maff1 20.05.05, 18:26 w sobotę 21 maja o 21.45 częśc pierwsza "Hendrix od A do Z" już nie mogę sie doczekać. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki32 Re: na Planete Jimi Hendrix 20.05.05, 18:59 proponuje co-nieco literatury uzupelniajacej : J. McDermott , "Hendrix : Setting the Record Straight " M. Mitchel, "Jimi Hendrix: Inside The Experience" K. Shadwick, "Jimi Hendrix: Musician" N. Redding , "Are You Experienced?: The Inside Story of the Jimi Hendrix Experience" J. Black, "Jimi Hendrix: The Ultimate Experience" C. Murray, "Crosstown Traffic: Jimi Hendrix and the Post-War Rock'N'Roll Revolution" H. Shapiro, C. Glebbeek, " Jimi Hendrix : Electric Gypsy " przyjemnej lektury Odpowiedz Link
cze67 Re: na Planete Jimi Hendrix 20.05.05, 21:06 serwisy.gazeta.pl/tv/1,47060,2711494.html Odpowiedz Link
cze67 Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 10:24 Obejrzałem. Pierwszy odcinek traktował o latach dzieciństwa i pierwszych gitarowych prób (1942-1961). Nie miałem pojęcia, że Jimi miał dwóch braci (z czego jeden został oddany innej rodzinie) i że jego dzieciństwo i młodość były dość, hmmm, ciężkie. Odpowiedz Link
pytajnick Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 10:30 To jak on w końcu grał na gitarze - odwrócił praworęczną do góry nogami i grał "niewłaściwie ze strunami basowymi na dole (tak jak ja ;), czy jednak przeplatał struny? Czy może grał i tak, i tak? Wspominano coś o tym? Odpowiedz Link
cze67 Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 10:31 pytajnick napisał: > To jak on w końcu grał na gitarze - odwrócił praworęczną do góry nogami i grał > "niewłaściwie ze strunami basowymi na dole (tak jak ja ;), czy jednak przeplatał > struny? Czy może grał i tak, i tak? Wspominano coś o tym? Nic na ten temat (jeszcze?) nie było... Odpowiedz Link
tymbarski Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 10:57 > pytajnick napisał: > > > To jak on w końcu grał na gitarze Z tego co wiem, to nie robiło mu specjalnie różnicy, czy struny są przełożone czy nie. Na początku kariery chyba nie przekładał wcale, pod koniec kariery przełożone miał już prawie zawsze. To, że czasem nie przekładał widać po niektórych kompozycjach, gdzie tzw. "power chords" napisane są tak, że wygodniej grać je na strunach nieprzełożonych. Odpowiedz Link
pytajnick Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 10:59 tymbarski napisał: > To, że czasem nie przekładał widać po > niektórych kompozycjach, gdzie tzw. "power chords" napisane są tak, że wygodnie > j > grać je na strunach nieprzełożonych. Śmiem twierdzić, że wszystkie power chords jest łatwiej po "niewłaściwemu" ;) Dzięki za info, postaram się złapać następny odcinek może czegoś więcej się tam dowiem. Odpowiedz Link
tymbarski Re: na Planete Jimi Hendrix 23.05.05, 11:25 pytajnick napisał: > Śmiem twierdzić, że wszystkie power chords jest łatwiej po "niewłaściwemu" ;) Tak? Ja zawsze myślałem, że kwinty łatwiej łapać normalnie. A J.H. w swoich kawałkach często zamiast kwint gra tercje, które faktycznie łatwiej łapać po niewłaściwemu:) Ale to nie jest wątek techniczny, więc chciałem napisać, że nie mam Planete co mnie wkurza jak cholera. Odpowiedz Link
pytajnick Re: na Planete Jimi Hendrix 28.05.05, 22:05 skoro użyłeś czasu przeszłego to nawet nie biegnę do telewizora. Odpowiedz Link