Dodaj do ulubionych

Pytanie do właściceli Biur Rachunkowych

16.01.09, 12:19
Mam pare pytań do właścicieli Biur Rachunkowych, czy jakiekowiek Biuro Rachunkowe w Mińsku i okolicach potrzebuje pracowników, czy jest to raczej segment rynku zamknięty dla nowych pracowników.
Drugie pytanie, jeśli jednak jest jakieś zapotrzebowanie na pracowników to czego oczekuje pracodawca, oprócz doświadczenia (co jest raczej rzeczą umowną, bo można mieć doświadczenie tylko w wykonywaniu jednego określonego zadania a o reszcie nic nie wiedzieć) i co i jak należy rozumieć pod pojęciem "doświadczenie"
No i ostatnie pytanie, czy umiejętność rozliczania i wypełniania deklaracji zus, us oraz karty wynagrodzeń (nie za pomocą Płatnika) jest uznawane jako wystarczające doświadczenia aby starać się o prace w BR biorąc pod uwagę że się posiada wykształcenie kierunkowe
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: Pytanie do właściceli Biur Rachunkowych 16.01.09, 22:24
      nie jestem właścicielem biura rachunkowego

w 2003 przeprowadziłam się do Mińska i wtedy zajrzałam do wszystkich biur
      rachunkowych w Mińsku - miałam doświadczenie w pracy w biurze rachunkowym i
      potrafiłam samodzielnie prowadzić księgi rachunkowe (pełna księgowość, książka
      ...), zajmować się płacami i kadrami, zus-y i deklaracje podatkowe a także
      doświadczenie w robieniu bilansu)

pracy w biurze rachunkowym nie udało mi się dostać chociaż udało mi się
      porozmawiać z większością właścicieli biur ... w żadnym przypadku nie było mowy
      nawet o pensji - choc byłam gotowa przyjąc każdą ofertę - aby nie wypaść z zawodu

nie wiem, czy akurat wtedy była gorsza sytuacja na rynku pracy w tym zawodzie
      niż teraz, czy podobna - w każdym razie z rozmów wynikało ze tam pracują osoby
      tylko polecane przez znajomych - jako osoby bardziej wiarygodne ... tak mi
      powiedziano czasem wprost a czasem po prostu wyczułam miedzy wierszami w
      rozmowie ...

życzę powodzenia w szukaniu pracy - być może teraz są inne realia ...czego Ci życzę

pozdrawiam

Agata
      • pamari Re: Pytanie do właściceli Biur Rachunkowych 17.01.09, 13:21

Dzięki z info i życzenia.
        Można wiedzieć jak długo szukałaś i czy w warszawie była podobna sytuacja jak w mińsku (bo domyślam się że pewnie pracujesz w warszawie). Rozumiem że pracodawcy najchętniej szukają osób które praktycznie potrafią wszystko zrobić ale czy w Twojej obecnej pracy pracodawca, jak również wcześniejszych pracach byli skłonni przyuczyć do zawodu osobę która miała jakieś pojęcie o pracy w rachunkowości niemniej jednak nie jest specjalistą.
        Pozdrawiam Mariusz

• margot_may Re: Pytanie do właściceli Biur Rachunkowych 17.01.09, 00:52
      W wielu biurach rachunkowych zatrudniani są po prostu praktykanci. Pewnie też
      stąd, ze w mniejszych miastach nie ma jakiejś dużej ilości klientów ze
      skomplikowanym biznesem.
    • blue_black Re: Pytanie do właściceli Biur Rachunkowych 17.01.09, 16:54
      Witam! Jestem właścicielem biura w Mińsku. Prawdopobnie od
      marca/kwietnia będę potrzebował nowego pracownika. Proszę pisać na
      adres jaroslaw.sowa@sowa.biz.pl. Moje biuro z pewnością nie jest
      zamknięte na nowych pracowników. Zapraszam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka