat niczego sie nie nauczył. Wciąż powiela pomysły z lat 70-tych. I dalej to samo szorstkie, płaskie brzmienie. Bardzo mnie to zasmuciło. A przecież mozna na basie grać ciekawie (-> Ścierański) a w klawiszach są takie zmiany... Odpowiedz Link
cze67 Przy okazji - może ktoś wie... 09.11.04, 19:19 Widuję w sklepach płyty i kasety SBB oznaczone numerami (bodajże od 1 do 5). W tym boksie nie ma żadnych płyt oznaczonych numerami, wszystkie mają tytuły. Czy te numerowane wydania to ich pierwsze płyty, tylko oznaczone cyferką czy coś innego? Odpowiedz Link
luukasz4 Re: Przy okazji - może ktoś wie... 10.11.04, 08:14 dokladnie , to sa kolejne plyty. taki kolejny dziwny pomysł Polskich nagran Odpowiedz Link
cze67 Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 14.11.04, 12:18 No tak, 300 zl to byly zbyt ostrozne rachunki: www.rockserwis.pl/ProductPresentationForm.php?ProductID=52687&s=nt Odpowiedz Link
mmakowski Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 14.11.04, 13:26 cze67 napisał > No tak, 300 zl to byly zbyt ostrozne rachunki: 20 złotych za płytę? Prawdziwa okazja Odpowiedz Link
lukas_log Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 15.11.04, 22:46 Fajnie by bylo,gdyby w boxie wydano same rarytasy - koncerty itp.Bez oficjalnych plyt studyjnych,bo taki box raczej chcialiby miec fani.A fani plyty studyjne raczej posiadaja. Odpowiedz Link
cze67 Box juz jest - koncert i plyta bedzie 30.11.04, 11:28 www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=6010890 Odpowiedz Link
mmakowski Wrażenia 20.12.04, 15:44 Udało mi się w końcu przesłuchać cały box... Muszę się przyznać, że jeszcze tydzień temu pojęcie o muzyce SBB miałem bardzo nikłe Odpowiedz Link
cze67 Re: Wrażenia 20.12.04, 22:40 No cóż wypada mi tylko Ci zazdrościć. I wrażeń muzycznych i faktu, że, jak sam piszesz, mimo słabego pojęcia o muzyce zespołu, zdecydowałeś się na tak niezwykłe (i kosztowne) wydawnictwo. Co do Piotrowskiego, mi też podoba się jego gra w SBB (znam Welcome i coś tam jeszcze). Ale na zawsze chyba pozostanie mi widok kolesia bębniącego aż niemiło w elektroniczną perkusję (bodajże Simonsa) w teledysku Kombi "Słodkiego, miłego życia"... Odpowiedz Link
czyzunia Re: Wrażenia 20.12.04, 22:53 słyszałem różne wersje co znaczy sbb silesian blues band szukaj burz budój/ortografia mi sie chyba pokićkała. jakie jeszcze i która ważna. Odpowiedz Link
cze67 Re: Wrażenia 20.12.04, 22:55 Ja też tylko te dwa znam. Więcej już chyba nie było. A która ważna? Trzebaby Skrzeka spytać. Odpowiedz Link
mmakowski Re: Nazwa 20.12.04, 23:06 cze67 napisał: > Ja też tylko te dwa znam. Więcej już chyba nie było. A która ważna? Trzebaby > Skrzeka spytać. W książeczce dodanej do antologii jest esej Skrzeka/Michała Wilczyńskiego (koszmarnie napisany zresztą) w którym napisane jest mniej więcej tyle, że najpierw grupa nazywała się Silesian Blues Band, zaś z początkiem 1974 roku zmienili nazwę na SBB; "Szukaj, Burz, Buduj" to hasło promocyjne nawiązujące do nazwy zespołu, wymyślone również w 1974 roku przez Franciszka Walickiego, podówczas managera zespołu. Odpowiedz Link
mmakowski Re: Piotrowski 20.12.04, 23:59 cze67 napisał: > Co do Piotrowskiego, mi też podoba się jego gra w SBB (znam Welcome i > coś tam jeszcze). Ale na zawsze chyba pozostanie mi widok kolesia > bębniącego aż niemiło w elektroniczną perkusję (bodajże Simonsa) w > teledysku Kombi "Słodkiego, miłego życia"... W takim wypadku powinienem się chyba cieszyć, że twórczości zespołu Kombi nie kojarzę w ogóle i nie mam tego rodzaju uprzedzeń. Inna sprawa, że Piotrowski do roli substytutu automatu perkusyjnego dobrze się chyba nadaje, bo bębni w sposób bardzo zdyscyplinowany i precyzyjnie co do milisekundy. Z drugiej strony w nagraniach SBB prezentuje taką wyobraźnię rytmiczną, że tylko pozazdrościć... Odpowiedz Link
czyzunia Re: Piotrowski 21.12.04, 08:50 nie wiem czy się czasem nie mylę. w roku70 skrzek grał za nalepą-jeszcze wtedy breakout. chyba walili wtedy kawałki zeppelinów. to było chyba tuż przed początkiem nalepowego bluesowania. Odpowiedz Link
teddy4 dvd 21.12.04, 15:58 A ja zakupiłem dvd "Follow My Dream", które zaczyna się koszmarnym filmem baletowym w reż. Gruzy Jerzego. Potem są dwa skrajne fragmenty - Opole 74 i Kongresowa 79. Widać, jak bardzo sprawnie grali. Pograjcie se tak jak Skrzek na klawiaturach z trzech stron i potem narzekajcie:). A boxu nie kupię - nie stać mnie. Odpowiedz Link
moore_ash Re: Piotrowski 07.12.05, 09:40 zgadza sie. mial wtedy jakies 16 lat:) jakis cza zstemu wyszly reedycje plyt breakoutu (blues, `70, mira etc) fajnie skzrekw yglada na jednej fotce:) pzdr. tb Odpowiedz Link
mmakowski Jakby komus bylo malo 06.12.05, 13:31 cooltura.korba.pl/muzyka/nowosci_plytowe/1,32096,2540,art.html?rss=1 Pierwsza czesc "Lost Tapes" ma sie ukazac w przyszlym tygodniu. Nagrania sa z dobrego okresu, zapewne nabede. A te opisy do poszczegolnych plyt na podanej stronie to chyba pan Skrzek sam musial pisac Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakby komus bylo malo 06.12.05, 13:47 No właśnie, Kaczkowski mówił o jakimś następnym boxie SBB, a ja nie wiedziałem o jakim, bom myślał, że wszystko już zostało wydane na tym poprzednim... Odpowiedz Link
tiresias Re: Jakby komus bylo malo 07.12.05, 09:12 chciałem tylko dodać, że pod koniec lat 70 (w chyba najlepszym okresie grupy) byłem na jednym ze swoich pierwszych koncertów w życiu - SBB i do dzis pamietam. oprócz niewątpliwych mocnych punktów w postaci Skrzeka i Piotrowskiego był jeszcze naprawde bardzo dobry gitarzysta, Apostolis Antymos. Ślad po nim (chyba) zaginął ale już wtedy był bardzo chudy, bo to czasy polskiego kompotu były. pozdrawiam ludzi w podeszłym wieku. Odpowiedz Link
cze67 Re: Jakby komus bylo malo 07.12.05, 09:17 Ślad po nim nie zaginął:-) www.apostolis.net/apostolis/index.php Odpowiedz Link
moore_ash Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 07.12.05, 09:46 ladne to to... tez bym chcetnie sobie zapodal. ale zjadlo mi stypendium i musze wydawac co miesiac kase za ktora moglbym 2/3 (te lepsze 2/3:P) takiego boxa nabyc:( pamietam, jak kiedys napalalem sie napdobny box Krzysztofa Komedy- cudo. mmakowski, masz moze slska?:P pzdr. tb Odpowiedz Link
mmakowski Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 07.12.05, 13:12 moore_ash napisał: > mmakowski, masz moze slska?:P Nie, nie uzywam. Poza tym moje plyty mam obecnie dostepne tylko w postaci FLAC (stopien kompresji w stosunku do CD 0.6) tak ze przepychanie tego przez siec troche by pewnie zajelo. Odpowiedz Link
pytajnick Tak mi się przypomniało... 07.12.05, 15:03 ... że przed listopadowym koncertem PT w Łodzi Skrzek przegadał z Wilsonem chyba z godzinę. Wiem że dla Wilsona SBB to coś wielkiego a sam Skrzek to legenda; nie wiedziałem że zainteresowanie jest odwzajemnione, bo to Skrzek specjalnie przyjechał... ciekawe czy coś z tego wyjdzie? (Pytanie czy byśmy tego w ogóle chcieli ;) Odpowiedz Link
moore_ash Re: Box SBB - super, tylko kto to kupi? 07.12.05, 16:21 mowi sie trudno:) pzdr. tb Odpowiedz Link