Dodaj do ulubionych

kim jesteśmy

• estusia Re: kim jesteśmy 12.03.05, 22:07
      a ja mam 22 lata mam małego Kubulka- wredny czupurek, ale bardzo go kocham :)
      dziś Kubuś kończy 2 msc, jesteśmy tu nowi, ale zostaniemy na bardzo długo, nawet
      jak Kubuś bedzie już zdrowy. Mieszkamy na polskiej syberii czyli w suwałkach
      pozdrawiamy!!
      • egutka Re: kim jesteśmy 31.03.05, 21:01
        Witajcie,
        w tym roku stuknie mi trzydziestka :((, mam dwie urocze córeczki: 3,5-letnią
        Majkę i dwumiesięczną Gabrysię. I to właśnie za sprawą tej młodszej znalazłam
        się na tym forum (powoli zaczynam u siebie rozpoznawać symptomy uzależnienia od
        niego...) Świadomość, że można was tu znaleźć, tyle się dowiedzieć i poczuć, że
        nie jest się osamotnionym w codziennej 'walce' o zdrowie maleństwa, bardzo
        pomaga. Gabrysia ma asymetrię ułożeniową, szpotawe stópki i wzmożone napięcie.
        To ostatnie rozpoznane przed tygodniem. Już ćwiczymy, na razie pielęgnujemy,
        metodą NDT Bobath i wydaje mi się, że już widzę efekty (mała zaczęła podnosić
        główkę leżąc na brzuszku). Poza zaburzeniami neurologicznymi Gabi ma anemię
        (zaliczyła już jedną transuzję).
        Mieszkamy na Żoliborzu.
    • pestka_wp Re: kim jesteśmy 01.04.05, 09:35
      Witam
      mam na imie Dorota, lat 29 /jeszcze do sierpnia:)/ i synka z MPD. Urodzony o 2
      miesiące za wcześnie przeszedł wylew 2 st a w tej chwili majac 1,5 roku próbuje
      chodzić przy meblach. Rehabilitujemy go metoda NDT Bobath od 4 miesiąca życia.

pzdr
      Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/
      Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl
      zdjęcia: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=24897&q=Danielek&k=3
      • agamama123 Re: kim jesteśmy 03.04.05, 19:32
        Jestem tu pierwszy raz. Mam na imię Agnieszka, 27 lat 2 synków trzeciego
        przywitamy w maju.Starszy Kacperek (23.12.99) ma Zespół Downa a co za tym idzie
        obniżone napięcie mięśni. Niestety rehabilitację rozpoczęliśmy jak skończył
        półtora roku (NDT). Wcześniej nie mogliśmy ze względu na wadę serduszka i
        ciężki stan. W momencie rozpoczęcia rehabilitacji Kacper nie siedział, nie
        pełzał. Umiał przekręcić się na brzuszek. 15 miesięcy później sam chodził!!!
        Teraz ciężko go dogonić. Dodam, że oprócz wady serduszka przeszedł też
        okołoporodowy wylew krwi do mózgu, urodził się w 33 tygodniu. Wszyscu mówili,że
        będzie kiepsko i pewnie nie będzie chodził
        Natomiast Bartosz (25.10.02) miał dla odmiany wzmożone napięcie mięśni i
        astmetrię ułożenia. Też rehabilitowany metodą NDT. Zaczął chodzić jak miał 16
        miesięcy. Do tej pory zostały mu skłonności do napinania rączek w chwilach
        emocji. Nie ćwiczymy już bo za szybko ucieka. Za to swietnie pływa (od 3
        miesiąca życia)
        Jakub ma przyjść zn świat w maju i MA BYĆ ZDROWY.
        Mam już dość specjalistów, rehabilitacji itp.
        Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaczki. Głowy do góry i wszystko będzie dobrze.
    • jo5 Re: kim jesteśmy 07.04.05, 07:58
      cześć
      też sie dopiszę, bo czytam Was od ładnych paru tygodni
      mam 30 lat, córeczkę Agatkę (2,5 roku) i synka Jasia (8 miesięcy)
      trafiłam do Was z powodu problemów z Jasiem, który ma obniżone napięcie i jest
      rehabilitowany od miesiąca
      jestesmy z Poznania
      pozdrawiam Joanna
      • mlagodna Re: kim jesteśmy 07.04.05, 21:33
        Ja bywam tu od czasu do czasu, bo mam takiego kochanego Grzesia.
        Ja jestem Marta - 27 prawie stuka do drzwi. Mój Grześ urodził się dokładnie 3 m-
        ce wcześniej. W tej chwili ma prawie 5 m-cy. Prawie wyleczyliśmy asymetrię.
        Pozostaje nam nadmierne napięcie na grzbiecie i nóżkach. Chociaż ćwiczymy
        Bobathem od 2 miesięcy - w tej ostatniej kwestii nie widzę poprawy - wręcz
        pogorszenie. Pręży się do tyłu jak tylko może.
        • igge Re: kim jesteśmy 11.04.05, 14:21
          Dopiero to forum znalazlam! Mam 5letnia coreczke z MPD. Wczesniak z wylewem
          II/III stopnia. Rehabilitowana Vojta, potem NDT od urodzenia.
    • aneta68 Re: kim jesteśmy 11.04.05, 23:13
      Mam na imę Aneta. Moja córka - Zuzia 4 stycznia skończyła 2-latka.
      Rehabilitujemy się prywatnie w W-wie, na turnusach w CZD i Dziekanowie Leśnym.
      Zuźka ma obniżone napięcie mięśniowie, jeszcze nie chodzi.
      Fajnie, że do Was dołączyłam.
      Pzdr.
      Aneta
      • alicja0 Re: kim jesteśmy 18.04.05, 01:09
        Cześć, mam na imię Alicja, 34 lata, córka Katarzynka - 4 miesiące, obniżone
        napięcie mięśniowe, ćwiczymy Bobath'ami od ponad 2 miesięcy. Córka ma wadę
        wrodzoną - zanik tkanki mózgowej w płacie czołowym obu półkul - podobno duży,
        ale też lekarze nie przesądzają ostatecznie o tym, jaki będzie dalszy rozwój
        dziecka. Mam nadzieję, że jednak będzie dobrze, choć co rusz mam doła.. Córka
        super nawiązuje kontakt wzrokowy, uśmiecha się, ale nie kojarzy, że jej własne
        ręce należą do niej...
        • iza_luiza Re: kim jesteśmy 18.04.05, 21:41
          Cześć Alicja, doskonale cię rozumiem, mój synek też ma wadę wrodzoną oun (brak
          ciała modzelowatego), lekarze też nic nie przesądzają, aczkolwiek Maciek bardzo
          powolutku idzie do przodu a rączki odkrył dopiero niedawno a ma ponad rok :)
          Ale cieszę się, że odkrył. Chociaż nadal nie jest to ideał, nie bawi się
          jeszcze zabawkami. Ale poza licznymi dołami mam ciągle nadzieję :)))
          Poczytaj o terapii SI, na to nigdy nie jest za wcześnie, masuj i szczotkuj
          rączki, pracujcie a się poprawi, skoro u nas się w końcu poprawiło...
          Głowa do góry !
    • blablatka jestem nowa i witam wszystkich!!! 20.04.05, 20:10
      Mam na imię Beata mam 24 lata i synka Mikołaja,który skończył 2 miesiące
      synek urodził się w zamartwicy stąd rozliczne problemy w tym również mięśniowe,
      rehabilitacja ma na celu wyeliminowanie asymetrii ciała, ma również pomóc w
      trzymaniu główki z czym jest największy problem....mieszkamy w Krakowie, ale
      marzymy o wyjeździe na wieś:-)
    • uma76 Re: kim jesteśmy 13.05.05, 19:24
      No to i ja w końcu sie osmielę...
      Basia lat 29, mama Piotrusia ur.02.03.04 r. - fajna data, co? Pitu urodził się
      w wyniku cc w 35/36 tc. Ma, a w zasadzie jesteśmy na dobrej ponoc drodze aby
      nie-miał, obniżone napięcie w osi i wzmozone na obwodzie. Po drodze
      przerabialiśmy nastepujące potencjalne diagnozy: MPDz, wodogłowie, padaczka.
      Chyba Opatrzność przysłała mnie na to forum! Toć to balsam na mą zbolałą
      duszę!!!
    • agabu Re: kim jesteśmy 07.06.05, 10:32
      dopiszę się, bo mi fajka wytknęła, że mnie nie ma na liście!

Agata, mama Macia (28 03 2003), mieszkamy w Warszawie
      Macio rehabilitowany jest od 4 mż najpierw 1,5 roku Bobath, teraz próbujemy
      Vojtę
      Macio ma z bliżej nieznanych przyczyn (choć ja jestem przekonana, że to uraz
      okołoporodowy, bo wyciągali go próżnociągiem, brr) niesprawną prawą rączkę
      (specjaliści mówią "prawostronny niedowład", ale dla mnie brzmi to okropnie,
      wolę być "poprawna politycznie")
      W związku z tym, że tylko prawa rączka (i bark) "chodzą", szykuje mu się
      skrzywienie kręgosłupa.
      Poza tym jest uroczym chłopcem, psychicznie rozwija się znakomicie, jest
      kochany i mądry (liczy do 10 i rozpoznaje wszystkie marki samochodów, wie też,
      która to literka jest "M jak mama", "T jak tata" i "B jak baba"
      • marta_i_koty Re: kim jesteśmy 12.06.05, 04:03
        Dawno tu nie byłam, ale się dopiszę:)
        Marta, mam Szymka, lat 10, wcześniak 27 tydz. wylew III/IV stopnia, mpdz, ale
        jest zupełnie sprawny!!!
        Dostawał botulinę i miał podciętego prawego Achillesa, utyka nieznacznie na
        prawą nogę i .....to wszystko!!! IQ 130....:)
        A według dr Wawryszuka z IMiDz, gdzie Szymek sie urodził, moje dziecko miało być
        warzywem...
        A oto mój syn....
        img83.echo.cx/img83/3353/szymon1uz.jpg
      • aleksal27 Re: kim jesteśmy 16.08.05, 12:50
        Hej! tu Ola (27) z Tarnowskich Gór, mama 2 letniej Asi! Moja córcia ma także
        niedowład, ale lewostronny (podobno dosyć lekkiego stopnia). Cwiczymy od 4
        miesięcy Bobath. Chciałam zapytać, czy dajesz sobie radę z Vojtą, bo podobno to
        dosyc bolesne, a ponadto takie duże dzieciaki prawdopodobnie bardzo źle to
        znoszą? My tez obawiamy sie skrzywienia kręgosłupa, więc przynajmniej 2 razy w
        tygodniu jeździmy z Asią na basen - lekarz mówi, ze pływanie może to
        zminimalizować, a dla ogólnego rozwoju tez jest bardzo korzystne!Super, ze
        macio tak fajnie się rozwija!!! My także możemy pochwalic się niezłymi
        efektami! Pozdrawiam
        • agabu Re: kim jesteśmy 16.08.05, 13:31
          Cześć
          Ani wcześniej, ani teraz Macio przy ćwiczeniach nie płakał. Tak ma i już. Nie
          sądzę, żeby to było bolesne, moja reh pokazywała mi te ćwiczenia na mnie. Poza
          tym może ma bardzo wysoko ustawiony próg bólu, w zasadzie nie płacze wcale a
          szczególnie można zaobserwować taką reakcję "powstrzymywanie" płaczu, jak zrobi
          coś ewidentnie zabronionego i w konsekwancji się uderzy/przewróci. Za nic wtedy
          nie przyzna, że go boli.
          basen też ćwiczymy, raz-2 razy w tyg, poza tym drabinki, które uwielbia
          (nieszczególnie trzyma się ta prawą rączką, ale musi jej używać, bo inaczej się
          zgrzmoci).
          Niestety, wszedł w kolejny etap buntu i na hasło "Macio, prawą rączką"
          odpowiada "nie, nie prawą, lewą!!".
          A, jeszcze co do ćwiczeń - od zawsze stosowałam indoktrynację. I teraz mam
          efekty! "Macio, to co, najpierw będzie soczek, a potem co?" odpowiedź
          Macia "ulubiona gimnastyka!". Chociaż potem w te pędy ucieka. Ale daje się
          złapać. I ćwiczy jeżeli nie z entuzjazmem, to z akceptację.
          Ale ostatnio jakiś brak postępów widzę, niestety...
          • aleksal27 Re: kim jesteśmy 16.08.05, 19:07
            Fajnie, ze wam tak wychodzi. nasza Asia na początku strasznie się buntowała, a
            teraz jakoś to znosi!!! Efekty widać, ale maleńkie. najwieksze były widoczne na
            początku rehab, po turnusie w sanatorium!!! Chcemy to koniecznie powtórzyć! na
            hasło - Asiu drugą rączką też! Mała reaguje dokładnie tak, jak twój synek! MAm
            nadzieję, ze jak odrobinkę dorośnie i zrozumie w czym rzecz, będzie jeszcze
            lepiej! Życzymy powodzenia i duuużo cierpliwosci!!! Pozdrawiamy
    • madaska witam cieplutko! 12.06.05, 22:48
      Fajnie,że jesteście!dopiero dzisiaj was odnalazłam i z pewnością będę wpadać
      częściej!
      mam na imię Magda.jestem mamą Błażejka (05.04.05).mieszkamy w warszawie.na
      pierwszej rutynowej wizycie u lekarza dostaliśmy skierowanie do neurologa,
      który stwierdził słabe napięcie mięśniowe i asymetrię ciałka malucha!już od
      miesiąca jesteśmy pod kontrolą rehabilitantki!tak naprawdę dopiero zaczynamy
      robotę, gdyż Błażek ma dopiero, a może już 2 miesiące! mam nadzieję, że z tego
      się wychodzi???bo brzmi dość poważnie!!ćwiczenia to na razie zabawa, ale mały
      nie koniecznie za nimi przepada, cóż - pozyjemy zobaczymy!
      jeszcze raz witam, a Błażek śle buziaki
      madzia i Błażek (10t)
      • karo18 Re: witam cieplutko! 02.07.05, 13:40
        Cześć Mam na imię Stasia Jestem mamą prawie 18 letniego Michała ( porazenie
        czterokończynowe, ubytki płata czołowego i płatów skroniowych) oraz 19 letniego
        maturzysty Marcela. Mieszkamy w Rzeszowie. Pozdrawiam
        • fajka7 Re: witam cieplutko! 02.07.05, 18:29
          witaj karo! wreszcie ktos starszy od mojego rycerza pojawil sie na łamach :))
          teraz Michał bedzie pełnił honory seniora :))
          pzodrawiam, fajka
    • anka71 Re: kim jesteśmy 07.07.05, 13:27
      Ania - mama Igora. Mój synek urodził sie o czasie, ale ważył zaledwie 1720g
      (tak więc już w brzuszku miał pod górkę). W pierwszych dobach walczył o życie-
      przebył posocznice i zapalenie opon m-rdz. Dodatkowo ma złożoną wadę serca
      (jesteśmy już po jednej operacji, ale czeka go jeszcze ta właściwa)i wadę
      układu moczowego. Obecnie zmagamy się ze WNM i asymetrią. Igorek jest nieco
      opóźniony ruchowo w stosunku do rówieśników, ale jestem pełna nadziei, że
      nadgoni i będzie dobrze. Ucieszyłam się bardzo jak znalazłam to forum i od tego
      czasu systematycznie tu zaglądam. Fajnie, że jesteście!! A.
    • anka71 Re: kim jesteśmy 07.07.05, 13:30
      Zapomniałam napisać, że Igorek urodził sie w listpadzie ub.roku i ma teraz 8 m-
      cy:))Anka
    • tomczaczka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 08:35
      Jestem tu już jakiś czas i już się w kilku wątkach witałam, no i postanowiłam
      się dopisać i pokazać Wam moją myszkę
      Co jakiś czas wpadam do Was, poczytam, czasem popiszę, wypijam kawkę i znowu do
      roboty. Przy okazji pozdrawiam serdecznie mamusie od porannej kafffffki :-)
      Jestem szczęśliwą posiadaczką męża, córki Oluśki (prawie już roczek) i akwarium
      z tabunem neonek i innych takich (bo nie trzeba wyprowadzać), jesteśmy
      mazowszakami. No i stara już jestem 28 l. już niedługo, i co rok więcej, ale
      jeszcze nie odczuwam pierwszych odznak "sypania się". Uwielbiam żagle, ale
      ostatnio jakoś nie ma kiedy.
      Netuję głównie w pracy bo w domciu no time, a pracuję trochę bo muszę trochę po
      to by do końca nie zgnuśnieć...
      Rehabilitacja to u nas temat na topie od jakiegoś czasu (policzyłam 7 m-cy)
      diagnozy bardzo różne na początku asymetria, podniesione to znowu obniżone
      napięcie. Teraz wiem już że jednak obniżone i ogólnie "bardzo wiotka". Mamy
      solidną rehabilitantkę i ćwiczymy, ćwiczymy itd.

Pozdrowionka dla Wszystkich Mam
      Gabi11 pozdrów od nas Siemianowice wybieramy się w sierpniu.

No i mam nadzieję że uda mi się pokazać mojego maluszka
      Moja Olcia

• jo5 chciałoby się powiedzieć - nareszcie, pozdrowionka 13.07.05, 09:01
      • arleta.kamilek Re: kim jesteśmy-do tomczaczka 13.07.05, 10:22
        Witam!

Jestem mamą 11 miesiecznego Kamilka, który też okreslany jest jako "bardzo wiotki". Moze uda nam się nawiazac blizszy kontakt, aby wymienic się doswiadczeniami na temat przypadłosci naszych Pociech i postepów.
        Czekam na odpowiedz.
        Pozdrawiam
        Arleta
      • gabi11 Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:27
        No proszę. Nareszcie ktoś kto ma coś wspólnego z siemianowicami :)
        Może jakiś wspólny spacerek uda się zastosować?
        • tomczaczka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:46
          Chętnie, chętnie nie wiem tylko ile tam będę bo wpadam do bradersika i razem
          spadamy w góry. Ale dam znać.
    • monkastonka Re: kim jesteśmy 13.07.05, 10:14
      Właśnie Tomczaczka witaj ale z tej twojej Olci gwiazda :D
      Buziaki
      Mońka
    • aaga8 Re: kim jesteśmy 12.08.05, 08:28
      Agata, mama Jaśka (5.01.2004) z obniżonym napięciem mięśniowym i nie tylko - w
      "wywiadzie" ortopedycznym. Jaś jest rehabilitowany z przerwami od 5 miesiąca życia.
      Mieszkamy w Warszawce, na Bielanach.
      pozdr
      • jo5 wreszcie jakiś Jaś się pojawił!!! 12.08.05, 15:15
        witamy Was chlebem i solą
        • aaga8 Re: wreszcie jakiś Jaś się pojawił!!! 17.08.05, 14:55
          a Twoja córeczka jest zdaje się moja immieniczką
          • jo5 Dopiero dzisiaj przeczytałam!! 02.09.05, 13:22
            jest Twoją imienniczką a jakże :))
            i jak tam efekty mozolnej pracy z Jaśkiem?
            • aaga8 Re: Dopiero dzisiaj przeczytałam!! 02.09.05, 14:02
              dobrze :-) - napisałam w wątku o płaskostopiu - wygląda na to, że ten model tak ma
              co bedzie w przyszłosci czas pokaże - teraz szukam naturalnych form stymulacji -
              basen, konie etc. i powoli kończę rehabilitacje w klasycznym rozumieniu -
              tragicznie ją znosimy z Jaśkiem :-((
              pozdrowienia
    • noemi.d Re: kim jesteśmy 12.08.05, 20:46
      hej

Jestem Agnieszka 31 .Razem z Bartkiem mieszkamy we Wrocławiu. mój synuś ma 7 m-
      cy i od ponad 4 jest rechabilitowany Vojtąa. jest coraz lepiej

Pozdrawiam was Wszystkie

Aga
      • judy80 Re: kim jesteśmy 15.11.05, 11:46
        czesc, jestem Judyta, mama 10-miesiecznego Tomka. Mamy Obnizone napiecie
        miesniowe i wrodzona łamliwość kości, cwiczymy bobathami chociaz probowalismy
        tez Vojta, chetnie spotkamy sie z mamami wrocławskimi ktore maja podobny
        problem. No i pogadamy z mamami spoza Wroclawia na gg 8611678
        Agnieszka 31 odezwij sie do nas może:)przeczytałam ze jestes wroclawianka...
    • annall annall 20.08.05, 09:31
      Witam:) jestem tu nowa...
      Mam 29 lat (no za tydzien...) mam synka z wadą genetyczną(i masą choróbsk,
      leczymy go u 10 specjalistów obecnie), którego rehabilitujemy od kiedy pamiętam-
      czyli od 5 lat. Mateuszek(5 lat i 4 miesiące) ma wiotkość wielostawową, skoliozę
      lewostronną, koślawośc kolan i stóp(ma problemy z chodzeniem ciągły ból nóg),
      bardzo słabiutkie mieśnie(cześć jakby zanikła lub wręcz się nie
      wykształciła(przy jego wadzie chyba tak się zdaża)- choć dla mnie po prostu one
      są słabieńkie. Jako maluszek miał asymetrię, która w sumie już jest za nami(choc
      co nie co pozostanie , ale to też związek z wadą genetyczną).
      Pozdrawiam Ania ( na stałe jestem na chorym, strata)
      • monkastonka Re: annall 22.08.05, 10:44
        Cześć Aniu tu jesteś nowa ale znam cię i zawsze podziwiam za wypowiedzi na
        chorym i dobre słowo dla potrzebujących
        witaj
        pozdrawiam
        Mońka
        • annall monkastonka:) 23.08.05, 15:23
          dziękuję...no tak troszkę już się znamy
          pozdrawiam
          Ania
    • iwona.pazdan Re: kim jesteśmy 20.08.05, 12:43
      Witam,

moje słoneczko będzie miało w poniedziałek (22.08.2005) swoje pierwsze
      urodziny, jest rehabilitowana od czwartego miesiąca życia , obniżone napięcie
      mięśniowe, epilepsja, ćwiczymy aktualnie metoda NDT Bobath , postępy
      niewielkie, jestem na etapie "dlaczego ja? trace nadzieje , nie mam siły"
      staram się jak mogę
      Pozdrawiam

Iwona 33lata
      • jo5 Witaj :))) Dużo słońca dla malutkiej 22.08.05, 07:11
        • beciakoz Pora się przedstawić 14.09.05, 14:53
          Jestem Beata mama Korolka. Karolek ma wnm i asymetrię, urodził się w 33tc w
          zamartwicy. Teraz kończy 9 miesięcy, zaczyna bawić się nóżkami i przewracać na
          brzuch. Nadal ma kłopoty z główką okropnie wygina do tyłu co nie pozwala mu
          samemu leżeć na brzuszku i trzymając na rękach musimy asekurować. Jeszcze
          przyplątał się zez od 3 miesiąca życia i wykroto cytomegalie w 4 mż. Nie
          wspomniałam mieszkamy w Płocku mam 34 lata a od października będziemy mieszkać
          w Warszawie
          • mc37 Re: Pora się przedstawić 05.10.05, 09:41
            Witam, jestem bez wątpienia (jak narazie) najstarszą mamą w tym gronie. Mój syn
            Jakub ma 14 lat MPD. Niestety nie chodzi, ale aktywnie uczestniczy w życiu
            społecznym.Jesteście naprawdę w lepszej sytuacji jeśli chodzi o rehabilitację
            waszych dzieci, niż ja 14 lat temu.Życzę Wszystkim sukcesów!!
            • aga2212 Re: Pora się przedstawić 13.10.05, 19:58
              Witam !!!
              Mam na imie Agnieszka mam 34 lata mieszkam w warszawie mam synka który ma 7
              lat i był sześć lat temu rehabilitowany metodą vojty i NDT teraz jest sprawny
              ale nie mówi
              pozdrawiam
              aga
              • beciakoz Re: Pora się przedstawić 20.10.05, 15:47
                To będziemy z tego samego miasta od grudnia. A już dostałam kopa to na
                przywitanie?
              • anetuchap Re: Pora się przedstawić 20.10.05, 20:07
                Witam!!Jestem nowa,ale od dawna was czytam.
                mam na imię Aneta,prawie 28 lat,miaszkam w Gdańsku.
                Mam dwie córeczki,starsza Lena ma mpd i jest od 4 lat
                rechabilitowana. A mały wrzaskun[Maja-5m] nie daje mi
                dłużej pisać.Serdecznie was pozdrawiam i dziękuję wam,
                że jesteście.
                Aneta

• gruchotka anetuchap :) 23.10.05, 05:16
                  Witaj!
                  Też mieszkam w Gdańsku. Jeżeli miałabyś ochotę porozmawiać pisz na
                  adres gazetowy lub mój GG 5021608.
                  Pozdrawiam
          • joanna273 Re: Pora się przedstawić 31.03.06, 11:18
            >>Mam na imię Asia i jestem z Bytomia.>>Moja córeczka Alicja ma 18
            miesięcy.>>Rehabilitowana jest od 4-msc życia z powodu obniżonego napięcia
            mięśniowego i asymetrii.>>Napięcie mięśniowe już praktycznie znikło i asymetria
            też.>>była rehabilitowana metotą vojty a teraz Bobath.>>Narazie niestety
            samodzielnie jeszcze nie siedzi ani oczywiście nie chodzi ale wszystko zmierza
            ku dobremu.>>Dodam jeszcse że mała ma zaburzenia OUN i padaczke.
    • gruchotka Re: kim jesteśmy 23.10.05, 05:12
      Witam! Miło mi tutaj gościć :)
      Jestem mamą dwójki wcześniaków. Mat 5 lat urodził się w 26 tyg. a Miki
      niecałe 4 lata w 32 tyg. Mat był rehabilitowany metodą Bobath, dopiero
      zmiana na Vojtę dała efekty. Miki mimo wcześniactwa nie musiał być
      rehabilitowany.
      Wcześniactwo to najmniejszy problem, bo obaj chorują na dystrofię
      mięśniową Duchenne`a i powinni być cały czas rehabilitowani.
      Z rehabilitacją mam problem, bo choroba jest nietypowa i nie rokująca
      nadziei. Na szczęście obaj chodzą do świetnego przedszkola, gdzie mają
      rehabilitację, gimnastykę, hipoterapię i wiele innych rozwojowych zajęć.
      No i jak taką chorobę są bardzo żywotni, co mnie napawa optymizmem i mam
      nadzieję, że będą jak najdłużej chodzić.
      • mamazofii Re: kim jesteśmy 23.10.05, 13:43
        Witam serdecznie, jestem mamą cudownej, dwuletniej Zosi, która urodziła się z
        asymetrią. Teraz będzie rehabilitowana metodą Patö.
        • sylwinka76 Re: kim jesteśmy 01.07.06, 21:52
          Witam mam do Ciebie pytanko co to za metoda nie słyszałam o niej mozesz mi cos
          powiedziec. Moj mały Marcel tez ma asymetrie ma 4 miesiace
          Pozdrawiam
          Sylwia
      • a_mloda5 Re: kim jesteśmy 26.10.05, 10:58
        Wiatajcie.Mam na imię Anka i mam 8-miesięcznego Igorka.Rehabilitujemy sie na
        asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe.Niestety wykryliśmy to dopiero jak mały
        miał 6 m-cy więc czeka nas długa rehabilitacja.Mieszkamy koło Kielc a więc
        jesteśmy 'scyzorykami' :-).
        • gosia.23 Re: kim jesteśmy 05.11.05, 19:30
          hej Mam na imię Gośka.Jestem z Jędrzejowa Jestem mamą 6 miesięcznego Mateuszka.
          Kilka dni temu neurolog stwierdził u niego obniżone napięcie mięśni,opóźniony
          rozwój psychoruchowy i asymetrię. Na poniedziałek jestem umówiona do Bilczy do
          dr Kiebzaka na rehabilitację. Napisz mi proszę do jakiego ty chodzisz
          neurologa. rehabilitanta i pediatry
          • a_mloda5 Re: kim jesteśmy 08.11.05, 13:16
            witaj.neurolog to anna gniatkowska-nowakowska przyjmuje w szpitalu wojewódzkim
            dziecięcym w kielcach na ul .Artwińskiego.Tam też chodzimy do
            rehabilitanta.Nazywa się Sobczyński.Pediatra natomiast jest ze Skarżyska-
            Kamiennej więc trochę daleko od Was.Zyczymy cierpliwości i skutecznej
            rehabilitacji.Pozdrawiam
        • millenka23 Re: kim jesteśmy 01.07.06, 21:20
          witaj. Mam 6-miesieczna coreczke, która jest wcześniakiem urodzonym w 30
          tygodniu. Wymaga rehabilitacji z powodu wzmozonego napięcia mięśniowego i
          asymetrii. W zwiazku z tym szukam dobrego rehabilitanta z Kielc lub z okolic
          Starachowic. Jakbyś mogła to napisz do kogo chodzisz, bardzo nam zależy żeby to
          byl dobry rehabilitant i sprawdzony. Bardzo proszę o odpowiedź.
      • a_mloda5 Re:do gruchotki 26.10.05, 11:06
        witaj .Chciałam Ci napisać że brat mojego męża choruje na dystrofię
        mięśniową Duchenne`a.On ma już 15 lat więc jest trochę starszy od Twoich
        bobasów.Chcę abyś wiedziała że będę mocno ściskać kciuki za Twoich chłopców .Z
        tego co piszesz to nie poddajesz się i TAK TRZYMAJ!!!!Wytrwałośći i dużo
        miłości dla całej Rodzinki.Pozdrawiam.
        • gruchotka Do a_mloda5 26.10.05, 16:50
          Witaj Aniu :)
          Dziękuję za wirtualne wsparcie. Na razie oddalam od siebie wizję
          przyszłości. U moich dzieci dość wcześnie wykryto chorobę, no i mam
          dostęp do informacji w necie, wiec staram się jak najbardziej
          przeciwdziałać.
          Pozdrowienia i wiele optymizmu dla brata męża. A dla Waszej rodzinki
          wszystkiego dobrego, a przede wszystkim skutecznej i krótkiej
          rehabilitacji dla Igora.
          p.s. Mój tata od 3 lata jest przyszywanym "scyzorykiem" spod Kielc ;)
          Pozdrawiam
          • a_mloda5 Re: Do a_mloda5 26.10.05, 19:21
            No widzisz jaki świat jest mały???Dziękujemy za życzenia i jak coś potrzebujesz
            to służymy pomocą.Jakieś info lub adresy .Trzymajcie się cieplutko.
      • mamucha_macka Re: kim jesteśmy 03.11.05, 11:43
        Witam,
        mama Monika 29 lat, synek Maciuś (Maciejka, Maciulinka, Maciejek i długi by
        wymieniać) z 15.06.2005. Niestety wzmożone napięcie mięśniowe w barkach i
        leciutka asymetria. Dodatkowo mamy rozwórkę Koszli (dysplazja stawów
        biodrowych - ale rozwórka wkrótce będzie zdjęta), co nie pomaga - Mały np. nie
        ma jak się obracać :(. Ćwiczymy metodą NDT Bobath.
        Pozdrawiamy.
    • hanti Re: kim jesteśmy 26.10.05, 11:39
      Mam na imię Ania, mam 24 lata. Jestem mamą dwóch bąbli:)
      Kubusia, ur. 27.01.02 w 35 tc. Kuba miał tylko asymtrię i rehabilitacja
      przyniosła bardzo szybko efety. Także mając 7 miesięcy Kuba już jej nie potrzebował.
      Karolinka, ur. 17.12.02 w 30 tc. Karolka ma zdiagnozowane mpdz. Swoje pierwsze
      kroczki postawiła w sierpniu, jednak do tej pory samodzielnie jest w stanie
      pokonać 2-3 metry. Ćwiczymy codziennie czekając aż malutka wszystkich zaskoczy :)))
      Mieszkamy w Warszawie.
      • wyplerki Re: kim jesteśmy 01.11.05, 18:31
        mam na imie Jola, jetem mamą 5 miesiecznego Mikołaja (ur.31.05.2005). O WNM
        dowiedzielismy sie gdy miał 3,5 msc, Cwiczylismy 0,5 msc Bobath i od 1 msc
        Wojtą. Jesteśmy z Warszawy. Pozdrwiamy!
      • hanti Re: kim jesteśmy 01.11.05, 20:47
        Karolka oczywiście urodziła sie w 2003 r :)))

hanti napisała:

> Mam na imię Ania, mam 24 lata. Jestem mamą dwóch bąbli:)
        > Kubusia, ur. 27.01.02 w 35 tc. Kuba miał tylko asymtrię i rehabilitacja
        > przyniosła bardzo szybko efety. Także mając 7 miesięcy Kuba już jej nie potrzeb
        > ował.
        > Karolinka, ur. 17.12.02 w 30 tc. Karolka ma zdiagnozowane mpdz. Swoje pierwsze
        > kroczki postawiła w sierpniu, jednak do tej pory samodzielnie jest w stanie
        > pokonać 2-3 metry. Ćwiczymy codziennie czekając aż malutka wszystkich zaskoczy
        > :)))
        > Mieszkamy w Warszawie.
        >
    • strega2 Re: kim jesteśmy 02.11.05, 22:11
      Cześć. Mam na imię Ola i jestem mamą Martynki, która ma 2 i pół miesiąca. Rehabilitacje zaczeliśmy dziś.Martyna ma wzmożone napięcie mięśni i asymetrie. Urodziła sie z niedotlenieniem i krwawieniem wewnątrzczaszkowym. W zaszłym miesiacu zaszczepiłam ją zwykłą szczepionką...niestety.Zbyt długo by opowiadac jak sie to stało, ale sie stało. Pozdrawiam
      • sylwia_26 Re: kim jesteśmy 12.11.05, 23:15
        Witajcie, mam na imie Sylwia i jestem mamą 4- miesięcznego Mateuszka,mesiąc
        temu u synusia wykryto asymetrie ułożeniową i wnm w karku i barkach, od dwóch
        tygodni ćwiczymy NDT Bobath.Pozdrawiamy
    • sokolmalgorzata Re: kim jesteśmy 14.11.05, 23:44
      Witam. Mam na imię Gosia, moja córeczka Agunia 11.11.05 skończyła 3 miesiące.
      Od 7 tygodnia życia jest rehabilitowana metodą Vojty. Ztwierdzono u niej
      wzmożone napięcie mięśni w odcinku kręgosłupa. Dodam, że urodziła się z
      objawami niedotlenienia i z pogrubionymi spoltami naczyniowymi.
      Serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy rehabilitujące swoje dzieci.
      Musimy razem wytrwać, aby móc się później razem cieszyć.
      Pozdrawiam.
      Gosia S.
    • misiunka-elwira Re: kim jesteśmy 14.12.05, 21:50
      Witam serdecznie mam na imię Elwira mam 15-sto miesięcznego synka . Mały
      rehabilitowany był od 3-go mies życia do ukonczenia 11-stu mies .Cwiczylismy
      metoda Vojty z powodu wzmozonego napiecia mięsniowego.Mieszkamy w okolicy
      Kłodzka. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
    • danka371 Re: kim jesteśmy 01.01.06, 12:32
      Witam wszystkich. Jestem mamą 16-miesięcznej Martynki. U Martynki zdiagnozowano
      mpd. Rehabilitujemy się medodą Bobath. Bardzo podoba mi się to forum i wiele z
      niego korzystam.
    • monia712 Re: kim jesteśmy 16.01.06, 22:22
      To bardzo dobrze, że takie forum istnieje, mieszkam na wsi i dla "moich
      znajomych" rehabilitacja mojego Miśka metodą Vojty to "czarna magia", aa nie
      chcę o tym pisać... Mam na imię Monika w lipcu urodziłam Michałka. Wszystko
      było ok. Poród 10 godz.(PRZY DRUGIM DZIECKU TO MOŻE BYĆ). WODY OKAZAŁY SIĘ
      SELEDYNOWE, A ŁOŻYSKO BRZYDKIE (ŁYŻECZKOWALI MNIE - KOSZMARR). Michaś bywał
      niespokojny, nie chciał ssać piersi, kiepsko spał w dzień i dziwnie zwijał się
      w literkę C.To mnie zaniepokoiło i zasugerowałam pediatrze na patronażu, że
      Mały nie podoba mi się. Uznała, że jestem przewrażliwiona, ale dla mojego
      spokoju chciała dać mi skierowanie do Promyka (Wrocław). Wtedy trafiłam przez
      znajomą na dr Jakuszko - pediatrę specjalizującą się w metodzie Vojty. do
      doktor pojechaliśmy jak mały miał 6 tygodni... i tak do dzisiaj. Zaczęło się od
      położenia na plecach - strefa piersiowa - 4 miesiące ( z 5 do 3 razy
      dziennie): wyleczona "góra" czyli rączki się otworzyły, głowa prosto, na
      brzuchu leży, czasem pływa - super. Ale NOGI - sztywne i na paluszkach staje
      jak baletnica ... drugie położenie - na brzuchu - chwilowa poprawa - "rozkwit"
      i klapa. W czwartek idziemy na kontrol i z rozmowy telefonicznej chyba doktor
      wprowadzi "boczek", a ja strzelę sobie w łeb...wszysko jest dobrze kiedy widzę
      postęp w rozwoku Miśka, kiedy reakcje podczas stymulacji są prawidłowe - aż
      chce się żyć no i jest motywacja... ale kiedy zaczyna się coś psuć, na co nie
      mam wpływu i nie ma postępu ( bo nogi znowu sztywne i wizja kolejnego
      ćwiczenia - a Mały drze się w niebogłosy..) to ręce mi opadają. A najgorsze
      jest to, że z nikąd wsparcia. No to się wyżaliłam, troszkę mi lepiej.
      Pozdrawiam wszystkie mamy które z Vojtą za pan brat - jesteście wielkie i
      bardzo kochacie swoje dzieci, a nie krzywdzicie ( co też słyszałam na swój
      temat). Całusy A to mój Michaś, jeśli uda się umieścić zdjęcie memu mężowi.
    • ela73 Re: kim jesteśmy 17.01.06, 12:06

Witam serdecznie,

mój synek ma 6 tygodni, wzmożone napięcie mięśniowe oraz kręcz szyi.
      Rehabilituję go sama (po otrzymaniu wskazówek i ćwiczeń od rehabilitanta), raz
      jest lepiej raz jest gorzej. W tym tygodniu idziemy do rehabilitanta i neurologa.
      Dzięki Wam zrozumiałam, że jest nas sporo. To z jednej strony smutne, że tak
      dużo dzieciaków potrzebuje fachowej pomocy, ale z drugiej wiem, że nie tylko ja
      wykonuję dla dobra dziecka ćwiczenia przy których Mały płacze. To bardzo pomaga,
      bo powiem szczerze - jest mi ciężko, ale Wy pewnie o tym doskonale wiecie.
      Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zyczę jak najszybszych efektów :-)
      Ludmiła
    • alus_k Re: kim jesteśmy 04.02.06, 14:06
      Nie myślałam że tyle ludzi ma taki problem jak ja. Jestem mamą 4-miesięcznej
      Julki, która ma kręcz szyi i wzmożone napięcie mięśniowe. Nigdy wcześniej o
      takim czymś nie słyszałam i byłam w szoku kiedy się dowiedziałam a mój ortopeda
      tylko brał kase i nic nie pomagał teraz jesteśmy pod lepszą (fachową) opieką mam
      nadzieję że będzie lepiej.
      MUSI BYĆ LEPIEJ !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka