ludwik17 12.04.07, 08:38 możecie doradzić w którym banku dają najtańsze kredyty hipoteczne? albo jaki doradca finansowy jest w Mińsku najskuteczniejszy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbla4 Re: kredyt hipoteczny 12.04.07, 10:57 Zbyt malo danych ... To zalezy od wieeeeelu czynnikow. Kazdy bank ma swoje widzimisie, wiec albo wyprawa po bankach czeka, albo doradca finansowy. W Minsku jest tylko firma wspolpracujaca z Expanderem. Warto wiec wybrac sie do Warszawy i spotkac sie z roznymi doradcami: - Open Finance - Expander - Golden Eye itp. Warto poswiecic na to troche czasu. W koncu ten kredyt bedziemy splacac kilkanascie, czy kilkadziesiat lat, a 0,1 % robi duuuuuzoooo w tej skali pozdr M. Ps. Jesli chodzi o tych minskich doradcow to nie mam najlepszego zdania Odpowiedz Link
ladyas Re: kredyt hipoteczny 12.04.07, 14:26 Golden Egg. Golden Eye - to z Jamesa Bonda :) oczywiście bez złośliwości z mojej strony :) Odpowiedz Link
ladyas Re: kredyt hipoteczny 12.04.07, 15:22 "oko" brzmi ładniej niż "jajko" hi,hi.... Odpowiedz Link
emeelka Re: kredyt hipoteczny 12.04.07, 19:54 Jezeli nie masz ani jednego dnia na chodzenie po bankach to skorzystaj z usług doradcy. W Mińsku wybór jest jednak dosć ograniczony. W Expanderze Pan jest moim zdaniem w miarę kompetentny. Osobiście nie polecam pana który prowadzi biuro doradztwa w budynku gdzie jest oddział royal school, osiedle domków koło szpitala. Nie pamietam namiarów w każdym razie wprowadził mnie w błąd dotyczący dokumentacji i straciłam przez niego sporo czasu. Dobrze, ze brałam kredyt na wykończenie to aż tak mi się nie spieszyło z kredytem. Jeżeli mogę Ci cioś doradzić to: a) zacznij szukać kredytu dosyć wcześnie, zwłaszcza dokumenty powinienieś złożyć do banku najlepiej 3 tygodnie przed datą wypłaty kredytu, żeby się zabezpieczyć na ewentualnosć jakiś dodatkowych wyjaśnień. Decyzja tez dość długo trwa. b) jeżeli masz własny kapitał to zastanów się nad kredytem na całość a pieniądze ulokuj na funduszu inwestycyjnym c) zwróć uwagę na warunki wcześniejszej spłaty: np. w millenium jest tak że przez pierwsze 3 lata nie możesz spłacić więcej niż 30% - w praktyce okazuje się, że to 30% można spłacić w środę a we czwartek kolejne 30% itd. ;-))) d) kredyt walutowy: najbardziej stabilną walutą jest jen japoński, ale niestety tylko chyba dwa banki udzielają kredytów w tej waluciee (BZ WBK i niepamiętam jaki drugi). Stopy procentowe w japonii są bardzo niskie - bliskie 0.Drugą w miarę stabilną walutą jest CHF.Warto poprosić o obie symulacje (w walucie i PLN) i mimo tego ze stopy w Szwajcarii rosną kredyt we frankach napewno jeszcze przez kilka lat bedzie korzystniejszy (porównuj symulacje) e) kredyt w PLN - zainteresuj się dofinansowaniem z budżetu państwa części odsetek, bo być może spełniasz takie warunki. Mam nadzieję, że troche pomogłam. Pozdrawiam, E. Odpowiedz Link
emeelka Re: kredyt hipoteczny 14.04.07, 16:45 Jeszcze jedna informacja: wybierając raty stałe łatwiej jest kontrolować wczesniejsza spłatę. Odpowiedz Link
ladyas Re: kredyt hipoteczny 12.04.07, 14:26 Jeżeli jesteś zainteresowany doradztwem w tej dziedzinie, to daj znać na mojego maila gazetowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
emilkami Re: kredyt hipoteczny 13.05.07, 18:45 Czy może mi ktoś powiedzieć ile trzeba zapłacić za doradcę finansowego oraz które banki daja kredyty z dopłatami? Niestety wkrótce też będe zmuszona wziąć kredy na mieszkanie. Odpowiedz Link
emeelka Re: kredyt hipoteczny 13.05.07, 21:14 Za doradcę nie zapłacisz nic. Ale wybierz raczej znane firmy: expander (w mińsku na warszawskiej) lub open office. Powiedzą Ci tez o tych dopłatach. A kredytem na mieszkanie sie nie przejmuj, jeżeli wiesz że go spłacisz ;-) Odpowiedz Link
marbla4 Re: kredyt hipoteczny 14.05.07, 09:34 Dokladnie, doradcy nic nie zaplacisz. On dostaje prowizje od banku. Ale radze Ci isc do roznych doradcow, kazdy ma swoje preferowane banki. Zaden Expander, Golden Egg (Eye ;)), Open Finance nie jest bezstronny. Warto poswiecic dwa, trzy dni na rzetelny przeglad rynku. Wszak splacac bedziemy kilkanascie/kilkadziesiat lat ! pozdr M. Odpowiedz Link
emilkami Re: kredyt hipoteczny 14.05.07, 20:27 Serdecznie wam dziekuję za informacje :):):) Odpowiedz Link
www.informatorkredytowy.pl Re: kredyt hipoteczny 27.07.07, 23:12 Przymując bardzo ogólne założenia ciekawą ofertę z zakresu kredytów hipotecznych ma obecnie Bank Millennium i GE Money Bank. Warto też rozważyć ofertę PKO BP. Pozdrawiam. Odpowiedz Link