Dodaj do ulubionych

New Order "Waiting For The Sirens Call" w marcu

11.01.05, 10:23
(Grrr. Przepraszam za ciągłe usuwanie tych wątków, ale znów mi się pomyliło.)

28 marca premiera nowego albumu New Order "Waiting For The Sirens Call". Dwa tygodnie wcześniej wyjdzie pierwszy singiel "Krafty". Płyta ma być bardziej taneczna niż "Get Ready", współprodukowali ją tacy mistrzowie jak Stephen Street i John Leckie. I jeszcze info, że na stałe dołączył do zespołu John Cunningham, w zastępstwie Gillian :/

Tu cały news:
www.nme.com/news/111020.htm
Jeszcze powiem zaskakującą rzecz, że bardzo się cieszę z tej płyty.
Obserwuj wątek
    • jack9 Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 11.01.05, 10:53
      ilhan napisał:

> Jeszcze powiem zaskakującą rzecz, że bardzo się cieszę z tej płyty.

Faktycznie to ogromne zaskoczenie że ilhan cieszy się z nowej płyty New
      Order...;)

Coś mi się zdaje że 2005 będzie o wiele lepszy niż 2004
      • ihopeyouwilllikeme Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 11.01.05, 17:50
        A ja słyszałem, że ma być podobna do " Technique ", i z tego się chyba Ilhan
        jeszcze bardziej cieszy :D:D
        • ilhan Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 11.01.05, 21:08
          Podobna do "Technique" to ona na pewno nie będzie, bo byłby to krok wstecz, a oni tego nigdy nie robili. Każda kolejna płyta brzmiała inaczej i pewnie znów tak się stanie. To ma być po prostu bardziej taneczny od poprzednika album. "Get Ready" to była fajna i dobra płyta, ale New Order nie są wg mnie od grania rocka. Mamy teraz ten cały revival lat 80-tych to niech przyjdą i pokażą prawdziwie klasową płytę z tej półki.
    • ilhan Ej ziomale 24.01.05, 14:18
      Dwie godziny temu była radiowa premiera nowego singla, którego 30 sekund (refren) w linku poniżej. Klimaty "Republic" tudzież kawałka "Here To Stay". Będzie to jeden z hitów wiosny.

media.neworderonline.com/audio/mp3/NewOrder_Krafty.mp3
      Lecę szukać pełnej wersji.
      • ilhan Re: Ej ziomale 24.01.05, 14:48
        Premiera była jednak w piątek. Mniejsza o to - moim zdaniem kawałek jest zajebisty! Klasyczny przebój New Order z doskonale słyszalnym basem Hooka i z miejsca wpadającym w ucho refrenem. Brzmienie zwyczajowo świeżutkie. Może zbytnio się podniecam na razie, ale czekałem ponad 3 lata na ten moment. I jednak bardziej z klimatów "Brotherhood" niż "Republic", przypomina jakieś "Weirdo" odrobinę.

Tu można posłuchać całego utworu w Windows Media Playerze

jp.wmiadmin.com/meta/dyn.boa/55051.asx
        • miecio4 Re: Ej ziomale 24.01.05, 16:35
          Kurcze coś średni ten kawałek strasznie, chociażby porównując do "Crystal".
          No szkoda, szkoda.
          • ilhan Re: Ej ziomale 24.01.05, 17:27
            miecio4 napisał:

> Kurcze coś średni ten kawałek strasznie, chociażby porównując do "Crystal".

Ten jest dużo bardziej niuorderowy. Mi się podoba, znów sobie słucham.
      • d84 Re: Ej ziomale 24.01.05, 20:20
        Ten 30 sekundowy kawałek nie zachwyca, ale z drugiej strony cóż można
        powiedzieć po takim urywku...

Na album i tak czekam. Z sentymentu :)
        • ilhan Re: Ej ziomale 24.01.05, 22:07
          D, drugi link. No chyba, że jakimś cudem nie masz Windows Media Playera.
          • d84 Re: Ej ziomale 24.01.05, 22:08
            Mam, ale coś nie działa tak jak powinno :/

Poczekam na "normalną" wersję ;)
            • cze67 Re: Ej ziomale 24.01.05, 22:35
              A mi się bardzo podoba. Rzeczywiście Technique się kłania...
    • ilhan Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 10.02.05, 23:31
      Pierwsze wrażenia po czterech utworach:
      Piosenki 2 i 3 ("Road To Ruin" + tytułowy) to materiał na wielkie single: gitarowa oprawa "Get Ready", ale melodie nie tak zadziorne, a bardziej rozmarzone, melancholijne - coś jak "rockowe" momenty "Technique", może rzeczywiście. Oczywiście będą potrzebne specjalne miksy singlowe, bo oba trwają ponad 5 minut. Opener "Lordsy" zrobił na mnie ciut mniejsze wrażenie początkowo, ale z każdym przesłuchaniem wydaje się coraz lepszy - to może być nowe "Crystal", tylko o pół tempa wolniejsze. Czwóreczkę "Krafty" już wszyscy znają - szalenie sympatyczny utwór, który znam już na pamięć, najsłabszy jednak z pierwszej czwórki. Na temat dalszych jeszcze się nie wypowiadam, ale jakieś zaskakujące echa brzmień z przełomu lat 80/90 tam pobrzmiewają w bodajże piątym utworze... Generalnie zapowiada się wielka płyta i myślę, że wcale nie stoi z góry na przegranej pozycji przy "Get Ready".
      • ilhan track by track 12.02.05, 15:18
        1. Who's Joe
        Rozpoczyna klasyczne neworderowe intro klawiszowe, dalej całość w średnim tempie. Z pewnością robi coraz lepsze wrażenie z każdym kolejnym przesłuchaniem, a refren (podtrzymuję) to nowe "Crystal". Ocena: 8,5/10

2. Hey Now What You Doing
        Gitarowy riff w stylu "Get Ready", ale potem bardziej w guście "Dream Attack" z "Technique" z tą melancholijną melodią i wokalem Sumnera. Ocena: 9/10

3. Waiting For The Sirens' Call
        Now that's a classic one. Najlepszy utwór na płycie i prawdopodobnie najlepszy utwór New Order od 16 lat. Coś więcej niż początkowe skojarzenie (zagubione ogniwo "Technique"). Wreszcie prawdziwie znakomity motyw basu Hooka. Musi być przebój. Jeśli ktoś ma wątpliwości, musi poczekać do 4:21. Ocena: 10/10

4. Krafty
        W kontekście płyty to znakomity wybór pierwszego singla. Rasowy neworderowy pop. Ocena: 8/10

5. I Told You So
        OK, więc nie byłem jedyną osobą, która skojarzyła to z Ace Of Base (ktoś pamięta "All That She Wants"?). Brzmi jak sympatyczny, ale za długi odrzut z "Republic". Ocena: 6/10

6. Morning Night And Day
        Pierwszy tak dynamiczny, typowo taneczny utwór. Nie można chyba nie słyszeć jak przefajny jest ten moment kiedy wchodzi refren i wszystko zyskuje o 100% na skoczności. Bernard wciąż nie jest tekściarzem wszechczasów (I just want some action / Give me satisfaction), ale solidna robota. Ocena: 8/10

7. Dracula's Castle
        Znów coś w stylu gitarowych momentów "Technique". Ładne. Ocena: 7,5/10

8. Jetstream
        Gościnny udział babeczki na wokalu. Nie jestem przekonany do tego utworu (jeszcze?). Przypomina te mniej ciekawe momenty "Get Ready" jak "Vicious Streak" może, choć refren ma dość chwytliwy. Ocena: 6,5/10

9. Guilt In A Useless Emotion
        Tu płyta dokonuje podziału fanów New Order na prawdziwych wyznawców i fake'owców, którzy mają ich za zespół rockowy :D Damskie chórki w refrenie irytują w stylu singlowego miksu "Sub-culture". Dyskotekowy kawałek w najlepszym wydaniu, gdyby nie ta kobieta w refrenie, grrr. Ocena: 7,5/10

10. Turn
        Znów wariacja w temacie "Dream Attack", ale melodia kapitalna. Ocena: 8,5/10

11. Working Overtime
        Na koniec rock'n'roll, gdzie New Order pokazują miejsce w szyku 90% kapel new rock revolution ;) Nie powala, może nie powinno kończyć płyty, ale mimo wszystko fajne. Ocena: 7/10
        • ilhan jeszcze okładka 12.02.05, 15:19
          www.neworderonline.com/Music/Release.aspx?ReleaseID=129
          Ocena okładki: 1/10
        • ayya Re: track by track 12.02.05, 17:05
          Kurcze, ale musisz mieć chody w wytwówni albo u samych ziomali z New Order, że
          już masz tą płytę :>>>>
          • ilhan Re: track by track 12.02.05, 18:43
            ayya napisała:

> Kurcze, ale musisz mieć chody w wytwówni albo u samych ziomali z New Order,
            > że już masz tą płytę :>>>>

Mam i wcale nie czuję się z tym źle, skoro nawet na oficjalnym forum New Order jest 10 stron dyskusji o tej płycie już :)
        • kkrzysiekk Re: track by track 13.02.05, 00:01
          prawie ze wszystkim się zgadzam (choć oceny poszczególnych kawałków o 1/2-1
          pkt. niżej) ale dziewiątka to straaaaaszna kaszana, nawet okładka mi się 5x
          bardziej podoba.
          • ilhan Re: track by track 13.02.05, 12:10
            Może i powinny być niższe, ale wybaczcie mi, bo New Order to jedni z moich faworytów i czekałem na ten album kilka lat. Dziewiątka, mówiłem :D
            • ilhan Re: track by track 13.02.05, 13:22
              Poniższy cytat z forum NO wyczerpuje dla mnie istotę tej płyty.
              Szkoda, że sam nie potrafiłem tego tak trafnie ująć.

"Remember the joy you had thinking you were the only person to like Weirdo or Lonesome Tonight or Dream Attack? Well, WFTSC is full of those types of songs. (...). Your favorite New Order songs are songs that you have a history with; songs you?ve hummed to yourself when you?re all alone, at work, on the road. Songs that you listen to in your new car/home/apartment to check out the stereo. Songs you listened to when your lover left you. Give these songs the same time those songs got and you?ll find 6-8 new favorite New Order tunes collected on one disc. Waiting For The Sirens? Call."
    • d84 Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 13.02.05, 14:16
      Wałkuję właśnie ten album

Chyba jest OK, słyszałem to już wprawdzie setki razy ale i tak mi się podoba :)
      • jack9 Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 13.02.05, 18:20
        Własnie - "słyszałem to juz setki razy"
        ..bo o ile Get Redy był jakimś krokiem do przodu to ta płyta jest już tylko
        zbiorem cytatów
        Faktem jest że jest tu kilka fajnych kompozycji - 2,3,4,10
        to jednak obecnośc takich kawałków jak I Told You So, Jetstream, Guilt In A
        Useless Emotion nie pozwala cieszyć sie płytą jako całością
        • ilhan Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 13.02.05, 20:09
          Eee malkontenci. Na tej płycie jest więcej dobrych melodii niż na "Get Ready". To najlepszy album New Order od czasu "Technique" i prawdą jest, że te płyty łączy bardzo wiele, zarówno pod względem kompozycji, jak i ducha. A jako że Jack nie lubi "Technique", będę czekał niecierpliwie na opinię Miecia ;) który na pewno nie będzie narzekał na ten utwór disco (bo przecież Monaco też taki kawałek mieli na drugiej płycie). Ja tam katuję "Waiting For The Sirens' Call" czwarty dzień, mam już na koncie z 20 przesłuchań i ciągle mi się strasznie podoba. Przy takim "Republic" albo "Movement" nigdy nie wyszedłem z dychy chyba.
          • jack9 Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 13.02.05, 21:16
            Nie jestem malkontentem - wydaje mi sie że po prostu oceniam granie New Order
            duzo bardziej na chłodno niż Ty
            a najlepszym dowodem na to że mamy podobny pogląd na utwory z ich nowej płyty
            jest chyba to co napisałes w wątku o Audioscrobbler
            "1-2. New Order - Waiting For The Sirens' Call
            1-2. New Order - Krafty
            3-6. New Order - Hey Now What You Doing
            3-6. New Order - Who's Joe "

Nie wymieniasz tu żadnego z kawałków które ja uważam za słabizny z tej płyty
            • ilhan Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 13.02.05, 22:42
              jack9 napisał:

> Nie jestem malkontentem

To było tak z przymrużeniem oka ;-)

> a najlepszym dowodem na to że mamy podobny pogląd na utwory z ich nowej płyty
              > jest chyba to co napisałes w wątku o Audioscrobbler
              > "1-2. New Order - Waiting For The Sirens' Call
              > 1-2. New Order - Krafty
              > 3-6. New Order - Hey Now What You Doing
              > 3-6. New Order - Who's Joe "
              >
              > Nie wymieniasz tu żadnego z kawałków które ja uważam za słabizny z tej płyty

A to wynika tylko i wyłącznie z tego, że nie udało mi się złapać od razu całej płyty tylko 4 kawałki (na których temat wypowiadałem się osobno wyżej). Potem zgrałem wszystko na płytę. Zresztą przyznałem Ci pośrednio rację oceniając utwory, że najsłabsze są "I Told You So" i "Jetstream" - gdyby cała płyta była na tym poziomie, na pewno byłbym mocno rozczarowany.

Pozdr.
    • ilhan Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 31.03.05, 10:38
      Dwie przypadkowo zbieżne recenzje płyty :)

www.pitchforkmedia.com/record-reviews/n/new-order/waiting-for-the-sirens-call.shtml
      www.screenagers.pl/index.php?service=albums&action=show&id=682
      Ej, no gdzie jest dyskusja o "Waiting For The Sirens Call"? :)
      • cze67 Re: New Order "Waiting For The Sirens Call" w mar 08.04.05, 23:15
        A Sankowski pisze tak:

Nowa płyta New Order: "Waiting For The Sirens' Call"

Właściwie mógłbym narzekać. Że kiedyś nagrywali lepsze płyty. I że czasy, kiedy
        ich utwory w rodzaju "Blue Monday" wywracały do góry nogami całe myślenie o
        muzyce rozrywkowej, minęły bezpowrotnie. Wszystko to prawda. Minęły, i co z
        tego? New Order zrobili swoje. Teraz mogą skoncentrować się na tym, co wciąż
        wychodzi im bardzo dobrze. Na pisaniu dobrych piosenek.

"Waiting For The Sirens' Call" to płyta z gatunku tych, które łatwo wpadają w
        ucho i potem za nic nie chcą odpuścić. Wybrany na singel "Krafty" jakoś tego
        jeszcze nie zapowiadał. Ale już "Who's Joe", "Hey Now What's You Doing"
        czy "Turn" przyczepiły się do mnie skutecznie przy pierwszym słuchaniu. Nawet
        zaczynające się od upiornie plastikowych rytmów reggae "I Told You So" z czasem
        przeradza się w bardzo fajny taneczny numer. Zespołowi udało się w tę taneczno-
        popową estetykę wpasować sporo brzmień, które były jej wyróżnikiem jeszcze w
        latach 80. Dawno nie słyszałem na jednej płycie aż tylu utworów, w których bas
        Petera Hooka - od zawsze znak firmowy grupy numer jeden - brzmiałby aż tak
        charakterystycznie, i aż tak bardzo w stylu... Joy Division, z którego ćwierć
        wieku temu wyłoniło się New Order. O tym, że zespół postanowił sięgnąć do
        swoich korzeni naprawdę głęboko, świadczą też chłodne brzmienia instrumentów
        klawiszowych w "Krafty" oraz "Dracula's Castle". Tak gładko splatają się z
        pogodnie melancholijnym klimatem całej płyty, że jakoś w ogóle to nie razi.

Świetny album i dla oddanych fanów New Order, i dla słuchaczy, którzy nie mają
        zielonego pojęcia o legendzie grupy.

New Order, "Waiting For The Sirens' Call", London Records
    • pagaj_75 Ciekawostka 17.05.05, 17:35
      Ot, taka dość zadziwiająca recenzja tej płyty:
      www.stylusmagazine.com/review.php?ID=2971
      • ilhan Re: Ciekawostka 17.05.05, 19:50
        pagaj_75 napisał:

> Ot, taka dość zadziwiająca recenzja tej płyty:

Czytałem ją kilka dni temu. W ogóle widziałem parę druzgocących recenzji tego albumu i kompletnie tego nie rozumiem. Chyba że napisali je ludzie, którzy w ogóle nie słuchali wcześniejszych płyt New Order.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka