Dodaj do ulubionych

ciągnięcie główki

27.01.06, 11:49
Mój synek ma 10 miesięcy i miesznae napięcie mięśni. Raczkuje, siada z
raczkowania, zaczyna już wstawać przy meblach ale nadal nie ciągnie główki do
siadu. Ćwiczymy vojtą ale bardzo niesystematycznie ponieważ synek jest często
chory. Nie rozumiem czemu on nadal nie ciąnie główki a robi już tyle innych
rzeczy.Więc jak on będzie siadał? Czy miał ktoś taką sytuację? Proszę
pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • osmag Re: ciągnięcie główki 27.01.06, 20:45
      A co mówi o tym Wasz rehabilitant? Trudno na odległość odpowiedzieć na to
      pytanie, bo przyczyn może być wiele, a z samego opisu niewiele wynika.Nie
      wiadomo ile ćwiczycie i jaki był stan wyjściowy dziecka. W jaki sposób
      jakościowo siada i raczkuje oraz wstaje. Jak wypadają inne próby wg vojty?
      Odruchy neurologiczne? Jak przebiega rozwój umysłowy?
      Wiele niewiadomych. Tak naprawdę to jest to pytanie do lekarza i terapeuty.
      • gosia.23 Re: ciągnięcie główki 27.01.06, 21:30
        Nasz rehabilitant mówi, że ta główkę troszkę ciągnie. Podczas próby vojty on
        tego tej główki nie zauważył. Dopiero jak mu przypomniałam to powiedział, że ją
        trochę cignie. Chociaz dla mnie to jej wogóle nie ciągnie. Inne próby vojty
        chyba wypadają dobrze, bo nic nie mówi. Rehabilitant mówi tylko, że synek
        wymaga stymulacji całego ciała i że ma bardzo duże szanse na prawidłowy rozwój.
        Ostatnio powiedział, że synek robi coś co dzieci chore nie robią i nigdy nie
        będą robiły ale już dokładnie nie wiem co. Napięcie mu się wyrównuje, asymetria
        zniknęła. Ćwiczymy ok 6 miesięcy. A do neurologa na kolejną wizytę idziemy
        dopiero za miesiąc. Bardzo proszę napisz mi jakie mogą być wszystkie przyczyny
        tego. bardzo się niepokoję
        • gosia.23 Re: ciągnięcie główki 27.01.06, 21:42
          Dodam jeszcze, że to licencjonowany rehabilitant vojty. Ponoć u nas najlepszy.
          A rozwój umysłowy synka przebiega bardzo dobrze. Neurolog na skierowaniu na
          rehabilitację napisała kod R-27.8 czyli inne i nieokreślone zaburzenia
          koordynacji ruchów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka