Dodaj do ulubionych

ZAPŁACIĆ CZY NIE !?

08.01.07, 19:06
od pół roku poszukuję możliwości wyjazdu do pracy w UK lub Irlandii.
Przeszkodą może być słaba znajomość języka lub wiek(?)39 lat. Chętnie
podjąłbym pracę w fabryce przy producji przemysłowej, bo taką pracę wykonuję.
Ostatnio pojawił się taki temat,że Polacy kasują Polaków za załatwienie
pracy. Ja chętnie zapłaciłbym bo nie tylko zmieniłoby to mój status, ale
docelowo też moje życie bo chciałbym wyjechać z rodziną. Co wy na to? A może
jest ktoś kto może załatwić pracę za godziwe wynagrodzenie!!
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 09.01.07, 00:41
      Ja bym nie placila. W UK posrednikom nie wolno jest brac od kandydatow
      pieniedzy (takie prawo). Ale oczywiscie wybor i ryzyko juz Twoje. W kazdym
      razie ja pewnie wolalabym przeznaczyc owe pieniadze na nauke angielskiego
      (szczegolnie, jesli myslisz o pozostaniu w UK na stale/na dluzej; jezyka i tak
      bedziesz sie musial nauczyc, a jego znajomosc przyda Ci sie w szukaniu pracy).
      Powodzenia!
      • zazu2 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 09.01.07, 14:36
        Nie znasz jezyka, chcesz pracowac na tasmie i jechac do UK z cala rodzina.
        Zastanow sie, bo nie wiem czy bedzie ci lepiej niz w Polsce. Nawet jesli
        dostaniesz prace to nie zarobisz tyle zeby utrzymywac za to rodzine.
        • john2006 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 10.01.07, 20:18
          Nie bardzo rozumiem, wszyscy twierdzą że jest tam super a jak są dzieci to już
          całkiem extra. Czy to co piszesz jest wynikiem przemyślen czy też własnych
          doświadczeń?
          • zazu2 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 11.01.07, 12:10
            Doswiadczen. Tego nie rozumiem. Ludzie przyjada do UK, nie maja pracy,
            mieszkania i wracaja do Polski po kilku tygodniach z dlugami i opwiadaja jak to
            bylo super i ile kasy zarobili. Znam kilka takich przypadkow.
            W UK utrzymanie dzieci kosztuje sporo, a jezeli dzieci chca sie ksztalcic to
            jeszcze wiecej. Wsparcie rzadowe dla rodzin z dziecmi w porownaiu do innych
            krajow w Europie jest prawie zadne. Praca w fabryce i 6-7 funtow na godzine moze
            nie zagwarantowac bytu twojej rodzinie ( choc nie wiem jak jest liczna)
      • john2006 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 10.01.07, 20:22
        fajnie piszesz i logicznie, ale chcę podkreślić że mam 39 lat,a czas nagli. W
        twoim przypadku myślę że lat21 możmna tak postąpić, a nawet trzeba. Ja
        zapłaciłbym po to aby odmienić(?) życie swoje i rodziny
        • nikdaklik Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 11.01.07, 15:05
          nie nie i jeszcze raz nie - placic kaza sobie potencjalni oszusci
          jak juz wyzej ktos wspomnial - w UK bezprawne jest pobieranie oplat od osob
          poszukujacych pracy
        • worm83 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 12.01.07, 14:22
          płać, teroia o nie pobieraniu prowizji jest.. w wiekszosci tlyko teoria. jezeli
          nie zaplacisz oficjalnie to agencja pracy (w pl oczywiscie) i tak zechce
          jakiejs oplaty ukrywajac to w dziwnych kosztach.

tylko sprawdz komu masz zamiar zaufac
          • katarzyna61 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 16.01.07, 20:57
            To co wypisują na tym forum ,żebyś sie uczył języka w Polsce jest śmieszne .Ja
            mam 46 lat ,wyjechałem 2 lata temu .Próbowałem uczyć się angielskiego,ale nie
            podołałem.Jak policzyłeś miałem 44 lata jak wyjechałem.Twoje 39 to betka,kolega
            który ze mną wyjechał miał 53 lata.Ja Cię rozumiem też bym zapłacił,ale to nie
            jest pewne.Spróbuj przez agencję.W zależności od miasta 3 osobową rodzinę można
            utrzymać za 7Ł/godz.,ale trzeba pracować po 12 godz.Jak sie nauczysz
            języka ,ale już w Anglii to zmienisz pracę na lepszą.Może żona coś znajdzie!
            • lol21ndm Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 16.01.07, 22:54
              To, ze w PL nie udalo Ci sie z angielskim to jeszcze nie fakt, by nie probowac.
              Wiadomo, nauczyc sie plynnie nie nauczysz, ale przyjezdzac bez podstaw (tj. bez
              podstawowego slownictwa chociazby) to dopiero smieszne. Wiem co pisze, bo teraz
              staram sie pomagac rodzinom ludzi wlasnie mniej wiecej w Twoim wieku, ktorzy
              sciagneli tutaj (do UK) z rodzinami, i bardzo jest im trudno cokolwiek samym
              zalatwic. Tam, gdzie choc jedna osoba z rodziny cos jeszcze po angielsku kuma,
              jest oczywiscie mniej tragicznie niz tam, gdzie zadna z osob ani be, ani me.

Faktycznie, najlepiej jezyka uczyc sie juz na miejscu, ale to tez nie jest
              takie proste, gdy na codzien przebywa sie miedzy Polakami (np. wlasnie ze swoja
              rodzina), w domu polska telewizja, a ci lepiej mowiacy po angielsku sluza za
              tlumaczy...
              • katarzyna61 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 25.01.07, 10:16
                W domu w Anglii nie musisz oglądać polskiej TV.Kursy angielskiego są na różnym
                poziomie i na razie bezpłatne.Najwięcej i najszybciej nauczysz się w pracy.W
                Polsce kursy podstawowe uczą tego co można się samemu nauczyć.Dopiero na dla
                zaawansowanych jest nauka!
                • lol21ndm Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 25.01.07, 13:49
                  Szczerze powiedziawszy ja tam nie bardzo wierze w kursy. Angielskiego nauczylam
                  sie wlasnie w pracy (z tym, ze w moim biurze nie bylo Polakow). Ale to byly
                  inne czasy; teraz trudno Polakow gdzies nie spotkac, wiec i nauczyc sie
                  ciezej. ;)
                  • katarzyna61 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 25.01.07, 22:47
                    Ciekaw jestem Lol21 czy John zapłcił i wyjechał?
    • lol21ndm Gangi w Anglii 30.01.07, 13:32
      Ostrzezenie - dla zainteresowanych wyjazdem do pracy bez jezyka:

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3884332.html
    • cornelie Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 30.01.07, 16:30
      John, juz teraz waz jakis program komputerowy do nauki angielskiego i zacznij
      sie uczyc. zawsze cos zostanie Ci w glowie i naprawde bedzie lzej w Anglii. Nie
      ma sensu zapisywac sie w Polsce do szkoly jezykowej. Te pieniadze mozesz
      przeznaczyc na szykowanie sie do wyjazdu, koszty podrozy itp. Naprawde odradzam
      wyjazd bez jakiejskolwiek znajomosci j. angielskiego.
      na poczatek probuj szukac pzrez jakies renomowane agencje pracy w Polsce, moze
      poprzez Targi Pracy itp.
      Mysle,ze jesli bedziesz maial duzo samozaparcia to wszytko pojdzie po Twojej
      mysli.
      Powodzenia!
    • misoslaw681 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 12.02.07, 19:33
      stary daj sobie spokoj z anglia,jestem tu z zona od roku,pracyjemy ciezko w
      dla agecji"praca jest na nocki w tnt,to jest na prawde charowka,zarabiamy ok
      £150 na tydzien,musimy dojezdzac do pracy autem,za mieszkanie z prondem i gazem
      placimy jakies £400 na miesiac do tego jedzenie paliwo ubespieczenie samochodu
      i wiesz co,nie wiele zostaje.powiem ci jeszcze ze angole w tnt zarabiaja w
      tydzien tyle co my w miesiac,tak w 80% wyglada praca polakow na" wspanialych
      wyspach",owszem niektorym sie udaje ale podstawa to jezyk,jesli go nie znasz
      nie warto,a jeszcze placic za to zeby cie wykorzystali,pisze ci to bo tez mam
      39 lat akurat na wiek to nikt tu nie patrzy,przemysl swoja decyzje,ja wracam do
      polski bogaty, ale tyko w doswiadczenia,anglia to wielka lipa...pozdrawiam.
      • wk350 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 13.02.07, 10:26
        150 do ręki za nocki? pracujecie chyba 30 godz. tyg. Macie samochód ,
        poszukajcie pracy dziennej za minimalna płacę 5,35 x 40 godz..Do ręki jest
        wówczas 183Ł
      • profes79 Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 17.02.07, 13:09
        150£ za nocki? Za tydzien? Czlowieku gdzie ty pracujesz? BIerz sie za szukanie
        lepszej roboty bo nie uwierze ze nie mozesz. No chyba ze z jezykow znasz tylko
        polski i migowy. 400£ za mieszkanie z oplatami to wcale nie jest zle ( a nawet
        bym rzekl powrownujac z moimi okolicami ze bardzo dobrze) chociaz nie wiem co
        nazywasz mieszkaniem.
        Majac samochod mozesz szulac pracy w promieniu nawet 50 km od miejsca
        zamieszkania.
        • ja_alexander Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 17.02.07, 15:59
          "Majac samochod mozesz szulac pracy w promieniu nawet 50 km od miejsca
          zamieszkania."
          Dojeżdzałes kiedyś do pracy 50 km dziennie? Spedzasz w samochodzie dwie godzinny
          dziennie (m mieście więcej) a koszt paliwa to lekko 150F /miesiąc. Lepiej to
          przemyśleć :)
          • drivelink Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 31.05.07, 17:36
            Od prawie dwoch miesiecy dojezdzam do pracy 70 kilometrow. nie jest tak zle,
            maksymalnie do 2 godzin dziennie w samochodzie. Co prawda na paliwo wydaje
            ponad £250 miesiecznie ale jest to wykonalne.
          • altermedia Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 05.05.08, 01:20
            150 funtow za tydzien ???? masakra
            ja dojezdzam codziennie do pracy 40 km i żyję
            ale za 150 funtów na tydzień ????? masakra
            Polacy myślą że zostaną docenieni za ciężką pracę g0wno !!!!! trzeba
            się tu rozpychać łokciami i szukać szukać szukać
    • edmuntbristol Re: ZAPŁACIĆ CZY NIE !? 13.03.07, 15:38
      nie placic! pelno firm szuka osob bez znajomosc angielskiego i nie biora nic za
      posrednictwo. znajdziesz mase mase oglsozen na www.gumtree.co.uk
      www.tnt.com albo po polsku na www.strefa.co.uk

branie kasy za posrednictow jest nielegalnem wiec jak ktos wezmie od ciebie
      pieniedze to juz popelnia przestepstwo wiec jakie masz szanse ze ta prace ci
      znajdzie???????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka