Dodaj do ulubionych

Z radia do mp3

22.07.07, 17:16
Zna ktoś może jakiś dobry sposób ?
Obserwuj wątek
    • pagaj_75 Re: Z radia do mp3 22.07.07, 17:52
      1. Dobra karta dźwiękowa w komputerze (ew. zewnętrzna)
      2. Połączenie odpowiednim kablem z radiem (zakładam, że odbiornik ma wyjście liniowe)
      3. Trochę miejsca na dysku
      4. Program audio typu Audacity, Sound Forge czy Cool Edit/Adobe Audition

i jedziesz. Ewentualnie można wykorzystywać tzw. karty telewizyjne, ktore mają również odbiornik radiowy wbudowany.
      • glebogryzarka1 Re: Z radia do mp3 23.07.07, 12:57
        > i jedziesz. Ewentualnie można wykorzystywać tzw. karty telewizyjne, ktore
        > mają również odbiornik radiowy wbudowany.

nie wiem jak dobry jest odbiór na takim czymś, ale to wygląda na znacznie
        lepszą metodę. bo przy łączeniu radia z kartą dostajesz pierwszy raz w dupę na
        kablu (chyba że jest z wyższej półki), drugi raz na przetworniku A/D (domyślam
        się że ihope posiada kartę dźwiękową klasy standard).
        • pagaj_75 Re: Z radia do mp3 23.07.07, 17:31
          glebogryzarka1 napisał:

> nie wiem jak dobry jest odbiór na takim czymś, ale to wygląda na znacznie
          > lepszą metodę.

nie wiem czy tak jest zawsze, ale w tych rozwiązaniach, które widziałem, dźwięk
          jest analogowo podawany na wejście liniowe karty dźwiękowej, więc wychodzi na to
          samo. poza tym - pomijam fakt, że należę do "niewierzących" w kable (i nie będę
          się o to kłócił ;P) - w praktycznie wszystkich stacjach radiowych dźwięk już
          jest zmasakrowany kompresorami i innymi wynalazkami, więc o HiFi tak czy owak
          można zapomnieć.
          • glebogryzarka1 Re: Z radia do mp3 24.07.07, 15:38
            > nie wiem czy tak jest zawsze, ale w tych rozwiązaniach, które widziałem
            > dźwięk jest analogowo podawany na wejście liniowe karty dźwiękowej

a. no to faktycznie anusowo. nie da się przechwycić?
            • pagaj_75 Re: Z radia do mp3 24.07.07, 18:40
              glebogryzarka1 napisał:

> a. no to faktycznie anusowo. nie da się przechwycić?

wątpię. te karty, które widziałem same z siebie przechwytują tylko wizję, a
              dźwięk zrzucają na kartę dźwiękową. nawet jeśli miałyby jakieś przetworniki
              audio A/D, to nie sądzę, żeby miały one jakość lepszą niż te dźwiękówki typu
              'standard'. ale mogę się mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka