estusia Re: kim jesteśmy 12.03.05, 22:07 a ja mam 22 lata mam małego Kubulka- wredny czupurek, ale bardzo go kocham :) dziś Kubuś kończy 2 msc, jesteśmy tu nowi, ale zostaniemy na bardzo długo, nawet jak Kubuś bedzie już zdrowy. Mieszkamy na polskiej syberii czyli w suwałkach pozdrawiamy!! Odpowiedz Link
egutka Re: kim jesteśmy 31.03.05, 21:01 Witajcie, w tym roku stuknie mi trzydziestka :((, mam dwie urocze córeczki: 3,5-letnią Majkę i dwumiesięczną Gabrysię. I to właśnie za sprawą tej młodszej znalazłam się na tym forum (powoli zaczynam u siebie rozpoznawać symptomy uzależnienia od niego...) Świadomość, że można was tu znaleźć, tyle się dowiedzieć i poczuć, że nie jest się osamotnionym w codziennej 'walce' o zdrowie maleństwa, bardzo pomaga. Gabrysia ma asymetrię ułożeniową, szpotawe stópki i wzmożone napięcie. To ostatnie rozpoznane przed tygodniem. Już ćwiczymy, na razie pielęgnujemy, metodą NDT Bobath i wydaje mi się, że już widzę efekty (mała zaczęła podnosić główkę leżąc na brzuszku). Poza zaburzeniami neurologicznymi Gabi ma anemię (zaliczyła już jedną transuzję). Mieszkamy na Żoliborzu. Odpowiedz Link
pestka_wp Re: kim jesteśmy 01.04.05, 09:35 Witam mam na imie Dorota, lat 29 /jeszcze do sierpnia:)/ i synka z MPD. Urodzony o 2 miesiące za wcześnie przeszedł wylew 2 st a w tej chwili majac 1,5 roku próbuje chodzić przy meblach. Rehabilitujemy go metoda NDT Bobath od 4 miesiąca życia. pzdr Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/ Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl zdjęcia: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=24897&q=Danielek&k=3 Odpowiedz Link
agamama123 Re: kim jesteśmy 03.04.05, 19:32 Jestem tu pierwszy raz. Mam na imię Agnieszka, 27 lat 2 synków trzeciego przywitamy w maju.Starszy Kacperek (23.12.99) ma Zespół Downa a co za tym idzie obniżone napięcie mięśni. Niestety rehabilitację rozpoczęliśmy jak skończył półtora roku (NDT). Wcześniej nie mogliśmy ze względu na wadę serduszka i ciężki stan. W momencie rozpoczęcia rehabilitacji Kacper nie siedział, nie pełzał. Umiał przekręcić się na brzuszek. 15 miesięcy później sam chodził!!! Teraz ciężko go dogonić. Dodam, że oprócz wady serduszka przeszedł też okołoporodowy wylew krwi do mózgu, urodził się w 33 tygodniu. Wszyscu mówili,że będzie kiepsko i pewnie nie będzie chodził Natomiast Bartosz (25.10.02) miał dla odmiany wzmożone napięcie mięśni i astmetrię ułożenia. Też rehabilitowany metodą NDT. Zaczął chodzić jak miał 16 miesięcy. Do tej pory zostały mu skłonności do napinania rączek w chwilach emocji. Nie ćwiczymy już bo za szybko ucieka. Za to swietnie pływa (od 3 miesiąca życia) Jakub ma przyjść zn świat w maju i MA BYĆ ZDROWY. Mam już dość specjalistów, rehabilitacji itp. Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki. Głowy do góry i wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link
jo5 Re: kim jesteśmy 07.04.05, 07:58 cześć też sie dopiszę, bo czytam Was od ładnych paru tygodni mam 30 lat, córeczkę Agatkę (2,5 roku) i synka Jasia (8 miesięcy) trafiłam do Was z powodu problemów z Jasiem, który ma obniżone napięcie i jest rehabilitowany od miesiąca jestesmy z Poznania pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link
mlagodna Re: kim jesteśmy 07.04.05, 21:33 Ja bywam tu od czasu do czasu, bo mam takiego kochanego Grzesia. Ja jestem Marta - 27 prawie stuka do drzwi. Mój Grześ urodził się dokładnie 3 m- ce wcześniej. W tej chwili ma prawie 5 m-cy. Prawie wyleczyliśmy asymetrię. Pozostaje nam nadmierne napięcie na grzbiecie i nóżkach. Chociaż ćwiczymy Bobathem od 2 miesięcy - w tej ostatniej kwestii nie widzę poprawy - wręcz pogorszenie. Pręży się do tyłu jak tylko może. Odpowiedz Link
igge Re: kim jesteśmy 11.04.05, 14:21 Dopiero to forum znalazlam! Mam 5letnia coreczke z MPD. Wczesniak z wylewem II/III stopnia. Rehabilitowana Vojta, potem NDT od urodzenia. Odpowiedz Link
aneta68 Re: kim jesteśmy 11.04.05, 23:13 Mam na imę Aneta. Moja córka - Zuzia 4 stycznia skończyła 2-latka. Rehabilitujemy się prywatnie w W-wie, na turnusach w CZD i Dziekanowie Leśnym. Zuźka ma obniżone napięcie mięśniowie, jeszcze nie chodzi. Fajnie, że do Was dołączyłam. Pzdr. Aneta Odpowiedz Link
alicja0 Re: kim jesteśmy 18.04.05, 01:09 Cześć, mam na imię Alicja, 34 lata, córka Katarzynka - 4 miesiące, obniżone napięcie mięśniowe, ćwiczymy Bobath'ami od ponad 2 miesięcy. Córka ma wadę wrodzoną - zanik tkanki mózgowej w płacie czołowym obu półkul - podobno duży, ale też lekarze nie przesądzają ostatecznie o tym, jaki będzie dalszy rozwój dziecka. Mam nadzieję, że jednak będzie dobrze, choć co rusz mam doła.. Córka super nawiązuje kontakt wzrokowy, uśmiecha się, ale nie kojarzy, że jej własne ręce należą do niej... Odpowiedz Link
iza_luiza Re: kim jesteśmy 18.04.05, 21:41 Cześć Alicja, doskonale cię rozumiem, mój synek też ma wadę wrodzoną oun (brak ciała modzelowatego), lekarze też nic nie przesądzają, aczkolwiek Maciek bardzo powolutku idzie do przodu a rączki odkrył dopiero niedawno a ma ponad rok :) Ale cieszę się, że odkrył. Chociaż nadal nie jest to ideał, nie bawi się jeszcze zabawkami. Ale poza licznymi dołami mam ciągle nadzieję :))) Poczytaj o terapii SI, na to nigdy nie jest za wcześnie, masuj i szczotkuj rączki, pracujcie a się poprawi, skoro u nas się w końcu poprawiło... Głowa do góry ! Odpowiedz Link
blablatka jestem nowa i witam wszystkich!!! 20.04.05, 20:10 Mam na imię Beata mam 24 lata i synka Mikołaja,który skończył 2 miesiące synek urodził się w zamartwicy stąd rozliczne problemy w tym również mięśniowe, rehabilitacja ma na celu wyeliminowanie asymetrii ciała, ma również pomóc w trzymaniu główki z czym jest największy problem....mieszkamy w Krakowie, ale marzymy o wyjeździe na wieś:-) Odpowiedz Link
uma76 Re: kim jesteśmy 13.05.05, 19:24 No to i ja w końcu sie osmielę... Basia lat 29, mama Piotrusia ur.02.03.04 r. - fajna data, co? Pitu urodził się w wyniku cc w 35/36 tc. Ma, a w zasadzie jesteśmy na dobrej ponoc drodze aby nie-miał, obniżone napięcie w osi i wzmozone na obwodzie. Po drodze przerabialiśmy nastepujące potencjalne diagnozy: MPDz, wodogłowie, padaczka. Chyba Opatrzność przysłała mnie na to forum! Toć to balsam na mą zbolałą duszę!!! Odpowiedz Link
agabu Re: kim jesteśmy 07.06.05, 10:32 dopiszę się, bo mi fajka wytknęła, że mnie nie ma na liście! Agata, mama Macia (28 03 2003), mieszkamy w Warszawie Macio rehabilitowany jest od 4 mż najpierw 1,5 roku Bobath, teraz próbujemy Vojtę Macio ma z bliżej nieznanych przyczyn (choć ja jestem przekonana, że to uraz okołoporodowy, bo wyciągali go próżnociągiem, brr) niesprawną prawą rączkę (specjaliści mówią "prawostronny niedowład", ale dla mnie brzmi to okropnie, wolę być "poprawna politycznie") W związku z tym, że tylko prawa rączka (i bark) "chodzą", szykuje mu się skrzywienie kręgosłupa. Poza tym jest uroczym chłopcem, psychicznie rozwija się znakomicie, jest kochany i mądry (liczy do 10 i rozpoznaje wszystkie marki samochodów, wie też, która to literka jest "M jak mama", "T jak tata" i "B jak baba" Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: kim jesteśmy 12.06.05, 04:03 Dawno tu nie byłam, ale się dopiszę:) Marta, mam Szymka, lat 10, wcześniak 27 tydz. wylew III/IV stopnia, mpdz, ale jest zupełnie sprawny!!! Dostawał botulinę i miał podciętego prawego Achillesa, utyka nieznacznie na prawą nogę i .....to wszystko!!! IQ 130....:) A według dr Wawryszuka z IMiDz, gdzie Szymek sie urodził, moje dziecko miało być warzywem... A oto mój syn.... img83.echo.cx/img83/3353/szymon1uz.jpg Odpowiedz Link
aleksal27 Re: kim jesteśmy 16.08.05, 12:50 Hej! tu Ola (27) z Tarnowskich Gór, mama 2 letniej Asi! Moja córcia ma także niedowład, ale lewostronny (podobno dosyć lekkiego stopnia). Cwiczymy od 4 miesięcy Bobath. Chciałam zapytać, czy dajesz sobie radę z Vojtą, bo podobno to dosyc bolesne, a ponadto takie duże dzieciaki prawdopodobnie bardzo źle to znoszą? My tez obawiamy sie skrzywienia kręgosłupa, więc przynajmniej 2 razy w tygodniu jeździmy z Asią na basen - lekarz mówi, ze pływanie może to zminimalizować, a dla ogólnego rozwoju tez jest bardzo korzystne!Super, ze macio tak fajnie się rozwija!!! My także możemy pochwalic się niezłymi efektami! Pozdrawiam Odpowiedz Link
agabu Re: kim jesteśmy 16.08.05, 13:31 Cześć Ani wcześniej, ani teraz Macio przy ćwiczeniach nie płakał. Tak ma i już. Nie sądzę, żeby to było bolesne, moja reh pokazywała mi te ćwiczenia na mnie. Poza tym może ma bardzo wysoko ustawiony próg bólu, w zasadzie nie płacze wcale a szczególnie można zaobserwować taką reakcję "powstrzymywanie" płaczu, jak zrobi coś ewidentnie zabronionego i w konsekwancji się uderzy/przewróci. Za nic wtedy nie przyzna, że go boli. basen też ćwiczymy, raz-2 razy w tyg, poza tym drabinki, które uwielbia (nieszczególnie trzyma się ta prawą rączką, ale musi jej używać, bo inaczej się zgrzmoci). Niestety, wszedł w kolejny etap buntu i na hasło "Macio, prawą rączką" odpowiada "nie, nie prawą, lewą!!". A, jeszcze co do ćwiczeń - od zawsze stosowałam indoktrynację. I teraz mam efekty! "Macio, to co, najpierw będzie soczek, a potem co?" odpowiedź Macia "ulubiona gimnastyka!". Chociaż potem w te pędy ucieka. Ale daje się złapać. I ćwiczy jeżeli nie z entuzjazmem, to z akceptację. Ale ostatnio jakiś brak postępów widzę, niestety... Odpowiedz Link
aleksal27 Re: kim jesteśmy 16.08.05, 19:07 Fajnie, ze wam tak wychodzi. nasza Asia na początku strasznie się buntowała, a teraz jakoś to znosi!!! Efekty widać, ale maleńkie. najwieksze były widoczne na początku rehab, po turnusie w sanatorium!!! Chcemy to koniecznie powtórzyć! na hasło - Asiu drugą rączką też! Mała reaguje dokładnie tak, jak twój synek! MAm nadzieję, ze jak odrobinkę dorośnie i zrozumie w czym rzecz, będzie jeszcze lepiej! Życzymy powodzenia i duuużo cierpliwosci!!! Pozdrawiamy Odpowiedz Link
madaska witam cieplutko! 12.06.05, 22:48 Fajnie,że jesteście!dopiero dzisiaj was odnalazłam i z pewnością będę wpadać częściej! mam na imię Magda.jestem mamą Błażejka (05.04.05).mieszkamy w warszawie.na pierwszej rutynowej wizycie u lekarza dostaliśmy skierowanie do neurologa, który stwierdził słabe napięcie mięśniowe i asymetrię ciałka malucha!już od miesiąca jesteśmy pod kontrolą rehabilitantki!tak naprawdę dopiero zaczynamy robotę, gdyż Błażek ma dopiero, a może już 2 miesiące! mam nadzieję, że z tego się wychodzi???bo brzmi dość poważnie!!ćwiczenia to na razie zabawa, ale mały nie koniecznie za nimi przepada, cóż - pozyjemy zobaczymy! jeszcze raz witam, a Błażek śle buziaki madzia i Błażek (10t) Odpowiedz Link
karo18 Re: witam cieplutko! 02.07.05, 13:40 Cześć Mam na imię Stasia Jestem mamą prawie 18 letniego Michała ( porazenie czterokończynowe, ubytki płata czołowego i płatów skroniowych) oraz 19 letniego maturzysty Marcela. Mieszkamy w Rzeszowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fajka7 Re: witam cieplutko! 02.07.05, 18:29 witaj karo! wreszcie ktos starszy od mojego rycerza pojawil sie na łamach :)) teraz Michał bedzie pełnił honory seniora :)) pzodrawiam, fajka Odpowiedz Link
anka71 Re: kim jesteśmy 07.07.05, 13:27 Ania - mama Igora. Mój synek urodził sie o czasie, ale ważył zaledwie 1720g (tak więc już w brzuszku miał pod górkę). W pierwszych dobach walczył o życie- przebył posocznice i zapalenie opon m-rdz. Dodatkowo ma złożoną wadę serca (jesteśmy już po jednej operacji, ale czeka go jeszcze ta właściwa)i wadę układu moczowego. Obecnie zmagamy się ze WNM i asymetrią. Igorek jest nieco opóźniony ruchowo w stosunku do rówieśników, ale jestem pełna nadziei, że nadgoni i będzie dobrze. Ucieszyłam się bardzo jak znalazłam to forum i od tego czasu systematycznie tu zaglądam. Fajnie, że jesteście!! A. Odpowiedz Link
anka71 Re: kim jesteśmy 07.07.05, 13:30 Zapomniałam napisać, że Igorek urodził sie w listpadzie ub.roku i ma teraz 8 m- cy:))Anka Odpowiedz Link
tomczaczka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 08:35 Jestem tu już jakiś czas i już się w kilku wątkach witałam, no i postanowiłam się dopisać i pokazać Wam moją myszkę Co jakiś czas wpadam do Was, poczytam, czasem popiszę, wypijam kawkę i znowu do roboty. Przy okazji pozdrawiam serdecznie mamusie od porannej kafffffki :-) Jestem szczęśliwą posiadaczką męża, córki Oluśki (prawie już roczek) i akwarium z tabunem neonek i innych takich (bo nie trzeba wyprowadzać), jesteśmy mazowszakami. No i stara już jestem 28 l. już niedługo, i co rok więcej, ale jeszcze nie odczuwam pierwszych odznak "sypania się". Uwielbiam żagle, ale ostatnio jakoś nie ma kiedy. Netuję głównie w pracy bo w domciu no time, a pracuję trochę bo muszę trochę po to by do końca nie zgnuśnieć... Rehabilitacja to u nas temat na topie od jakiegoś czasu (policzyłam 7 m-cy) diagnozy bardzo różne na początku asymetria, podniesione to znowu obniżone napięcie. Teraz wiem już że jednak obniżone i ogólnie "bardzo wiotka". Mamy solidną rehabilitantkę i ćwiczymy, ćwiczymy itd. Pozdrowionka dla Wszystkich Mam Gabi11 pozdrów od nas Siemianowice wybieramy się w sierpniu. No i mam nadzieję że uda mi się pokazać mojego maluszka Moja Olcia Odpowiedz Link
arleta.kamilek Re: kim jesteśmy-do tomczaczka 13.07.05, 10:22 Witam! Jestem mamą 11 miesiecznego Kamilka, który też okreslany jest jako "bardzo wiotki". Moze uda nam się nawiazac blizszy kontakt, aby wymienic się doswiadczeniami na temat przypadłosci naszych Pociech i postepów. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Arleta Odpowiedz Link
gabi11 Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:27 No proszę. Nareszcie ktoś kto ma coś wspólnego z siemianowicami :) Może jakiś wspólny spacerek uda się zastosować? Odpowiedz Link
tomczaczka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:46 Chętnie, chętnie nie wiem tylko ile tam będę bo wpadam do bradersika i razem spadamy w góry. Ale dam znać. Odpowiedz Link
monkastonka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:14 Właśnie Tomczaczka witaj ale z tej twojej Olci gwiazda :D Buziaki Mońka Odpowiedz Link
aaga8 Re: kim jesteśmy 12.08.05, 08:28 Agata, mama Jaśka (5.01.2004) z obniżonym napięciem mięśniowym i nie tylko - w "wywiadzie" ortopedycznym. Jaś jest rehabilitowany z przerwami od 5 miesiąca życia. Mieszkamy w Warszawce, na Bielanach. pozdr Odpowiedz Link
aaga8 Re: wreszcie jakiś Jaś się pojawił!!! 17.08.05, 14:55 a Twoja córeczka jest zdaje się moja immieniczką Odpowiedz Link
jo5 Dopiero dzisiaj przeczytałam!! 02.09.05, 13:22 jest Twoją imienniczką a jakże :)) i jak tam efekty mozolnej pracy z Jaśkiem? Odpowiedz Link
aaga8 Re: Dopiero dzisiaj przeczytałam!! 02.09.05, 14:02 dobrze :-) - napisałam w wątku o płaskostopiu - wygląda na to, że ten model tak ma co bedzie w przyszłosci czas pokaże - teraz szukam naturalnych form stymulacji - basen, konie etc. i powoli kończę rehabilitacje w klasycznym rozumieniu - tragicznie ją znosimy z Jaśkiem :-(( pozdrowienia Odpowiedz Link
noemi.d Re: kim jesteśmy 12.08.05, 20:46 hej Jestem Agnieszka 31 .Razem z Bartkiem mieszkamy we Wrocławiu. mój synuś ma 7 m- cy i od ponad 4 jest rechabilitowany Vojtąa. jest coraz lepiej Pozdrawiam was Wszystkie Aga Odpowiedz Link
judy80 Re: kim jesteśmy 15.11.05, 11:46 czesc, jestem Judyta, mama 10-miesiecznego Tomka. Mamy Obnizone napiecie miesniowe i wrodzona łamliwość kości, cwiczymy bobathami chociaz probowalismy tez Vojta, chetnie spotkamy sie z mamami wrocławskimi ktore maja podobny problem. No i pogadamy z mamami spoza Wroclawia na gg 8611678 Agnieszka 31 odezwij sie do nas może:)przeczytałam ze jestes wroclawianka... Odpowiedz Link
annall annall 20.08.05, 09:31 Witam:) jestem tu nowa... Mam 29 lat (no za tydzien...) mam synka z wadą genetyczną(i masą choróbsk, leczymy go u 10 specjalistów obecnie), którego rehabilitujemy od kiedy pamiętam- czyli od 5 lat. Mateuszek(5 lat i 4 miesiące) ma wiotkość wielostawową, skoliozę lewostronną, koślawośc kolan i stóp(ma problemy z chodzeniem ciągły ból nóg), bardzo słabiutkie mieśnie(cześć jakby zanikła lub wręcz się nie wykształciła(przy jego wadzie chyba tak się zdaża)- choć dla mnie po prostu one są słabieńkie. Jako maluszek miał asymetrię, która w sumie już jest za nami(choc co nie co pozostanie , ale to też związek z wadą genetyczną). Pozdrawiam Ania ( na stałe jestem na chorym, strata) Odpowiedz Link
monkastonka Re: annall 22.08.05, 10:44 Cześć Aniu tu jesteś nowa ale znam cię i zawsze podziwiam za wypowiedzi na chorym i dobre słowo dla potrzebujących witaj pozdrawiam Mońka Odpowiedz Link
annall monkastonka:) 23.08.05, 15:23 dziękuję...no tak troszkę już się znamy pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
iwona.pazdan Re: kim jesteśmy 20.08.05, 12:43 Witam, moje słoneczko będzie miało w poniedziałek (22.08.2005) swoje pierwsze urodziny, jest rehabilitowana od czwartego miesiąca życia , obniżone napięcie mięśniowe, epilepsja, ćwiczymy aktualnie metoda NDT Bobath , postępy niewielkie, jestem na etapie "dlaczego ja? trace nadzieje , nie mam siły" staram się jak mogę Pozdrawiam Iwona 33lata Odpowiedz Link
beciakoz Pora się przedstawić 14.09.05, 14:53 Jestem Beata mama Korolka. Karolek ma wnm i asymetrię, urodził się w 33tc w zamartwicy. Teraz kończy 9 miesięcy, zaczyna bawić się nóżkami i przewracać na brzuch. Nadal ma kłopoty z główką okropnie wygina do tyłu co nie pozwala mu samemu leżeć na brzuszku i trzymając na rękach musimy asekurować. Jeszcze przyplątał się zez od 3 miesiąca życia i wykroto cytomegalie w 4 mż. Nie wspomniałam mieszkamy w Płocku mam 34 lata a od października będziemy mieszkać w Warszawie Odpowiedz Link
mc37 Re: Pora się przedstawić 05.10.05, 09:41 Witam, jestem bez wątpienia (jak narazie) najstarszą mamą w tym gronie. Mój syn Jakub ma 14 lat MPD. Niestety nie chodzi, ale aktywnie uczestniczy w życiu społecznym.Jesteście naprawdę w lepszej sytuacji jeśli chodzi o rehabilitację waszych dzieci, niż ja 14 lat temu.Życzę Wszystkim sukcesów!! Odpowiedz Link
aga2212 Re: Pora się przedstawić 13.10.05, 19:58 Witam !!! Mam na imie Agnieszka mam 34 lata mieszkam w warszawie mam synka który ma 7 lat i był sześć lat temu rehabilitowany metodą vojty i NDT teraz jest sprawny ale nie mówi pozdrawiam aga Odpowiedz Link
beciakoz Re: Pora się przedstawić 20.10.05, 15:47 To będziemy z tego samego miasta od grudnia. A już dostałam kopa to na przywitanie? Odpowiedz Link
anetuchap Re: Pora się przedstawić 20.10.05, 20:07 Witam!!Jestem nowa,ale od dawna was czytam. mam na imię Aneta,prawie 28 lat,miaszkam w Gdańsku. Mam dwie córeczki,starsza Lena ma mpd i jest od 4 lat rechabilitowana. A mały wrzaskun[Maja-5m] nie daje mi dłużej pisać.Serdecznie was pozdrawiam i dziękuję wam, że jesteście. Aneta Odpowiedz Link
gruchotka anetuchap :) 23.10.05, 05:16 Witaj! Też mieszkam w Gdańsku. Jeżeli miałabyś ochotę porozmawiać pisz na adres gazetowy lub mój GG 5021608. Pozdrawiam Odpowiedz Link
joanna273 Re: Pora się przedstawić 31.03.06, 11:18 >>Mam na imię Asia i jestem z Bytomia.>>Moja córeczka Alicja ma 18 miesięcy.>>Rehabilitowana jest od 4-msc życia z powodu obniżonego napięcia mięśniowego i asymetrii.>>Napięcie mięśniowe już praktycznie znikło i asymetria też.>>była rehabilitowana metotą vojty a teraz Bobath.>>Narazie niestety samodzielnie jeszcze nie siedzi ani oczywiście nie chodzi ale wszystko zmierza ku dobremu.>>Dodam jeszcse że mała ma zaburzenia OUN i padaczke. Odpowiedz Link
gruchotka Re: kim jesteśmy 23.10.05, 05:12 Witam! Miło mi tutaj gościć :) Jestem mamą dwójki wcześniaków. Mat 5 lat urodził się w 26 tyg. a Miki niecałe 4 lata w 32 tyg. Mat był rehabilitowany metodą Bobath, dopiero zmiana na Vojtę dała efekty. Miki mimo wcześniactwa nie musiał być rehabilitowany. Wcześniactwo to najmniejszy problem, bo obaj chorują na dystrofię mięśniową Duchenne`a i powinni być cały czas rehabilitowani. Z rehabilitacją mam problem, bo choroba jest nietypowa i nie rokująca nadziei. Na szczęście obaj chodzą do świetnego przedszkola, gdzie mają rehabilitację, gimnastykę, hipoterapię i wiele innych rozwojowych zajęć. No i jak taką chorobę są bardzo żywotni, co mnie napawa optymizmem i mam nadzieję, że będą jak najdłużej chodzić. Odpowiedz Link
mamazofii Re: kim jesteśmy 23.10.05, 13:43 Witam serdecznie, jestem mamą cudownej, dwuletniej Zosi, która urodziła się z asymetrią. Teraz będzie rehabilitowana metodą Patö. Odpowiedz Link
sylwinka76 Re: kim jesteśmy 01.07.06, 21:52 Witam mam do Ciebie pytanko co to za metoda nie słyszałam o niej mozesz mi cos powiedziec. Moj mały Marcel tez ma asymetrie ma 4 miesiace Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link
a_mloda5 Re: kim jesteśmy 26.10.05, 10:58 Wiatajcie.Mam na imię Anka i mam 8-miesięcznego Igorka.Rehabilitujemy sie na asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe.Niestety wykryliśmy to dopiero jak mały miał 6 m-cy więc czeka nas długa rehabilitacja.Mieszkamy koło Kielc a więc jesteśmy 'scyzorykami' :-). Odpowiedz Link
gosia.23 Re: kim jesteśmy 05.11.05, 19:30 hej Mam na imię Gośka.Jestem z Jędrzejowa Jestem mamą 6 miesięcznego Mateuszka. Kilka dni temu neurolog stwierdził u niego obniżone napięcie mięśni,opóźniony rozwój psychoruchowy i asymetrię. Na poniedziałek jestem umówiona do Bilczy do dr Kiebzaka na rehabilitację. Napisz mi proszę do jakiego ty chodzisz neurologa. rehabilitanta i pediatry Odpowiedz Link
a_mloda5 Re: kim jesteśmy 08.11.05, 13:16 witaj.neurolog to anna gniatkowska-nowakowska przyjmuje w szpitalu wojewódzkim dziecięcym w kielcach na ul .Artwińskiego.Tam też chodzimy do rehabilitanta.Nazywa się Sobczyński.Pediatra natomiast jest ze Skarżyska- Kamiennej więc trochę daleko od Was.Zyczymy cierpliwości i skutecznej rehabilitacji.Pozdrawiam Odpowiedz Link
millenka23 Re: kim jesteśmy 01.07.06, 21:20 witaj. Mam 6-miesieczna coreczke, która jest wcześniakiem urodzonym w 30 tygodniu. Wymaga rehabilitacji z powodu wzmozonego napięcia mięśniowego i asymetrii. W zwiazku z tym szukam dobrego rehabilitanta z Kielc lub z okolic Starachowic. Jakbyś mogła to napisz do kogo chodzisz, bardzo nam zależy żeby to byl dobry rehabilitant i sprawdzony. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
a_mloda5 Re:do gruchotki 26.10.05, 11:06 witaj .Chciałam Ci napisać że brat mojego męża choruje na dystrofię mięśniową Duchenne`a.On ma już 15 lat więc jest trochę starszy od Twoich bobasów.Chcę abyś wiedziała że będę mocno ściskać kciuki za Twoich chłopców .Z tego co piszesz to nie poddajesz się i TAK TRZYMAJ!!!!Wytrwałośći i dużo miłości dla całej Rodzinki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gruchotka Do a_mloda5 26.10.05, 16:50 Witaj Aniu :) Dziękuję za wirtualne wsparcie. Na razie oddalam od siebie wizję przyszłości. U moich dzieci dość wcześnie wykryto chorobę, no i mam dostęp do informacji w necie, wiec staram się jak najbardziej przeciwdziałać. Pozdrowienia i wiele optymizmu dla brata męża. A dla Waszej rodzinki wszystkiego dobrego, a przede wszystkim skutecznej i krótkiej rehabilitacji dla Igora. p.s. Mój tata od 3 lata jest przyszywanym "scyzorykiem" spod Kielc ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
a_mloda5 Re: Do a_mloda5 26.10.05, 19:21 No widzisz jaki świat jest mały???Dziękujemy za życzenia i jak coś potrzebujesz to służymy pomocą.Jakieś info lub adresy .Trzymajcie się cieplutko. Odpowiedz Link
mamucha_macka Re: kim jesteśmy 03.11.05, 11:43 Witam, mama Monika 29 lat, synek Maciuś (Maciejka, Maciulinka, Maciejek i długi by wymieniać) z 15.06.2005. Niestety wzmożone napięcie mięśniowe w barkach i leciutka asymetria. Dodatkowo mamy rozwórkę Koszli (dysplazja stawów biodrowych - ale rozwórka wkrótce będzie zdjęta), co nie pomaga - Mały np. nie ma jak się obracać :(. Ćwiczymy metodą NDT Bobath. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link
hanti Re: kim jesteśmy 26.10.05, 11:39 Mam na imię Ania, mam 24 lata. Jestem mamą dwóch bąbli:) Kubusia, ur. 27.01.02 w 35 tc. Kuba miał tylko asymtrię i rehabilitacja przyniosła bardzo szybko efety. Także mając 7 miesięcy Kuba już jej nie potrzebował. Karolinka, ur. 17.12.02 w 30 tc. Karolka ma zdiagnozowane mpdz. Swoje pierwsze kroczki postawiła w sierpniu, jednak do tej pory samodzielnie jest w stanie pokonać 2-3 metry. Ćwiczymy codziennie czekając aż malutka wszystkich zaskoczy :))) Mieszkamy w Warszawie. Odpowiedz Link
wyplerki Re: kim jesteśmy 01.11.05, 18:31 mam na imie Jola, jetem mamą 5 miesiecznego Mikołaja (ur.31.05.2005). O WNM dowiedzielismy sie gdy miał 3,5 msc, Cwiczylismy 0,5 msc Bobath i od 1 msc Wojtą. Jesteśmy z Warszawy. Pozdrwiamy! Odpowiedz Link
hanti Re: kim jesteśmy 01.11.05, 20:47 Karolka oczywiście urodziła sie w 2003 r :))) hanti napisała: > Mam na imię Ania, mam 24 lata. Jestem mamą dwóch bąbli:) > Kubusia, ur. 27.01.02 w 35 tc. Kuba miał tylko asymtrię i rehabilitacja > przyniosła bardzo szybko efety. Także mając 7 miesięcy Kuba już jej nie potrzeb > ował. > Karolinka, ur. 17.12.02 w 30 tc. Karolka ma zdiagnozowane mpdz. Swoje pierwsze > kroczki postawiła w sierpniu, jednak do tej pory samodzielnie jest w stanie > pokonać 2-3 metry. Ćwiczymy codziennie czekając aż malutka wszystkich zaskoczy > :))) > Mieszkamy w Warszawie. > Odpowiedz Link
strega2 Re: kim jesteśmy 02.11.05, 22:11 Cześć. Mam na imię Ola i jestem mamą Martynki, która ma 2 i pół miesiąca. Rehabilitacje zaczeliśmy dziś.Martyna ma wzmożone napięcie mięśni i asymetrie. Urodziła sie z niedotlenieniem i krwawieniem wewnątrzczaszkowym. W zaszłym miesiacu zaszczepiłam ją zwykłą szczepionką...niestety.Zbyt długo by opowiadac jak sie to stało, ale sie stało. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sylwia_26 Re: kim jesteśmy 12.11.05, 23:15 Witajcie, mam na imie Sylwia i jestem mamą 4- miesięcznego Mateuszka,mesiąc temu u synusia wykryto asymetrie ułożeniową i wnm w karku i barkach, od dwóch tygodni ćwiczymy NDT Bobath.Pozdrawiamy Odpowiedz Link
sokolmalgorzata Re: kim jesteśmy 14.11.05, 23:44 Witam. Mam na imię Gosia, moja córeczka Agunia 11.11.05 skończyła 3 miesiące. Od 7 tygodnia życia jest rehabilitowana metodą Vojty. Ztwierdzono u niej wzmożone napięcie mięśni w odcinku kręgosłupa. Dodam, że urodziła się z objawami niedotlenienia i z pogrubionymi spoltami naczyniowymi. Serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy rehabilitujące swoje dzieci. Musimy razem wytrwać, aby móc się później razem cieszyć. Pozdrawiam. Gosia S. Odpowiedz Link
misiunka-elwira Re: kim jesteśmy 14.12.05, 21:50 Witam serdecznie mam na imię Elwira mam 15-sto miesięcznego synka . Mały rehabilitowany był od 3-go mies życia do ukonczenia 11-stu mies .Cwiczylismy metoda Vojty z powodu wzmozonego napiecia mięsniowego.Mieszkamy w okolicy Kłodzka. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Odpowiedz Link
danka371 Re: kim jesteśmy 01.01.06, 12:32 Witam wszystkich. Jestem mamą 16-miesięcznej Martynki. U Martynki zdiagnozowano mpd. Rehabilitujemy się medodą Bobath. Bardzo podoba mi się to forum i wiele z niego korzystam. Odpowiedz Link
monia712 Re: kim jesteśmy 16.01.06, 22:22 To bardzo dobrze, że takie forum istnieje, mieszkam na wsi i dla "moich znajomych" rehabilitacja mojego Miśka metodą Vojty to "czarna magia", aa nie chcę o tym pisać... Mam na imię Monika w lipcu urodziłam Michałka. Wszystko było ok. Poród 10 godz.(PRZY DRUGIM DZIECKU TO MOŻE BYĆ). WODY OKAZAŁY SIĘ SELEDYNOWE, A ŁOŻYSKO BRZYDKIE (ŁYŻECZKOWALI MNIE - KOSZMARR). Michaś bywał niespokojny, nie chciał ssać piersi, kiepsko spał w dzień i dziwnie zwijał się w literkę C.To mnie zaniepokoiło i zasugerowałam pediatrze na patronażu, że Mały nie podoba mi się. Uznała, że jestem przewrażliwiona, ale dla mojego spokoju chciała dać mi skierowanie do Promyka (Wrocław). Wtedy trafiłam przez znajomą na dr Jakuszko - pediatrę specjalizującą się w metodzie Vojty. do doktor pojechaliśmy jak mały miał 6 tygodni... i tak do dzisiaj. Zaczęło się od położenia na plecach - strefa piersiowa - 4 miesiące ( z 5 do 3 razy dziennie): wyleczona "góra" czyli rączki się otworzyły, głowa prosto, na brzuchu leży, czasem pływa - super. Ale NOGI - sztywne i na paluszkach staje jak baletnica ... drugie położenie - na brzuchu - chwilowa poprawa - "rozkwit" i klapa. W czwartek idziemy na kontrol i z rozmowy telefonicznej chyba doktor wprowadzi "boczek", a ja strzelę sobie w łeb...wszysko jest dobrze kiedy widzę postęp w rozwoku Miśka, kiedy reakcje podczas stymulacji są prawidłowe - aż chce się żyć no i jest motywacja... ale kiedy zaczyna się coś psuć, na co nie mam wpływu i nie ma postępu ( bo nogi znowu sztywne i wizja kolejnego ćwiczenia - a Mały drze się w niebogłosy..) to ręce mi opadają. A najgorsze jest to, że z nikąd wsparcia. No to się wyżaliłam, troszkę mi lepiej. Pozdrawiam wszystkie mamy które z Vojtą za pan brat - jesteście wielkie i bardzo kochacie swoje dzieci, a nie krzywdzicie ( co też słyszałam na swój temat). Całusy A to mój Michaś, jeśli uda się umieścić zdjęcie memu mężowi. Odpowiedz Link
ela73 Re: kim jesteśmy 17.01.06, 12:06 Witam serdecznie, mój synek ma 6 tygodni, wzmożone napięcie mięśniowe oraz kręcz szyi. Rehabilituję go sama (po otrzymaniu wskazówek i ćwiczeń od rehabilitanta), raz jest lepiej raz jest gorzej. W tym tygodniu idziemy do rehabilitanta i neurologa. Dzięki Wam zrozumiałam, że jest nas sporo. To z jednej strony smutne, że tak dużo dzieciaków potrzebuje fachowej pomocy, ale z drugiej wiem, że nie tylko ja wykonuję dla dobra dziecka ćwiczenia przy których Mały płacze. To bardzo pomaga, bo powiem szczerze - jest mi ciężko, ale Wy pewnie o tym doskonale wiecie. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zyczę jak najszybszych efektów :-) Ludmiła Odpowiedz Link
alus_k Re: kim jesteśmy 04.02.06, 14:06 Nie myślałam że tyle ludzi ma taki problem jak ja. Jestem mamą 4-miesięcznej Julki, która ma kręcz szyi i wzmożone napięcie mięśniowe. Nigdy wcześniej o takim czymś nie słyszałam i byłam w szoku kiedy się dowiedziałam a mój ortopeda tylko brał kase i nic nie pomagał teraz jesteśmy pod lepszą (fachową) opieką mam nadzieję że będzie lepiej. MUSI BYĆ LEPIEJ !!! Odpowiedz Link