Dodaj do ulubionych

BEZ ZNIECZULENIA

08.12.04, 22:37
Wysłany: Gru 8, 2004 21:33:57
Cytat Edytuj

Po raz ostatni mój felieton „Rysy Demokracji” ukazał się w numerze 50
Tygodnika „Co słychać?”. Z firmą tą pożegnałem się po kilku latach z nią
współpracy dzisiaj, 8 grudnia 2004. Nie oznacza to jednak, że
felietony „Plebsa” umarły! Rozpoczynałem je pisać w jeszcze powielaczowej
gazetce w 1989 roku „W Wesołej 18 km od centrum”, której byłem przez kilka
lat redaktorem naczelnym, a następnie w gazecie „W Wesołej Dobra Wola 16 km
do centrum”. Odszedłem z „Co słychać?” razem ze swoim felietonem i z drugim
felietonem „Pra(w)ny prosty”do...
20 grudnia ukaże się pierwszy numer tygodnika „Bez znieczulenia – Tygodnik
okołomiński”, którego będę wydawcą i zastępcą redaktora naczelnego. Ster
obejmie dziennikarka „Życia Mińska” ( cotygodniowej mutacji „Życia Warszawy”
Małgorzata Madziar. Zachęcamy ludzi, którym dziennikarstwo nie jest obce i
ktorym nie przeszkadza do współpracy z nowym tygodnikiem, a teraz pożegnalny
felieton w „Cs?”:
* * *
Pokrzykujący nieustannie na sulejóweckiego burmistrza, przewodniczącą rady i
pracowników urzędu szef komisji rewizyjnej Zenon Dąbrowski musiał sobie,
podczas dokończenia sesji w dniu 3 grudnia posypać głowę popiołem. Powód był
prozaiczny – Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok Sądu Okręgowego
w Siedlcach i „Zenuś” musiał przeprosić.
Na pół gwizdka
Zenon Dąbrowski nie byłby jednak sobą, żeby nawet nad wyrokiem Sądu
Apelacyjnego przejść spokojnie do porządku dziennego. Najpierw więc
przeprosił ( bo musiał!!!) wyrzucając niczym karabin maszynowy, tekst
przeprosin osób, które wygrały z nim sprawę. „Następnie skrytykował Sąd
Apelacyjny w Lublinie za oparcie się na zeznaniach Małkiewicza, Zalewskiego i
Matrackiej oraz publikacjach prasowych, zamiast na jego głębokim przekonaniu
o niewinności. Wreszcie wyciągnął pismo podpisane przez niemal wszystkich
pracowników urzędu, skarżących się na jego postępowanie i czytając po kilka
nazwisk wyrzucał z siebie : „przepraszam nie wiem za co pana...”. Nawet w
gronie jego zwolenników widać było uśmieszki i oznaki zażenowania. Gdyby
pracownicy urzędu skorzystali z drogi karnej, a nie cywilnej, to w dniu
wydania wyroku Zenon Dąbrowski musiałby złożyć mandat. A tak, zaraz po
wyrzuceniu z siebie „przeprosin” zaczął obrażać od nowa, insynuować,
oskarżać – jak zwykle bezpodstawnie.
Radni opozycyjni nie kryli swego gniewu na Janusza Czarnockiego, że nie mogą
odwołać przewodniczącej. Tylko Halina Borowska- Krupkowska nie
omieszkała „pouczać” przewodniczącą Matracką, nie kryjąc zupełnie jadu...
Przy okazji poszła za ciosem Zenona Dąbrowskiego i również zaatakowała wymiar
sprawiedliwości - tym razem prokuraturę w Mińsku , która rzekomo jest usłużna
wobec burmistrza i spółki, bo wszystkie doniesienia Dąbrowskiego ,Wójcikowej
i komisji rewizyjnej umarza. Krupkowska nie kryła, że liczy na rychłe
przejście do Warszawy. Osobiście byłbym bardziej wstrzemięźliwy, bo nawet
gdyby jakimś cudem w referendum mieszkańcy opowiedzieli się za przyłączeniem
do Warszawy i utratą samodzielności Sulejówka, i nawet gdyby Rada Warszawy, a
potem Sejm dał im taką szansę, to zapewne po „wylądowaniu” w Warszawie nie
jako dzielnica Sulejówek tylko część dzielnicy Warszawa – Wesoła
oskalpowaliby inicjatorów przyłączenia w tym Borowską – Krupkowską przede
wszystkim, bo jak wiadomo miłości między tymi dwoma miasteczkami nigdy nie
było i nie ma do dzisiaj!
Plebs

Obserwuj wątek
    • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:07
      A to nas zaskoczyłeś Plebs! Bardzo miła niespodzianka! I decyzja bardzo mądra!
      Nareszcie, będzie co poczytać. A gdzie będzie można nabyć ten tygodnik?
      • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:15
        W pierwszych tygodniach wydawania pisma w wybranych sklepach na terenie Mińska,
        Sulejówka, Wesołej, Dębego, Dobrego i innych miejscowości, prawdopodobnie na
        stacjach benzynowych, a później wejdziemy także do kiosków. Na to "zaskoczenie"
        złożyła się bardzo długa praca przygotowawcza, w dodatku aż do mojego odejścia
        dzisiaj z "Cs?" musieliśmy robić "zasłony dymne", bo konkurencja nie spała.
        Radaktor naczelna i ja jako wydawca mamy wizję, wiemy że musi się udać ten
        nowy tygodnik. A przede wszystkim będzie zasadniczo różnił się od w tej chwili
        wychodzących na terenie powiatu mińskiego, czy w rejonie Wesołej. Zresztą
        ocenbia to najlepiej Czytelnicy.
        • eraser19 Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:21
          Poczytamy, poczytamy! Brakuje ostrzejszego pisma, nie wszystkim odpowiadają te
          broszurki kółek różańcowych...
          • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:39
            Ponieważ to mi coraz bardziej przeszkadzało, postanowiłem stworzyć zupełnie
            inną gazetę. A do tej koncepcji pióro Małgorzaty Madziar znanej mi najpierw
            z "Cs?", a potem z "Życia Mińska" okazało się nieocenione! W końcu w czasach
            mojego sportowego dziennikarstwa nazywano mnie przemiennie albo "brylantowe",
            albo "ostre pióro". Gdy tylko upubliczniliśmy powstanie "BEZ ZNIECZULENIA"
            otrzymaliśmy już pierwsze sygnały popierające taką właśnie koncepcję tego
            pisma.
            • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:47
              Szczerze mowiac to strach mnie ogarnia, przed dwoma ostrymi piorami. Zartuje...
              to wskazane!
              • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 08.12.04, 23:59
                Liczę na cały pióropusz ostrych piór, ale to oczywiście kwestia czasu, nie od
                razu Kraków zbudowano...W każdym razie ani Małgorzata Madziar ( naczelna) , ani
                ja ( vice i wydawca jednocześnie) do "różańcowych" na pewno nie należymy!Tak
                się składa, że na tym terenie jesteśmy jedynymi ( wraz z Jackiem Zalewskim) w
                gazetach lokalnych dziennikarzami, którzy pracowali ( bądź pracują) w prasie
                centralnej, ogólnopolskiej...Najwyższa była już pora to wyzwanie przyjąć!
                • nikita121 Re: BEZ ZNIECZULENIA 09.12.04, 00:25
                  Moje poparcie oczywiście macie, sądzę że poprze Was sporo ludzi nie tylko w
                  Sulejówku, czy Mińsku...
                  • szepiet.07 Re: BEZ ZNIECZULENIA 09.12.04, 01:00
                    Na pewno dużo mądrych ludzi poprze nową gazetę!
    • obserwatorka15 Re: BEZ ZNIECZULENIA 09.12.04, 16:50
      Ja również muszę wyrazić swoje poparcie. Zaliczyliście mnie do grona myślących-
      więc nie mam wyjścia. Tak trzymaj Plebs!
      • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 09.12.04, 17:52
        obserwatorka15 napisała:

> Ja również muszę wyrazić swoje poparcie. Zaliczyliście mnie do grona
        myślących-
        >
        > więc nie mam wyjścia. Tak trzymaj Plebs!

I tak trzymaj Obserwatorko!
        • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 10.12.04, 05:46
          Liczę na szybki rozwój gazety. Wiem, że dwa ostre pióra naczelnej Małgorzaty
          Madziar i moje przyciągną także nowych autorów. Po upublicznieniu "narodzin"
          nowego prasowego dziecka mamy już wiele sygnałów, że to był dobry pomysł.
          Jeżeli pozytywne wypowiadają się ludzie, którzy jeszcze nie widzieli gazety, a
          opierają swe sądy jedynie na jej tytule i osobach redaktora naczelnego oraz
          wydawcy, to coś w tym jest...
          • nikita121 Re: BEZ ZNIECZULENIA 10.12.04, 06:46
            Ja też mam ostre piórko...
            • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 10.12.04, 08:02
              nikita121 napisała:

> Ja też mam ostre piórko...

Jeżeli już masz coś ostrego, to jedynie3 języczek Nikitciu...
              • szepiet.07 Re: BEZ ZNIECZULENIA 11.12.04, 04:59
                Nikitka owszem języczek tak, ale i piórko, szczególnie w donosikach...
                • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 11.12.04, 08:17
                  Wiesz, Szepiet w donosikach to niemal każdy Polak jest dobry!
    • obserwatorka15 Re: BEZ ZNIECZULENIA 11.12.04, 20:21
      Słyszałam, drogi Plebsie, że poszukujesz dziennikarzy, a dla początkujących
      oraganizujesz warsztaty dziennikarskie.Więc moja propozycja po co masz daleko
      szukać, poszukaj na Forum. I tak moja skromna propozycja:
      Nikita będzie pisała w stylu fantasy (dała już próbki na Forum, wyszło ciekawie)
      Obserwator z powodu "celnego trafienia" dział sportowy
      Dla działu historycznego mam ciekawą kandydaturę, lecz na razie przemilczę.
      Szepiet i Eraser - dział polityczny (poglądy słuszne)
      I może dla Obserwatorki znalazło, by się zajęcie szradzisty, układam rebusy,
      zagadki, sprzątać też potrafię. I co Pan na nasze skromne kandydatury?
      • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 11.12.04, 23:18
        Łamy "BEZ ZNIECZULENIA" są i będą otwarte dla wszystkich. Oczywiście za dobór
        współpracowników odpowiada zawsze redaktor naczelny, a więc pani Małgorzata
        Madziar, ale ponieważ razem tworzymy kolegium redakcyjne mogę w tej materii
        wyrazić również swoje zdanie, nie jako wydawca pisma. Pierwszy numer ( wiadomo
        uzgodnienia z drukarnią, etc.) jest już praktycznie gotowy, ale do następnego,
        który ukaże się zapewne ( w związku ze świąteczną kanikułą) dopiero ok. 5
        stycznia 2005 zapraszamy ludzi potrafiących pisać i mających o czym pisać bez
        względu na poglądy polityczne, etc. Jeżeli natomiast ktoś nie czuje się
        dziennikarzem ale ma ciekawe informacje, które później dziennikarze "BEZ
        ZNIECZULENIA" mogą opisać jest też oczywiście mile widziany. Do momentu
        uruchomienia lokalu redakcyjnego ( zapewne w Mińsku Mazowieckim przy ul.
        Piłsudskiego)na wszelkie materiały oczekujemy pod adresami E-mail:
        malgorzatamadziar@op.pl i maciagkrzysztof@poczta. onet.pl oraz telefonami: M.
        Madziar 0 - 608469964, Krzysztof Maciąg 0 - 502232791, stacjonarny 0 - 22
        7737385 i 7737398 oraz pod adresem pocztowym wydawcy: ul. Godebskiego 9 m 3
        05 - 075 Warszawa - Wesoła. Zapraszamy do współpracy. Pozdrowienia szczególne
        dla Obserwatora, Obserwatorki, Nikity, S-Eli, Szepieta, Erasera,oraz wszystkich
        ludzi dla których normalność w każdej dziedzinie jest najważniejsza
        • eraser19 Re: BEZ ZNIECZULENIA 12.12.04, 20:45
          Na pewno podrzucę Wam co nieco. Wprawdzie nie jestem dziennikarzem, ale bywa
          się i tu i tam, więc możecie na mnie liczyć.
          • szepiet.07 Re: BEZ ZNIECZULENIA 12.12.04, 23:11
            Ten gnom pseudo Jazon, nawet nie ma w chałupie kompa, tylko wali z redakcji te
            swoje wypociny, a te niby felietony gryzmoli ręcznie jak za króla Ćwieczka. Bóg
            i car w jednym. Nie do podrobienia. Ten styl, te niby-jaja, ta niby-praktyka...
            Klękajcie narody przed jzp! On zbawi Mińsk Mazowiecki i okolice, tak
            jak "zbawił" Zespół Szkół w Janowie do spółki ze swoją żoną intendentką
            prawdopodobnie...
      • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 13.12.04, 08:06
        obserwatorka15 napisała:

> Słyszałam, drogi Plebsie, że poszukujesz dziennikarzy, a dla początkujących
        > oraganizujesz warsztaty dziennikarskie.Więc moja propozycja po co masz daleko
        > szukać, poszukaj na Forum. I tak moja skromna propozycja:
        > Nikita będzie pisała w stylu fantasy (dała już próbki na Forum, wyszło
        ciekawie
        > )
        > Obserwator z powodu "celnego trafienia" dział sportowy
        > Dla działu historycznego mam ciekawą kandydaturę, lecz na razie przemilczę.
        > Szepiet i Eraser - dział polityczny (poglądy słuszne)
        > I może dla Obserwatorki znalazło, by się zajęcie szradzisty, układam rebusy,
        > zagadki, sprzątać też potrafię. I co Pan na nasze skromne kandydatury?

Ja na miejscu Plebsa zabrałbym wszystkich, wyłączając moją osobę. (Dziękuję
        Obserwatorko za uznanie) Jak chcesz wiedzieć, zupełnie nie nadaję się do tego,
        bo jakby mnie taki jelonek czy jazonek tak pdskakiwał, to skróciłbym go o
        głowę. Tutaj, mogę jedynie wspierać Plebsa słownie. I będę to robił, bo tak się
        składa, że znam tego jazonka z opowieści mojej znajomej no i czytałem jego
        gazetę. Dziwiłem się niejednokrotnie, dlaczego Plebs tak się tam marnuje...
        • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 13.12.04, 08:39
          Zdziwienie OBSERWATORZE podzielam, sam się sobie dziwiłem, że tak długo z tym
          zadufanym typem wytrzymałem, ale ponieważ pozostałe gazety ukazujące się na
          naszym terenie jeszcze mniej mi odpowiadały pisałem w "Co słychać?", traktując
          to jak hobby i żeby nie wypaść z dziennikarskiego rytmu, bo finansowe profity
          w "Cs?" sa powszechnie znane... Miarka przebrała się, gdy na łamach tej gazety
          ukazał się najpierw chamski list czytelnika Zbigniewa Kowalskiego, a następnie
          także z jego udziałem artykuł szkalujący Lokalne Zrzeszenie Właścicieli
          Nieruchomości, w którym wówczas byłem doradcą prawnym, a obecnie jestem
          kierownikiem administracji. Piątkowski nie dosyć, że napisał bzdury, to jeszcze
          cały czas podpuszczał tego gościa, a ostateczny popis chamstwa dał w sądzie
          zeznając jaki świadek. Oczywiście o tym, że redaktor naczelny będzie zeznawał
          jako świadek p-ko mnie dowiedzałem się z akt sprawy, a nie od tego tchórza. W
          tej sytuacji ja również powolałem go na świadka. W dniu dzisiejszym po
          uniewinnieniu Kowalskiego przez sąd pierwszej instancji składam wniosek o
          uzasadnienie wyroku, a później oczywiście apelację. W tej samej sprawie
          prywatny akt oskarżenia skieruję niebawem ( jeszcze się nie przedawniło)p-ko
          Zbigniewowi Piątkowskiemu, jak również w związku z jego chamskim postem pod
          ksywą "Jazon". Dziękuję za deklarację pomocy ( pozadziennikarskiej), wszelkie
          informacje na temat "tego pana" czyli jzp vel jazon vel Jan Zbigniew Piątkowski
          mile widziane. E-mail mój jest znany na tym forum. Pozdrowienia.
          • nikita121 Re: BEZ ZNIECZULENIA 13.12.04, 22:52
            Troszkę wiem, w odpowiednim czasie powiem...
            • krzysztofplebs Re: BEZ ZNIECZULENIA 14.12.04, 00:53
              I o to chodzi, żeby nie tylko o tym osobniku informować. To jedyne lekarstwo,
              podobnie jak w przypadku radnych Sulejówka...
      • obserwator.2236 Re: BEZ ZNIECZULENIA 14.12.04, 07:39
        obserwatorka15 napisała:

> Słyszałam, drogi Plebsie, że poszukujesz dziennikarzy, a dla początkujących
        > oraganizujesz warsztaty dziennikarskie.Więc moja propozycja po co masz daleko
        > szukać, poszukaj na Forum. I tak moja skromna propozycja:
        > Nikita będzie pisała w stylu fantasy (dała już próbki na Forum, wyszło
        ciekawie
        > )
        > Obserwator z powodu "celnego trafienia" dział sportowy
        > Dla działu historycznego mam ciekawą kandydaturę, lecz na razie przemilczę.
        > Szepiet i Eraser - dział polityczny (poglądy słuszne)
        > I może dla Obserwatorki znalazło, by się zajęcie szradzisty, układam rebusy,
        > zagadki, sprzątać też potrafię. I co Pan na nasze skromne kandydatury?

Gratuluję spostrzegawczości Obserwatorko. Ale, co do podziału tych ról,to chyba
        trochę przsadziłaś, zwłaszcza jeśli chodzi o mnie. Te celnne trafienia często
        są zupełnie przypadkowe, więc nie wiem, czy byłby ze mnie dobry "komentator"
        sportowy. Zresztą, jak już raz pisałem - dziennikarstwo to nie dla mnie. To dla
        ludzi o mocnych nerwach, a ja często bywam impulsywny, więc mógłbym zepsuć
        Plebsowi gazetę. Ale ciebie widzę jako idealną kandydatkę na dziennikarkę...
    • obserwatorka15 Re: Wielkie Dzięki! 14.12.04, 13:54
      Serdeczne dzięki, Obserwatorze za słowa uznania, ale ja również nie nadaję się
      na dziennikarkę.Są dwa powody. Pierszy to tylko, albo przede wszystkim brak
      warsztatu. Co przy dobrym nauczycielu, może by było jeszcze do pokonania. Ale
      drugim głównym i nie do pokonania powodem jest moja wrażliwość. Co pradwa
      pomaga mi ona dostrzegać pewne fakty w jasnym świetle. I to jest mały plusik.
      Lecz jest ogromnym minusem przy licznych kontaktach z różnymi ludźmi, na które
      narażony jest dziennikarz.

I tak dla mnie skutki spotkań z:
      1. spotkanie z chamem - 2 nieprzespane noce
      2. spotkanie z hipokrytą - niestrawność
      3. spotkanie z ignorantem - uprorczywy ból głowy
      4. uczestnictwo na sesji w Sulejówku w d. 4.10 - 3 nieprzespane noce
      5. spotkanie z bojownikami o wolność "ściemy" w dniu 5.11 - trzydniowy atak
      śmiechu

Jako dziennikarz naraziłabym Plebsa na straty z tutyłu wypłacania ciągłych
      zwolnień lekarskich. W następstwie czego, albo on wylałby mnie z pracy, albo
      wcześniej dopadłby mnie zawał. Jako Obserwatorka mogę mu się bardziej przydać.
      Z pewnością podrzucę mu nie jeden temat.
      Na koniec gdyby zmartwił Was mój stan zdrowia, albo Pani Doktor Ela dopatrzyła
      by się czegoś o podłożu psychosomatycznym,
      Zapewniam wszystkich, że jako NIE-DZIENNIKARZ sama organizuję sobie spotkania z
      właściwymi ludźmi i cieszę się dobrym zdrowiem, czego i Wam Wszystkim życzę.
      Pozdrawiam gorąco Obserwatorka

• eraser19 Re: Wielkie Dzięki! 14.12.04, 21:04
        Też pozdrawiamy
        • nikita121 Re: Wielkie Dzięki! 15.12.04, 02:04
          i ja, i ja , i ja !!!
          • obserwator.2236 Re: Wielkie Dzięki! 15.12.04, 07:32
            nikita121 napisała:

> i ja, i ja , i ja !!!

Aż mi piszczy w uszach Nikito...Wyluzuj ździebko!
            • krzysztofplebs Re: Wielkie Dzięki! 15.12.04, 23:24
              Ona OBSERWATORZE juz taka jest piekielnica jedna!
              • szepiet.07 Re: Wielkie Dzięki! 16.12.04, 00:13
                I raczej się nie zmieni z tym swoim i ja i ja i ja...
              • obserwator.2236 Re: Wielkie Dzięki! 16.12.04, 00:17
                krzysztofplebs napisał:

> Ona OBSERWATORZE juz taka jest piekielnica jedna!

A to cholera, jaka nieznośna!
                • eraser19 Re: Wielkie Dzięki! 18.12.04, 16:31
                  Ale czasem do rany ja przyłóż
                  • nikita121 Re: Wielkie Dzięki! 20.12.04, 02:33
                    Dziekuje za komplementy!
                    • krzysztofplebs Re: "BZ" już w sprzedaży! 20.12.04, 22:57
                      Co do gazety, bo są pytania gdzie można ja kupić. Wydrukowana została dzisiaj w
                      ilości 1500 egzemplarzy i jest już sprzedawana w kilku punktach na terenie
                      Dębego Wielkiego, Mińska i Dobrego. A w Sulejówku będzie jutro od rana w K&L i
                      W&L ( ale nie tylko). Na starcie nie mogę korzystać ani z "Ruchu"-u ani
                      z "Kolportera", więc stąd start na raty bo wszędzie nie zdążyłem, tym bardziej,
                      że w Dobrem mieliśmy promocję tygonika "Bez znieczulenia" podczas tradycyjnego
                      opłatka w Gminie. No , a poza tym żeby coś sprzedać, trzeba to pokazać, a
                      pierwszy gotowy egzemplarz miałem dziś o godzinie 10.00.Ilość punktów sprzedaży
                      będzie oczywiście rosła, ale jestem realistą i wiem, że na starcie nie będzie
                      łatwo. W każdym razie o nowych punktach sprzedaży "BZ" będę informował na
                      bieżąco. Natomiast chętnych do przyjmowania tego tygodnika do sprzedaży proszę
                      o kontakt telefoniczny ( 0 - 502 232 791) lub E-mail. Drugi numer planowany
                      jest po świętach na 3-4 stycznia.Nie będziemy jednak wycofywali ze sprzedaży
                      nie sprzedanego numeru 1, więc chętni będą mogli go zakupić także w terminie
                      późniejszym.
                      • obserwator.2236 Re: "BZ" już w sprzedaży! 24.12.04, 13:26
                        Czytaliśmy, czytaliśmy...Jest super! Jeszcze raz gratuluję zespołowi
                        redakcyjnemu i życzę samych sukcesów! Pozdrawiam.
                        • krzysztofplebs Re: "BZ" już w sprzedaży! 24.12.04, 16:01
                          Dziękuję Obserwatorze. Co prawda nie jesteś pierwszą osobą, która złożyła
                          gratulacje mnie i red.naczelnej. Wczoraj otrzymaliśmy mnóstwo telefonów z
                          gratulacjami. Dziękujemy wszystkim czytelnikom za zainteresowanie i pochwały. Z
                          pewnścią nie zawiedziemy Waszych oczekiwań. Pozdrawiam.
                          • krzysztofplebs [...] 27.12.04, 21:09
                            Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
                            • obserwator.2236 Re: "BZ" już w sprzedaży! 27.12.04, 21:54
                              Brawo! Jazon będzie nareszcie popularny!
                              • krzysztofplebs [...] 27.12.04, 21:57
                                Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka