Dodaj do ulubionych

Nowe Radiohead

19.05.06, 23:05
Heh śmieszne, ale stary wątek o nowej płycie Radiohead (w którym była mowa o
"Arpeggi") został już zarchiwizowany :) A płyty dalej nie ma.

Do rzeczy: słyszał już ktoś <a href="www.lders.nl/"target="_blank"nowe
utwory wykonywane na koncertach</a> ? I jak wrażenia? Ja jestem trochę
zaniepokojony, jak na moje ucho to trochę zbyt tradycyjne i konwencjonalne te
piosenki. Mam nadzieję, że w studiu panowie bardziej kombinują i skupiają się
na produkcyjnych "smaczkach". Bo jeśli nie i jeśli nowa płyta ma być powrotem
do bardziej "rockowego" grania, to trochę szkoda.
Załamałem się, gdy usłyszałem co panowie zrobili z "Arpeggi". Wersja z Ether
Festival była cudowna, zaskakująca, po zaaranżowaniu utworu na gitary i
perkusję mamy po prostu stare, dobre Radiohead (choć trzeba przyznać, że nawet
ta wersja "Arpeggi" jest lepsza od większości tych nowych kawałków). Czyli
zapowiada się bez zaskoczeń. Chyba już bardziej jestem ciekaw solowego Yorke'a.
Obserwuj wątek
    • pszemcio1 Re: Nowe Radiohead 19.05.06, 23:17
      ja tez się martwię jak słucham o powrocie do starych brzmien bo mi to pachnie
      ostatnimi produkcjami u2:/ ale nie ma co wyrokować. zresztą oni swoje zrobili,
      może czas nagrac porażkową płyte by uświadomić sobie że czasem warto sie
      rozpaść u szczytu by legenda przetrwała
    • misteodor Re: Nowe Radiohead 19.05.06, 23:27
      Nie chce słuchać kawałków przed premierą krążka ale martwi mnie lekko to co mówi się o tym że są tradycjne itp. Wolałbym żeby wydali jakąś hipertrudną płytę (choćby miała mi się nie podobać), wprowadzającą rewolucje do ich dorobku niż żeby powtarzali stare patenty. Wole odważny zespół choć może nie zawsze rozumiany niż zjadaczy własnego ogona.
      • kwiat_paproci Re: Nowe Radiohead 20.05.06, 00:01
        misteodor napisał:
        > Nie chce słuchać kawałków przed premierą krążka

O to dokładnie jak ja :D Na razie znam właściwie tylko Arpeggi i to z Ether,
        więc skoro ostatnie koncertowe wersje są podobno słabsze, to...wolę ich nie znać
        ;D A co do rewolucji, to wzniecili już dwie, myślę, że to i tak dużo, jeszcze
        kiedyś tylko III wojnę światową rozpętają i wystarczy z nich. Podsumowując,
        jestem jak najlepszych myśli, płyta i tak będzie boska (tylko niechże już
        będzie, bo moje słabe serce tego dłużej nie wytrzyma ;)), zespół koncertowo
        tradycyjnie Polskę ominie, cóż, na pocieszenie będzie za to solowa Yorke'a.
        • grimsrund Re: Nowe Radiohead 01.06.06, 17:27
          Wieszczę, iż THE ERASER, solowa płyta Thoma Yorke'a, będzie się składała z
          zaledwie 9 utworów i trwać będzie jedynie 40 minut. Wszystkie utwory będą
          podobne do siebie, i przypominać to, co Yorke robił z U.N.K.L.E., będą tylko
          gorsze. I znudzą mnie mocno, niestety, przynajmniej po kilku pierwszych
          przesłuchaniach.

Ciekawe, jaka będzie rzeczywistość?
          • miecio4 Re: Nowe Radiohead 01.06.06, 17:33
            grimsrund napisał:

> i przypominać to, co Yorke robił z U.N.K.L.E., będą tylko
            > gorsze.

Duuuużo gorsze.
          • nemrrod Re: Nowe Radiohead 01.06.06, 18:30
            Myślę że ta płyta mnie rozczaruje. Po cichu spodziewam się trochę czegoś w stylu
            "Where Bluebirds Fly", ale to co znajdzie się na płycie będzie brzmiało raczej
            jak "Worrywort" (skądinąd bardzo ładna piosenka) i będzie dość monotonne,
            utrzymane w podobnej stylistyce, bez żadnych zaskoczeń. Czuję, że po wysłuchaniu
            tej płyty jeszcze bardziej będę obawiał się o następną płytę Radiohead.
            • mechanikk Re: Nowe Radiohead 01.06.06, 18:50
              A ja myślę, że wpadnę w ślepy zachwyt ;P
              • pytajnick Re: Nowe Radiohead 02.06.06, 16:26
                Płyta będzie miała świetny początek, bez szczegółów na razie piszę bo na
                początku tylko raz płytę przesłucham. Ale generalnie tylko momentami/detalami mi
                się będzie ów początek kojarzył z Radiohead (inna sprawa że nagle odkryłem, jak
                jednak kluczowy dla tej grupy jest Yorke, kiedyś upierałem się przy równym
                rozłożeniu akcentów na wszystkich muzyków; teraz widać, że sam jego głos często
                wprowadza "atmosferę Radiohead", if you know what I mean) czy innym UNKLE
                (szczerze mówiąc nie bardzo mi sie będzie z UNKLE kojarzył).

Z czasem atmosfera albumu niestety będzie siadać, tak że ciężko mi ją będzie
                świadomie dosłuchać do końca, co wyda mi się bardzo smutne. Ale płyta okaże się
                mimo wszystko dość ciekawa i sympatycznie nagrana, by poświęcic jej nieco więcej
                czasu, poszukać melodii i emocji, wsłuchać w smaczki akustyczno-elektroniczne.
      • ihopeyouwilllikeme Re: Nowe Radiohead 02.06.06, 17:35
        > Wolałbym żeby wydali jakąś hipertrudną płytę (
        > choćby miała mi się nie podobać)

Oto postawa godna prawdziwego fana - dla dobra zespołu poświęcić własną
        przyjemność :D:D
    • nienietoperz Re: Nowe Radiohead 02.06.06, 19:24
      Ktos (= Nienietoperz) slyszal pare utworow, wlasnie na koncercie. 'Arpeggi'
      rewelacyjne, nie zgadzam sie zupelnie z przewaga dawniejszej wersji made by
      Thom+Jonny. 'Bangers & Mash' sprawia wrazenie troche przeboju koncertowego
      wlasnie, nie wiem jak sprawdzi sie na plycie. 'Bodysnatchers' i '15 Step' bardzo
      w porzadku.
      Ogolnie zespol w swietnej formie, zafascynowala mnie ich pelna koncentracja na
      muzyce; mozna bylo miec wrazenie, ze obecnosc publicznosci nie miala zadnego
      znaczenia (czego nie nalezy mylic z lekcewazeniem widzow).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka