habitus 22.05.04, 11:00 Idziemy ekipą moli książkowych: Awee, Aand i ja. Chętni do przyłączenia się mile widziani w hallu Pałacu Kultury o 12.00. Znak rozpoznawczy - biały tulipan (trzymać w łapie). Osoba zostanie rozpoznana i zaproszona na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.4 Re: Idziemy na Targi Książki. 22.05.04, 12:32 targi ksiazki to obowiązkowe wydarzenie. Nie mozna tego przepuścić pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Idziemy na Targi Książki. 22.05.04, 23:30 Ja to mam pecha:( Zawsze wszystko co mile musi mnie ominac:( Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 08:39 I jak było? Nie widzę żadnej relacji... Do okulisty się mam umówić? Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 10:19 Nogi bolą przez te książki :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 10:35 Ledwo się przywitałem z Awee, już musiałem iść precz :( Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 10:57 ralston napisał: > Taka nieprzystępna? :) Awee jest niezwykle miła tylko obowiązki nagle mnie wzywały. PS. Habitus wagarował ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:01 habitus napisała: > Skarżypyta!!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:03 aand napisał: > PS. Habitus wagarował ;) Nie do końca na wagarach.... Habi była na Targach Najtańszej Książki w Uni Europejskiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:09 awee napisała: > aand napisał: > > PS. Habitus wagarował ;) > > > Nie do końca na wagarach.... > Habi była na Targach Najtańszej Książki w Uni Europejskiej ;) Bo do wejscia na Targi Książki w Normalnej oraz Zawyżonej Cenie była straszna kolejka. Kupiłam bratankowi dwie książki z naklejkami. A z Awee i tak się spotkałam! Aand, ty Judaszu. Mam Twojego Gravesa. [;)] Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:16 habitus napisała: > Bo do wejscia na Targi Książki w Normalnej oraz Zawyżonej Cenie była straszna > kolejka. Kupiłam bratankowi dwie książki z naklejkami. A z Awee i tak się > spotkałam! Aand, ty Judaszu. Mam Twojego Gravesa. [;)] Awee, przytomna dziewczyna chciała kupić dla Ciebie bilet wcześniej lecz "Habiziołek mądra głowa, błąka sie po całym świecie aby dojść do Pacanowa..." ;) A ja mam Twoich braci Cohen. 2:1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:22 aand napisał: > > Awee, przytomna dziewczyna chciała kupić dla Ciebie bilet wcześniej > lecz "Habiziołek mądra głowa, błąka sie po całym świecie aby dojść do > Pacanowa..." ;) > > A ja mam Twoich braci Cohen. 2:1 :) Nie chciałam Awee narażać na wydatki. Gdyby, na przykład, w drodze na Targi coś mi się stało to bilet by przepadł. Po prostu myślę ekonomicznie :)) Zresztą bardziej mi zależało na spotkaniu z Awee niż na samych Targach. Następnego dnia (a była to niedziela) też miałam w planie przeciskanie się przez tłum. W dodatku "służbowo". Umówiłam się z klientką na Kole (targ staroci w Warszawie). Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:25 targi książki w tym roku były słabe. Trend niestety utrzymuje sie od pewnego czasu. Sporo wydawnictw nie było. Nie było nikogo np. z Krakowa, co niestety na targach warszawskich staje się normą. PKiN nie jest najlepszym miejscem na targi. Ścisk, duchota... Kiedyś targi były lepsze.... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:40 alex.4 napisał: > Nie było nikogo np. z Krakowa, co niestety na targach warszawskich staje się > normą. Ja widziałam z Krakowa. Ale być może w TV tych stoisk nie pokazywali... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:41 awee napisała: > Ja widziałam z Krakowa. Ale być może w TV tych stoisk nie pokazywali... :)))))) Awee, przybij piątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Idziemy na Targi Książki. 25.05.04, 15:42 A możesz mi podać gdzie były stoiska Homini, Księgrani akademickiej, UJ, Sociuetas Vistulana, Univeristas??????? Zanim coś napiszesz może warto się zastanowić:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re Targi Książki. 25.05.04, 16:22 alex.4 napisał: > A możesz mi podać gdzie były stoiska Homini, Księgrani akademickiej, UJ, > Sociuetas Vistulana, Univeristas??????? > Zanim coś napiszesz może warto się zastanowić:) > pozdr Mniemam, że ten prztyczek do mnie.... Otóż nie mogę podać gdzie były wyżej wymienione ponieważ: po pierwsze nie poszukiwałam tych wydawnictw, po drugie myślę, że każde wydawnictwo samodzielnie decyduje o tym czy pojedzie i będzie się wystawiało na targach jakichkolwiek, a że kilka ma awersje do stolicy, czy ma problemy finansowe bądź cokolwiek innego to już inna historia..... Poza tym jak byk napisałeś w poprzednim poście, że nikogo nie było z Krakowa więc moje odniesienie było właśnie do tego i teraz po raz drugi jak Byk mogę Tobie napisać, że kilku wystawców z Krakowa było obecnych. To, że nie było tych wydawnictw które najbardziej cenisz czy cuś to nie znaczy, że reszta to nikt. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 10:34 każde wydawnictwo samo decyduje o uczestniczeniu w targach. Ale z powodów róznych coraz więcej wydawnictw rezygnuje z udziału w targach ksiązki tak międzynarodowych jak i krajowych. Te ostatnie zamieniły się już w parodie. W każdym razie wydawnictw z Krakowa nie było. To jest konstatacja. Dla mnie jest to istotne stąd moja opiania o targach. Przypominam Twój głos. I jego zasadność. Jeśli nie wiedziałęś nic o obecności czy wydawnictw krakowskich to po co zaierałeś głos w tej materii???? Uwiąd targów jest widoczny od kilku lat. BYć może formuła powinna zostać przemyślana. A może z mojego punktu widzenia ważniejsza są mniwejsze profesjonalne targi????? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 10:45 alex.4 napisał: > każde wydawnictwo samo decyduje o uczestniczeniu w targach. Ale z powodów > róznych coraz więcej wydawnictw rezygnuje z udziału w targach ksiązki tak > międzynarodowych jak i krajowych. Te ostatnie zamieniły się już w parodie. W > każdym razie wydawnictw z Krakowa nie było. To jest konstatacja. Dla mnie jest > to istotne stąd moja opiania o targach. > Przypominam Twój głos. I jego zasadność. Jeśli nie wiedziałęś nic o obecności > czy wydawnictw krakowskich to po co zaierałeś głos w tej materii???? > Uwiąd targów jest widoczny od kilku lat. BYć może formuła powinna zostać > przemyślana. A może z mojego punktu widzenia ważniejsza są mniwejsze > profesjonalne targi????? > pozdr A może twój punkt widzenia mało kogo obchodzi????? Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 13:55 alex.4 napisał: > ach te kompleksy!!!!!!! Bolą, co? Musisz się leczyć. Kompleksy są wynikiem rozbieżności pomiędzy przekonaniem o własnych możliwościach, a rzeczywistymi możliwościami. Można zacząć od nieśmiałego przypuszczenia (bo pewność może zabić), że inni mogą być równie mądrzy jak ty. A niektórzy (o zgrozo) mądrzejsi. A wszyscy, niestety, sympatyczniejsi i skromniejsi. Potem będzie dużo lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:03 mam nadzieje, że głeboko pzremyślisz swoje włąsne słowa. przyda sie Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:06 alex.4 napisał: > mam nadzieje, że głeboko pzremyślisz swoje włąsne słowa. przyda sie Sądzę, że ty nigdy byś się na to nie zdobył. A przydałoby się. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:15 złośliwość ci nie wychodzi. A złośliwość jest oznaka inteligencji. Jesteś zbyt monotonna. Moż trzeba zmienić troche styl. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:21 alex.4 napisał: > złośliwość ci nie wychodzi. > A złośliwość jest oznaka inteligencji. > Jesteś zbyt monotonna. Moż trzeba zmienić troche styl. Alex, ja tym razem jestem Twoim kibicem. Uważam że jesteś demonicznie złośliwy... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:26 Aand masz wspaniały gust do szklanek:))))))))) Ja nie pamietam czy był ZNAk. Okazuje się, że z krakowskich liczących się wydawnictw (przynajmniej jeśli chodzi o prace naukowe) praktycznie wszystkie nie przyjechały. Nie po raz pierwszy. Kilka innych wydawnictw raz przyjeżdza na międzynarodowe targi innym razem nie. Zastanowienie się nad powodami tego faktu jest chyba ciekawsze niż jałowe pianie nad targami. A to, że miejsce jest złe powtarza wiele osób. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:27 aand napisał: > Alex, ja tym razem jestem Twoim kibicem. Uważam że jesteś demonicznie > złośliwy... :))) Tyle w nim trucizny, co w zapałce :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:29 gap_miejski napisała: > Tyle w nim trucizny, co w zapałce :))) Właśnie, siarka! Diabeł w ludzkiej skórze! Może nawet siarkowodór... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:26 alex.4 napisał: > złośliwość ci nie wychodzi. > A złośliwość jest oznaka inteligencji. > Jesteś zbyt monotonna. Moż trzeba zmienić troche styl. Ależ wychodzi, bardzo wychodzi. Jestem monotonny? A ty się skrzysz dowcipem i wiedzą? Widzę w twoich wpisach tylko pyszałkowate przechwałki i niezręcznie ukrywane zdenerwowanie. I trochę powierzchownych wiadomości doprawionych przemądrzalstwem. Czym się denerwujesz? Boisz się ocen? Oceny to tylko oceny, nie mają wpływu na to, kim naprawdę jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:27 tak bardzo Cie doktnełem? Najwiidoczniej trafiłem coś mocno.... Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:40 alex.4 napisał: > tak bardzo Cie doktnełem? Najwiidoczniej trafiłem coś mocno.... Oj Alex, skończysz w wariatkowie. Twoja ocena rzeczywistości zaskakuje. Czym mogłeś mnie dotknąć? Swoimi wpisami? Wiem kim jestem i jakieś wypowiedzi na ekranie komputera nie są w stanie zmienić mojej opinii o sobie. Nie znam cię. Z twoich wypowiedzi wynika, że nie jesteś specjalnie bystry. Dyskusja (he,he) z tobą umila mi czas oczekiwania na ściągane materiały (pdf strasznie wolno się ładuje) i drukowanie ich. Jak mi się znudzi - po prostu wyłączę cię. I wszystko. Kombinuj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 14:45 dyskusja??????? Ja nie zauwazyłem żadnej dyskusji. Po prostu palnołaś głupote i nie umiesz isę do tego przyznać. To jeszce nie dyskusja. Ciekawsze jest pytanie dlaczewgo tak bardzo Cię to dotkneło. To są jakieś straszne kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 15:01 habi jesteś tak drapieżna jak chomik:)))) Nudne. Nawet kłócić sie nie umiesz. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 15:14 alex.4 napisał: > habi jesteś tak drapieżna jak chomik:)))) > Nudne. Nawet kłócić sie nie umiesz. > Bez sensu. ????? Łomatko, ale o co chodzi???? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 15:21 alex.4 napisał: > zdziwienie godne oszołoma. oszołomiony ze zdziwienia czy zdziwony oszołomieniem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 15:27 alex.4 napisał: > zdziwienie godne oszołoma. Jezu, a temu się jeszcze chce to ciągnąć! Coś ty Habitus uczyniła, że tak podpadłaś. Ty Alex szatniarzem jesteś, czy co? Nie masz jakiejś roboty? Chce ci się wypisywać te swoje banały? Boszszszs.... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 15:49 żenujace. Drugi oszołom. Reszta jest milczeniem. Nie warto. hahahahha Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Re Targi Książki. 26.05.04, 23:06 alex.4 napisał: > żenujace. Drugi oszołom. > Reszta jest milczeniem. > Nie warto. > hahahahha A jednak boisz sie wyjsc na idiote...czemu tchorzu przebrzydly nie napiszesz wprost o co Ci chodzi? Habi, on podejrzewa, ze Ty podszywasz sie pod inny nick!!!Dyskutuje z gap_miejski a odpowiada Tobie, to jakas paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 09:51 gap używa języka sformułowań porónań bardzo podobnych do habitusa. Jeśli nie jest habitusem może by się przyznał kim jest. Ale pewnie brakuje mu odwagi. Żałosny typek (typka raczej:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 09:53 chatko a tak na marginesie można się pzrekonać jaka jest wasza kultura. Twoja, czy habitusa. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 10:03 alex.4 napisał: > chatko a tak na marginesie można się pzrekonać jaka jest wasza kultura. Twoja, > czy habitusa. Alex - ty chcesz kogoś uczyć kultury??? Spójrz na siebie najpierw. Twoja bufonada jest trudna do zniesienia i dawno już przekroczyła granice dobrego smaku. Habitus udzielała ci kiedyś kilku naprawdę dobrych i życzliwych rad. Nie chcesz korzystać? Trudno. Ale czepianie się kultury Chatki czy Habi pobrzmiewa tu żałośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 10:04 alex.4 napisał: > chatko a tak na marginesie można się pzrekonać jaka jest wasza kultura. Twoja, > czy habitusa. Argumenty ad personam są niedopuszczalne w dyskusji. Dyskutuj bez takich argumentów. Potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 13:26 a ty potrafisz? a do zdania ralsona. Niech pierwszy rzuci kamień kto jest bez winy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Re Targi Książki. 27.05.04, 13:31 alex.4 napisał: > a do zdania ralsona. Niech pierwszy rzuci kamień kto jest bez winy:) To czego rzucasz? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: :))) 26.05.04, 10:49 alex.4 napisał: > Przypominam Twój głos. I jego zasadność. Jeśli nie wiedziałęś nic o obecności > czy wydawnictw krakowskich to po co zaierałeś głos w tej materii???? Aleksowi znowu pomieszały się płcie :))) A to Awee będzie miała ubaw :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: :))) 26.05.04, 11:00 aand napisał: > Aleksowi znowu pomieszały się płcie :))) A to Awee będzie miała ubaw :))) Nie pomieszaly, przeciez sam ze soba dyskutuje... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: :))) 26.05.04, 11:10 chatka_ napisała: > Nie pomieszaly, przeciez sam ze soba dyskutuje... Faktycznie, to jest poziom nieosiągalny dla nikogo ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: :))) 26.05.04, 11:22 aand napisał: > chatka_ napisała: > > > Nie pomieszaly, przeciez sam ze soba dyskutuje... > > > Faktycznie, to jest poziom nieosiągalny dla nikogo ;)) Osiagalny, jak najbardziej, dla wielu z tego Forum, tylko pożadany przez nikogo! Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: :))) 26.05.04, 11:22 aand napisał: > Faktycznie, to jest poziom nieosiągalny dla nikogo ;)) zero litosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: :))) 27.05.04, 09:55 No tak mozna grozić jak aand, wypowiadać androny o astrologii jak kilka osób w tym habitus, taki poziom trudno uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: :))) 27.05.04, 09:59 alex.4 napisał: > No tak mozna grozić jak aand, wypowiadać androny o astrologii jak kilka osób w > tym habitus, taki poziom trudno uzyskać. Myślałem że się zakolegowaliśmy, a tu widzę zmieniasz zdanie. Kobiety w ciąży nie są takie marudne... :) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka ? 27.05.04, 10:20 alex.4 napisał: > No tak mozna grozić jak aand, wypowiadać androny o astrologii jak kilka osób w > tym habitus, taki poziom trudno uzyskać. alex, czemu nie pozwolisz ludziom byc takimi jakimi chca byc? dlaczego starasz sie ich naprawiac, zmieniac i przeinaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: ? 27.05.04, 10:28 janiolka napisała: > alex, czemu nie pozwolisz ludziom byc takimi jakimi chca byc? dlaczego >starasz sie ich naprawiac, zmieniac i przeinaczac? Imperatyw kategoryczny? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: ? 27.05.04, 10:43 aand napisał: > > Imperatyw kategoryczny? ;) > > Takowy wypływa często z poczucia absolutnej racji i własnej nieomylności... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: ? 27.05.04, 10:36 Raczej nietolerancja. Z definicji: NIETOLERANCJA, brak szacunku, wyrozumiałości dla cudzych przekonań, poglądów i postaw, jeśli różnią się one od własnych; łączy się z reguły z ich negatywną oceną oraz potępieniem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: ? 27.05.04, 13:35 do aanda. Ja tylko przypomniałem, ze pewne chwyty są nie dozwolone w dyskusji. Zbyt często osoby na tym forum takie chwyty stosują. Nie mam nic przeciwko tobie, choć zdarzało się tobie zachować nieodpowiednio. Inna sprawa, że mnie również. W innych sytuacjach. Nietolerancja. Nie mozna być tolerancyjnym wobec mówienia nieprawdy. Tolerancyjnym mozna byc wobec róznicy poglądów, ale nie wobec mowienia rzeczy które są niegodne z stanem faktycznym. To jest pewna różnica. A jesli się nie nie znam i nie mam racji to nie bronię swoich pogladów do ostatka. Ale sporo osób jak habitus tego niepotrafi. Wypowiedzi jej w wątku o troi czy targach ksiażki są dosyć absurdalne. Zbyt się zacietrzewiła. A to gorzej niz zbrodnia, to błąd. Nalezy pomagać przyjaciołom. Ale utwierdzac ich w głupocie. To raczej wilcza przysługa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re:OK :) 27.05.04, 13:43 alex.4 napisał: > do aanda. Ja tylko przypomniałem, ze pewne chwyty są nie dozwolone w dyskusji. > Zbyt często osoby na tym forum takie chwyty stosują. Nie mam nic przeciwko > tobie, choć zdarzało się tobie zachować nieodpowiednio. Inna sprawa, że mnie > również. W innych sytuacjach. > Nietolerancja. Nie mozna być tolerancyjnym wobec mówienia nieprawdy. > Tolerancyjnym mozna byc wobec róznicy poglądów, ale nie wobec mowienia rzeczy > które są niegodne z stanem faktycznym. To jest pewna różnica. > A jesli się nie nie znam i nie mam racji to nie bronię swoich pogladów do > ostatka. Ale sporo osób jak habitus tego niepotrafi. Wypowiedzi jej w wątku o > troi czy targach ksiażki są dosyć absurdalne. Zbyt się zacietrzewiła. A to > gorzej niz zbrodnia, to błąd. > Nalezy pomagać przyjaciołom. Ale utwierdzac ich w głupocie. To raczej wilcza > przysługa. > pozdr To może w imię mówienia prawdy poproszę Ciebie Aleksie, abyś ustosunkował się do postawionego prze mnie pytania na innym wątku: alex.4 napisał: > tak mity greckie jak mity zawarte w bereszit miały wytłumaczyć świat. > pozdr Bądź łaskaw wyjaśnić mi jakie to są mity z Ksiągi Rodzaju (Genesis) i ich kontekst względem mitów greckich? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re:OK :) 27.05.04, 14:32 Pięcioksiąg Pentateuch nie wiemy kiedy dokłądnie powstał w tej formie jaką znamy. Wiadomo, że nie mozna w nich wyróżnić warstw językowych, czyli tekst stale ulegał przemianom i poprawkom. Na pewno tekst istniał w II w. p.n.e. z tego czasu znamy papirusy zawierajace tekst - prawie identyczne z tekstem amsureckim. W bliżej nie znanych nam okolicznościach powstawał w Efgipcie przekłąd grecki Septuaginta. Tekst ten zawiera niekiedy dosyć spore róznice w porównaniu z tekstem masureckim. W tej chwili są dwie szkoły datowania powdstania pentateuchu. Jedna tradycyjna, ukształtowana jeszcze w XIX wskazywała, że kluczowym momentem był okres niewoli babilońskiej/tuż po niewoli, kiedy tekst ten miał uzyskać forme która znamy. W pentateuchu wyróżniano 4 tradycje: jahwistyczna, elohwistyczna, deuteronomiczna i kapłańska. Tradycje te miały pochodzić z różnych okresów. Taki obraz powstania pentateuchu mozna znaleść np. w pracach A. Świderkówny, Świat Biblii. W ostatnich latach narodziła się nowy sposób patrzenia na powstanie pentateuchu. Przedatowuje się jego pwostanie na okres hellinistyczny, dopatruj ac sie wpływów greckich na jego kształtowanie. Moderniści zajmuja się tekstem biblii podobnie jak innymi tekstami pwostałymi w starozytności. Zwolennicy modernistów widzą w Grekach główny zaczyn ktory spowodował rozwój piśmiennictwa zydowksiego (inna sprawa, że także jako reakcje na grecka kulrture. Zydzi byli jedynym ludem morza śróziemnego którzy żucili wyznie obowiązującego modelowi kultury greckiej). Moderniści, których interpretacje tekstó biblijnych nie raz mocno moga zaskakiwać (np. posać Mojżesza wzorowana ma być na postaciach prawodawców greckich jak Likurga, albo podważanie istnienia Dawida czy salomona), są na razie słabo reprezentowali w Polsce - w tym miesjcu odsyłam do prac Ł.Niesiołowskiego -Spano. Starozytni Judejczcycy podobnie jak inne ludy próbowały znaleść odpowiedz skąd świat jest i dlaczego jest taki jaki jest. Odpowiedz tą zawarli w mitach. Opowieść o Adamie i Ewie przezieć słuzyła jako wytłumaczenie nie tylko skad miał sie wziąść człowiek, ale dlaczego on umiera czy kobieta jest podporządkowana męzczynie (w tej kulturze:)) Zresztą znaczna część mitów biblijnych jest zapozyczeniem. Opis stwoirzenia świata przypomina mity mezopotamskie, potop Noego jest wrorowany na opisie potopu zawartym w eposie o Gilgameszu. W Biblii jest sporo mitów które tłumacza np. pochodzenie miejsc gdzie oddawano kult (ograniczenie kultu do Jerozolimy to bardzo późne przedsiewzięcię), czy słuzyły konkretnym celom politycznym (wydaje się, ze takim mitem jest postać Ezawa, ktora została pewnie wproadzona do Pentateuchu po podboju Idumei i judaizacji jej za Machabeuszy), albo Abrahama (wydaje sie, że postać ta wymyślono w okresie neochaldejskim, aby wskazać, że Zydzi i panowie imperium nowobabilońskiego są braćmi, a więc ci pierwsi zasługuja na specjalne traktowanie). Zresztą dobrym wstępem do mitów biblijnych jest wspomniana praca ł.Niesiołowskiego-Spano. Relacje między mitami greckimi a semickimi są tematem kontrowersyjnym. Najczęściej wskazywano, że wzajemne podobieństwa wypoływaja z dużych wpływów wschodnich w Grecji w okreie wczesnoarchaicznym. Ale wydaje sie, ze istnial transfer też w drugą strone, tylko odbywał się on duzo później. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re:OK :) 27.05.04, 14:47 No dobrze, odniesienie do Tory - ale ja pytałem o konkrety odnoszące się do Genesis bo o tym pisałeś. Gilgamesz to religie dawnego Żyznego Półksiężyca czyli ten Wschód, który to podział (Wsch- Zach) negowałeś. A wzorowanie Mojżesza na Likurgu to odwrócenie tego o czym piszesz poniżej ("Najczęściej wskazywano, że wzajemne podobieństwa wypoływaja z dużych wpływów wschodnich w Grecji w okreie wczesnoarchaicznym") - to kto się na kim wzorował? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re:OK :) 27.05.04, 15:23 Wschódf-zachód to kategorie które nabieraja sensu dopiero gdy pojawiaja sie róznice kulturowe-cywilizacyjne. Granice Europy zawsze były granicami kultury a nie geografii. Dlatego Europa rozumiana historycznie nie pokrywała się z Europa geograficzną. Korzenie kultury europejskiej to Grecja. Ale kiedy grecja stała sie Grecją? Odpowiedz na te pytanie nalezy szukać w specyficznych elementach, które Grecje wyrózniły: poczucie obywatelskości, czy specyficznym tworze polityczny jakmi była polis. Kultura europejska powstaje gdzieś w okresie archaicznym w Grecji. Tam ma swoje korzenie. Wcześniej podział na wschód i zachód nie ma żadnego sensu. Zresztą w tym czasie podział ten też nie jest istotny. Do pierwszych wieków cesarstwa rzymskiego w europie istnieje kilka sfer kulturowych: śródziemnomorska związana z grekami, ale która obejmuje także znaczne połacie Azji Mniejszej i część krain bliskowschodnich, oraz Italię, czy krąg celtycki, który obejmuje Europę północną (reszty Grecy nie znali). Starcia kulturowego w tym czasie nie ma. Kultury egzystuja obok siebie, często nire zauważając się. Tak było np w oksieie hellenistycznym na wschodzie. Między kulturami nie ma wzajemnej wrogości. Wrogość np. semickich kartagińczyków do Greków, a potem rzymian to tylko bajki współczesnych autorów (tu odsyłąm do prac E.Wipszycka, B.Bravo, Historia starozytnych Greków T.3, czy K.Keciek, dzieje Kartagińczyków). Oczywiście pomiędzy kulturami róznych stron basenu morza śródziemnego istniały wzajemne interakcje. W pewnym momencie Grecy byli pod silnych wpływem wschodu (Grecja archaiczna, prace West`a), z drugiej strony potem Grecy wpływali na ludy wschodnie. Palestyna i jej elity np. jak inne podbite przez Greków tereny (okres hellenistyczny) znalazła się pod wpływem greków i ich sposobu na życie - co zostało zanegowane przez powstanie Machabeuszy, choć z drugierj strony reakcja na wpływy kulturoqwe też jest pewną zminą i wpływem. Zreszta aby mozna móić o podziale na wschód i zachód nalezy najpierw zdefiniować pojęcia wschód i zachód. Dopiero kiedy mozna przypisać znaczące różnice jednemu albo drugiemu kręgowi kulturalnemu mozna móić o tym podziale. W tym miescu tylko sygnalizuje, ze dla Greków też ten podział byłby bezsensowny. Grecy zawsze byli pod urokiem Egiptu. Nie jest jasne na ile np. na filozofie Plotyna wpływ miał hinduizm (pojawiłą sie też i taka hipoteza, dość ekstrawagancka), w końcu jak opisać stacie Greków z Baktrii z Partią. Zachód został zaatakowany z zachodu przez wschód? Szkoda, że akurat o historii Baktrii nie wiemy zbyt wiele, ale grecy królowei baktryjscy w pewnym momoecnie panowali nad znaczną częśćią Indii. Podobie opisywanie rywalizacji rzymsko-Perskiej w kategoriach walki wschodu z zachodem starcia kręgów cywilizacyjnych też nie jest zasadne. Po piewqrsze dlatego, że Rzym nie był jednym centrem cywilizacyjnym. Mieszkańcom wschodu rzymskiego kulturalnie było bliżej do persji niż Italii. Wiec jak ich okreslić? W końcu w cesarstwie popularne były przybyłe z wschodu mitraizm czy manicheizm. Chrześcijańśtwo to wschód czy zachód? Podział na kręgi odmiennych cywilizacji ma sens dopiero później. Zresztą dla rzymu wazniejszy niz podział wschód-zachód był podział północ-południe (a przynajmniej równie istotny). W końcu jeśli nasz zegra ma 60 minut w godzinie a godzin jest 24 (w uporszczeniu to wymagałoby tez uszczegółowienia) to jesteśmy wschodem bo to zapożyczenie babilońskie???? Albo kiedy używamy alfabetu pochodzącego od kręgu zachodniosemickiego? Zresztą czy zachodni semici, bliżej do Grekó czy wschodnich semitów, albo irańczyków???? Grecy zresztą dzielili świat inaczej. Nie na wschó i zachód ale na greków i barbarzyńców. Byli nimi zaróno ci z wschodu (np. Persowie) jak i zachodu. Podział na wschód i zachód zaczyna odgrywać istotną role jako podział cywilizacji znacznie później. Co do mitów hebrajskich dw drugim wątku odpowiedziałem. Sugeruję dokłądne przeczytanie mojej pierwszej wypowiedzi. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re:OK :) 27.05.04, 15:47 alex.4 napisał: > Wschódf-zachód to kategorie które nabieraja sensu dopiero gdy pojawiaja sie > róznice kulturowe-cywilizacyjne. Granice Europy zawsze były granicami kultury a nie geografii. Dlatego Europa rozumiana historycznie nie pokrywała się z Europa geograficzną. Korzenie kultury europejskiej to Grecja. Ale kiedy grecja stała sie Grecją? Odpowiedz na te pytanie nalezy szukać w specyficznych elementach, które Grecje wyrózniły: poczucie obywatelskości, czy specyficznym tworze polityczny jakmi była polis. Kultura europejska powstaje gdzieś w okresie > archaicznym w Grecji. Tam ma swoje korzenie. Wcześniej podział na wschód i > zachód nie ma żadnego sensu. Zresztą w tym czasie podział ten też nie jest > istotny. Do pierwszych wieków cesarstwa rzymskiego w europie istnieje kilka sfer kulturowych: śródziemnomorska związana z grekami, ale która obejmuje także > znaczne połacie Azji Mniejszej i część krain bliskowschodnich, oraz Italię, czy krąg celtycki, który obejmuje Europę północną (reszty Grecy nie znali). Starcia kulturowego w tym czasie nie ma. Kultury egzystuja obok siebie, często nire zauważając się. Tak było np w oksieie hellenistycznym na wschodzie. Między > kulturami nie ma wzajemnej wrogości. Wrogość np. semickich kartagińczyków do > Greków, a potem rzymian to tylko bajki współczesnych autorów (tu odsyłąm do prac E.Wipszycka, B.Bravo, Historia starozytnych Greków T.3, czy K.Keciek, dzieje Kartagińczyków). Oczywiście pomiędzy kulturami róznych stron basenu morza > śródziemnego istniały wzajemne interakcje. W pewnym momencie Grecy byli pod > silnych wpływem wschodu (Grecja archaiczna, prace West`a), z drugiej strony > potem Grecy wpływali na ludy wschodnie. Palestyna i jej elity np. jak inne > podbite przez Greków tereny (okres hellenistyczny) znalazła się pod wpływem > greków i ich sposobu na życie - co zostało zanegowane przez powstanie > Machabeuszy, choć z drugierj strony reakcja na wpływy kulturoqwe też jest pewną zminą i wpływem. > Zreszta aby mozna móić o podziale na wschód i zachód nalezy najpierw zdefiniować pojęcia wschód i zachód. Dopiero kiedy mozna przypisać znaczące różnice jednemu albo drugiemu kręgowi kulturalnemu mozna móić o tym podziale. W tym miescu tylko sygnalizuje, ze dla Greków też ten podział byłby bezsensowny. Grecy zawsze byli > pod urokiem Egiptu. Nie jest jasne na ile np. na filozofie Plotyna wpływ miał > hinduizm (pojawiłą sie też i taka hipoteza, dość ekstrawagancka), w końcu jak > opisać stacie Greków z Baktrii z Partią. Zachód został zaatakowany z zachodu > przez wschód? Szkoda, że akurat o historii Baktrii nie wiemy zbyt wiele, ale > grecy królowei baktryjscy w pewnym momoecnie panowali nad znaczną częśćią Indii. > Podobie opisywanie rywalizacji rzymsko-Perskiej w kategoriach walki wschodu z > zachodem starcia kręgów cywilizacyjnych też nie jest zasadne. Po piewqrsze > dlatego, że Rzym nie był jednym centrem cywilizacyjnym. Mieszkańcom wschodu > rzymskiego kulturalnie było bliżej do persji niż Italii. Wiec jak ich okreslić? W końcu w cesarstwie popularne były przybyłe z wschodu mitraizm czy manicheizm. > Chrześcijańśtwo to wschód czy zachód? Podział na kręgi odmiennych cywilizacji ma sens dopiero później. Zresztą dla rzymu wazniejszy niz podział wschód-zachód był > podział północ-południe (a przynajmniej równie istotny). W końcu jeśli nasz > zegra ma 60 minut w godzinie a godzin jest 24 (w uporszczeniu to wymagałoby tez > uszczegółowienia) to jesteśmy wschodem bo to zapożyczenie babilońskie???? Albo > kiedy używamy alfabetu pochodzącego od kręgu zachodniosemickiego? Zresztą czy > zachodni semici, bliżej do Grekó czy wschodnich semitów, albo irańczyków???? > Grecy zresztą dzielili świat inaczej. Nie na wschó i zachód ale na greków i > barbarzyńców. Byli nimi zaróno ci z wschodu (np. Persowie) jak i zachodu. > Podział na wschód i zachód zaczyna odgrywać istotną role jako podział > cywilizacji znacznie później. > Co do mitów hebrajskich dw drugim wątku odpowiedziałem. Sugeruję dokłądne > przeczytanie mojej pierwszej wypowiedzi. > pozdr Ładne, tylko nadal ani słowa o mitach w Bereszit. Sugeruję dokładne przeczytanie własnej wypowiedzi :) alex.4 napisał: > tak mity greckie jak mity zawarte w bereszit miały wytłumaczyć świat. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re:OK :) 27.05.04, 15:59 nie rozumiem. Tak jak napisałem funkcja mitó w Bereszit i mitów greckich jest podobna, taka sama. Tłumaczą one świat, dlaczego jest tak jest. Róznica pomiędzy jednymi a drugimi sprowadzała się się tylko na jednym fakcie. MIty hebrajskie w pewnym momencie uległy skodyfikowaniu i dostały osateczna formę. Mity greckie nigdy nie były tyraktowane jako neizmienna historia sacra. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re:OK :) 27.05.04, 16:05 alex.4 napisał: > nie rozumiem. Tak jak napisałem funkcja mitó w Bereszit i mitów greckich jest > podobna, taka sama. Tłumaczą one świat, dlaczego jest tak jest. Róznica pomiędzy jednymi a drugimi sprowadzała się się tylko na jednym fakcie. MIty hebrajskie w pewnym momencie uległy skodyfikowaniu i dostały osateczna formę. Mity greckie nigdy nie były tyraktowane jako neizmienna historia sacra. > pozdr O, i taka odpowiedź mi się podoba. Dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Ostatni raz o Targi Książki. 26.05.04, 11:18 alex.4 napisał: > W każdym razie wydawnictw z Krakowa nie było. Jeśli nie wiedziałęś nic o > obecności czy wydawnictw krakowskich to po co zaierałeś głos w tej materii???? Wiedziałam i widziałam. Podaję do wiadomości adresy www & adresy 'analogowe': Wydawnictwo Literackie Stoisko: 414 sektor: D www.wl.net.pl/index.php 31-147 Kraków ul. Długa 1 Wydawnictwo Kluszczyński Stoisko: 415 sektor: D 30-110 Kraków ul. Kraszewskiego 36 www.kluszczynski.com.pl/ Wydawnictwo a5 Stoisko: 114 sektor: A www.wydawnictwoa5.pl ul. Stawarza 16/3 30-540 Kraków Bezdroża Stoisko: 263 sektor: B www.bezdroza.com.pl/ ul. Pychowicka 7 pok.203 30-364 Kraków > A może z mojego punktu widzenia ważniejsza są mniwejsze profesjonalne targi????? Masz prawo to takiego punktu widzenia jak ja do swojego. PS. A Pani Ewa Lipska która była przy Wydawnictwie Literackim jest bardzo sympatyczna i nie nazwałabym jej nikim. I to byłoby na tyle. PS2 Jestem rodzju żeńskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee errata mała 26.05.04, 11:20 awee napisała: > PS2 Jestem rodzju żeńskiego :) miało być tak: PS2 Jestem rodzaju żeńskiego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Alex! Właź pod stół i odszczekuj! 26.05.04, 11:21 Chylę czoła przed błyskotliwością mojej przyjaciółki Awee :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Alex! Właź pod stół i odszczekuj! 26.05.04, 14:14 aand napisał: > Chylę czoła przed błyskotliwością mojej przyjaciółki Awee :))) Tutaj jest dobre miejsce na przyznanie się do wypisywania niesprawdzonych głupot. Alex, do dzieła. Zaświeć przykładem! Odpowiedz Link Zgłoś
gap_miejski Re: Alex! Właź pod stół i odszczekuj! 26.05.04, 14:41 No? Gdzie ten ekumenizm? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: 26.05.04, 15:05 wypowiedz moja z dzisiaj 14.26 jesli oczywiście zrozumiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:27 habitus napisała: > Nie chciałam Awee narażać na wydatki. Gdyby, na przykład, w drodze na Targi >coś mi się stało to bilet by przepadł. Po prostu myślę ekonomicznie :)) > Zresztą bardziej mi zależało na spotkaniu z Awee niż na samych Targach. > Następnego dnia (a była to niedziela) też miałam w planie przeciskanie się > przez tłum. W dodatku "służbowo". Umówiłam się z klientką na Kole (targ staroci w Warszawie). Rozumiem, ja też gdyby zadzwonili kwadrans wcześniej na targi bym nie dotarł. Awee na szczęście też spotkałem. To może umówimy się następnym razem na targu staroci, ale nie na Kole? :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:32 aand napisał: > habitus napisała: > Rozumiem, ja też gdyby zadzwonili kwadrans wcześniej na targi bym nie dotarł. > Awee na szczęście też spotkałem. To może umówimy się następnym razem na targu > staroci, ale nie na Kole? :) Ok. Ale w przyszłym tygodniu weekend spędzam w Białymstoku. Awee, czy w Białymstoku jest jakiś targ staroci? Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 11:52 Oprócz tego po kinem Forum /co drugą niedzielę, lub co trzecią - zależnie od ilości niedziel w danym miesiącu/ jest podobno jeszcze taki, na którym płaci się towarem za towar :) Nie byłam i niestety pamiętam na jakiej jest to ulicy. Ale jak znajdę to napiszę gdzie to się odbywa i czy nadal jest. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Idziemy na Targi Książki. 24.05.04, 19:06 aand napisał: > To może umówimy się następnym razem na targu > staroci, ale nie na Kole? :) Jakos tak niedlugo bedzie kolejna gielda kamieni na Politechnice. Tez dobre miejsce i tez scisk:) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Oj widze, ze w zla godzine wypowiedzialam 26.05.04, 23:05 propozycje spotkania sie na gieldzie kamieni. Kamieniami rzuca sie w tym watku: ( Naprawde nie chcialam. Odpowiedz Link Zgłoś