Dodaj do ulubionych

Machina wraca !?

17.03.05, 13:42
www.point-group.pl/aktualnosci_szczegoly.php?objectID=97
Wiele to nie mówi, ale i tak się cieszę :) Nawet jeżeli byłoby to pismo na
poziomie Prokopowej Machiny z końcówki działalności. Trzymam kciuki.
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Machina wraca !? 17.03.05, 14:41
      K..wa, zajebiście, bardzo mi brakuje tego rodzaju pisma.
      • d84 Re: Machina wraca !? 17.03.05, 15:29
        Nie tylko Tobie

Teraz jest Teraz Rock, o którym już powiedziano chyba wszystko, Fluid w którym
        mimo ciekawego profilu jest więcej zdjęć niż tekstu i był Zine, chcący być tak
        angergraundowy że aż pozostał pod ziemią na zawsze.

Niech wracają, w starym kształcie, najlepiej ze starą redakcją.
        • anselmo84 Re: Machina wraca !? 17.03.05, 17:32
          Bardzo dobra wiadomość! Jeśli będzie na poziomie starej "Machiny" to obiecuję,
          że będe kupował wszystkie numery jak idzie ;)
          • grimsrund Re: Machina wraca !? 17.03.05, 18:03
            Też sie zobowiązuję - szkoda tylko, że Gomulicki ze swoją galerią gadżetów
            przeniósł się do FLUIDU... :((
          • libertine Re: Machina wraca !? 18.03.05, 17:08
            no to ,kurcze fajnie! mam nadzieję tylko, że nie będzie to machina (o, jak dawno
            nie pisałem tej nazwy ;) ) z końcówki działalności, którą szczerze mówiąc
            kupowałem tylko z przyzwyczajenia... ale w każdym razie brakowało mi jej bardzo...
            • cze67 Re: Machina wraca !? 18.03.05, 18:02
              Miałem to samo, końcówka była kiepska. Ale początek i środek - fajne:-)
              • cze67 Machina wraca wiosną 15.09.05, 15:52

Piotr Metz od 1 października zostanie redaktorem naczelnym reaktywowanego
                miesięcznika ”Machina” (Platforma Mediowa Point Group). Magazyn ma się ukazać
                wiosną 2006 roku.

- Byłem fanem ”Machiny”, więc robienie jej od nowa traktuję jako wyzwanie.
                Nigdy nie tworzyłem gazety, ale kiedyś trzeba spróbować. Buduję fajny zespół,
                kilka osób już jest. O nazwiskach nie chcę jeszcze mówić – wyjaśnia Piotr
                Metz. - ”Machina” będzie pismem głównie o muzyce, lecz będziemy także pisać o
                szeroko rozumianej popkulturze – dodaje.
                Ostatnio Metz był menedżerem ds. programu i muzyki w MTV Polska i MTV Classic.
                Wcześniej pracował jako dyrektor programowy Radia Eska Kraków, szef muzyczny
                Radiostacji i RMF FM. Platforma Mediowa Point Group (wydawca ”Dlaczego”
                i ”Warsaw Point”) prawa do tytułu ”Machina” kupiła w marcu 2005 roku. Pismo
                przestało się ukazywać w połowie 2002 roku.

• ihopeyouwilllikeme Re: Machina wraca wiosną 15.09.05, 16:01
                  Ciekawe, czy znowu będą pisać dla wszystkich - czyli dla nikogo, a recenzje
                  płyt będą dwuzdaniowe... Powodzenia.
                  • aimarek Re: Machina wraca wiosną 15.09.05, 17:45
                    ihopeyouwilllikeme napisał:

> Ciekawe, czy znowu będą pisać dla wszystkich - czyli dla nikogo

Co konkretnie masz na myśli? Bo znam dużo osób "wychowanych" na "Machinie".
                    Według mnie szerokie spektrum tematów było akurat wielkim plusem tej gazety.
                    Fantastyczny był ten burdel, to, że potrafili pisać jednocześnie o wykonawcach z
                    tak totalnie różnych przegródek. Oczywiście prawdą jest, że recenzje były
                    zazwyczaj lakoniczne, niektóre teksty kiepskie, zdarzało im się promować
                    słabiusieńkie rzeczy itd., ale jak tak sobie przeglądam stare numery, to mam
                    czasem wrażenie, że nie ma takiego wykonawcy, którego bym słuchał, a który nie
                    miałby swojej wzmianki w "Machinie" (oczywiście wyłączając tych, których
                    działalność przypada na okres pomachinowy). Otworzyłem sobie właśnie jakiś
                    losowo wybrany egzemplarz, a tam recenzje: Freda Fritha, Diamandy Galas, Jesus
                    Lizard, Vana Morrisona, Pavement, Lou Reeda, Pulp, DJ Shadowa, Arto Lindsaya,
                    Massive Attack, Ornette'a, Milesa, Frisella, Monka - fakt, że zwracali uwagę na
                    takie rzeczy mnie osobiście rozwala.
                    Do tego kultowe rubryki prowadzone przez fetyszystę Gomulickiego, no i
                    oczywiście całe mnóstwo ciekawych tematów z zakresu filmu, literatury, sztuki,
                    szeroko pojętej popkultury. Mam wielką nadzieję, że w nowej odsłonie uda się
                    odtworzyć choć jakiś procent tamtego klimatu.
                    • kubasa Re: Machina wraca wiosną 15.09.05, 17:52
                      Dla mnie moglaby sie w ogole nie zmienic. Kto sie nie wychowal na Machinie i
                      tak nie zrozumie, ze bowiem idiotycznie i gornolotnie.
                    • nemrrod Re: Machina wraca wiosną 15.09.05, 18:00
                      Ja też wychowałem się na "Machinie", ale uważam że to pismo obrosło już swoją
                      legendą i próby jej ("Machiny") reanimacji postrzegam jako zbyteczne. Zwłaszcza
                      gdy bierze się za to Piotr Metz, który chyba chce być bardziej młodzieżowy i
                      popkulturowy niż jest. Niech sobie tworzy swoje pismo od podstaw, a nie wspomaga
                      kultową marką. A "Machina" niech spoczywa w pokoju :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka