Dodaj do ulubionych

osiedle domków?

19.11.06, 12:05
czy w MM jest osiedle nowych domków? tzn. czy jest osiedle gdzie budują się
takie domki, czy wiecie może za ile można by kupić działke pod budowe
gdzie są jakieś ogłoszenia sprzedaży działek?

dość krótko mieszkam w MM i jeszcze często wyjeżdżam i jakoś nie wiem jak
zabrać się do poszukiwań
Obserwuj wątek
    • mmpio Re: osiedle domków? 19.11.06, 12:35
      Hm, chyba żadne takie typowe osiedle <jako całościowy zespół> nie powstaje w samym mińsku, coś tam np w Stojadłach ale to przez developera, a ztego co zrozumiałem, chyba sama chcesz zakasać rękawy i zmagać się z murarzami;)
      Gdzie powstją, trochę na Nowym Mieście, trochę na Stankowiźnie, trochę na Targówce... No i bardzo mocno widać tendencję w powstawaniu domków wokół Mińska <np Królewiec, Gliniak> a jest tak na pewno między innymi dlatego, że działki są tam sporo tańsze niż w samym Mińsku, w niektórych wioskach jest komunikacja autobusowa, w innych lepiej mieć własny samochód, żeby pokonać ten 2-3 kilometrowy dystans.
      Jak szukać? Jeśli chodzi o samo miasto, to raczej agencje nieruchomości, kilka ich w Mmińsku jest;) no i prasa lokalna tam jest sporo ogłoszeń, zwłaszcza polecam bezpłatnego miga, jeśli o nieruchomości idzie, ale w innych też jest jakiś wybór, zaś jeśli chodzi o okolice to chyba najwygodniej byłoby sobie zrobić niedzielny spacer o poranku;) i pochodzić po wioskach, jak się jakaś spodoba i przypadnie do gustu jako miejsce do życia to pójść do sołtysa, on powinien wiedzieć kto i gdzie chce coś sprzedać...
      No i jak już mamy konkretną działkę na oku i ustaloną cenę, to przed podpisaniem umowy radziłbym zajrzeć do urzędu gminy zerknąć w miejscowe plany zagospodarowania, żeby się nie okazało później np, że działkę obok biegnie obwodnica miasta, albo czy na danym terenie wolno budować budynki o takich gabarytach i formie jaką byś chciała <np są ograniczenia wysokościowe, co do nachylenia połaci dachowej, % zabudowy działki>
      Mam nadzieję że ciut pomogłem;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka