Dodaj do ulubionych

NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA

02.02.11, 09:15
Kiedy szanowne władze miasta mają zamiar zbudować nową szkołę podstawową? Przeciez 2 pęka w szwach , a wkrótce przyjdzie rocznik 6-latków do pierwszych klas.Jezieli nie ma pieniędzy na nową placówkę to może warto byłoby pomyslec o zespole w gimnazjum na Siennickiej , bo tam sa puste sale , a zajęcia trwaja do 14.30, podczs gdy w 2 do 18.30
Obserwuj wątek
    • ludwik17 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 02.02.11, 09:38
      a moze nalezy zapytac "szanownego radnego powiatowego", który był ostatnie 20 lat "szanownym włodarzem" miasta i spokojnie w ciagu przynajmniej ostatnich 6 lat mógł zając się tym problemem?
      Jedyne na co było go stac, to gadanie o projekcie budynku i lokalizacji.
      Bo ważniejsze było szykowanie ulic na kampanię wyborcza i np otwieranie lodowiska na 2 dni przed II tura wyborów w 2006 roku, a potem zamknięcie go do dokonczenia :)

A nie lepiej stworzyć Zespół Szkolny na siennickiej/ Gimnazjalistów jest tam mało, więc znajdzie sie miejsce dla Podstawówki.
      • carte_blanche1 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 02.02.11, 09:59
        Szanowny radny proponował po wyborach w 2006 roku radzie tworzenie zespołów w Mińsku.
        Kto był przeciw?
    • 3mw Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 02.02.11, 13:49
      zbudować nie mają zamiaru, ale na pewno przed najbliższymi i każdymi kolejnymi wyborami będą się chwalić się ,że zamierzają to zrobić
    • bun2007 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 03.02.11, 20:35
      Zbudować nową szkołę? Dopiero straszyli, że zamkną szkolę w Mariance i przeniosą dzieci do (przepełnionych) mińskich szkół, bo gminy nie stać na jej utrzymanie! A na nową szkołę ich stać? Nóż się w kieszeni otwiera na te brednie!
      • sonia23.1 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 04.02.11, 13:38
        Ależ nasi radni mieli teraz ważniejsze sprawy niż zajmowanie się takimi pierdołami jak nowa szkoła i inne sprawy.... przecież radzili nad swoimi podwyżkami, które zatwierdzono. Fajnie tak brać 1200 zł za nic.
        • sandra967 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 04.02.11, 15:48
          To nie będzie 1200 zł na m-c! Skad te info?
          Dieta zwykłego radnego wyniesie ok 900 - 1000 zł
          + dodatki, jesli pełni f-cję przewodniczącego komisji
          wyjatkiem jest Robert Ślusarczyk, któremu uchwalono wyższą dietę jako przewodniczącemu komisji rewizyjnej niz maja przewod innych komisji
          • rex33 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 08:45
            Tworzenie zespołów podstawówka + gimnazjum jest zaprzeczeniem reformy. Jeśli łączyć to szkoły średnie i gimnazja. Aby uzdrowić sytuację trzeba gimnazjum nr2 przenieść do budowlanki i przywrócić Szkołę Podstawową nr3. Bez tej szkoły 1/4 miasta musi korzystać z dalej położonych i ciasnych (wejdźcie np do "dwójki" na przerwie) szkół.
            • aglod2 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 11:21
              W ramach odchudzania i zapełniania szkoł nasi włodarze właśnie wymyślili uszczuplenie SP6 o ulice Spółdzielcza, Traugutta (wszystkie z tej strony torów) itp, łącznie z całą Siennicką, nawet tej częścią na Anielinie??? na rzecz SP1. Natomiast SP2 zostaje bez zmian, a ja myślałam, że właśnie w tej szkole jest największy problem z nadmiarem uczniów, pracują przecież na 3 zmiany.
              Nowa szkoła by się przydała, ale skoro jej nie ma to może lepiej przemyśleć rejonizację, tak by szkoły miały ilość w miarę adekwatną do ich warunków lokalowych.
              • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 13:34
                A skąd te informację? Z tego, co wiem, póki co, nie ma żadnych zmian rejonów szkół w naszym mieście. Jeśli coś się piszę, może lepiej być tego pewnym, by nie wprowadzać zbytniego zamętu ludzią w głowach?
                • skunk-anansie Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 14:08
                  Z tego, co wiem, póki co, nie ma żadnych zmian rejonów sz
                  > kół w naszym mieście.

No to ja sie pytam w takim razie - dlaczego nic z tym nie robią ?
                  Nowej szkoły nie będzie, to juz wiadome. Ale dlaczego chora sytuacja, która panuje w naszych szkołach nadal nie może doczekac się jakiegoś rozwiązania ? Przeciez trzeba coś z tym zrobić !
                • wnuczek24 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 14:25
                  Dropsio, informacje są ze strony UM w Mińsku Mazowieckim. www.minsk-maz.pl/aktualizacja/data/pliki/437_info_przygot_przedszkolne.pdf
                  Jak widać SP1 ma największe przebicie w UM.
                  • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 21:51
                    Ale tu jest mowa o tworzeniu oddziałów tzw. "0". Wiadomo, że ze względu na objęcie tym obowiązkiem podwójnych roczników, tworzy się problem dublowania ilości "zerówek". Nie we wszystkich placówkach jest możliwość "skonsumowania" tej ilości dzieci. Aglod2 narzekając na ten podział, odnosi się do adekwatnych warunków lokalowych. W takim razie ten ruch wydaje się być logiczny. Z tego, co wiadomo SP 6 się zapycha, a w SP 1 jest praktycznie jednozmianowość, a po remoncie te warunki będą jeszcze lepsze. Chyba jednak jest to jakoś racjonalne. A jak komuś nie pasuje, przecież zawsze można rejonizacji się nie podporządkować, bo obligatoryjna nie jest.
            • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 22:00
              Może i jest zaprzeczeniem, ale praktycznie od jej początku funkcjonuje w takiej postaci w szkołach gminnych. Każdy ma jakieś fantastyczne pomysły rozwiązania problemów oświatowych, ale nie zawsze do końca koncentruje się nad szczegółami. Np rex33 zapomniał przy swoim, że gimnazja (miasto) i szkoły średnie (powiat) mają innych "płatników". Także powiedzieć nic nie kosztuje, gorzej z możliwością realizacji...
              • wnuczek24 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 06.03.11, 23:39
                Jakoś w kilku miejscach naszego Powiatu połączono gimnazja ze szkołą ponadgimnazjalną. LO na ul. Pięknej, ZS w Siennicy.
                • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 07.03.11, 23:19
                  Są to gimnazja powiatowe i katolickie z wolnym naborem, czyli bez obwodu i tzw usytuowania miejskiego. Gimanzjum nr 2 jest placówką miejską, Budowlanka powiatową. Połączenie obu szkół nie jest już tak proste, jak tworzenie gimnazjum przez szkołę średnią dla swoich pracowników. Tworzenie miejsc pracy przez powiat dla pracowników miasta również już nie jest tak oczywiste...
                  • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 07.03.11, 23:23
                    Sorry, nawiązałem tu do gimnazjum Salezjańskiego, ale SZ Siennica, to podobny przykład. Jeden płatnik, czyli gmina i tu też nie ma konfliktu interesu, o czym pisałem wcześniej.
                    • wnuczek24 Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 09.03.11, 19:32
                      Nie wiem czy rozmawiamy o tej samej szkole. www.zssiennica.pl/ Jeśli sprawdzisz link to zobaczysz, że w jednej placówce są: gimnazjum, liceum ogólnokształcące, technikum i zasadnicza szkoła zawodowa.
                      • dropsio Re: NOWA SZKOŁA PODSTAWOWA 09.03.11, 23:42
                        Może i tak jest, ale tak jak powiedziałem, tam nie ma sprzeczności, bo organem zarządzającym jest gmina Siennica, natomiast w MM, podstawówki i gimnazja są pod "kuratelą" miasta, a szkoły średnie - powiatu. Dlatego problem łączenia ich w zespoły jest bardziej skomplikowany, a nawet nie wiem, czy w ogóloe mozliwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka