Dodaj do ulubionych

KAMERA CYFROWA!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:23
Możecie polecić jakąś dobrą kamerkę cyfrową? Może ktoś z was ma takową i jest z niej zadowolony, albo słyszał ze jest dobra....chciałbym żeby cena nie przekraczała 3tys., miala wyjscie USB, funkcje foto i najlepiej polskie menu. Mozecie cos polecic?
Obserwuj wątek
    • Gość: misiorpisior Re: KAMERA CYFROWA! IP: 81.210.14.* 01.10.04, 23:18
      Majac do wydania 3kzl przeszedlbym sie do sklepu i pomacal kilka(nascie) modeli. Bedziesz mial wowczas najlepszy obraz sytuacji.

Zeby mowic rzeczowo o kamerach trzeba ich uzywac. A kto uzywa na raz kilku modeli kamer? Kazdy bedzie mowil o swoim... Ja uzywalem Sony TRV22e i zdecydowanie ja odradzam. Zastanawiam sie nad JVC GRD73(albo jakos tak, nie pamietam symbolu) lub jakims modelem Panasonica. Potrzebuje ja jako recorder. Gdyby nie zalezalo mi na dv-in to kupilbym taka za 1500zl.
      Nie polecam Sony dlatego ze ma beznadziejne dotykowe sterowanie, beznadziejny serwis i latwo uszkodzic w niej gniazdo dv ktore nie jest separowane i uwala pol kamery (koszt 2kzl).
      Funkcje foto w kamerze to nieporozumienie. Rozdzielczosc jest kiepska (czasami pseudowysoka troche lepsza ale tez bez rewelacji) a mozna przeciez zrobic sobie zdjecie z nagrania wideo. W tej TRV22e za 3300zl zdjecia wychodza podobnie jak z aparatu cyfrowego za 200 zl. Szkoda uwieczniac sie na takich szmatach.
      Wiesz co, wizyta w sklepie zalatwi sprawe. Idz tam i dotknij pare urzadzen ;)
      Kamera do filmu, aparat do zdjec. Jak potrzebujesz kamere do internetu to sa takie za 100 zl. Nie warto przeplacac kupujac mini-dv z gniazdami usb i bajerami. Zwlaszcza ze kazde podlaczenie do komputera zwieksza ryzyko uwalenia kosztownych ukladow. Tanie gowno za 3000 zl jest bardzo podatne na takie uszkodzenia, przynajmniej Sony.
      Z Sony jak z dobrym winem - im starsze tym lepsze. Ale w przypadku innych firm nie spodziewalbym sie wielkiej roznicy.
      Szczerze mowiac jak chcesz kamere to wybierz najtansza albo najdrozsza (3ccd). Sredni przedzial to strata kasy. Jakosc nieznacznie lepsza a cena duzo wyzsza. Placisz za bajery z ktorych pewnie nie skorzystasz. Obiektywami sie nie sugeruj, za 3000 zl teleskopu kosmicznego tam nie wsadzaja. Zeiss czy inna Leica - na jedno wychodzi, zwlaszcza przy tej jakosci obrazu. Wielkosc ccd tez bez znaczenia, zwlaszcza gdy nie masz porownania z inna kamera.
      Podsumowujac: grupa amatorskich kamer za 2000 - 3000 zl to jedno gowno. Przy wyborze powinny liczyc sie - sposob obslugi i _potrzebne_ funkcje i moze jeszcze opinie o awaryjnosci i serwisie. I to wszystko. Takie jest moje zdanie.
      pozdrawiam
      misiorpisior
      • Gość: ejka Re: KAMERA CYFROWA! IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 02.10.04, 08:14
        bardzo zainteresowała mnie Twoja wypowiedz na temat kamer.Chciałabym kupić
        kamerę żeby uwieczniać małego członka rodziny/7 miesięcy/,ale jestem kompletnym
        głąbem w tej dziedzinie.Jeśli jeszcze tu zajrzysz to bardzo Cię proszę
        podpowiedz coś.Na takie "gówno" jak pisałeś za 3000 nie mogę sobie
        pozwolić,chciałabym coś o połowe tańsze.Pozdrawiam
        • Gość: misiorpisior Re: KAMERA CYFROWA! IP: 81.210.14.* 03.10.04, 17:02
          "Cos o polowe tansze" jest moim zdaniem dobrym rozwiazaniem. Niczego polecic nie moge ale uwazam, ze decydujac sie na urzadzenie tansze, z dolnej polki, nie warto dokladac ostatnich groszy aby zyskac bardzo niewiele. W kwestii obrazu kamera za 1500zl i ta za 3500 zl zazwyczaj nie wykaza roznicy.
          Oczywiscie wszystko zalezy od Twoich wymagan co do funkcji i to bedzie dyktowalo cene. Warto jednak podchodzic do tematu bardzo trzezwo i nie dac sie poniesc reklamowym ulotkom.
          Cos w cenie 1500-3000 a moze nawet wiecej w zalozeniu ma byc z dolnej polki. Okresl trzezwo wlasne wymagania i kup co bedzie odpowiadalo.

Potrzebujesz usb, dv-in czy analogowe wejscia?
          A moze chcesz miec jakies funkcje mozntazowe/efektowe?
          Mozliwosc robienia zdjec? (kiepskich zreszta)
          Manualne sterowanie? - balans/przeslona/czas
          itd...
          • Gość: ejka Re: KAMERA CYFROWA! IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 04.10.04, 17:47
            Dzieki za odpowiedz. Ja jestem kompletnym głąbem w tej dziedzinie i bardziej mi
            zależy na utrwaleniu małej dzidzi, żeby mógł sobie popatrzeć za parę lat jakim
            był fajnym bobasem.chciałabym żeby obraz był czytelny , żeby wszyscy się
            poznawali na filmie.Nawet nie wiem na co zwracać uwagę.Reklamy na mnie nie
            działają , zależy mi na opinii kogoś takiego jak Ty.
            • Gość: misior Re: KAMERA CYFROWA! IP: 81.210.14.* 04.10.04, 20:56
              Skoro nie potrzebujesz zadnych bajerow to zapewne o wyborze zdecyduje sposob obslugi (dzialanie i umiejscownienie przyciskow, menu itd). Pobaw sie w sklepie i stwierdzisz ktore wygodniejsze.
              Mozesz sprawdzic i porownac
              - jak dziala ostrosc (autofocus) - czy za bardzo sie nie gubi (widac takie "plywanie" ostrosci)-nie sprawdzaj przy szerokim kacie a raczej przy zoomie, moze byc np na twarz i na jakas gladka powierzchnie,
              - jak dziala zmiana ogniskowej (zoom)-z pominieciem "cyfrowego zoomu"(chodzi o prace obiektywu a nie efekt cyfrowy),
              - prace mechanizmu kasety czy nic nie zgrzyta i jak szybko dziala
              - majac kilka kamer mozesz tez porownac jakosc obrazu (odcien-uwaga na jarzeniowki bo one przeklamuja;lepszy jest widok przez okno), kontrast, ostrosc i ziarnistosc przy ciemnych - niedoswietlonych ujeciach). Wybierz ta, ktora zadziala najlepiej :) z uwzglednieniem lokalizacji serwisu w razie czego.
              powodzenia

misiorpisior
              • Gość: ejka Re: KAMERA CYFROWA! IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 05.10.04, 17:00
                Dzięki Misior.Wybiorę się może w sobote jak będę miała deczko więcej
                czasu.Napisze Ci wtedy co kupiłam.
                • Gość: Frida Re: KAMERA CYFROWA! IP: *.fornfyndet.se 05.10.04, 18:26
                  Cos od podszewki.
                  Werk wszystkich camer analogowych czy cyfrowych pochodzi od jednego producenta.
                  dana marka zamawia do swojego wyrobu z poprostu wieksza iloscia funkcji,i
                  sposobenm sterowania funkcji.Najwazniejszym w camerze jest optyka.Dobry optyk
                  odrazu rozpozna jakosc optyki i wtedy moze powiedziec dobra czy zla.Reszte jest
                  bez zmian wszyscy tak samo zapisuja sygnal cyfrowy na tasmie.Ilosc pixli czyli
                  rozdzielczosc zalezy od jakosci optyki.
                  Dobra optyke maja;: panasonic,JVC,samsung, sony i wiele innych camer.Sposob
                  montazu werku do pudelka jest wykonany roznie przez rozne firmy i dlatego
                  niektorzy maja problemy.
                  Pzdr.Frida

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka