Dodaj do ulubionych

Czego brakuje w Mińsku?

27.01.11, 12:01
według mnie brakuje w Mińsku miejsc gdzie człowiek mógłby rozwijać swoje pasje lub uczyć się czegoś nowego. Tak po racy lub po szkole. W Mińsku jest duży wybór fitnesklubów i siłowni ale jak chce się np. nauczyć malować, wspinać na ścianki czy nawet szydełkować to nie ma gdzie. Czego według Was brakuje w Mińsku. Co chcielibyście robić w wolnym czasie a nie macie gdzie?
Obserwuj wątek
    • isminaa Re: Czego brakuje w Mińsku? 27.01.11, 12:36
      Brakuje:
      1. Kina
      2. szkół tańca dla dzieci
      3. koncertów
      4. przedstawień teatralnych dla dorsłych np w Domu Kultury
      5. placów zabaw dla dzieci
      6. fajnej restauracji ze smacznym jedzeniem
      7. hali sportowej z salami do wynajęcia
      8. a najbardziej to chyba życzliwości ludzi!

pozdrawiam i życzę miłego dnia
      ismina
      • bun2007 Re: Czego brakuje w Mińsku? 27.01.11, 22:18
        Nie przesadzałabym z tym brakiem życzliwości. Nie pochodzę z Mińska, mieszkam tu od 10 lat i naprawdę nie zauważyłam w przeciągu tych lat jakiejś szczególnej nieżyczliwości wśród ludzi, czy to ludzi wokół, sąsiadów, ludzi w sklepach, na ulicach, czy też urzędników na przykład. Spotkałam tu wiele sympatycznych i pomocnych osób. W wielu miejscach, w których bywam i które regularnie odwiedzam spotykam się zawsze z uśmiechem i sympatią. Po mieszkaniu w kilku rożnych miejscach i okolicach, byłabym raczej skłonna stwierdzić, że ludzie z Mińska i okolic są wręcz bardzo przyjaźni i sympatyczni. Ale może zależy to od podejścia. Trzeba dać ludziom szansę.. Też coś od siebie..
        • afrikana Re: Czego brakuje w Mińsku? 28.01.11, 00:02
          Od innych dostajesz, to co sam im dajesz;
          To czego nie dajesz, sam też nie dostajesz:)))

Ja również nie spotkałam się z jakims szczególnym brakiem życzliwości w naszym mieście;)
          Jesli chodzi o braki to zdecydowanie:
          - kino
          - klimatyczna knajpka dla 30+
        • isminaa Re: Czego brakuje w Mińsku? 31.01.11, 13:00
          Również mieszkałam w innych miastach i okolicach i niestety z przykrością muszę stwierdzić, że nie jest tu najlepiej z życzliwością...
          Zarzucasz mi, że nie daję nic od siebie, właśnie dlatego, że daję to coś to jest mi przykro!

Ale może tacy są teraz ludzie, ich mentalność, większość myśli tylko o sobie, nie szanuje innych ludzi i cudzej włąsności.
          Wystarczy spojrzeć na nasz jedymy publiczyny plac zabaw w Parku. Sprzęty już podniszczone, Panie i Panowie z dziećmi i pieskami na placu zabaw... a gdy się grzecznie zwraca uwagę, że to nie miejsce dla psa do otrzymuje się w zamian kilka gorzkich słów.

Życzliwość powiadasz... hm...

Ale ja na pewno nie zmienię swojego podejścia do ludzi. Jestem zdecydowanie towarzyskim człowiekiem.

Miłego dnia, pozdrawiam
          Ismina
    • bun2007 Re: Czego brakuje w Mińsku? 27.01.11, 22:11
      Z tego co się orientuję, malowanie albo rysunek dla dorosłych jest w Maximie. Jest też gdzieś ceramika, chyba w pałacu. Są kursy tańca. Ale najbardziej brakuje kina. Mało też jest miejsc na kawę i restauracji. ok, jest wiele pizzerii - i to nawet dobrych, szczerze. Ale restauracji, knajpek z jedzeniem innym niż pizza lub kebab mi brak. Ale jeśli głębiej się zainteresować, to troszkę się dzieje. Jest gdzie poćwiczyć, zdarzają się wystawy, koncerty, przedstawienia. Jakby nie było, Mińsk to nie jest wielkie miasto... ale coś się tu jednak dzieje, trzeba poszukać.:)
    • zaimox Re: Czego brakuje w Mińsku? 30.01.11, 11:42
      a co z młodymi mamami? jest coś dla nich? A dla chcącej się rozwijać młodzieży? Dla trochę starszych kobiet i mężczyzn? Bardzo proszę o sugestie i opinie. Czy jest gdzie spędzić konstruktywnie wolny czas.
      • bun2007 Re: Czego brakuje w Mińsku? 31.01.11, 08:49
        Najwięcej takich informacji, co się dzieje i jakie organizacje i kluby istnieją w Mińsku można znaleźć na oficjalnej stronie Mińska lub tej drugiej minskmaz.com. Wiem, że jest klub szachowy, sekcja piłki nożnej dla dzieciaków i młodzieży, różne ciekawe rzeczy dla dzieci proponuje Maxima. Można się uczyć grać na instrumentach (mój syn chodziła na gitarę) albo na walki wschodu, Mińsk ma jakieś spore osiągnięcia w tym temacie...
      • q-kulka Klub Mam 31.01.11, 10:43
        Czytałam kiedys, ze w innych miastach są klubiki malucha oraz mamy i taty, takie nie tylko dla dzieci, tylko takie, gdzie mamusie i tatusiowie z dziećmi mogą się spotkac i pogadać, a dzieci pobawić, jak to: www.klubmam.org/ - w Warszawie, ale na pewno są tez w innych mniejszych miastach. Są tez spotkania ze "specami" z roznych dziedzin okołodzieciowych :)

Myślę, ze to bylby fajny pomysł, jeden klubik malucha i to dla dzieci dopiero od 2 roku życia to jednak trochę za mało...
        • zuza1981 Re: Klub Mam 31.01.11, 13:39
          Klubik malucha w Cool School zaprasza dzieci od 2 do 4 lat na zajęcia ogólno rozowjowe ( w tym plastyka, zabawy muzyczne, angielski, sala zabaw) w poniedziałki i środy od 9.30 do 12.30 ( trzeba zabrać kapcie i drugie śniadanko, są w tej grupie jeszcze wolne miejsca). Trwają zapisy do nowej grupy, dni jw. od 13.00 do 15.30. Dla młodszych dzieci tj od 1 do 2 lat wkrótce ruszają zajęcia muzyczne +zabawy fundamentalne,poszukujemy kompetentnej osoby do prowadzenia zajęć, najlepiej umiejącej grać na instrumencie muzycznym. Odnośnie spotkań ze specjalistami, prosimy o propozycje ( z kim i w jakich godzinach). w następnym tygodniu powinna ruszyć nasza strona internetowa, na razie kontakt z włąścielką: tel. 503 81 69 10
    • cynnam Re: Czego brakuje w Mińsku? 31.01.11, 11:29
      To co napisala powyzej isminaa:
      Brakuje:
      1. Kina
      2. szkół tańca dla dzieci
      3. koncertów
      4. przedstawień teatralnych dla dorsłych np w Domu Kultury
      5. placów zabaw dla dzieci- jeden plac zabaw w parku to za malo!!!
      6. fajnej restauracji ze smacznym jedzeniem
      7. hali sportowej z salami do wynajęcia
      8. a najbardziej to chyba życzliwości ludzi! - NAJBARDZIEJ!!!

do tego:
      9. stadionu sportowego z prawdziwego zdarzenia
      10. OGOLNIE - Inwestycji dofinansowanych przez UE - autostrada i obwodnica to za malo, zdecydowanie za malo!!!
      • smerfetka0 Re: Czego brakuje w Mińsku? 02.02.11, 17:38
        Mi przde wszystkim brakuje:
        kina, stadionu sportowego i hali sportowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka