Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z VOX POPULI ?

05.07.06, 19:18
W siedzibie stowarzyszenia cały czas odzywa sie automatyczna sekretarka.
Bezrobotni nosy spuszczone w dół. Osoba funkcyjna Pani Radna Krzak nagle
nieoczekiwanie całkowicie odcina się od działań vP. W gazecie Lokalnej piszą
nawet o długach. A przyjaciel Stowarzyszenia Pan Burmistrz, jak zwykle ucieka
od od merytorycznych odpowiedzi na pytania zdesperowanych mieszkańców.
Rozumiecie coś Państwo z tego?
Obserwuj wątek
    • smosarsmagacz Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 05.07.06, 20:31
      od początku była to deta sprawa, a jak wyrzucili MaRYSIĘ r to już zupełna
      padlina...
    • kazaczunio Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 05.07.06, 20:48
      Jedno wielkie dno!
      • plebskrzysztof Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 06.07.06, 09:37
        To akurat było do przewidzenia...
    • 52b1 Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 06.07.06, 10:09
      A to ciekawe, bo mnie napisali, że dostali 7 mln z EFS i zlikwidowali
      bezrobocie w Sulejowku.
      • wanda43 Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 06.07.06, 11:36
        Nawet nie wiem,ze cos takiego dzilala,czy tez dzialalo.
        • milokropka Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 06.07.06, 14:45
          Wando wstydz sie, ze nic nie wiesz o tym stowarzyszeniu - ja obejrzałam ich
          zakres działalnosci na str um sulejówek- czego tam nie ma, jak to mowia
          wszystko a praktycznie z takim zakresem mozna sie pogubic. A mieści sie chyba w
          domu radnej Spirydonskiej. Gdybys chciala podszkolic swoje umiejetnosci
          taneczne lub przypomniec sobie wiedze z zakresu szkoły podstawowej to tez tam
          możesz. Jestem zadziwiona i osłupiała. Co do bezrobocia to nie rozumiem co to
          za działanie- o co chodzi praktycznie. Moze ktos mnie i Was poinformuje. Licze
          na konkrety.
      • antywarkoczyk Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 06.07.06, 18:20
        52b1 napisała:

napisali, że dostali 7 mln z EFS i zlikwidowali
        > bezrobocie w Sulejowku.
        Nie dostali tylko mieli dostać i na swoje nieszczęście w to uwierzyli...
        • 52b1 Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 07.07.06, 09:12
          nie badz taka tajemnicza- to chyba nie jest jakies tajne stowarzyszenie. Mieli
          dostać , nie dostali- dlaczego ?W czym problem, moze nie wiedzieli jak sie
          zabrać do pracy. Co prawda po przeczytaniu ich zakresu działalności to sie nie
          dziwie,ze sie pogubili. Wszystko co komuś w duszy grało - łatwo zgubic
          zasadniczy cel w tematyce pomocy spolecznej, dzialalności charytatywnej,
          bezrobocia, szkoly tańca, sportu, Itp.Tak naprawde to jaki byl cel powstania
          stowarzyszenia?- bo sie pogubilam.
          • plebskrzysztof Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 07.07.06, 21:23
            Oni też nie bardzo wiedzieli. A kasa mogła być dopiero po przygotowaniu
            programu i wyłożenia własnych pieniędzy, których oczywiście nie mieli i d...
            blada! Ot i cała tajemnica "sukcesu"...Słyszałaś cos o tzw. "biznes-planach"
            które zjadają gros udzielonego ewentualnie kredytu. Przecież doją nas jak
            głąbów, a ludzie nadal się na to kupują!
            • maria156 Tylko bezrobotnych szkoda 11.07.06, 19:27
              Niedawno nieoczekiwanie zniknął symbol Caritasu a teraz miejsce na ogrodzenie
              gdzie do niedawna znajdowała się tablica z logo Partnerstwa na Rzecz Rozwoju
              (lider - słynne stowarzyszenie VOX POPULI)pokryła bujna zieleń.
              • plebskrzysztof Re: Tylko bezrobotnych szkoda 11.07.06, 21:06
                Caritas to oczywiście chorowita "Krycha". Czy ona jeszcze żyje, bo jakoś cicho
                o niej po ostatnim pobycie w "wariatkowie"
                • zkpl Re: Tylko bezrobotnych szkoda 11.07.06, 21:24
                  plebskrzysztof napisał:

> Caritas to oczywiście chorowita "Krycha". Czy ona jeszcze żyje, bo jakoś
                  cicho
                  > o niej po ostatnim pobycie w "wariatkowie"
                  Żyje żyje i wygląda całkiem nieżle. Często jeżdzi do Warszawy w godzinach
                  rannych autobusem z Sulejówka Swoją drogą ciekawe kiedy w końcu pani
                  Radna "dojedzie' (wszystko jedno czym) przed oblicze Wydziału Karnego Sądu
                  Rejonowego w Mińsk-Mazowieckim. Już chyba najwyższa pora na rozpoczęcie procesu
                  w tej bulwersującej sprawie.
                  • babajaga22 Re: Tylko bezrobotnych szkoda 12.07.06, 15:20
                    Szanowny ZKPL-u, w styczniu polemizowaliśmy na temat V)OX POPULI i na moją
                    głowę posypało się sporo gromów, gdyż twierdziłam, że twór ten jest jedną
                    wielką lipą i fikcją literacką, która daje złudne nadzieje ludziom bez
                    pracy.Możliwość dorobienia mieli nieliczni, tj. "królik , jego krewni i
                    znajomi" i wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że z tej możliwości
                    skorzystali, a także z zagranicznych sesji wyjazdowych.<Myślę, że od szefostwa
                    Vox populi należy się naszej społeczności bodaj słowo wyjaśnienia - kampania
                    reklamowa była przecież gigantyczna /biorąc pod uwagę lokalne obyczaje/.Ciekawa
                    jestem, czy nadal jesteś pełen /niczym nie uzasadnionego/
                    optymizmu.Zainteresowanych odsyłam do wspomnianej dyskusji ze
                    stycznia /Przepędzić to bydło - niestety taki jest tytuł tej strony/
                    • babajaga22 Re: Tylko bezrobotnych szkoda 12.07.06, 16:10
                      Uściślam: mówiąc o lipie i fikcji literackiej miałam na myśli inicjatywę "Bank
                      zintegrowanych działań", który zajmuje się problemem barier występujących na
                      rynku pracy i ułatwianiem wchodzenia lub powrotu na ten rynek
                      bezrobotnym.Statut Vox p[opuli daje członkom stowarzyszenia ogromne pole do
                      społecznego działania .Społeczne ,to w moim rozumieniu bezpłatne świadczenie
                      pracy dla dobra stowarzyszenia i społeczności.
                      .Udzielanie płatnych korepetycji, a tak planowano, nie można ,moim zdaniem,
                      zaliczyć do działalności społecznej. Słyszę, że Vox przejmuje organizację
                      turnieju tańca.Pomysł jest dobry, gdyż radna Spirydońska jest sprawnym
                      menedzerem, a burmistrz nie był właściwą osobą do osobistego zajmowania się
                      taką działalnością.
                      • maria156 Teraz Ekologia? 12.07.06, 20:38
                        babajaga22 napisała:

> Uściślam: mówiąc o lipie i fikcji literackiej miałam na myśli
                        inicjatywę "Bank
                        > zintegrowanych działań", który zajmuje się problemem barier występujących na
                        > rynku pracy i ułatwianiem wchodzenia lub powrotu na ten rynek
                        > bezrobotnym.Statut Vox p[opuli daje członkom stowarzyszenia ogromne pole do
                        > społecznego działania .Społeczne ,to w moim rozumieniu bezpłatne świadczenie
                        > pracy dla dobra stowarzyszenia i społeczności.
                        > .Udzielanie płatnych korepetycji, a tak planowano, nie można ,moim zdaniem,
                        > zaliczyć do działalności społecznej. Słyszę, że Vox przejmuje organizację
                        > turnieju tańca.Pomysł jest dobry, gdyż radna Spirydońska jest sprawnym
                        > menedzerem, a burmistrz nie był właściwą osobą do osobistego zajmowania się
                        > taką działalnością.

Prezes Vox Populi jest nawet bardzo sprawnym menedźerem. Przecież na
                        realizację swoich społecznych planów wywalczyła kilkunastotysięczną bezzwrotną
                        dotację z Europejskich Funduszy. No i ta prestiżowa nagroda za społeczną pracę
                        pomimo faktycznego niezrealizowania ważniejszej części projektu EQUAL.
                    • zkpl Re: Tylko bezrobotnych szkoda 12.07.06, 20:48
                      babajaga22 napisała:

> Szanowny ZKPL-u, w styczniu polemizowaliśmy na temat V)OX POPULI i na moją
                      > głowę posypało się sporo gromów, gdyż twierdziłam, że twór ten jest jedną
                      > wielką lipą i fikcją literacką, która daje złudne nadzieje ludziom bez
                      > pracy.Możliwość dorobienia mieli nieliczni, tj. "królik , jego krewni i
                      > znajomi" i wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że z tej możliwości
                      > skorzystali, a także z zagranicznych sesji wyjazdowych.<Myślę, że od szefos
                      > twa
                      > Vox populi należy się naszej społeczności bodaj słowo wyjaśnienia -
                      kampania
                      > reklamowa była przecież gigantyczna /biorąc pod uwagę lokalne
                      obyczaje/.Ciekawa
                      >
                      > jestem, czy nadal jesteś pełen /niczym nie uzasadnionego/
                      > optymizmu.Zainteresowanych odsyłam do wspomnianej dyskusji ze
                      > stycznia /Przepędzić to bydło - niestety taki jest tytuł tej strony/

No cóz miała Pani rację. Przyznaję z gorycza wówczas dałem się uwieść tej całej
                      szumnej propagandzie 'siedmiu milionów". W sumie szkoda ze tak wyszło. Też mam
                      nadzieje na krótkie wyjaśnienie w tej sprawie ze strony Radnej Spirydońskiej bo
                      pani Krzakowej mimo wszystko jakoś mniej wierzę..
                  • plebskrzysztof Re: Tylko bezrobotnych szkoda 13.07.06, 22:16
                    Pani ławniko-radna nie lubi siadać na ławie oskarżonych. Rzeczesz, że jeździ
                    autobusikiem, to już radny Pietniczka jej nie wozi?
                    • zkpl Re: Tylko bezrobotnych szkoda 13.07.06, 22:34
                      plebskrzysztof napisał:

> Pani ławniko-radna nie lubi siadać na ławie oskarżonych. Rzeczesz, że jeździ
                      > autobusikiem, to już radny Pietniczka jej nie wozi? Być może nie zawsze
                      zmotoryzowane "koleżeństwo" dysponuje wolnym czasem. Skoro ławniko-radna nie
                      może trafić na ławę oskarżonych (a na sesję jakoś trafia?) to już chyba nie ma
                      żadnej nadziei że odpadnie jako kandydatka do startu w wyborach samorządowych.
                      Co za paranoja ???
                      • plebskrzysztof Re: Tylko bezrobotnych szkoda 14.07.06, 05:44
                        zkpl napisała:

żadnej nadziei że odpadnie jako kandydatka do startu w wyborach samorządowych.
                        >
                        > Co za paranoja ???
                        Polska normalka, jeżeli w Sejmie RP zasiadają krymunaliści, to co dopiero w
                        gminach...
            • 52b1 Re: Co się dzieje z VOX POPULI ? 12.07.06, 15:19
              Po pierwsze dobry biznes plan a jesli z EFS to bardzo duzo dokumentow , ktore
              musza byc profesjonalnie opracowane i spojne!!!!. Oczywiscie trzeba mieć część
              swoich pieniedzy na realizacje programu- to chyba kazdy wie - nie ma nic za
              darmo. W roznych programach unijnych jest rozny tz. wkład wlasny. A jak jakas
              madrala myślała, że coś tam sobie nabazgrze na swistku papieru i nie bedzie
              miała częsci pieniedzy na ten swoj pomysł i dostanie pieniądze na piekne oczy -
              to rece opadaja.
              • antywarkoczyk Re: VOX POPULI- bankrutem ? 23.07.06, 09:38
                Ale oni tak myśleli...
                • maria156 Dzieki komu temu długi? 13.09.06, 18:14
                  antywarkoczyk napisała:

> Ale oni tak myśleli...

Z jednej strony znana działaczka samorządowo-społeczna i Radna
                  z drugiej poważny kandydat na Burmistrza (ciekawe czy kandyduje z Ordynackiej)
                  Kosztowne międzynarodowe konferencje i wyjazdy do Hiszpanii a skutek jak w
                  tytule. Obydwoje niewinni ( ach te nie ludzkie urzedy) a po przeczytaniu
                  dzisiejsze Lokalnej mam wrażenie że któreś z nich nie mówi całej prawdy. Tylko
                  które ?
                  • babajaga22 Re: Dzieki komu temu długi? 14.09.06, 22:59
                    Odpowiadając w styczniu tego roku na zarzuty ZKpl -a napisałam: "Nie bardzo
                    chyba zrozumiałeś moje intencje.Absolutnie na nikogo, ani na tę
                    inicjatywę nie pluję, jak to obrazowo ująłeś, ale wyrażam swoją opinię na jej
                    temat.Tyle mi chyba wolno.Dla mnie wymienione przez ciebie szkolenia miałyby
                    sens gdyby faktycznie dały tym ludziom pracę, bo ona jest, czeka tylko na
                    fachowe siły.Przedstawione propozycje kursów może mają jakiś sens dla ludzi
                    młodych.Jeśli gdzieś trafi się praca w restauracji czy w ochronie, to szansę ma
                    człowiek młody i to nie na etat, a na umowę o dzieło bez żadnego ubezpieczenia
                    lub umowę - zlecenie, przedłużane co miesiąc.Do ochrony obiektów przem.,placów
                    budów itp. przyjmują tylko emerytów, bo nie trzeba odprowadzać ZUS-u. Gdzie
                    dziś znajdzie pracę kobieta 40, 50 letnia po kursie kelnerskim? Ile może trwać
                    darmowy kurs językowy? Dwa, trzy miesiace? Czy po takim kursie naprawdę ktoś
                    dostanie dobrą pracę/warunek: znajomość języka/, nawet na wspomnianym
                    Madagaskarze? Bądż realistą ZKPL-u.Ta inicjatywa nie przysporzy również nowych
                    miejsc pracy,, bo to jest projekt badawczy, który zajmuje się ustalaniem barier
                    na rynku pracy i ułatwianiem wchodzenia lub powrotu na ten rynek bezrobotnym.Wg
                    mnie polscy pracodawcy doskonale wiedzą co należy zrobić,by koło zamachowe
                    ruszyło , przybyło miejsc pracy, a tym samym zmalało bezrobocie.Właściwie każdy
                    to wie, że koszty pracy są za wysokie, że trzeba dobrać się do zusu i obniżyć
                    podatki, dać ulgi i zlikwidować lichwiarskie kredyty.Dać ludziom wędkę i
                    poczucie bezpieczeństwa, i gwarancję, że znowu jakaś nowelizacja przepisów nie
                    wpuści ich w maliny.Owszem pracę dzięki Vox Populi już ma jakaś tam grupa
                    swojaków i pewnie przybędą nowi: psycholodzy, socjolodzy, pedagodzy, bo było
                    takie ogłoszenie w ich biuletynie.Nie wiem jakie zadanie będą mieli do
                    wykonania, ale wyobrażam sobie, że będzie ono polegało na podtrzymywaniu
                    bezrobotnych na duchu.Ja ZKPL-u lubię robić to, do czego mam przekonanie, a
                    uprawianie fikcji to raczej nie w moim stylu. Chyba że chodzi o fikcję
                    literacką, to i owszem, od czasu do czasu." Dziś mogę tylko dopisać, że
                    podtrzymuję każde słowo i dodać, że koszty fikcji / na szczęście tylko pierwsza
                    część projektu/ uprawianej przez kierownictwo Vox populi wyniosły 500 tys zł i
                    są to pieniądze zmarnowane. Kto zarobił, uważny czytelnik Lokalnej i oświadczeń
                    majątkowych sulejóweckich radnych /BIP na Sulejówek.pl/ bez trudu wyłapie.Ja ,
                    na szczęście, nie nadawałam sie do tego towarzystwa, co mi tu Plebs
                    niejednokrotnie wytykał, ale dziś przynajmniej nie muszę świecić oczami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka