Dodaj do ulubionych

Aborcja chorego dziecka

05.12.11, 18:27
Witam, znalazłam to forum, żeby pomóc bliskiej mi osobie. Nie usunęłam ciąży, ale straciłam dziecko. Być może ból jest zbliżony i dlatego mogę się tutaj wypowiedzieć?

Bliska mi osoba stoi przed bardzo ciężkim wyborem, przed którym stała pewnie większość z Was. Jest w ciąży, ale już wiadomo, że dziecko jest ciężko chore. Wykryto już kilka wad genetycznych i jest pewne, że to nie wszystko, ponieważ wykazuje następne zmiany fizyczne, badania trwają. Wiadomo też, że jeżeli dziecko urodzi się, to będzie bardzo cierpiało fizyczny ból. Nie ma mowy o spełnianiu podstawowych funkcji życiowych. Istnieje też zagrożenie życia matki. Te tragiczne diagnozy upoważniają ją do usunięcia ciąży. Decyzja nie jest jednak oczywista, bo to matka, która bardzo pragnęła mieć dziecko.
Wysłuchuję każdego jej słowa, ale naprawdę nie wiem, co jej powiedzieć. Wiem, że oczekuje głównie wysłuchania, ale może dzięki Waszym odpowiedziom będę w stanie dać jej również słowną podporę.

Chcę się również dowiedzieć, czy Waszym zdaniem aborcja w takiej sytuacji to również najgorsze rozwiązanie? Czy radziłybyście jej urodzić?
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: Aborcja chorego dziecka 05.12.11, 19:16
      odeślij ją tu:

www.hospicjum.waw.pl
      działa tam jedyne w Polsce hospicjium dla dzieci nienarodzonych - uzyska tam fachową pomoc.

to nie jest temat na forum. zwłaszcza za czyimś pośrednictwem. Jeżeli chcesz - możesz ją zaprosić na to forum lub przekazac namiary na hospicjium w w-wie. Tam pomogą choćby telefonicznie. Ewentualnie powiedz z jakiego jest miasta (okolicy) to podamy kogoś na miejscu.

Dywagacje zaoczne wyrzucę.
    • mamaanieli Re: ok, w porządku :) 06.12.11, 14:38
      decyzja zawsze nalezy do matki. ale matka powinna miec wybor: ten wybór daje perinatalne hospicjum na agatowej w warszawie. niech sie do nich jak najszybciej zgłosi! a potem i tak zrobi, co według niej jest sluszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka