alik.0 03.08.11, 21:35 Dziś zobaczyłem mlekomat na rogu Kazikowskiego i 3-go maja (naprzeciwko Manhatanu) czy ktoś z niego próbował mleko ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lato-ja Re: Mlekomat w Mińsku 04.08.11, 06:14 Ja próbowałam :) Jest dobre, pachnie jak od krówki no ale dosyć drogie chociaż widzę spore zainteresowanie. Ostatnio zauważyłam dziwną rzecz. Jak wlewam do kawy mleko ze sklepu to robi się bardzo jasna, a jak wlałam to mleko z automatu (taką samą ilość) to tylko trochę się rozjaśniła. Wychodzi na to, że "świeże mleko" ze sklepu ma jakieś barwniki :( Odpowiedz Link
andrze.r Re: Mlekomat w Mińsku 04.08.11, 14:24 Taka sama teoria jak brzoza to cienki patyk... Odpowiedz Link
mimiwp Re: Mlekomat w Mińsku 15.08.11, 09:49 mam takie samo spostrzezenie, mleka z automatu daje nawet wiecej niz "sklepowego" i nie ma tego efektu, zatem w mleku "sklepowym" musi byc jakis bialy barwiacy syf (zresztą teraz w każdym produkcie jest jakis rako- albo cukrzycotwórczy syf). Odpowiedz Link
sliweke Re: Mlekomat w Mińsku 09.08.11, 12:14 Ja próbowałam, i moim zdaniem wcale nie smakuje jak z kartonu. Smakuje jak swojskie mleko, od krówki. Odpowiedz Link
alik.0 Re: Mlekomat w Mińsku 11.08.11, 20:36 Wczoraj, kupiłem i również polecam.Smaczne świeże mleczko. Odpowiedz Link
annaka7777 Re: Mlekomat w Mińsku 20.08.11, 11:33 Ja uwielbiam mleko z tego mlekomatu. wiem, że jest świeże i niepasteryzowane. Cena trochę wysoka, ale wiadomo to jest dosyć droga inwestycja jak na jednego człowieka, więc jakoś musi się zwrócić. Do tej pory kupowałam mleko na targu, ale te babcie co sprzedają na ogół zlewały tłuszczyk (chociaż często przysięgały, że nie!) lub rozcieńczały wodą i tez nie wiadomo było ile to mleko w tej plastikowej butelce stoi. Teraz chociaż wiem co kupuje. Pozdrowienia dla Pana Właściciela (który często bywa obok swoje mlekomatu) i gratuluje pomysłu! Odpowiedz Link
kochamcie Re: Mlekomat w Mińsku 22.08.11, 08:42 a kto jest właścicielem? Z jakiego/czyjego gospodarstwa pochodzi? Odpowiedz Link
annaka7777 Re: Mlekomat w Mińsku 22.08.11, 10:54 Nie wiem czy można tak publicznie podawać imię i nazwisko, ale Pan pochodzi z Nowodworu (czy jakoś tak?) spod Siennicy Odpowiedz Link
mama.julii Re: Mlekomat w Mińsku 23.08.11, 09:51 Informacja dokładna skąd pochodzi jest na mlekomacie, tylko na małej karteczce. Odpowiedz Link
mama.julii Re: Mlekomat w Mińsku 23.08.11, 09:48 Też uważam że to super pomysł i jestem bardzo wdzięczna temu, kto na niego wpadł. Mleko jest rewelacyjne. Swoją drogą jakich to czasów doczekaliśmy, aby za rewelacyjne brać rzeczy proste, normalne, takie, które kiedyś były normą i nikt się nad tym nie zastanawiał, a ile się trzeba natrudzić żeby je zdobyć. Jaja to od gospodyni zaprzyjaźnionej od prawdziwych wolnych kurek mam zaklepane, miód to samo, niestety tylko mięso się nie za bardzo mi opłaca, bo nie mam aż tak dużej rodziny aby dużą ilość przejadła i gdzie przetrzymać nawet i ćwierć świnki nie za bardzo. A wracając do mleka - tak jak piszecie - jest inne niż to kartonikowe. Jest tłustsze, osadza się śmietanka, jest koloru bardziej kremowego niż białego, no a jak pachnie... cud. Przypomniało się mi jak byłam dzieckiem (a to było raptem 20 lat temu) i na wsi chodziło się z "kaneczką" do gospodarstwa, gdzie hodowano krówki i pani wlewała mi takie świeżutkie prosto od krowy, jeszcze z pianą. Ten sam zapach. A co do ceny - ja kupowałam mleko ze Spomleku, kiedyś było najmniej przetworzone, takie na 5 tygodni, wcześniej było na 5 dni, było tylko pasteryzowane, a teraz niestety ku mojemu zgorszeniu zobaczyłam że nagle stało się przydatne do spożycia przez 5 miesięcy chyba - po prostu zrobili je UHT. No i to mleko w Metrze, bo chyba tylko tam jest, kosztuje 3.10 zł, więc rachunek jest zupełnie prosty. Tylko jeszcze w szklaną butelkę muszę się zaopatrzyć, żeby plastików za każdym razem nie kupować. A no i mleczko więcej niż 2 dni nie postoi, czyli na bieżąco litr codziennie muszę sobie kupować. Odpowiedz Link
kochamcie Re: Mlekomat w Mińsku 23.08.11, 14:30 w lodówce nie postoi dłużej niż 2 dni? ech, nie przerobimy litra w 2 dni... Odpowiedz Link
renka81 Re: Mlekomat w Mińsku 23.08.11, 19:36 Ale nie musisz kupować całego litra. Możesz wrzucić 1,5 zł i mieć pół butelki :) Jak wrzucasz monety to licznik pokazuje na jaką część litra starczy. Ja kupiłam w sobotę i była super kaszka na mleku ;-) Aha i automat nie wydaje reszty, trzeba mieć drobne. Odpowiedz Link
sonia23.1 Re: Mlekomat w Mińsku 24.08.11, 12:35 ja też spróbowałam wczoraj i jest baardzo smaczne. Ale zastanawia mnie jak często dolewają do automatu mleko i jak często czyszczą to urządzenie. Jak to technicznie wyglada. Czy nie zbierają się w tej lodówce bakterie? Odpowiedz Link
pierr_nick Re: Mlekomat w Mińsku 04.10.11, 01:30 mleko owszem pyszne, ale tylko kiedy jest świeże, próbowałem nastawić je na zsiadłe i nic z tego nie wyszło, prócz ohydnej serwatki i stąd też zapewne trzeba więcej wlać tego mleka do kawy by ją zabarwić. Wniosek że coś nie tak jest z tym mlekiem. Moze i zapach krowy też jest identyczny z naturalnym. Odpowiedz Link