braineater 21.09.08, 12:37 www.youtube.com/watch?v=Q3bW3W6P5Uo i to tyle co mam na ten temat do powiedzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: jebać jesień 21.09.08, 13:29 Ech człowieku, trzy razy słuchałem tej piosenki, i już wiem, że nie przetrwam tej jesieni chyba. Odpowiedz Link
braineater Re: jebać jesień 21.09.08, 13:43 mogę Cię dobić jeszcze - ten kawałek ostatnio ostro powędrował na górę zestawienia soundtrack pod samobójstwo ze względu na pogodę: (14 minut, dlatego pociachany): Silver Mt Zion - 1,000,000 Died To Make This Sound www.youtube.com/watch?v=GkWAjLd2YPs www.youtube.com/watch?v=NLG-3mhux0g Odpowiedz Link
hennessy.williams Re: jebać jesień 21.09.08, 15:38 Oooo, z grubej rury! Od dawna fascynuje mnie historia tej piosenki - utworu, który spowodował (a raczej wspomógł) w latach 30-tych falę samobójstw na Węgrzech. I co rusz odkrywam następne jej wykonania. Choć te Billie jest najsłynniejsze, to polecam wersje Sinead O'Connor i Diamandy Galas. Dla ciekawych: 1. www.phespirit.info/gloomysunday/article_02.htm 2. Historia piosenki w wersji mocno fabularyzowanej jest opowiedziana w niemieckim filmie "Gloomy Sunday - Pieśń o miłości i śmierci". Odpowiedz Link
braineater Re: jebać jesień 21.09.08, 15:48 Diamanda tak - robi z Gloomy dokładnie to, co zrobiła z I Put a Spell on You - kompletnie przemontowuje sensy tej piosenki, kradnie ją w całości pozostałym wykonawcom, co się za ten temat brali i robi z niej chyba taki swój najbardziej sztandarowy utwór - w sumie, jak zaczynam kogoś niewinnego wdrazać w Diamandę, to właśnie od tego kawałka. A wersja Łysej, przy całym uwielbieniu dla rzeczonej, jakoś zupełnie mnie nie rusza, nie wiem czemu zresztą. Link super, dzięki Odpowiedz Link
carmody JEBAĆ 21.09.08, 23:24 gupiom sukem ale jest jeszcze lek na zło jesieniom zwane Odpowiedz Link
braineater Re: JEBAĆ 22.09.08, 10:14 Muzyka motywująca do wyjścia z wyra, owinięcia się kocem i rozpoczęcia pracy (sam się siebie wstydzę za ten kawałek): www.youtube.com/watch?v=EgpQ_7_BAGY Odpowiedz Link
jazzfoxy Re: JEBAĆ JESIEŃ 22.09.08, 10:55 moja propozycja :) uk.youtube.com/watch?v=P2TKZDdRgyQ Odpowiedz Link
asiula_2008 Re: JEBAĆ JESIEŃ 22.09.08, 14:00 Może jestem monotematyczna, ale taka prawda: mi na jesienne smutki najbardziej pomaga L. Cohen. Taka kumulacja smutku, nastroju beznadziejności i poczucia bezsensu życia, że depresja mi odpuszcza. Bo skoro gorzej się nie da, to może byc tylko lepiej... No i to cudowne poczucie współgrania muzyki z otoczeniem, z deszczem i szarością. Nic, tylko się pławić! Odpowiedz Link
jazzfoxy Re: JEBAĆ JESIEŃ 24.09.08, 20:16 Billie zawsze rozkłada na łopatki, przynajmniej mnie. Poza tym jest jeszcze kilka piosenek w podobnym klimacie. www.youtube.com/watch?v=ypSPbIAApuQ&feature=relatedczy www.youtube.com/watch?v=SFWs5kWP-us&feature=related Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: jebać jesień 24.09.08, 20:48 tylko się nie tnijcie www.youtube.com/watch?v=icC4O5mq_-4 Odpowiedz Link