Dodaj do ulubionych

Śmietnik 1 etap

14.11.06, 06:50
Śmietnik przy naszym etapie wyglądał w interesująco w niedzielny wieczór
stając się wątpliwą wizytówką osiedla. Tak sobie pomyslałem, że chyba
pierwszy etap nie byłby w stanie tak wypełnić pojemników tym bardziej, że na
zewnątrz pojemników były zarówno przedmioty wielkogabarytowe jak i worki ze
smieciami.
Odnoszę wrażenie, że częśc mieszkańców etapu II ( bez pretensji oczywiście)
korzysta z naszego smietnika. Doskonale ich rozumiem z drugiej strony, bo
mają średnio po drodze do swojego, gdyż zwykle smieci wyrzuca się przy
wyjeździe z osiedla. Tak czy siak trzeba ten problem rozwiazać chociażby
dodatkowymi kontenerami, ale chyba na koszt etapu II stosując przelicznik
liczby lokali na pojemnik. Może ktoś ma inny pomysł?

Miłego dnia

Intruder
Obserwuj wątek
    • krzyk007 Re: Śmietnik 1 etap 14.11.06, 08:48
      Myślę, że to dobry pomysł. Głupio by było np. zamykać śmietnik na klucz, który
      mają tylko mieszkańcy I-go etapu.
      A śmietnik w niedziele istotnie wygląda ohydnie.
      A swoją drogą szkoda, że nie ma pojemnika na segregację śmieci - ja chętnie bym
      to robił.
    • zarzad-pl2 Re: Śmietnik 1 etap 14.11.06, 08:52
      Witam,
      w II etapie ciągle trwa sytuacja rozpoznawcza w temacie śmietników. Od 1
      listopada zrezygnowaliśmy z 1 kontenera technicznego na rzecz 2 dodatkowych
      małych pojemników (obecnie są 4 pojemniki i 1 kontener techniczny). Jeśli te
      nie będą wystarczająco pojemne będziemy dostawiać kolejne.
      • tygrysiczka1 Re: Śmietnik 1 etap 14.11.06, 09:52
        Ja grzecznie chodzę do śmietnika swojego etapu. Może trzeba przypomnieć w
        drugim etapie, że nasz śmietnik jest gdzie indziej i prosimy o wyrzucanie
        śmieci właśnie tam?
    • guldun1 Re: Śmietnik 1 etap 19.11.06, 10:44
      Witam Panstwa unizenie.
      Po dlugiej horobie (wylew, zawal, zespół psychoz
      maniakalno-depresyjnych)spowodowanej czestym (zbyt czestym jak mi sie
      wydaje)bywaniem na tym forum postanowilem odniesc sie do postu tutaj
      umieszczonego a zatytuowanego "Prosba do mieszkancow @ etapu"(jak mniemam chodzi
      o etap II) oraz wielkiej niefrasobliwosci mieszkancow etapu I, zatem etapu,
      ktorego i ja jestem mieszkancem.
      Otoz, moi drodzy. Gdy juz sie wydawac moglo, ze kondycja moja powoli wraca do
      zdrowia okazauje sie, ze zapadlem na nastepne shorzenie. Mianowicie wykrylem u
      siebie syndrom depresji intencyjno selektywnej. Na czym to polega??? Np. patrze
      na premiera a widze??? Meza stanu. I taik obserwacje moje spowodowaly ze
      zdiagnozowalem u siebie w/w. Czytam ze mieszkancy etapu II-go w ramach wielkich
      oszczednosci spowodowali usuniecie zbednych swietlowek, tudziez innych urzadzen
      energozracych(wykalaczki w kontaktach) i zdawaloby sie, ze widzac sasiada z
      nowego, II-go etapu powinienem zobaczyc czlowieka oszczednego. A tu prosze
      odzywa sie moj syndrom i widze czlowieka nieokrzesanego ktory okrada mnie i
      moich sasiadow. Tak prosze panstwa nazywajmy rzeczy po imieniu. Okrada. Państwo
      zas bawicie sie w grzecznosci i konwenanse. Sytuacja wyglada tak, ze my (Etap I)
      placimy ustalona stawke za wywoz nieczystosci znajdujacych sie w pojemnikach do
      tego przeznaczonych. W sytuacji kiedy pracownik sprzata odpady pozostajace poza
      pojemnikiem naliczana jest dodatkowa (wyzsza) oplata, ktora niestety musze
      pokrywac ja wraz z Panstwem drodzy sasiedzi etapu I-go. I teraz ilekroc mijam
      sasiada z etapu I-go moj syndrom znow daje znac o sobie. Patrze na sasiada a
      widze glupca. Oczywiscie odnosi sie to rownierz do mnie ilekroc stoje przed
      lustrem w lazience. Wiec mysle, za czas najwyzszy aby zarzady naszych wspolnot
      podjely jakies kroki zmierzajace ku zmianie tego stanu.
      SZANOWNI HMM....., OSZCZEDNI SASIEDZI Z ETAPU II-go PODZIWIAM I SZANUJE WASZA
      OSZCZEDNOSC ALE JEDNOCZESNIE ZADAM, POWTARZAM - ZADAM !!! NIE CZYNCIE TEGO
      NASZYM KOSZTEM.
      • zarzad-pl2 Re: Śmietnik 1 etap 19.11.06, 15:00
        Szanowny Panie,
        w 1 punkcie wiadomości do mieszkańców 2 etapu poproszono o:

"Korzystanie z pojemników na śmieci przynależnych do naszego etapu. Etap 1
        posiada swoje pojemniki na śmieci i chcieliby partycypować w kosztach wywozu
        za swoje śmieci. Szanujmy pieniądze własne i innych."

Zapewniam Pana, że Zarząd etapu 2 nie zachęca mieszkańców by korzystali z
        Waszych śmietników.

Szukanie sposobów na obniżenie płatności za części wspólne uważam za pozytywne
        działanie i jest to wynik zaangażowania Zarządu w sprawy Wspólnoty. Nie sądzę
        abyśmy mieli się z tego tytułu wstydzić.

Resztę treści Pańskiej wypowiedzi pozostawiam bez komentarza.
        Pozdrawiam,
        Z PL-2
        • machara Re: Śmietnik 1 etap 19.11.06, 15:08
          popieram gulduna w 100 %. a może ktos zna odpowiedź na to pytanie: po co koszą
          trawę jesienią co dwa tygodnie? żałosne. przeciez musimy za to płacić. nie
          wydaje mi się by trawa tak szybko rosła, szczególnie jesienią.
          • intruder2 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 10:39
            Szanowny Zarządzie Etapu II, drodzy mieszkańcy.

Trudno jest zmusić kogokolwiek do korzystania z konkretnego smietnika, bo każdy
            chodzi tam gdzie mu wygodniej, bliże, po drodze etc. Wiadomo, że jedynym
            wjazdem do osiedla jest brama przy lesie (jak na razie) i chcąc nie chcąc
            każdy, ma po drodze żeby idąć/jadąc do pracy, na zakupy wyrzucić sobie woreczek.
            Pozwoliłem sobie objerzeć obydwa śwmietniki wczoraj o 18. W etapie I conajmniej
            dwa dodatkowe byłyby zapełnione, w etapie II wiekszość była pusta. Wnioski
            nasuwają się same.

Tak czy inaczej obok kosztów jest jeszcze wygląd -beznadziejny. A jak pojawią
            się szczury i myszy bo do lasu i na pole jest dwa kroki, bedziemy płakać. Więc
            chyba sie teraz warto zastanowić.

Pozdrawiam

Intruder
            • machara Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 15:03
              chyba nasuwa sie jedno trochę prymitywne rozwiązanie; zamykanie na kłódę
              śmietnika. wolę otwierać śmietnik niż płacić szmal za cwaniaczków z II etapu.
              nóż sie otwiera w kieszeni jak sie widzi taki cudowny obrazek w śmietniku.
              tylko patrzeć jak na święta śmieci zasypią wjazd do garażu i beemkę sąsiadki. w
              święta wyjątkowo dużo sie zbiera śmieci a panowie z "mpo" nie pracują. no i
              perspektywa róznych żyjątek wchodzących do mieszkań i roznoszących paskudztwa.
              sama radocha.
              • goldeneye Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 15:17
                Albo bramę na pilota:)
              • krzyk007 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 15:30
                Niestety to chyba jest w tej chwili jedyne rozwiązanie - trzeba zamknąć
                śmietnik na kłódkę.
                To co się tam dzieje po weekendzie to jest obraz jak ze slumsów :(
                Dziękuję bardzo za oszczędności II-etapu takim kosztem!

Pytanie, jak możemy najszybciej załtawić instalację zamykanej bramki?
                • dinee Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 15:55
                  nie wiem, o co Wam chodzi,
                  oszczędności II etapu???
                  jakie oszczędności macie na myśli pisząc o śmietnikach???
                  moim zdaniem ograniczenie zużycia prądu w II etapie nie ma wpływu na
                  zmniejszenie powierzchni Waszych śmietników.
                  Dinee
                  • krzyk007 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 16:08
                    Masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego?
                    Cytat z postu Intrudera:
                    "Pozwoliłem sobie objerzeć obydwa śwmietniki wczoraj o 18. W etapie I
                    conajmniej dwa dodatkowe byłyby zapełnione, w etapie II wiekszość była pusta.
                    Wnioski nasuwają się same."

Dopóki nie został zasiedlony II-etap, w śmietniku I-go etapu nigdy nie było
                    takiego syfu jak np. dziś rano.
                    • intruder2 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 17:13
                      Drogi sąsiedzie Dinee,

Chciałem napisać nie mniej nie więcej, że etap II korzysta ze smietnika etapu I
                      i że z tego powodu jest, SYF ( jak napisał Krzyk. Dowody na to są oczywiste.
                      Nie mam o to pretensji tylko sugeruje proste rozwiazanie - dodatkowe pojemniki
                      na koszt etapu II. Pozwoli nam to uniknąć wątpliwego obrazu osiedla i gryzoni
                      oraz insektów. ( Bo z powodu nadchodzącej zimy łatwo wyczują zapach jedzonka).

I tyle.

Nie bedę dodawał, że ilekroć mam gości to albo mój sąsiad Palant trzyma przez
                      tydzień opakowanie po pizzy pod drzwiami, albo kartony po meblach i butlę z
                      klejem, bo kurde daleko ma żeby je wyrzucić, albo też wory ze śmieciami
                      wylewają się ze śmietnika. Inny też zabłoconymi buciorami w piątek wieczorem
                      zostawi ślady po sobie przez trzy piętra aż do poniedzialku rano i nie czuje
                      się, żeby po sobie posprzątać itd, oj żółć mnie zalewa. Kultury, ludzie
                      kultury!!!!!
                      • etap_2 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 19:41
                        To jaki macie pomysł?
                        Jak zmusić mieszkańców 2 etapu żeby używali swoich pojemników?
                        A jak nasz duży kontener stał na rozstaju dróg to nie pisaliście na forum, że
                        do niego się dokładacie. Gdzie składaliście gałęzie z obciętych wierzb i inne,
                        DLACZEGO NIE DO SWOJEGO ŚMIETNIKA???? Odkąd pamiętam wasz śmietnik po
                        weekendzie przelewał się nawet, gdy na 2 etapie mieszkało zaledwie kilka osób.
                        Z tego, co zauważam 2 etap nie wypiera się swych złych czynów a Zarząd próbuje
                        znaleźć rozwiązanie. Zamiast pyszczyć znajdźcie wspólnie jakiś sposób, bo z
                        tego, co widzę tylko utrudniacie.
                        mieszkaniec 2 etapu wynoszący śmieci tam gdzie trzeba :)
                        • zulka01 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 21:23
                          Zastrzelić pierwszego,następni nie przyjdą.
                          Mnie też jest niezbyt wygodnie chodzić do śmietnika II etapu,ale chodzę.
                        • riding_hood Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 21:45
                          Witam Sąsiadów,

mnie również zdaża się wyrzucać śmieci do kontenerów I etapu, ponieważ tak jest
                          mi wygodniej gdy akurat wychodzę na zewnątrz osiedla i raczej tego nie zmienię.
                          A gdy tak czytam Wasze posty to mam wrażenie, że przydałby się nam taki cieć
                          Anioł, który walnąłby ręką w stół i zrobił porządek. Pomyślcie sobie, że Agmet
                          i Modus czytają to forum i mają z nas niezły ubaw...

Wszystko leży w naszych rękach i od nas zależy jak rozwiążemy ten kluczowy
                          problem dla naszego osiedla :-).
                          Zamiast przerzucać się pustą retoryką lepiej zastanówmy się co zrobić aby być
                          fair wobec siebie. Ja mam następujące propozycje rozwiązania kwestii
                          śmietnikowej:

1. Jeśli naprawdę zależy nam na niskich kosztach wyzozu odpadów, to przede
                          wszystkim powinniśmy sprawdzić oferty firm konkurencyjnych do MPO i nie bazować
                          na preferencjach Agmetu i Modusa. Zapewne podpisane umowy mają jakiś termin
                          ważności, ale sprawdzić rynek nie zaszkodzi...

2. Czy Zarządy Wspólnot I i II etapu nie mogłyby się porozumieć i zdecydować o
                          podpisaniu jednej wspólnej umowy z MPO na lepszych warunkach? Nie orientuję się
                          czy w w przypadku tej usługi działa zasada "im więcej kupujesz tym mniejszą
                          cenę jednostkową płacisz", zapewne warto sprawdzić i to jest w sam raz robota
                          dla naszego Administratora przy nadzorze Zarządów.

Skoro okres wykańczania mieszkań i tym samym największej produkcji odpadów w II
                          etapie jest już prawie na ukończeniu i tym samym ilość produkowanych śmieci
                          wkrótce się "ustabilizuje", to można powiedzieć, że statystyczny mieszkaniec
                          etapu I produkuje tyle samo odpadów co mieszkaniec II etapu.
                          Koszty wywozu odpadów są rozliczane na metry kwadratowe i nie sądzę, aby w
                          etapie II (po zakończeniu remontów) były istotnie wyższe niż w etapie I. Ile
                          płacimy teraz można łatwo porównać - nie jest tajemnicą, że w II etapie stawka
                          wynosi w tej chwili 0,33 PLN/m2.
                          W końcowym rozliczeniu niezależnie od tego do której wiaty zaniesie swoje
                          śmieci statystyczny mieszkaniec osiedla łączny koszt będzie taki sam.

Za chwilę pojawi się III etap i dobrze by było abyśmy mieli gotowe rozwiązanie
                          na przyjęcie nowych sąsiadów.

3. Segregacja odpadów. Już kilka razy była o tym mowa, ale nic się nie dzieje w
                          tej kwestii. Przypominam, że Firma Administrująca ma obowiązek umożliwienie
                          segregacji odpadów również na naszym osiedlu. Za brak segregacji grożą
                          teoretycznie kary, a jak myślicie z czyjej kieszeni będzie zapłacony mandat
                          jeśli Kaziu M. wyśle do nas jakąś trójkę czy dajmy na to czwórkę porządkową???

Większość firm wywożących odpady nie pobiera żadnych opłat za wywóz odpadów
                          segregowanych, może się pojawić niewielka opłata za dzierżawę pojemników. Tylko
                          że tutaj musielibyśmy sobie zadać trochę trudu i oddzielać szkło od papieru i
                          plastiku... Myślicie że damy radę??? Kto jest za???
                          W takim przypadku ilość odpadów komunalnych nam się zmniejsza i w sumie płacimy
                          mniej. Jeśli MPO zażąda opłat za segregowane odpady to są jeszcze SITA,
                          REMONDIS i kilka innych.

Uff, dość tego dobrego. Czekam na kreatywną dyskusję.
                          Pozdrawiam, Wojtek

• zulka01 Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 22:06

> mi wygodniej gdy akurat wychodzę na zewnątrz osiedla i raczej tego nie zmienię.
                            Zmienisz,zmienisz I etap planuje zamknięcie swojego śmietnika,więc problem się
                            sam rozwiąże.
                          • rodolf Re: Śmietnik 1 etap 20.11.06, 22:43
                            Nareszcie rozsądny głos.
                            Priorytetem jest segregowanie śmieci w trosce o środowisko i w celach
                            oszczędnościowych.
                        • wwili Re: Śmietnik 1 etap 21.11.06, 09:08
                          Nie podoba mi się atakowanie wszystkich mieszkańców II. Wysypujących się śmieci
                          jest bardzo dużo, więc ile osób z II etapu musiałoby je wyrzucić żeby się tyle
                          uzbierało. A może więcej śmieci jest spowodowane tym iż wprowadziło się kilka
                          osób do I etapu po remontach wakacyjnych i teraz okazuje się iż jest za mało
                          kontenerów. Pewnie że najlepiej jest zgonić na innych w tym przypadku na II
                          etap, ale szanowni sąsiedzi może by się zastanowili też nad innymi przyczynami
                          takiej sytuacji. Czy ktoś widział żeby aż tyle osób z II etapu wyrzucało śmieci
                          do tych pojemników, że wysuwane są takie oskarżenia i robi nagonkę.
                          Co do dostawienia pojemnika na koszt II etapu to nie zgadzam się z tym. Dojdzie
                          do tego że to my będziemy pokrywać koszty wywozu śmieci I etapu. A co jeśli
                          nadal będzie ich za mało. Zarząd II etapu dostawi kolejny ..... Ciekawe?

pozdrawiam
                          wili
                          • guldun1 Re: Śmietnik 1 etap 22.11.06, 09:28
                            wwili napisał:

> Nie podoba mi się atakowanie wszystkich mieszkańców II. Wysypujących się śmieci
                            >
                            > jest bardzo dużo, więc ile osób z II etapu musiałoby je wyrzucić żeby się tyle
                            > uzbierało. A może więcej śmieci jest spowodowane tym iż wprowadziło się kilka
                            > osób do I etapu po remontach wakacyjnych i teraz okazuje się iż jest za mało
                            > kontenerów. Pewnie że najlepiej jest zgonić na innych w tym przypadku na II
                            > etap, ale szanowni sąsiedzi może by się zastanowili też nad innymi przyczynami
                            > takiej sytuacji. Czy ktoś widział żeby aż tyle osób z II etapu wyrzucało śmieci
                            >
                            > do tych pojemników, że wysuwane są takie oskarżenia i robi nagonkę.
                            > Co do dostawienia pojemnika na koszt II etapu to nie zgadzam się z tym. Dojdzie
                            >
                            > do tego że to my będziemy pokrywać koszty wywozu śmieci I etapu. A co jeśli
                            > nadal będzie ich za mało. Zarząd II etapu dostawi kolejny ..... Ciekawe?
                            >
                            > pozdrawiam
                            > wili

Piatek 17.11.2006 - pani z bloku 65 wyrzuca smieci ok. 8.00 rano /widziala to
                            moja zona/ piatek 17.11.2006 - ok godz. 22.00 pan z bloku 65"A" wyrzuca smieci
                            do smietnika etapu I /nawet przeprowadzilismy sobie przyjacielska pogawedke nt.
                            okradanie mieszkancow etapu I przez tego pana i innych mieszkancow etapu II/ Czy
                            masz jeszcze jakies pytania drogi wili??? Zbieg okolicznosci???? czy nagminnosc
                            tego zjawiska spowodowaly, ze w jednym dniu, zupelnie przypadkowo widzimy 2-ch
                            mieszkancow waszego etapu korzystajacych "oszczednosciowo" ze smietnika etapu
                            I-go????
                            • czarne.stopy Re: Śmietnik 1 etap 22.11.06, 11:43
                              To mamy już 2 worki z II etapu w Waszym śmietniku. To w zupełności tłumaczy ten
                              syf /z tym nie dyskutuje/ w waszym śmietniku.
                              Zjawisko faktycznie przybrało formę zmasowanego, złośliwego i odgórnie
                              skoordynowanego spisku!!!! To jest układ towarzysko-biznesowy – mocno
                              powiązany!!!!
                              Proponuję wezwać odpowiednie władze, służby mundurowe i może wynająć
                              dodatkowego ochroniarza (koniecznie z psem i to na koszt II etapu) do
                              wyjaśnienia sprawy oraz zabezpieczenia zagrożonego obiektu!!!

Kupcie se kłódki ludzie i zamknijcie ten śmietnik i ten temat!!!!

Na Gwiazdkę kupię Ci lornetkę abys wszystko dalej, bacznie obserwował.
                              Pozdrawiam ciepło Sąsiada.
                              • guldun1 Re: Śmietnik 1 etap 22.11.06, 19:49
                                czarne.stopy napisała:

> To mamy już 2 worki z II etapu w Waszym śmietniku. To w zupełności tłumaczy ten
                                >
                                > syf /z tym nie dyskutuje/ w waszym śmietniku.
                                > Zjawisko faktycznie przybrało formę zmasowanego, złośliwego i odgórnie
                                > skoordynowanego spisku!!!! To jest układ towarzysko-biznesowy – mocno
                                > powiązany!!!!
                                > Proponuję wezwać odpowiednie władze, służby mundurowe i może wynająć
                                > dodatkowego ochroniarza (koniecznie z psem i to na koszt II etapu) do
                                > wyjaśnienia sprawy oraz zabezpieczenia zagrożonego obiektu!!!
                                >
                                > Kupcie se kłódki ludzie i zamknijcie ten śmietnik i ten temat!!!!
                                >
                                >
                                > Na Gwiazdkę kupię Ci lornetkę abys wszystko dalej, bacznie obserwował.
                                > Pozdrawiam ciepło Sąsiada.

coz drogi panie kultura sie czlowiek swiadczy na codzien.
                                • czarne.stopy Re: Śmietnik 1 etap 22.11.06, 20:15
                                  To nie brak kultury! Nie obraziłem Ciebie, po prostu twój stosunek do tej sprawy
                                  rozbawił mnie po pachy. Tyle złych rzeczy działo się w I etapie ale ty
                                  zauważyłeś tylko smieci wylewające się z kontenerów. Zmieniłem zdanie, kupię Ci
                                  szufle na Gwiazdkę:)
                  • guldun1 Re: Śmietnik 1 etap 22.11.06, 08:34
                    dinee napisała:

> nie wiem, o co Wam chodzi,
                    > oszczędności II etapu???
                    > jakie oszczędności macie na myśli pisząc o śmietnikach???
                    > moim zdaniem ograniczenie zużycia prądu w II etapie nie ma wpływu na
                    > zmniejszenie powierzchni Waszych śmietników.
                    > Dinee

Droga dinee,
                    przeczytaj mojego posta z 19.11.2006 a znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
    • zarzad-pl2 DOSTAWIONY POJEMNIK 20.11.06, 21:33
      Właśnie dostawiono jeden pojemnik do śmietnika 1 etapu oczywiście na koszt
      etapu 2. Myślę, że jest to rozwiązanie tymczasowe zanim znajdziemy sposób na
      zdyscyplinowanie naszych mieszkańców.
      Pozdrawiam,
      Zarząd PL2
      • rossi10 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 08:41
        i to ma byc te super rozwiazanie wg zarzadu 2 etapu paranoja teraz kazdy powie
        wyrzucamy bo przeciez mamy dostawiony pojemnik.
        Może by tak szanowny zarzad etapu 2 to skonsultował z mieszkancami etapu 1 bo
        ja na przyklad nie zgadzam sie na to !!!!
        • zarzad-pl2 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 08:51
          proszę najpierw skonsultować się ze swoim Zarrządem - bo to w wyniku ich
          interwencji w Modusie postanowiono przyjąć takie (tymczasowe) rozwiązanie.
          • daniellus Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 09:37
            Szanowni ja sie nie zamierzam w zaden sposob "dyscyplinowac". Mieszkam w 65 F i
            mam jednakowa odleglosc do obu smietnikow ale jak wychodze przez furtke to
            pczywiscie korzystam z tego z I etapu bo mam po drodze. Mieszkamy na jednym
            wspolnym osiedlu i moim zdaniem to nalezy polaczyc wsolnoty a nie szukac jakis
            sztucznych podzialow.
            • etap_2 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 09:51
              Nie ma żadnych sztucznych podziałów.
              Jesteśmy oddzielnymi Wspólnotami i mamy oddzielne fundusze i oddzielnie się
              rozliczamy a Agmet zaplanował oddzielne pomieszczenia na śmietniki. Może
              faktycznie obie Wspólnoty mogą podpisać jedną umowę na wywóz śmieci jak w
              przypadku ochrony. Ale to wymaga jakiegoś porozumienia a z tego, co mi wiadomo
              do tej pory Zarząd I etapu wydzwania do Modusa z pretensjami zamiast
              porozmawiać z Zarządem II etapu. Zarząd II etapu często widywany jest na
              osiedlu.
              • machara Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 10:15
                do czasu rozwiązania sporu; zamykany smietnik I etapu. już niedługo będziemy
                się potykać o smieci wysypujące się na chodnik.
                • czarne.stopy Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 10:30
                  Zastanawiałem się kiedy to forum zamieni się w szambo typu Zielone Zacisze z
                  kłótniami nt śmietników, słupków i Bóg wie czego jeszcze...
                  Niestety to juz chyba się stało:(
                  Drodzy mieszkańcy I etapu. Zamknijcie swój śmietnik i będzie po sprawie. My w
                  II etapie pewnie przerobimy ten temat za rok z mieszkańcami III i IV etapu i
                  mam nadzieje że nie będziemy się uczyć na Waszych błędach
                  Pozdr
                  • krzyk007 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 10:50
                    Ja uważam, że dostawienie kontenera na koszt II-etapu do naszego śmietnika jest
                    dobrym rozwiązaniem tymczasowym. Ale jak widzę, są tu malkontenci z II-etapu,
                    którym się to nie podoba!
                    Docelowo powinniśmy wypracować porozumienie pomiędzy wspólnotami i rozliczać
                    śmieci globalnie - w końcu osiedle stanowi jedną całość.
                    Jeśli mieszkańcy II-etapu będą sabotować takie rozwiązanie (jednocześnie
                    wyrzucając śmieci do naszych kontenerów - co jak sami przyznają ma miejsce)
                    wtedy zamykany śmietnik będzie jedynym rozwiązaniem. Ja nie mam zamiaru
                    być "walony po rogach" przez "przedsiębiorczych" sąsiadów!.
                    • guuferek Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 11:04
                      proszę mnie ewentualnie wyprowadzić z błędu, ale wydaje mi się że śmietnik nie
                      został dostawiony tylko przesunięty z wiaty II etapu, gdzie w tej chwili są 3
                      kontenery, więc jak na razie dodatkowych kosztów nie widzę. Moim zdaniem każdy
                      powinien jednak wrzucać odpadki do śmietnika w swoim etapie.
              • figa.walecki (Let's) Give Peace a Chance ;-) 21.11.06, 10:18
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3744699.html
                pzdr
                a.

ps
                i nie czekajmy do 22 grudnia :-)))
                • krzyk007 Re: (Let's) Give Peace a Chance ;-) 21.11.06, 10:52
                  Będziesz organizował tego typu akcję na osiedlu?
                  Może w piaskownicy między blokami, albo w garażu podziemnym jeśli pogoda nie
                  dopiszę.
                  ;-)
                  • intruder2 śmietnik 21.11.06, 11:11
                    Leśni Ludzie,

wywołałem temat nie po to, by wzbudzic waśnie, ale by znależć rozwiązanie.
                    Pisałem o tym iz czynność taka jak wyrzucanie śmieci jest aktem
                    spontanicznym "po drodze, bo wygodniej itd" więc nie chodzi o to by strzelać,
                    ale by mieć porządek. Etap II niech się nie obraża lecz zacznie poczuwać. Jeśli
                    gryzonie nas dopadną, to wszystkich tak samo.
                    Wdrożono, dzięki Zarzadzie PL II, rozwiązanie tymczasowe dodatkowy pojemnik w
                    PLI, jak sie sprawdzi, to bedzie po sprawie.

Poza tym jaki to jest udział w kosztach na ok. 140 mieszkań w PL II, myślę, że
                    znikomy.

Intruder
        • shivyk Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 21.11.06, 11:22
          weź pigułkę, weź pigułkę, weź pigułkę...
          • tygrysiczka1 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 22.11.06, 12:32
            Niestety dużo w tym prawdy, że łatwo namierzyć II etap spacerujący do śmietnika
            I (dla jasności - jestem z II). Dla mnie to kwestia kultury osobistej każdego
            człowieka. Może w takim razie zaczniemy też chodzić po trawnikach - bo wiadomo,
            chodniki zawsze wytyczają tam gdzie nam nie po drodze?Wstyd mi,
            naprawdę.Przecież to bardzo niewielkie wyrzeczenie iść całe 50 m. dalej, ale
            nasi konsumpcyjni sąsiedzi muszą wyjeżdżać z garażu podziemnego po to by
            wjechać do innego podziemnego a śmieci wyrzucić tam gdzie najbliżej, byle za
            bardzo się nie nachodzić.Nie rozumiem w takim razie - po co było kupować
            mieszkanie w bloku bez windy?Przecież to o wiele większe utrudnienie niż
            przespacerować się kawałek do śmietnika.Życzę wam, żeby III etap to samo robił
            z naszym śmietnikiem, może zrozumiecie.Raczej na pewno zrozumiecie.
            • krzyk007 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 22.11.06, 12:56
              A ja w zupełności rozumiem ludzi z II-etapu, którzy wyrzucają śmieci do naszego
              kontenera: jeśli mają bliżej to jest to w pełni zrozumiałe. Ponieważ osiedle
              wewnątrz nie jest podzielone ogrodzeniem i stanowi jedną całość to takie
              zachowanie jest normalne. Najlepszym wyjściem jest podpisanie przez wszystkie
              wspólnoty globalnej umowy na wywóz śmieci i wtedy będzie po sprawie. Nie jest
              to trudne, wymaga tylko dobrej woli wszystkich zainteresowanych.

A co do trawników to wyobraź sobie, że w niektórych krajach na nowo
              wybudowanych osiedlach początkowo wcale nie buduje się chodników. Mieszkańcy
              sami wydeptują najlepsze ścieżki, które zostają później "zalegalizowane".

Nie ma sensu utrudniać ludziom życia przez narzucanie im bezsensownych
              ograniczeń, ale nie zgadzam się również na dokładanie do interesu, kiedy muszę
              płacić za innych oraz oglądać taki widok jak w naszym śmietniku w
              poniedziałkowy poranek. Jeśli taka sytuacja będzie się powtarzać, a Wspólnoty
              nie dogadają się to niestety będę zwolennkiem zamykania śmietnika.
              • goldeneye Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 22.11.06, 14:08
                > kontenera: jeśli mają bliżej to jest to w pełni zrozumiałe. Ponieważ osiedle
                > wewnątrz nie jest podzielone ogrodzeniem i stanowi jedną całość to takie
                > zachowanie jest normalne. Najlepszym wyjściem jest podpisanie przez wszystkie
                > wspólnoty globalnej umowy na wywóz śmieci i wtedy będzie po sprawie. Nie jest
                > to trudne, wymaga tylko dobrej woli wszystkich zainteresowanych.

Największym problemem nie jest partycypacja w kosztach, tylko ograniczona
                pojemność kontenerów. Co z tego, że mieszkańcy drugiego etapu będą
                dofinansowywali wywóz śmieci z pierwszego, jak one najzwyczajniej się tam nie
                pomieszczą.

• guldun1 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 22.11.06, 19:52
              tygrysiczka1 napisała:

> Niestety dużo w tym prawdy, że łatwo namierzyć II etap spacerujący do śmietnika
              >
              > I (dla jasności - jestem z II). Dla mnie to kwestia kultury osobistej każdego
              > człowieka. Może w takim razie zaczniemy też chodzić po trawnikach - bo wiadomo,
              >

> chodniki zawsze wytyczają tam gdzie nam nie po drodze?Wstyd mi,
              > naprawdę.Przecież to bardzo niewielkie wyrzeczenie iść całe 50 m. dalej, ale
              > nasi konsumpcyjni sąsiedzi muszą wyjeżdżać z garażu podziemnego po to by
              > wjechać do innego podziemnego a śmieci wyrzucić tam gdzie najbliżej, byle za
              > bardzo się nie nachodzić.Nie rozumiem w takim razie - po co było kupować
              > mieszkanie w bloku bez windy?Przecież to o wiele większe utrudnienie niż
              > przespacerować się kawałek do śmietnika.Życzę wam, żeby III etap to samo robił
              > z naszym śmietnikiem, może zrozumiecie.Raczej na pewno zrozumiecie.

:)))))))))))) pozdrawiam tygrysiczke i zapraszam na spotkanie w piatek /temat
              wazny dla I-go i II-go etapu/.
              • intruder2 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 27.11.06, 10:05
                Lustracja wczoraj wieczorem wskazała, że jest znacznie lepiej, niż w ubiegłym
                tygodniu, trzy pojemniki w etapie II były prawie pełne, tymczasem pięć w etapie
                I kipiało od odpadków.

Nadal jednak trzeba cos z tym zrobić i nie na zasadzie zabierania kolejnych
                pojemników etapowi II.

Porozumienie zarządów PL I i PL II.

Intruder
                • zarzad-pl2 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 27.11.06, 10:21
                  Z wielką chęcią przystąpimy do rozmów.
                  Mamy tylko nadzieję, że Zarząd 1 etapu wykaże inicjatywę - czekamy na
                  propozycje.
                  Na ostatnim spotkaniu piątkowym były 3 osoby z 4 osobowego Zarządu 2 etapu.
                  Mimo nieobecności Zarządu 1 etapu nie był to stracony czas - omówiliśmy kolejne
                  strategie dla 2 etapu:).

Proponuję wtorek o 17 w biurze sprzedaży, będzie tam też dyżur firmy Modus.
                  Pozdrawiam
                  Zarząd PL2.
                  • intruder2 Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 11.02.07, 19:25
                    Cieszę się, że po dwóch miesiącach dyskusji, za sprawą Zarządu PLI kwestia
                    smietnika znalazła swój szczęśliwy finał. PL I zupełnie wystarczają cztery
                    pojemniki, a i estetyka uległa znakomitej poprawie.

Pozdrawiam

Intruder
                    • robinsson Re: DOSTAWIONY POJEMNIK 12.02.07, 09:03
                      No i po problemie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka