Dodaj do ulubionych

[SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera.

01.02.04, 14:00
Mam doś Harrego Pottera. Gdzie nie spojrzę, Harry Potter. Bleeeee.
Nie przeczytam, nie obejrzę filmu, nie będę nosił kolorowych okularów, będę
obcinał włosy na krótko.
Zakładam antyfanklub ;)
Kto chce może się zapisać :)
Zapraszam.
Obserwuj wątek
    • habitus Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 17:53
      To może przeczytaj z jeden tom, żebyś wiedział czego antyfanem jesteś :))
    • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 21:58
      Zapisuje sie od razu... HP to zwyciestwo (kolejne niestety) marketingu nad
      rozumem.
      Precz z HP.
      • chatka_ Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:03
        ormond napisał:

> Zapisuje sie od razu... HP to zwyciestwo (kolejne niestety) marketingu nad
        > rozumem.
        > Precz z HP.

Dorosli to rozumiem, ale myslisz, ze dzieci dalyby sie nabrac...na chipsy, gumy
        tak, ale nie na swoich bohaterow?
        • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:06

> Dorosli to rozumiem, ale myslisz, ze dzieci dalyby sie nabrac...na chipsy,
          gumy
          >
          > tak, ale nie na swoich bohaterow?
          >
          >
          O ile wiem, dzieci nie potrafia rozrozniac pomiedzy rzeczywistoscia a reklama,
          dlatego reklama wycolowana w dzieci jest czym nieskonczenie obrzydliwym.
          Gdyby nie bylo tej calej histerii marketingowej wokol HP, bylby on jeszcze
          jedna z wielu ksiazek (nie gorsza, nie lepsza), ktore leza na polkach.
          • chatka_ Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:10
            Wiekszosci ksiazek dla dzieci towarzyszy reklama, z jakiegos jednak powodu ta
            ksiazka ten bohater a nie inny wybraly dzieci. Dlaczego, nie wiem, nie
            czytalam...
            • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:18
              chatka_ napisała:

> Wiekszosci ksiazek dla dzieci towarzyszy reklama, z jakiegos jednak powodu ta
              > ksiazka ten bohater a nie inny wybraly dzieci. Dlaczego, nie wiem, nie
              > czytalam...

Tego bym nie byl pewien. Nie przypominam tak zmasowanej kampani marketingowej,
              wokol jakiejkolwiek innej ksiazki. Co ciekawe, w odroznieniu od innych ksiazek
              dla dzieci, "zaatakowano" takze doroslych. Mysle, ze to byl swiadomy chwyt
              wykorzystujacy zasade naczyn polaczonych.

Musze przyznac, ze w pewnym momecie, polowa podroznych (wszyscy dorosli) w
              pociagu w drodze do pracy czytala HP. W moim odczuciu byl to widok wielce
              zenujacy, bo ci ludzie poszli jak barany na rzez, prowadzeni na pasku reklamy...
              • chatka_ Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:31

Moze rzeczywiscie wokol tej ksiazki bylo wiecej rozglosu niz zwykle, byla to
                kampania kampanii? :)
                Ormond moze masz racje, o ile przypominam sobie, nie pierwszy przeciez tom HP -
                "HP and The Prisoner of Azbakan" kupilam w Londynie w antykwariacie, na dlugo
                przed HPmanią...w pudle lezalo moze 10 przecenionych egzemplarzy. Bylo to w
                roku 2000, ksiazka dostala nagrode Winner of the Children's Book Award w 1998,
                a kiedy zaczela sie HPmania...?
                • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:37

> Moze rzeczywiscie wokol tej ksiazki bylo wiecej rozglosu niz zwykle, byla to
                  > kampania kampanii? :)
                  > Ormond moze masz racje, o ile przypominam sobie, nie pierwszy przeciez tom
                  HP -
                  > "HP and The Prisoner of Azbakan" kupilam w Londynie w antykwariacie, na dlugo
                  > przed HPmanią...w pudle lezalo moze 10 przecenionych egzemplarzy. Bylo to w
                  > roku 2000, ksiazka dostala nagrode Winner of the Children's Book Award w
                  1998,

To chyba potwierdza moja teze. Nie mowie, ze ksiazka jest zla (wybitna tez nie
                  jest). Ostrecza mnie nachalna kampania marketingowa jaka wokol niej wytworzono.
                  Ktos zrobil na tym mase pieniedzy, przy okazji robiac ludziom wode z mozgu.
                  • chatka_ Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:42
                    Poczekajmy co powiedza Forumowicze, ktorzy przeczytali wszystkie czesci...
                  • habitus Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 22:47
                    Czytałam wszystkie części. Pierwszą kupiłam nie mając pojęcia o jakiejś
                    marketingowej hucpie. Przejrzałam i uznałam, że jest dobrze napisana.
                    Dostatecznie śmieszna i odpowiednio straszna. Dziecko czytało całą noc do rana.
                    Uważam (i piszę to na podstawie lektury książki a nie negacji czegoś, czego nie
                    znam (!)), że jest to bardzo dobra książka, która rozwiązuje w sposób
                    analogiczny do dawnych baśni archetypowe lęki dziecięce. Na przykład lęk przed
                    śmiercią, przed stratą rodziców, lęk przed odrzuceniem. Entuzjazm dzieci nie
                    wynika z reklamy. Z reklamy wynika kupowanie gadżetów. Zawsze "gdzie konia kują
                    tam żaba nogę nadstawia". Powtarzam, książka jest dobra. Po prostu
                    przeczytajcie zamiast zrzędzić jak stare ciotki co siedzą na kanapie i mają za
                    złe. :)))
                    • ralston Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 23:00
                      Przeczytałem wszystkie pięć części. Zacząłem jeszcze zanim zaczęło się tak
                      wiele o tej książce mówić, więc trudno posądzać, żebym dał się uwieść tanim
                      sztuczkom marketingowym. Na początku czytałem synkowi przed snem, po kilka,
                      kilkanaście stron dziennie. Potem mnie samego wciągnęło i po tym jak syn już
                      poszedł spać - kontynuowałem czytanie już samodzielnie.
                      Na archetypach się nie znam i nigdy nie patrzyłem na tę książkę od tej strony.
                      Podobała mi się bo pokazywała, że można sobie radzić, nawet jeśli się jest
                      chuderlawym okularnikiem. I to, że razem z przyjaciółmi można zdziałać wiele,
                      tylko tych przyjaciół należy też starannie dobierać...
                      • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 23:12

> Podobała mi się bo pokazywała, że można sobie radzić, nawet jeśli się jest
                        > chuderlawym okularnikiem. I to, że razem z przyjaciółmi można zdziałać wiele,
                        > tylko tych przyjaciół należy też starannie dobierać...

95% ksiazek dla dzieci jest mniej wiecej o tym...
                    • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 01.02.04, 23:09
                      habitus napisała:

> Czytałam wszystkie części. Pierwszą kupiłam nie mając pojęcia o jakiejś
                      > marketingowej hucpie. Przejrzałam i uznałam, że jest dobrze napisana.

Co cie wiec sklonilo do kupienia ksizki dla dzieci? To nie jest raczej
                      powszechne zjawisko, ze dorosli kupuja ksiazki dla dzieci z mysla o sobie...
                      • habitus Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 02.02.04, 13:48
                        Co mnie skłoniło? Czy posiadanie dzieci (w dodatku rasowych moli książkowych)
                        dostatecznie tłumaczy mój desperacki czyn? :)))))))))))
                        • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 02.02.04, 22:05
                          habitus napisała:

> Co mnie skłoniło? Czy posiadanie dzieci (w dodatku rasowych moli książkowych)
                          > dostatecznie tłumaczy mój desperacki czyn? :)))))))))))

Misereatur tui omnipotens Deus, et dimissis peccatis tuis. ;))
    • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 02.02.04, 05:01
      hazyskies.net/awi/
      • ormond Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 02.02.04, 05:08
        www.cultureshark.com/features/harrypotter25.html
    • ralston Re: [SPAM] Antyfanklub Harrego Pottera. 10.05.04, 22:38
      www.flashplayer.com/animation/potterpuppetpals2.html
      :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka