Dodaj do ulubionych

Synestezja

30.05.07, 22:51
naszła mnie nostalgiia i pozwolę sobie przypomnieć bardzo stary watek,
Z uwagi ze na forum jest wielu nowych osób. Bo wart przypomnienia.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=17095237&v=2&s=0
o synestezji mozna przeczytać w płytowych "500 numerach Newsweeka" : nr
24/2002 "Smak Koloru" i 02/2004 :Błekitna symfonia"
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Synestezja 30.05.07, 23:19
      www.scifi.com/scifiction/originals/originals_archive/ford4/ford41.html
      chyba najgenialniejszy literacki tekst o synestezji, jaki czytałem. Polska wersja jest w zeszłorocznym tomie "Kroków w nieznane" i bardzo warto, obojętne w jakim języku.

Sama przypadłośc z natury jest mi obca, acz objawia się pod wpływem substancji nieobjętych akcyzą, o czym jednak nie będę pisał, bowiem ponieważ, jak napiszę, że Miles Davis vs LSD to jest jedna z nielicznych dostępnych epifanii, to będzie to namawianie, karalne prawnie:)

P:)
      • maff1 Re: Synestezja 14.05.08, 11:07
        podciągam - by wątek nie popadł w zapomnienie.
      • pytajnick Re: Synestezja 14.05.08, 11:47
        braineater napisał:

> chyba najgenialniejszy literacki tekst o synestezji, jaki czytałem. Polska wers
        > ja jest w zeszłorocznym tomie "Kroków w nieznane" i bardzo warto, obojętne w ja
        > kim języku.

Fascynujący tekst, kiedyś połknąłem go nie zważając na zajęcia, przesiadki i
        ludzi dookoła ;-) Choć ostatecznie przyniósł rozczarowanie, bo pod koniec
        (dopiero) się zorientowałem że to fikcja.

Ale komponowanie kolorami to pomysł genialny.

Co do prawdziwych artystów-synestetyków, to niedawno uświadomiłem Norbertowi
        Kubaczowi z Bauaganu Mistrzów że jest pełnokrwistym, czy może pełnozmysłowym
        synestetykiem.
        • braineater Re: Synestezja 14.05.08, 12:54
          To już w ogóle skręcając wątek polecę Ci jeszce Fizjognomikę tego samego gościa - niestety w wersji polskiej lekko zmaltretowaną przez tłumaczkę. Też doskonale napisany tekst, choc już bez elementów muzycznych.

P:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka