04.12.15, 12:18
Chaos to najdelikatniejsze co można powiedzieć o tym co dzieje się po zamknięciu przejazdu kolejowego na ulicy Kolejwej.
Piesi przechodzący Kolejową przez tory pod nadjeżdżające pociągi.
Kierowcy ignorujacy zakazy wjazdu, byle tylko dostać się do Biedronki.

Obserwuj wątek
    • zofia_34 Re: Chaos 04.12.15, 12:43
      ale zapory są jak ktoś łamie zakazy ale Policja też jest bo na Abramskiego kilka osób dostało mandat za parkowanie na ulicy
    • adam2014 Re: Chaos 04.12.15, 20:21
      W ogóle, po dzisiejszy dniu, jestem przekonany iż czasowa możliwość przejazdu przez przejazd tymczasowy na pewno nie wynika z konieczności prowadzenia prac budowlanych.

Przez cały dzień (ryzykując mandat) kierowcy korzystali z przejazdu i nie przeszkadzało to widać w wykonywaniu robót, o godz. 20.00 nie widziałem na budowie ani jednego robotnika (więc po co ograniczenie).

Panie Burmistrzu czy otwarcie przejazdu tymczasowego tylko przez 6 godzin/dobę, ma być karą dla mieszkańców (tylko proszę powiedzieć za co) czy może nowym sposobem na pomoc Policji w realizacji planów na ilości wystawianych mandatów.
      Bo na pewno nie jest to podyktowane frontem wykonywanych robót.
      • baseciq Re: Chaos 05.12.15, 23:56
        Naprawdę, ale naprawdę nie bronię burmistrza. Ma swoje grzechy na sumieniu na pewno. Ale godzinami otwarcia przejazdu nie zarządza ani burmistrz, ani rada miasta, tylko PKP PLK. Burmistrz, rada miasta, mieszkańcy i wszyscy święci mogą sobie gadać i domagać się swojego, a PKP i tak zrobi swoje i na nasika na nas, na burmistrza i na innych.
        • lech_zielenkiewicz Re: Chaos 06.12.15, 11:01
          Naprawdę, ale naprawdę "basecig" można dużo dokonać, pod warunkiem że trzeba bardzo chcieć, wyskocz na miasto i zerknij jak to wszystko wygląda i funkcjonuje.
          • baseciq Re: Chaos 06.12.15, 20:57
            Leszku, nie chodzi mi organizację ruchu tylko o godziny otwarcia przejazdu. Za godziny "otwarcia" przejazdu są odpowiedzialni bandyci z Targowej 74. Za organizację i porządek w mieście - urzędnicy z Lipowej.

I jacy by na Lipowej nie byli, przypomnę że PKP i pokrewne pomioty w tym się różnią od terrorystów, że z terrorystami można negocjować.
            • marek_k84 Re: Chaos 06.12.15, 22:45
              Na początku był Chaos i do niego dzięki Lipowej wracamy...
              A różowe rondo, to mistrzostwo świata. Można biletu na oglądanie sprzedawać...
              • lech_zielenkiewicz Re: Chaos 07.12.15, 10:56
                W drogownictwie u nas nie najlepiej, ale za to mamy ładne dekoracje świąteczne wzdłuż Kolejowej.
                • marek_k84 Re: Chaos 07.12.15, 11:32
                  ja proponuję na to różowe co to niby rondo ma być, a już się starło, choinkę postawić q chwale Burmistrza... Inaczej lada chwila ktoś w kogoś tam doopnie, że aż wióry polecą...
                  • wsm54 Re: Chaos 07.12.15, 14:01
                    Pierwsza (o której mi wiadomo) kolizja miała miejsce w sobotę w porze obiadowej.
                    Na szczęście ucierpiały tylko pojazdy. To rondo powinno mieć swoją nazwę (jak wszystkie ronda w naszym mieście).
                    Władysław Smoszyński.
                    • lech_zielenkiewicz Re: Chaos 07.12.15, 20:41
                      Może by umieścić jakąś zielonkowską wersję instalacji w stylu warszawskiej palmy lub tęczy?
                      • wsm54 Re: Chaos 07.12.15, 22:00
                        Proponuję, uwzględniając opinie społeczne jak również fakt że o mały włos nie zostałem w dniu dzisiejszym rozjechany na w/w rondzie nazwę - RONDO PALMY.
                        Władysław Smoszyński.
                        • marek_k84 Re: Chaos 07.12.15, 23:23
                          A dlaczego nie chcecie choinki??? :(
                          Na Wielkanoc by się zmieniło na palmę...
                          A nazwą proponuję uhonorować Miłościwie Nam Panującego Dudzika. Gdyby rondo było duże to pasowałoby do Prezydenta, ale że malutkie to w sam raz dla Burmistrza (prezydencika...).
                          • kama2201 Re: Chaos 08.12.15, 13:44
                            Znaki poziome (przejścia dla pieszych) na ulicach Słowackiego i Abramskiego wymalowane były chyba farbą klejową(taką do malowania ścian w pomieszczeniach).Po pięciu dniach nie widać tego malowania.A te przejścia mają działać przez 15 miesięcy.PozdKM.
                          • jak-39 Re: Chaos 08.12.15, 14:52
                            marek_k84 napisał:

> A dlaczego nie chcecie choinki??? :(
                            > Na Wielkanoc by się zmieniło na palmę...
                            > A nazwą proponuję uhonorować Miłościwie Nam Panującego Dudzika. Gdyby rondo był
                            > o duże to pasowałoby do Prezydenta, ale że malutkie to w sam raz dla Burmistrza
                            > (prezydencika...).
                            Gorąco popieram! Propozycja jest przednia. Pod patronatem nowo mianowanego wojewody rokuje w niedalekiej przyszłości nadzieje na duże i porządne rondo o właściwej nazwie.
                            Choć raz spróbujmy przywdziać skórę kameleona i futurysty. Wszystkie ręce na pokład, nie do oklasków.
                            • lech_zielenkiewicz Re: Chaos 08.12.15, 15:55
                              Obstaję za tęczową choinką z palmą na czubie w zastępstwie gwiazdki, będzie mogła obsłużyć wszystkie święta do lutego 2017 r. i się pięknie wpisuje w filozofię burmistrza "po pierwsze, oszczędzamy"!
                              • marek_k84 Re: Chaos 08.12.15, 17:26
                                O to to!
                                W czerwcu wianek...
                        • jakubczakmarek Re: Chaos 08.12.15, 18:28
                          może PLAMA DUDZIKA
                          • marek_k84 Re: Chaos 08.12.15, 18:36
                            RÓŻOWA PLAMA DUDZIKA...
                            pięknie
                            • kama2201 Re: Chaos 09.12.15, 15:24
                              Ciekawe kto z Policji odbierał ustawienie znaków pionowych na ul.Słowackiego od strony rampy?Znaki stoją w krzakach.W grudniu nie ma liści ale i tak trudno dostrzec co to za znaki.A co będzie na wiosnę?PozdKM.
                              • osow Re: Chaos 10.12.15, 11:42
                                To oznakowanie to jakaś masakra. Pomimo, że nam ten teren to przy pierwszym przejeździe czułem się jakbym się zgubił i jechał po jakimś placu budowy. Dodatkowo mylący jest znak ustawiony od strony banku ze wskazaniem, że po lewej jest parking, a w prawo jest zakaz ruchu na targowisku (ten znak stał tam już od dawna, ale teraz go nie usunięto). Prowizorka totalna.
    • karo-777 Re: Chaos 11.12.15, 19:46
      Przejazd prowizorka to i oznakowanie prowizorka.......... cały projekt przebudowy przygotował zarząd
      PKP PLK nominaci PO a przyklepał Struzik z PSL do tego chłopka zwróćcie się z pretensjami
      • lech_zielenkiewicz Re: Chaos 11.12.15, 22:45
        W takim razie czekajmy jak idealnie to teraz zrobi nowy prezes PKP S.A., Bogusław Kowalski, były wicemarszałek mazowiecki odpowiedzialny za kolej, ekspert kolejnictwa, historyk, założyciel Ligi Polskich Rodzin, publicysta Radia Maryja.
      • marek_k84 Re: Chaos 12.12.15, 12:30
        Temu to nawet zerwana srajtaśma kojarzy się politycznie...
    • karo-777 Re: Chaos 12.12.15, 11:35
      A co może teraz zmienić nowy prezes PKP ....,,klamka zapadła" i kontrakt został podpisany przez nominatów PO oraz ,,przyklepany" przez chłopka Struzika tak więc nie manipuluj człowieku,
      • marek_k84 Re: Chaos 12.12.15, 12:32
        Ochłoń. Może tyle co nowy rząd... Jak widać, może wszystko i nawet Konstytucja w tym nie przeszkadza.
        • lech_zielenkiewicz mniej chaosu 15.12.15, 12:13
          Dzisiaj rano rondo przy urzędzie było zmieniane z plamy burmistrza na przepiękną wyspę burmistrza na której będziemy mogli w końcu coś postawić! Od tygodnia brak za to jakichkolwiek prac przy wiadukcie przy Wyszyńskiego!!! A jak postępują prace przy tunelu?
          • elczupakabra23 Re: mniej chaosu 15.12.15, 13:29
            I przy wiadukcie nic nie będzie się dziać przez najbliższy czas :) Ktoś zawalił sprawę z linią energetyczną. trzeba coś pozmieniać, przebudować, żeby prace mogły dalej się toczyć...
            • jedynyjaku Re: mniej chaosu 15.12.15, 14:47

wczoraj jechalem po raz pierwszy przejazdem tymczasowym (dobrze, ze w ogole jest), w porze popoludniowej, czyli po zmierzchu. no to rondo jest mistrzostwem, gdybym nie wiedzial (z lektury forum), ze tam jest rondo, to bym nie zauwazyl

• marek_k84 Re: mniej chaosu 15.12.15, 23:42
            Wyspa jest miodzio! :)
            Po Falklandach na Glinkach (tak ją ochrzciliśmy na okoliczność wojny - nawet mieliśmy flagę argentyńską tam umieścić, ale flagi zabrakło) mamy Dudzik's Isle...
            • lech_zielenkiewicz żółta kartka 16.12.15, 15:39
              Ja przestaję żartować, ponieważ wczoraj na posiedzeniu komisji inwestycyjnej Panowie Burmistrzowie wyrazili swoją dezaprobatę co do mojej mini publicystyki, nie pomogły tłumaczenia że prawdziwa cnota krytyki się nie boi! Dodatkowo padła zapowiedź wydania moich myśli w formie dziełka zebranego. Jak nic chyba będę musiał polubić obu Panów na Fb.
              • nika004 Re: żółta kartka 17.12.15, 00:38
                To ja zadam pytanie wprost - czy ktos i w jakiej wysokości zapłacił mandat przejeżdżając przez przejazd poza wyznaoczonymi godzinami - podobno posypało sie już kilka po 200 lub 300 zł - ale to tylko podobno - ja złamałam juz kilka razy przepisy i mam zamiar jeszce nie raz bo uważam to ograniczenie za wielka głupote - no chyba że mnie policja sprowadzi na ziemię i uszczupli mój przedświateczny budżet......w Wołominie zrobiono przejazd tymczasowy i jakoś ograniczeń w godzinach nie widziałam.....
                • marek_k84 Re: żółta kartka 17.12.15, 06:00
                  Oznaczenie od strony UM jest... niezbyt kategoryczne. Stoi znak informacyjny (kwadratowy niebieski) z organizacją ruchu. Zakazu bądź nakazu w myśl prd brak.
                • anj74 Re: żółta kartka 17.12.15, 20:52
                  A czy ktoś zapłacił kiedyś mandat za skręt w lewo z Kolejowej w Słowackiego w godzinach szczytu? Zakaz sobie wisiał latami i masowo był łamany.
                  • kama2201 Re: żółta kartka 18.12.15, 13:50
                    Co do zakazu skrętu z Kolejowej w Słowackiego to w tym roku widziałem dwóch kierowców którzy tłumaczyli się policji po wykonaniu takiego manewru.A teraz wiadomość (trochę)pocieszająca.Ktoś wyciął część gałęzi przy niektórych znakach na ul.Słowackiego.Robił to chyba po ciemku bo jeden znak ominął.Może przyjdzie dzisiaj?Niestety choinka zarastająca chodnik na rogu Łukasińskiego/Długosza dalej uniemożliwia korzystanie z chodnika.W październiku dzwoniłem w tej sprawie do UM.Powiedzieli że sprawę załatwią.PozdKM.
                    • dlazielonki obserwacja 21.12.15, 19:21
                      Od jakiegoś czasu przejazd przez tory na ul. Kolejowej jest zamknięty. Ruch samochodowy , szczególnie na odcinku od ulicy Sinkiewicza do zamkniętego przejazdu, zdecydowanie się zmniejszył. Po co, zatem w dalszym ciągu na przejściu dla pieszych na ulicy Kolejowej dalej pełni dyżur „stopek” ? Przejście jest już za skrzyżowaniem z ul. Sienkiewicza. Na pewno poziom niebezpieczeństwa przy przejściu na druga stronę ul. Kolejowej się zmniejszył. Za godzinę pracy "stopka" płacimy kilkadziesiąt zł.
                      • wsm54 Re: obserwacja 21.12.15, 22:43
                        Zgodnie z zarządzeniem nr 215/14 Burmistrza Miasta Zielonka z dnia 27.11.2014 roku to 30,75 złotego za 1 godzinę.
                        Władysław Smoszyński.
                        • keszelm Re: obserwacja 22.12.15, 09:05
                          A może ktoś upomni sie aby przy dojściu do peronu pomalować pasy dla pieszych. Wówczas może nie trzeba byłoby przeskakiwać między samochodami. Tak malo, a tak dużo.
                          Światecznie pozdrawiam Burmistrza i jego świtę urzędników i radnych.
                        • jedynyjaku Re: obserwacja 22.12.15, 14:13

przepraszam: ILE !?!? musial Pan sie pomylic, to niemozliwe, pelen etat przy takiej stawce godzinowej (8 godz, 22 dni robocze) wynosilby 5,5 tys zl - kto w Polsce tyle zarabia? moje rozumienie "stopkow" bylo/jest takie, ze to ludzie, ktorzy dostaja zapomogi z urzedu miasta (np. bezrobotni), a moga sie czuc przydatni dla lokalnej spolecznosci
                          • mieszkaniec_zielonki Re: obserwacja 22.12.15, 16:36
                            Moim zdaniem (może się mylę) to tyle inkasuje firma zewnętrzna , stopek w życiu nie zobaczy takich stawek . A powinno być tak jak w drugiej części Twojej wypowiedzi .
                            • jedynyjaku Re: obserwacja 22.12.15, 16:53

tym bardziej, jesli to firma zewnetrzna to SKANDAL, to sie nazywa niegospodarnosc i dzialanie na szkode Spolki (czytaj: mieszkancow)
                              • magora_4 Re: obserwacja 23.12.15, 11:34
                                Za to wielokrotnie widziałam jak ten "stopek" przeprowadza dzieci przez ulicę Sienkiewicza, na której w tej chwili ruch jest bardzo duży. Uważam, że "stopek" powinien zostać w dalszym ciągu, a oszczędzanie na bezpieczeństwie dzieci nie jest najlepszym pomysłem. A firma zewnętrzna z tego co wiem to zielonkowskie PGK, więc może zamiast rezygnować ze "stopka" przyjrzeć się w jaki sposób została skalkulowana cena.
                                • kama2201 Re: obserwacja 23.12.15, 14:18
                                  Nie wiem czy wszyscy piszący na forum wiedzą że "stopek" nie stoi na skrzyżowaniu ciągle przez osiem godzin.Przychodzi na godziny gdy uczniowie przychodzą/wychodzą ze szkoły.Co do stawi którą UM płaci firmie zatrudniającej "stopka"i ile ona płaci zatrudnionym to nie wiem czy to jest dużo czy mało.PozdKM.
                                  • wsm54 Re: obserwacja 23.12.15, 17:17
                                    To powinno być zadaniem szkół. Środki powinna przekazać gmina.
                                    Koszt byłby mniejszy o 50%. Rocznie mniej o 120 tysięcy. Cztery lata, prawie pół miliona, można zrealizować budowę od podstaw jednej ulicy w naszej Zielonce.
                                    Szkoda i przykro, że obecna władza (burmistrz i dziesięciu radnych) nie dąży do zmian zmniejszających wydatki na szeroko pojętą administrację.
                                    Władysław Smoszyński.
                                    • lech_zielenkiewicz mniej chaosu 23.12.15, 20:16
                                      O g. 17.46 otrzymałem z UM Zielonka otrzymałem "sms-a":
                                      "Od dziś przejazd tymczas. czynny w godz. 22-9 i 16-19 oraz weekendy. Od 24 grudn. linie LZ1 i LZ2 wracają na poprzednie trasy". Małymi krokami wracamy do normalności, fajny prezent przed świętami!
                                      • kama2201 Re: mniej chaosu 23.12.15, 21:09
                                        Na bezrybiu i rak ryba.Też się cieszę.PozdKM.
              • adam2014 Re: żółta kartka 17.12.15, 09:35
                a podobno,
                Prawdziwa cnota krytyk się nie boi
                • marek_k84 Re: żółta kartka 17.12.15, 11:14
                  Prawdziwa...
                  • lech_zielenkiewicz mandaty 17.12.15, 14:48
                    We wtorek widziałem jak radny Tomasza Wołujewicz pokazywał "mms-madatowego" burmistrzowi Adamowi Kotowi, radny głośno mówił, że to nie jego mandat, a wszystko to się działo w czasie posiedzenia komisji inwestycji.
    • mieszkaniec_zielonki Re: Chaos 17.12.15, 15:24
      A ja mam pomysł następujący , żeby Karta Mieszkańca uprawniała do przejazdu przez przejazd tymczasowy całodobowo . Była by to forma przepustki dla mieszkańców .
      • lech_zielenkiewicz pomysł 17.12.15, 16:19
        Bardzo ciekawy pomysł, proponuje napisz oficjalnego maila do: um@zielonka.pl . Chyba poproszę o taką kartę pod choinkę.
        • mieszkaniec_zielonki Re: pomysł 05.01.16, 13:16
          Dostałem odpowiedź na moje pytanie dotyczące Karty mieszkańca i przejazdu tymczasowego .

"2016-01-04 15:19:39Grzegorz Dudzik - Burmistrz Miasta ZielonkaOdpowiedź
          Szanowny Panie, Rozważaliśmy takie rozwiązanie, ale nie jest ono możliwe z prawnego punktu widzenia. Droga ma status ?publiczny?, a zatem zgodnie z polskim prawem nie można zabronić z jej korzystania mieszkańców innych gmin niż Zielonka."
          • lech_zielenkiewicz Re: pomysł 06.01.16, 11:33
            Przy takim obrocie sprawy, proponuję interwencję w "Duda Pomoc".
    • adam2014 Re: Chaos 23.12.15, 10:43
      Nie wiem co napisać,
      - że miałem rację
      - że długo nie trzeba będzie czekać
      Jedno wiem na pewno że nie trzeba było mieć wielkiej wyobraźni że tak to się skończy

Parę minut temu naprzeciw Biedroniki na Kolejowej samochód potrącił kobietę (teoretycznie na placu budowy), był to smochód osobowy, który tam nie powinien się znaleźć, kobieta zresztą też (bo jest to teren budowy)

CHAOS który na został "zafundowany" musiał tak sie skończyć.

CHAOS (najbardziej delikatne okreslenie) i to na całej lini, skandaliczne/nieczytelne oznakowanie, do tego kierowcy nie "znający/przestrzegający" znaków, nie umiejący zachować się na drodze (przykład - parkowanie na parkinku Biedronki w miejscu wyjazdu z tego parkingu), policja nie reagujaca na łamanie przepisów, władza to wszystko ignorująca.
      • tosa_inu Re: Chaos 23.12.15, 10:52
        Niestety jeżeli nie postawi się "płotu" jak od ul. Piastowskiej to ludzie i tak będą chodzić/jeździć bo "się da". Sam widziałem jak przestawiają barierki i znaki zakazu by przejechać:/
        • marek_k84 Re: Chaos 26.12.15, 09:38
          Wystarczy seria mandatów i płotu nie trzeba... Inaczej cały kraj zapłacimy tak jak już drogowcy zaekranowali (proszę o nierozwijanie tej kwestii politycznie)
          • marek_k84 Re: Chaos 26.12.15, 09:40
            Miało być "zapłocimy", ale telefon wiedział lepiej :)
    • karo-777 Re: Chaos 27.12.15, 15:45
      Jest jedna zmiana ...w soboty , niedziele oraz święta przez przejazd tymczasowy można przejeżdżać przez cała dobę.......... nikt z Was tego faktu nie odnotował???
    • adam2014 Re: Chaos 27.12.15, 16:12
      Pan Lech Zielenkiewicz odnotował ten fakt, przynoszący "ogromną ulgę" komunikacyjną i krok w dobrą stronę, oj przepraszam "dobrą zmianę"
    • proinformed Re: Chaos 29.12.15, 16:43
      Całkowity paraliż Zielonki zafundowany chyba "za karę" poza tym niby rondo trochę żenada
      • dlazielonki Re: Chaos 02.01.16, 18:19
        Szanowni mieszkańcy Zielonki
        W styczniu 2016 roku (termin w trakcie ustalania) odbędzie się spotkanie robocze Zespołu ds. modernizacji linii kolejowej E75, przedstawicieli Urzędu Miasta, wykonawcy robót (firma TORPOL) oraz przedstawiciela Komendy Policji w Zielonce. Głównymi tematami rozmów będą:
        - bezpieczeństwo ruchu na tymczasowym przejeździe kolejowym (pomiędzy ul. Abramskiego a ul. Słowackiego),
        - lokalizacja ciągu pieszego na tymczasowym przejeździe kolejowym od strony ul. Kolejowej (jego wykonanie było zgłoszone w fazie projektowej przejazdu),
        - zasady współpracy w zakresie dopasowania godzin otwarcie przejazdu dla ruchu samochodowego w zależności od przewidywanych robót w rejonie przejazdu).
        Jako przewodniczący Zespołu ds. modernizacji linii kolejowej E75 zwracam się z prośbą do mieszkańców o zgłaszanie problemów związanych z prowadzonymi robotami na terenie kolei, które należałoby przedstawić wykonawcy. Mój adres kontaktowy: b.krysinski@zielonka.pl
        radny Bogdan Krysiński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka