agdomini 01.06.05, 20:49 Proszę o porady mamy które mają dzieci z tym problemem. Wizyta u neurologa za tydzień a ja umieram ze strachu. Usg-asymetria komór prawa 4 mm lewa 7 mm.Co to znaczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amela1 Re: Asymetria komór 01.06.05, 20:56 moja córka ma asymetrię komór mniej więcej taką samą jak Twoje dziecko jesli chodzi o mm. neurolog i specjalista od usg zgodnie stwierdzili, że nie ma u niej to wpływu na nic, taka jest już jej "uroda". spowodowane to było najprawdopodobniej wylewem dokomorowym, który szybko się wchłonął. jesteśmy po rehabilitacji, córka rozwija sie prawidłowo. nie matrw się, wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link
agdomini Re: Asymetria komór 01.06.05, 22:22 Dziękuję. A jak wyglądała rehabilitacja.Jak długo trwała. Odpowiedz Link
amela1 Re: Asymetria komór 01.06.05, 22:28 zaczęliśmy późno, Amelka miała 7 miesiecy. ćwiczylismy metodą ndt bobath dwa razy w tygodniu w szpitalu, w pozostałe dni w domu. reh-cja trwała 4,5 miesiaca.w 10 m-cu życia córka zaczęla wszystko nadrabiać w ogromnym tempie. dziś ma 13,5 miesiąca i siedzi,raczkuje, chodzi przy meblach (samodzielnie jeszcze nie). nadal jesteśmy pod kontrolą neurologa i lekarza od rehabilitacji, ale wszystko jest ok, czego i Tobie zyczę. Odpowiedz Link
agdomini Re: Asymetria komór 01.06.05, 22:58 Za miesiąc wracam do pracy.Czy te cwiczenia zajmują dużo czasu,Ile razy dziennie trzeba je wykonywac.Czy są tak drastyczne jak Vojta/nie wiem czy dobrze napisałam/ Dziękuję za ciepłe słowa. Odpowiedz Link
amela1 Re: Asymetria komór 01.06.05, 23:18 z tego co wiem ndt jest łagodniejsze od Vojty, w szpitalu gdzie reh-śmy córkę stosują ją rzadko (Vojtę), tylko w drastycznych przypadkach (ale to zależy od ośrodka, reh-nta, itd...). trudno powiedzić ile razy dziennie trzeba ćwiczyć, chyba im więcej tym lepiej. my w każdym razie ćwiczyliśmy 1-2 razy dziennie ok. 1/2 h. Odpowiedz Link
nie-ewa Re: Asymetria komór 23.04.06, 15:11 hej, moj synek tez ma asymetrie spowodawana wylewem w czasie porodu. rpzwijasie na razie dobrze - ma 4,5 m-ca, ale ok. 2,5 m-ca pojawil mu sie oczplas. moze ktos ma podobny problem i wie co dalej? my mamy umowiony za 2 tyg tomograf i badania w kierunku tpksoplazmozy i cytomegalii. zastanawiam sie co dalej z tym oczoplasem, czy to przejdzie samo, czy bedzie jakas rehabilitacja, czy operacja ... dajcie znac jak cos wiecie. Odpowiedz Link
gabi11 Re: Asymetria komór 02.06.05, 21:19 Mój mały też miał asymetrię i poszerzenie komór. Być może nadal ma- ostatnie robione kilka miesięcy temu usg wykazywało, że poszerzenie się zmniejsza- podobnie jak asymetria. Tłumaczono mi że to skutek niewielkiego wylewu po porodzie. Teraz nie myślę już o tym tak intensywnie. Uspokoiłam sie . Niestety Michałek jest bardzo opóźniony ruchowo. Nie wiem czy i na ile asymetria i poszerzenie komór mają na to wpływ. Odpowiedz Link
aneta68 Re: Asymetria komór 02.06.05, 22:27 Moja mała tez ma "wpisane w wszystkich wypisach szpitalnych" - poszerzenie komor CUN. Ale nikt nigdy nikt nie tłumaczył mi nic na ten temat. A może to właśnie ma wpływ na jej rozwój. Pisalam o niej duzo ("2-latek nie chodzi" - teraz 2,5 latek!) Odpowiedz Link
nie-ewa Re: Asymetria komór 27.06.06, 10:25 wiesz co, ogolnie asymetria nie jest chyba przyczyna opoznienia ruchowego, z tym podobno zyje 30% dzieci. Najgorszy jest wylew, ktory powoduje asymetrie. On sie pozniej wchlania, ale moze powstac jakis skrzep i spowodowac wodoglowie lub cos innego. Ta krew nie widomo gdzie idzie, moze cos uszkodzic, a czasem moze sie wchlonac i nie ma sladu. Trzeba zrobic tomograf lub rezonans magnetyczny (jest dokladniejszy). Powodzenia! Odpowiedz Link
osmag Re: Asymetria komór 23.04.06, 15:26 Jak najbardziej taki wylew ma wpływ na rozwój dziecka. Należy dziecko pokazać dobremu neurologowi i jeżeli jest to wymagane ćwiczyć z dzieckiem pod okiem fachowca. Odpowiedz Link