katka.c 03.05.05, 19:46 Ja dopiero zaczynam moją przygodę z muzyką Uwielbiam Tori Amos! Czy moze znacie jakieś płyty w podobnym klimacie??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: pomożecie???? 03.05.05, 19:50 Mnie się twórczość Tori nieco z nagraniami Kate Bush kojarzy. Szczególnie z pierwszymi, bardziej kameralnymi płytami (The Kick Inside i Tle Lioneheart)... Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: pomożecie???? 03.05.05, 21:05 nie jest tajemnicą że Tori jest fanką Jonni Mitchell. i właśnie album Jonni pt. Blue jest bardzo w "tym" klimacie Odpowiedz Link
glebogryzarka1 Re: pomożecie???? 04.05.05, 13:49 > Mnie się twórczość Tori nieco z nagraniami Kate Bush kojarzy Nieco? Ja nie mogę słuchać Tori Amos, bo ciągle mi się wydaje, że już wszystko to gdzieś słyszałem. Na płytach Kate. Może przez to także, żem profan i nie wychwytuję wysublimowanych różnic detali smaczków. Odpowiedz Link
nighthrill Re: pomożecie???? 03.05.05, 21:35 Ze śpiewających kobiet, których jest naprawdę wiele na świetnym poziomie polecam Ci : Ani di Franco ( mój numer jeden, mniej kameralny klimat, niż Tori, ale naprawdę warto) Anouk Emily Bezar Fionę Apple ( zwłaszcza "When the pawn") Jewel Kristin Hersh Stinę Nordenstam Lisę Loeb Shannon Wright Myślę, że część z nich na pewno przypadnie Ci do gustu. Odpowiedz Link
ayya Re: pomożecie???? 03.05.05, 21:43 Tori jest jedyna i niepowtarzalna :) Ale jeśli chodzi o kobiece wokale to polecam (oprócz wymienionych już): -Mirah -Sophie Zelmani -Nina Nastasia -Cat Power -Julie Doiron Ani DiFranco jest mało podobna do Tori, ale równie godna uwagi, szczególnie te płyty z lat 90tych są warte polecania. Odpowiedz Link
pytajnick Re: pomożecie???? 03.05.05, 21:46 > Tori jest jedyna i niepowtarzalna Dokładnie, dlatego, droga Katko.C, nikt naprawdę sensownie/dosłownie na Twoje pytanie nie odpowie. Ja poza wymienionymi polecam Loreenę McKennit, czasem zbliża się wrażliwością do Tori, choc klimat zupełnie inny. Kieruję się trochę tym, że większość moich znajomych lubiących Tori, lubi również Loreenę. ex n.p mbv | loveless Odpowiedz Link
grimsrund Re: pomożecie???? 03.05.05, 21:47 Jest też sobie taka ładna mało znana pani z Kanady - Sarah Slean. Bardzo ładnie nagrywa i trochę podobnie do Tori (przynajmniej na wczesnych swoich płytach) :)) Odpowiedz Link
jarecki32 Re: pomożecie???? 03.05.05, 22:46 Jest jeszcze inna Sarah z Kanady : Sarah McLachlan. Mniej wyrafinowana niz Tori Amos, ale warto posluchac przynajmniej tych wczesniejszych albumow. A tak przy okazji, czy to mi sie tylko tak wydaje, czy Tori faktycznie ma klopoty z kontrola oddychania podczas spiewania ( spiewa na wdechu ). A moze to takie sexy ma byc. Odpowiedz Link
pytajnick Re: pomożecie???? 03.05.05, 23:18 > A tak przy okazji, czy to mi sie tylko tak wydaje, czy Tori faktycznie ma > klopoty z kontrola oddychania podczas spiewania ( spiewa na wdechu ). Śpiewała w chórze, więc musiała się nauczyć "jak się prawidłowo śpiewa". A więc zamierzone... > A moze to takie sexy ma byc. I jest ;) ex n.p. brian eno | music for airports Odpowiedz Link
grimsrund Re: pomożecie???? 12.05.05, 22:41 I jeszcze dwie bardzo zdolne i BARDZO ładne młode panny, które być może od Tori przejmą pałeczkę: Charlotte Martin (najnowsza płyta: ON YOUR SHORE, 2004) www.charlottemartin.com/ i Anna Nalick (debiut: WRECK OF THE DAY, 2005) www.annanalick.com/ Odpowiedz Link